Výpomoc k dcére - áno či nie
Ahojte, chcela by som Vas poprosit o nazor a hned na zaciatku chcem napisat, ze nie sme "zbohatlici".
Dcera zacala 9.ty mesiac a uz asi 5 mesiacov sme sa poriadne nevyspali. Poriadne znamena,ze spime asi 2-3h v noci s manzelom. Zacalo to tym, ze dcera asi cca v koncom 5. mesiaca zacala odmietat spat cez den v postielke. Skusali sme vselico, tak hold, cez den spavala vonku v kociku, alebo v nasej posteli a nakoniec cez den spi v kocari v jednej izbe. Je to jedine miesto, kde zaspi, ale aj tak nedokaze prespat napr hodinu vkuse, musim ako psychopat pozerat na monitor, ci sa nahodou nezobudila, lebo zvykne presne po 30min sa zobudit a ak neutekam, uz ju neuspim. Niekedy sa zvykne zobudit aj po 15min, 20min. Samozrejme, takto s mojimi uspavaniami prespi cca 1h-1,5h ale druhy spanok ma vacsinou kratsi. Proste moj den sa toci okolo cumenia do monitora, LEN NECH SPI ! som vedľa v izbe, nemôžem ísť napr variť do kuchyne, lebo kuchyňu máme na prízemí a kým by som dobehla, už ju neuspim. Nestalo sa zeby prespala napr hodku,dve bez toho aby som ju nemusela douspavat.
Noci su priserne, ano idu teraz zuby, ale sem tam sa budila 1-2x, vcera napr bola hore asi 15x. Momentalne 3dni je upistana, od rana do vecera, zacina mi odmietat jest a pri krmeni musim robit opicky, spievat, a kym ju nakrmim som spotena az za usami. Kym sa jej venujem ,alebo sme vonku je to usmievave dievcatko.
Ale dostanem sa k meritu veci, nezvladam ju...ked napr videli ludia ako fungujeme, vsetci ma len lutovali, ze si nemozem ani na 30min sadnut, najest sa, nic...lebo bud si ma vyzaduje alebo cumim do monitora, len nech spi...svokra mi nema kedy pomoct, ma dalsie dve vnucence a chodi do prace a moja mama uz je z malej hotova, aj fyzicky aj psychicky...povedala,ze ju boli cely clovek z nej, samozrejme lubi ju, ale povedala,ze na tak narocne dieta ona uz nema fyzicku, takze max 2x za tyzden mi s nou pomoze na par hodin, nech si napr mozem navarit alebo upratat. momentalne som chora a neprisla mi pomoct ani na chvilku, ze ona je z malej unavena....preto rozmyslam nad vypomocou, nemame si to moc z coho dovolit, ale ja som tak unavena aj psychicky aj fyzicky, ze uz sa mi aj dcera vzdaluje, ale aj moje city k nej su ako keby ochladene, lebo som neskutocne vycerpana a ona ani ako keby netuzila po objati...ked ju objimem tak to s nou nic nerobi, ale napr ked si ju zoberie tato alebo babkovci je cela happy.... neviem ju uz ani utisit, hned sa odtahuje.. napr ked som ju zobrala do narucia na posteli v noci, co som bola uz na odpadnutie,zacala plakat...asi citi, ze som z nej hotova, neviem, ale takto som si materstvo nepredstavovala, tento neustaly stres, napatie, hukot, nespanie....rozmyslam nad opatrovatelkou, len napr na 3x do tyzdna na 2h, ale zaroven sa obavam, co ked si s nou dcera vybuduje vztah a ja skoncim uplne odpisana? uz teraz mam pocit,ze idem ja hlavne preto lebo MUSIM (napr momentalne som chora) a neuzivam si materstvo a mam pocit, ze dcera ma len toleruje....
