Veľmi sa bojím o dcérku - narodila sa na začiatku 35tt
Ahojte maminky, dnes večer sa nám narodila predčasne dcerka, má 44 cm a 2240g. Vzali ju na JIS, aby bola v teplucku a dali jej masku na dýchanie. Teraz som ju išla pozrieť a že jej museli dať prístroj a antibiotiká. Nepustili ma ku nej, lebo jej to asi práve zavádzali. Veľmi ma vystrašili a neskutočne sa o ňu bojíme 😞. Boli ste niektorá v podobnej situácii?
ano, akurat sme mali vahu ani nie 1900g, antibiotika dali aj nam, aj dychaciu masku, par dni boli ihly, hadicky v ruke, aj hlave, inkubator....ale preslo to a je to ok🌞
Neboj sa to je standardne pravidlo Ved to nemozu robit pred tebou este im tam odpadnes. Ver ze bude ok
@denka259 Musi to byt peklo... taka bezmocnost.😢
Nemam taku skusenost ale chcem ti zazelat aby ti dni a noci bez babatka velmi rychlo presli a aby ste boli uz coskoro spolu a zdravi.
@denka259 ahoj. Nam sa v 34 TT narodil synček. Váhu mal by som nižšiu. A za pár dní budeme oslavovať prvé norediny. Drobec je ok. Musíme síce cvičiť vojtkovu metódu,ale malý už skúša chodiť popri nábytku. Chápem tvoju bezmocnosť, ale musíš byt pre dcérku silná 🙏
@denka259 a v ktorej nemocnici ste?
Náš sa síce narodil 37+2 ale bol 2t na jiske z toho 4 dní v inkubatore a tiež mal 1 deň tu masku na dýchanie a to sa v takom týždni narodil len 2300g a 45cm... Neboj sa bude dobre a viem ze to je ťažké lebo sama viem co som prežívala 😪.... Na taky týždeň je dieťa už dosť zrelé. Naš je síce oka ale je často chorý a to nechodí ani do škôlky väčšinou ma problém s prieduskami a kašľom
@denka259 bude v poriadku 💜
Náš syn sa narodil 34+2, čiže asi úplne rovnako. Mal 2140g, len nemusel mať kyslík, stihli mi par hodín pred pôrodom ešte príchuť jednu dávku kortikoidov na plucka, neviem, či to tak rýchlo mohlo pomôcť.
Buduci mesiac ma 2 roky a má nesmierne rozumnú hlavičku a rozpráva už vo vetách, nemá žiadne následky.
Ale prvý rok bol náročný, mal torticollis, brušnú diastázu, hypotonicky syndrom, hypermobilitu.. Cvičili sme Vojtovku, a do jeho 1 narodenín aj súkromne s fyzio. Navštevovali sme kardiológiu, neurológiu, častejsie poradne u pediatricky a poradne pre rizikových novorodencov. Oni ti to všetko vysvetlia, len skus byť kľudná 💜
Tieto predcasniatka sú veľmi životaschopné, držím palce 💜 môže byť slabucka a nevládat ťahať mliečko, hlavne ak chytí zltacku. Budu ju na papanie možno aj cievkovat, tiež sa toho neboj, iba na par dni, kým bude silnejšia. A keby nepriberala ani po tom prvotnom schudnutí, dajú ti fortifikaty do mliečka. Veľmi rýchlo sa jej stav zlepsi 🤗
Neboj, deticky su bojovnici, urcite to zvladnete. Ja som.rodila.na zaciatku 36 tyzdna, koncom.panvovym, maly po narodeni ozivovany, tyzden na JIS a vsetko zvladol. Lekari a sestry vedia pomoct, inkubatory su presne na toto urcene. A je to sice hrozny pocit, ze taky drobcek ma v sebe kopu hadiciek, ale vsetky mu na nieco pomahaju, a on si na to nebude pamatat. Nas maly ma uz skoro 9 mesiacov a je to maly vymyselnik. Drzim palce.
Moj syncek je 33tt pri narodeni mal 1810g 42cm tiez som sa velmi bala ako kazda jedna mamicka ale su to velki bojovnici dnes ma ten moj uz vyse 3.5r 🙂 drzim palce
@michalka4193 áno, práve tie problémy s prieduskami predcasniatka mávajú, práve kvôli nedokonale vyvinutym pluckam v čase pôrodu, aj keď tvoj sa síce narodil relativne v termíne, ale mal ho správne vypočítaný na takú nízku hmotnosť? Drobatko malé ❤️ držím palce nech je ok, nám pomáha Kaloba a Ccko na podporu imunity, do 1 roka sme boli 2x hospitalizovani na zápal priedusiek, od 1 do 2 roka bol chorý 3x, ale našťastie len mierne vďaka vitamínom
neboj sa, zvladnete to, moja sa sice narodila v termine ale po porode neplakala a to sa im hned nezdalo, mala v plucach vodu, nevladala poriadne dychat, ta sa jej zapalila, prevazali ju na Jisku do trnavy, prvy den mi nikto nevedel nic povedat, strasili nas co vsetko by to mohlo byt a napokon bola v inkubatore iba dva dni, potom ju prelozili do tej postielky na jiske, tam bola este tyzden, lebo jej nechcel klesnut zapal, mala do hlavicky pustene antibiotika. bol to najhorsi tyzden v mojom zivote, pustali ma za nou kazde tri hodky, ale napokon to ubehlo a je uplne zdrava. skus si odstriekavat mlieko na izbe, mne to povedali az na treti den ze mam si rucne vytlacat a nosit im, aj ked je toho malicko, oni to miesali s umelym co dostava. musis byt silna, viem ake to je vidiet svoje vytuzene babo s tolkymi hadickami, ale oni to nevnimaju tolko ako my, naberie trosku sil a pojdete domov ❤️
@marzuz89 termín mal dobre čiže mal ísť o 2 týždne von lebo som mala naplánovanú sekciu ale on už nepriberal mala som trosku horšie prietoky a menej vody tak ho brali už von... Na to všetko nezabudnem co sme zažili... On mal vyšetrenia všetko v poriadku ja som mala aj tehu cukrovku no v roku mal zápal pľúc to sme boli v nemocke aj to mal iba rtg pozitívne a nevedeli mu prísť co mu je až podľa rtg a potom máva záchvaty kašľa ma tendenciu pískať na prieduskach dokonca v 2020 r mne inhalovali aj ventolin aj kortikosteroid ako hrôza celé v septembri keď staršia začala chodiť do školy tak malý zasa začala byť chorý skončili sme v nemocke so záchvatom kašľa lebo som sa bála ze sa zadusi a zasa mu nič nezistili len ze zasa mal Nejak vírus na prieduskach.... Chodíme od 9m na imuno-alergologiu výsledky ma oka aspoň pred rokom žiadne alergie imunita oka ale pritom máva také stavy vo februári ma ísť do školy a bojím sa čo bude u nás aj sopeľ skončí strašným kašľom teraz berieme singulair a ešte nejaký sirup. . 😪
existuje organizacia malicek kde sa venuju predcasniatkam. skus ich kontaktovat o radu a pomoc. kiez vam je dobre a ste zdrave
@alikal áno, s tým mliečko je pravda, mne ho ani nedovolili skúsiť prisat, lebo naozaj nevládal, mal silnú zltacku a papal niekoľko dní cez cievku. Ale odsavala som a celkom pekne som pokrývala jeho potrebu, nosila som na novorodenecke a skoro všetky dávky mliečka mal plné moje.