Bola som u psychologa parkrat a povedal, ze dcera ma berie ako sucast seba momentalne a berie ma v podstate ako samozrejmost a ze moje pocity nie su spravne. Ze on vie, ze mame velmi narocne dieta a potrebujem pomoc, lebo sa mi moze aj nieco stat. ale zeny, preboha, tie co mate narocne deti, odkial cerpate energiu? Ked vam dieta nespi a nevie sa samo poriadne hrat, odmieta jest (obdobie).
Dakujem a prosim nesudte ma
@aschkimka my sme to mali s druhym dietatom takto. A do toho starsie 2-rocne, co este ani nerozpravalo, ani serbel, nic... Sama sa cudujem, ako som to prezila. Nechapem. A momentalne mam nervy v kybli zase z tretieho, stale ho bolieva brucho, takze nespi 🙄...Neporadim Ti. Presne rovnako som musela uspavat dcerku, po 20-30 minutach byt pri nej a kolisat kocik tak, aby ma nevidela a dufat, ze este zaspi. Mne chodila mama pomahat dost, ale tiez mala z nej nervy. Ju este tolerovala, ale inych ludi absolutne nie, to bola zavesena na mne doslova do 1,5 roka, kym sa to zacalo zlepsovat. Ma teraz 6 a je uplne ina...spolocenska, komunikativna a ludi sa neboji. Ale zistila som, se ina ma taky temperament, ze vsetko preziva naplno. Mozno uz ako babo nevedela dat najavo, ako jej to vadi a co jej vadi, len vrieskanim,...aj teraz casto rozprava zo sna, krici, vadi sa, preziva to vsetko, aj sny. Syn spi ako zabity a ona nie. Takze toto bude asi aj tym...
Skusila by som to. Ak nie je nikto z rodiny a ani manzel ochorni ta odbremenit a ty si uz hotova..toto je lepsie riesenie. Ako ja svoje deti do roka neviem dat nikomu. :D Ale mala ma rok a pol,maly bude mat 3 a chodia 3/4x do tyzdna na 2h vonku s tetou na strazenie. ;) Mam 5t babo a je to velka pomoc! Hlavne,ked sa naucis nestresovat,doverovat opatrovatelke a budes oddychovat a nie pucovat byt/dom. ;)
@aschkimka
syn bol uplne ine dieta ako dcera, tiez bol velmi narocny a so spankami sme mali problem tiez, kto nezazije, nepochopi..
Necitala som vsetky prispevky ale chapem ze satka/nosic nie je pre vas cesta.. ale skusali ste take sedatko tipu babybjorn? ked vidim ze je dcera unavena ale este potrebuje "dorazit" ju tam posadim, ona pozera okolo, chrume chrumku a uspi sa sama... v kazdom pripade, aj narocne babo v nom ostava bezpecne sediet, nemusis sa bat nieco porobit.. je to super pomocnik, ked aj nespiace dieta chces na chvilku "odlozit" a robit si svoje. Apson by som si take skusila pozicat, ci na vase zaberie. Drzim palce
@aschkimka Dcerka sa vam budi preto lebo po 30 minutach sa jej strieda hlboky spanok s REM spankom a vtedy sa vela deti budi ale hned aj zaspia same. Tvoja dcera nevie zaspat sama lebo pri povodnom uspavani mala pohupujuci sa kocik a tak potrebuje to pohupovanie aby zase zaspala. To pohupovanie musis nejako eliminvat. Inac to bude trvat nadalej. Skus pohupovat stale menej a menej intenzivne a kratsie az prestanes uplne.
Aj nasho syna treba douspavat pocas denneho spanku. Niekedy sa zobudi po 30 minutach ale niekedy prespi aj 2 hodiny. Vzdy idem k nemu a douspim ho. Chcem aby mal dost spanku cez den, lebo potom spi lepsie v noci. Takze aj tebe poradim len vydrz a douspavaj kym to dcerka potrebuje.