@denka259 ak chceš, nech ti manžel ideálne zajtra zoženie a prinesie odsávačku, pojde ti to lepšie ako ručne. Mne ručne nešlo vôbec, nevedela som to rozbehnúť. Aspoň na prvé týždne je materské mliečko to najlepšie, ja som ho po mesiaci stratila, ale aspoň toľko mal 🙂 potom mal špeciálnu formulu pre predcasniatka, na recept, nerobilo mu to žiaden problém, nemusíš sa ani tej verzie báť 💜
@denka259 castokrat davaju antibiotika predcasniatkam preventivne.Pri narodeni predcasniatka je to najskor takmer ziadne informacie,potom pripravovanie matky na vsetky scenare,cize lekar ma povinnost spomenut vsetky rizika,ktorym dieta v danom case celi,aj keby pravdepodobnost bola minimalna.Toto je dobre vediet,aby Ta nezaskocili informacie,ktore budes pocuvat.Treba verit v najlepsie.35tt je celkom fajn.Drzim palce,aby ste co najskor boli spolu a mohla si sa o dcerku starat.No a skory odchod domov.🙂
@denka259 nám sa prvorodený drobec narodil v 34tt, napriek pichnutym kortikoidom na vývin pľúc nemal moc dobre dýchanie, v nemocnici sme strávili dlhé tri týždne v inkubatore a na všelijakých infuzkach, ktoré mu išli aj z hlavičky. Bol veľmi spavy a nemal dobrý saci reflex. Viem, že teraz to vyzerá všetko hrozné, a že máš veľký strach, do toho hormóny po pôrode...no aj mne by vtedy niekto niečo ťažko vysvetľoval, bola som od strachu zrelá na prášky, tie tri týždne som v nemocnici len prerevala a prestresovala, nakoniec som išla domov pod 50kg 🙂 ale neboj sa naozaj, všetko bude dobre, len ju musia trosku vypiplat v inkubatore ☺️ S našim sme museli prvý rok chodit po roznych kontrolách kvôli tomu že bol predcasniatko, neurologia, ambulancia rizikových novorodencov, rehabilitacie...zo všetkých nás postupne vyradili, lebo v psychomotorickom vývine predbehol aj svojich rovesníkov, ktorí boli narodení na termín 🙂 teraz má 5,5 roka...chodí tretí rok do škôlky a nebýva absolútne chorý, je veľmi inteligentný a vnímavý na svoj vek. 2 roky ešte nemal a vedel viest konverzácie za ktoré by sa nemuseli hanbiť staršie deti. Neboj sa naozaj, všetko určite dopadne na výbornú, deti v tomto týždni sa považujú len za ľahko nezrelé, a dnešná medicína je na tom tak pokrokovo, že vie bez následkov zachrániť a vypiplat detičky narodené aj oveľa oveľa skôr. pevne nervy prajem 🍀
Ahoj mne sa tak narodil prvy syn. V roku sa zrovnal s rovesnikmi. Teraz ma cez 3r,je zdravy a sikovny. Co sa tyka nemocnice, boli sme 2 tyzdne. Predcasniatka nemusia mat vyvinuty sací reflex, tiez mavaju castejsie zltacku (ktora ich oslabuje) takze u nas to bolo s kojenim 0 bodov. Proste bez reflexu + nevladal. Nevadi, velky chlap z neho narastol. Tiez sme cvicili vojtovu metodu, lebo zaostaval v motorike, krasne mu to pomohlo a ako vravim, v roku uz ani stopy. Predcasniatka maju maksiu hlavicku, daj si zalezat na polohovani aby sa nezlezala (nasmu sa zlezala, nosil potom helmicku. Ta mu ale hlavu pekne vyformovala).
A kamaratke sa tiez dcerka narodila vyse mesiaca skor. Boli mesiac v nemocke, tiez motoricky zaostavala ale cvicili a dnes je velka 4r slecna, sikovna, skvela.
Tak ti drzim palce. Babatko ma peknu vahu, to nie je ze 30 tyzden a 1.5kg. Toto je dost fajn.
Ps, mne aj tej kamoske sa druhe dieta uz narodilo po termine

Neboj sa moja teta bola takto s dvojičkami. A teraz maju 14 rokov a nič im nie je. Jednu musela nechat 3 mesiace v nemocke a druhu si asi po mesiaci zobrala domov plus muž keď rodila dostal pankreatitidu a nevedeli či vobec prežije. Boli to vytúžene deti ( umelé oplodnenie ) všetko sa zvládlo a dopadlo dobre💜 držim ti palce aj malinkej zvládnete to💜