9 mesiacov je jedno z najhorsich obdobi na spanok. Idu zuby, dieta sa stava mobilne a velmi ho zaujma okolie a je este stale velmi malicke a tak tieto zmeny a vonkajsie vnemy strasne intenzivne preziva a to narusuje spanok. Vydrz... zlepsi sa to, ked uz bude plne stvornozkovat alebo chodit.
Urcite si zober niekoho na vypomoc. Potrebujes od dietata volno. Mne velmi muz pomaha... inac by som bola presne tam kde si ty. Neboj sa toho ze si dieta spravi lepsi vztah s inou zenou... dcera uz ma vybudovany vztah s tebou. 2 hodiny par krat do tyzdna to vobec neohrozia. Nas syn chodi do jasli od 15 mesiacov. Je tam spokolny. Je tam 7 hodin denne a aj tak je na mna naviazany viac ako kedykolvek pred tym.
Prvy syn bol taky ako pises, bolo to na slucku (plus mal aj zdrav problemy takze behacky po dr, lieky, cvicenie 3x denne) ale uz je to za nami. A na povzbudenie, mame uz druhe dieta a je presny opak. Ja nechapem ako je to mozne, to druhe sa len naje, prebali, no zaspi sam, spi 3hod cez den aj celu noc, zahra sa sam. Nech vas dcerka neodradí od dalsieho dietata.
A ja som isty cas mala opatrovatelku (ked mal starsi 2r a mladsi babo) a dobre mi to padlo. Tiez sa nerozhadzujeme ale v istom obdobi par mesiacov som to proste nezvladala
@aschkimka jezismaria zena...ked vypomoc potrebujes tak si ju pories...ale bojis sa ze si s nou vybuduje vztah??? Na zaklade tych par hodin? Dieta ma 8mesiacov, takto to presne vyzera ten prvy rok materstva bohuzial. Ze spite 2hodiny v noci? Ale no. Trosky zvolni, prestan to sledovat, var nevyhnutne..ja som bez mamy dala 10x hore za noc mesiace, syn ma 3roky zobudi sa 1x v noci. Ked nemas ma vyber, das vsetko. A ake ze ked ju obijmes tak to s nou nic nerobi? Ma 8 mesiacov, dieta ta vnima ako cast svojho tela este. V roku si zacne uvedomovat ze ste 2 bytosti a prejavi sa separacna uzkost. Lahni si k nej ked spi, hoci len na 30 min, prestan sledovat monitor, ked budes pri nej, pocujes ze sa budi. Fakt. Ukludni sa, zmier sa s tym ako to je a hladaj system. Nejaka vypomoc na par hodin nevyriesi vsetko. A este by som overila rezim kvoli tym spankom.
ja som mala taku malu, a cely rezim dna som musela prisposobit jej, spala som len vtedy kedy ona, teda som sa snazila aj cez den si na kratko s nou zdriemnut. nic ine som nemohla robit, aj varila som len ked muz bol doma, lebo ked som ju mala na rukach alebo pri sebe bolo dobre, ked som ju odlozia, hned sa prebudila. ked na to pozeram spatne, tak mala som este viac prac obmedzit, bola by som stastnejsie. ja som sa snazila este robit veci pre znamych, lebo som si myslela ze aj ini maju dieta a to zvladnu. ale nie je dieta ako dieta a dolezite je aby nemalo stres. neboj to pominie. a chod spat do inej miestnosti, nech sa aspon muz vyspi, inac sa znicite obaja. ano ma to vplvy na vztah, ale nebude to navzdy.
@aschkimka preco ju na ten spanok nevezmes von do kociara? Nefungovalo by to? Nepises, kde ti spava v noci, ci v postielke ci kde, ale ja by som si ju vzala k sebe do postele, moze jej lrn chybat tvoja blizkost, za skusku nic nedas.
@aschkimka si maximálne vyčerpaná a maximálne vystresovaná, pomoc potrebuješ, ani neuvažuj o tom, že nie. Vzťah si dieťa k opatrovateľke vybuduje, veď to je dobre, nie? Ale nikdy ten vzťah nebude taký, ako vzťah k matke, k tebe. Dlho nerozmýšľaj, lebo sa zrútiš. Dieťa cíti tvoju nervozitu. Prehodnotila by som aj to uspávanie, ja by som to skúšala na tej posteli, chvíľu potrvá, kým si zvykne, možno aj týždeň, dva, ale zvykne, si. Pre teba by to bolo oveľa lepšie, ako sledovať monitor a byť permanentne v strehu. Myslím uspávanie na posteli pritúlená k tebe, nie v postieľke. Pospala by si si aj ty, aj keď viem, že takýto kúskovaný spánok je k ničomu. Išla by so ti pomôcť, kľudne aj na celý víkend, ak napíšeš bližšie odkiaľ si. Viem, že to tvoju situáciu nerieši, ale aspoň trochu by si si oddýchla. Kľudne napíš do IP
@aschkimka jednoznacne pories vypomoc, popytaj sa znamych, pripadne pohladaj na internete, mozno sa najde studentka co ma vztah k detom, rada si privyrobi a odbremeni ta na par hodin tyzdenne, potrebujes predovsetkym spanok, oddych a cas pre seba, potom sa budes pozetat na vsetky momentalne problemy inym sposobom, nenechaj sa odradit komentarmi, kde zeny poriadne ani neprecitaju tvoje prispevky a zlahcuju tvoj problem, lebo oni vsetko zvladnu bez pomoci a ty sa mas vzchopit, kazda mama vie co funguje pre jej dieta najlepsie, satku ci nosic nezvlada kazde dieta, takisto len hodit do postielky a zavriet dvere, niektore deti potrebuju aktivne uspavanie a ten komentar ze ste si ju tak naucili vypusti z hlavy, je to najvacsi nezmysel na svete, taketo male dieta sa neda nic naucit, sprava sa instinktivne plus jeho potreby sa menia kazdy tyzden ci mesiac, prijmi fakt, ze mas narocne dieta, idu mu zuby a ty potrebujes oddych, takze si tuto potrebu zabezpec vypomocou (najlepsie investovane peniaze su do seba a dietata), este to skombinuj s pomocou od maminy (tiez by sa mohla 1-2x do tyzdna premoct) a budes sa citit trochu odlahcena, vybavis si, upraces, chod trebars na brigadu, nenechaj sa odradit myslienkami ze si dieta zvykne na cudziu osobu, akebo ze si neschopna matka, ak budes v pohode ty, zacne byt aj tvoje dieta….
@lindusss2016 písala som to tu že spí len vo vnútri v kocari,že vonku mi tam už nezaspí a ani s nami v posteli, maximálne nad ránom keď je ešte ospala (v noci spí v postieľke)
@elizabet173 ty si spankova poradkyňa? a ďakujem za správu, už sa cítim totálne bezcitno a nehorázne unaveno, fakt posledné výdychy...ja keď ju ráno zbadám,som šťastná že ju vidím ale zároveň mi je do placu že zase ďalší den
@mabenn režim máme ževraj dobrý , radila som sa si spánkovou poradkyňou,doobeda ide spať po cca 2,5h a po obede cca po 3-3,5h....ale poobede zaspať veľmi nechce a to vravím že sa hráme nonstop, ideme von, aj si zmoli oči a spat zaspáva polhodinu a so mnou spat nechce, to hučí...
@aschkimka nie, nie som spánková poradkyňa a radšej nenapíšem, čo si o nich myslím, len mi ťa je ľúto a chápem, že vyčerpaná na totálku reaguješ úplne ináč, ako by si reagovala, keby to dieťa spalo aspoň 5 hodín v noci v kuse a hodinu doobeda aj poobede. Tvoje pocity sú úplne normálne, vyplývajú zo situácie, ktorú prežívaš.
@elizabet173 som z dedinky kúsok od trencina....a áno reagujem ...mamina mi chodí soboty pomôcť ale to je tak že buď uprace alebo je s malou, takže ja buď upratujem dom a varím alebo som s mamou ...takže oddych ziadny
@elizabet173 ja len k tomu spánku že to malo komu 5 hodín spí dieťa v kuse.
Ona ma ešte strašne malé dieťa.
@aschkimka moja bola rovnaká.
Tiež som si hovorila že vôbec neni maznak.
Uvidíš, ono to jej tak ostane že nebude, kam ma položíš tam budem, ale bude lepšie.
Je fakt fakt veľmi malá.
Asi si robíš starosti lebo dookola máš bezstarostne deti možno. Ja som tiež tak mala.
Fakt po roku bude lepšie.
@andreatytler
@deedol dievcata, vsimla som si, ze autorka reaguje a neguje vsetky rady okrem nasich 3 komentarov ohladom uspavania v hupajucom sa kociku. K tomu ani slovo, asi sme buchli kliniec po hlavicke, ono to tak asi naozaj bude... @aschkimka skus zmenit toto, ale nie raz, dva krat. Skus to zmenit aspon tyzden znizovat intenzitu hojdania az do uplneho zastavenie kocika kym zaspava. Takto tie deti naozaj funguju, uvidis, ze to pomoze. Len treba chciet, mam pocit, ze na vsetky rady, nazory, mas nejaku negaciu 🙃
Nečítam všetko, takže neviem či to je spomenuté, ak áno ospravedlňujem sa.. ale co nosič, ulitka, to si skusala?
Ja som mala tretieho narocneho, okrem urevanej povahy býval stále chory, kaslal, mal zápaly priedušiek.. tri mesiace som nesedela, čo som sa musela pohybovať v ritme a uspavat ho na sebe aby aspoň trocha spal a neplakal.. neskôr začal tolerovať ulitku.. bolo to náročné, najmä mala som doma aj staršie deti čo mali 4 a 3roky vtedy.. od.jeho narodenia mám poruchu spánku, lebo to boli ťažké dni, aj noci.. ale co je pozitívne, celkom som schudla v tom obdobi 😅 jediný kto mi pomohol bol manžel, ale zase on chodí do práce..
Ak ti to pomôže, vyhľadaj výpomoc, ja si to osobne neviem predstaviť že by som vtedy niekoho mala doma a ja by som spala, ale keď sa tak vieš nastaviť tak to určite skús.. hlavne nech si neuzenies poruchu spánku, je to otrava, poriadne som sa nevyspala uz 5rokov..
@marzuz89 presne toto si aj okolie myslelo ale keď zistili že som to skúšala a nešlo to tak kukali že fakt je to zvláštne, preto som skúsila aj spánkovu aj iné poradkyne a fakt to nefunguje a inak by som sem nepisala, nie? vážne potrebujem počuť ak niekto mal takýto prípad že ako to zvládol ...ja neodchádzajú nikdy z boja ale tu fakt zatiaľ nič nefungovalo
v tvojom pripade by som tu vypomoc skusila. nic za to nejak nedas, ak vas to financne teda nezatazi a ty si oddychnes a mozno aj mala nebude taky cicik. skusila by som to, isto by to aspon tebe teda dost pomohlo
@aschkimka neskusala si jej zrušiť 2x spánok cez deň? Veď ju daj len raz na obed, môj syn bol taký istý. V noci 10 krát hore a od piatej ráno už fungoval (to má doteraz) a ja sprostá som sa ho snažila uspať o deviatej že je unavený, hodina uspávania a pól hodiny spánku. Keď som s tým prestala a išiel spat len na obed, tak prespal 2 hodiny.

@aschkimka ešte k tomu spánku v kočíku, ze tam dlho neprespí, neskúšali ste ju po zaspatí preložiť do postielky? My sme robili tak, keď sme mali tuto fázu, ze sme uspali v kočíku, počkali kým bude tvrdo spat a presunuli sme do postielky. Predsa len ten kočík nie je taký pohodlný, menej miesta, nemôže sa dieťa otočiť ako chce🤷♀️