Výpomoc k dcére - áno či nie
Ahojte, chcela by som Vas poprosit o nazor a hned na zaciatku chcem napisat, ze nie sme "zbohatlici".
Dcera zacala 9.ty mesiac a uz asi 5 mesiacov sme sa poriadne nevyspali. Poriadne znamena,ze spime asi 2-3h v noci s manzelom. Zacalo to tym, ze dcera asi cca v koncom 5. mesiaca zacala odmietat spat cez den v postielke. Skusali sme vselico, tak hold, cez den spavala vonku v kociku, alebo v nasej posteli a nakoniec cez den spi v kocari v jednej izbe. Je to jedine miesto, kde zaspi, ale aj tak nedokaze prespat napr hodinu vkuse, musim ako psychopat pozerat na monitor, ci sa nahodou nezobudila, lebo zvykne presne po 30min sa zobudit a ak neutekam, uz ju neuspim. Niekedy sa zvykne zobudit aj po 15min, 20min. Samozrejme, takto s mojimi uspavaniami prespi cca 1h-1,5h ale druhy spanok ma vacsinou kratsi. Proste moj den sa toci okolo cumenia do monitora, LEN NECH SPI ! som vedľa v izbe, nemôžem ísť napr variť do kuchyne, lebo kuchyňu máme na prízemí a kým by som dobehla, už ju neuspim. Nestalo sa zeby prespala napr hodku,dve bez toho aby som ju nemusela douspavat.
Noci su priserne, ano idu teraz zuby, ale sem tam sa budila 1-2x, vcera napr bola hore asi 15x. Momentalne 3dni je upistana, od rana do vecera, zacina mi odmietat jest a pri krmeni musim robit opicky, spievat, a kym ju nakrmim som spotena az za usami. Kym sa jej venujem ,alebo sme vonku je to usmievave dievcatko.
Ale dostanem sa k meritu veci, nezvladam ju...ked napr videli ludia ako fungujeme, vsetci ma len lutovali, ze si nemozem ani na 30min sadnut, najest sa, nic...lebo bud si ma vyzaduje alebo cumim do monitora, len nech spi...svokra mi nema kedy pomoct, ma dalsie dve vnucence a chodi do prace a moja mama uz je z malej hotova, aj fyzicky aj psychicky...povedala,ze ju boli cely clovek z nej, samozrejme lubi ju, ale povedala,ze na tak narocne dieta ona uz nema fyzicku, takze max 2x za tyzden mi s nou pomoze na par hodin, nech si napr mozem navarit alebo upratat. momentalne som chora a neprisla mi pomoct ani na chvilku, ze ona je z malej unavena....preto rozmyslam nad vypomocou, nemame si to moc z coho dovolit, ale ja som tak unavena aj psychicky aj fyzicky, ze uz sa mi aj dcera vzdaluje, ale aj moje city k nej su ako keby ochladene, lebo som neskutocne vycerpana a ona ani ako keby netuzila po objati...ked ju objimem tak to s nou nic nerobi, ale napr ked si ju zoberie tato alebo babkovci je cela happy.... neviem ju uz ani utisit, hned sa odtahuje.. napr ked som ju zobrala do narucia na posteli v noci, co som bola uz na odpadnutie,zacala plakat...asi citi, ze som z nej hotova, neviem, ale takto som si materstvo nepredstavovala, tento neustaly stres, napatie, hukot, nespanie....rozmyslam nad opatrovatelkou, len napr na 3x do tyzdna na 2h, ale zaroven sa obavam, co ked si s nou dcera vybuduje vztah a ja skoncim uplne odpisana? uz teraz mam pocit,ze idem ja hlavne preto lebo MUSIM (napr momentalne som chora) a neuzivam si materstvo a mam pocit, ze dcera ma len toleruje....
Bola som u psychologa parkrat a povedal, ze dcera ma berie ako sucast seba momentalne a berie ma v podstate ako samozrejmost a ze moje pocity nie su spravne. Ze on vie, ze mame velmi narocne dieta a potrebujem pomoc, lebo sa mi moze aj nieco stat. ale zeny, preboha, tie co mate narocne deti, odkial cerpate energiu? Ked vam dieta nespi a nevie sa samo poriadne hrat, odmieta jest (obdobie).
Dakujem a prosim nesudte ma
@aschkimka a čo robíš s ňou v noci, keď plače?dáš cumel..vstáva... chce sa hrať?sprosto to napíšem ja by som ju natlačila mliekom🙂)a dala k sebe do postele možno chce byť s Vami...väčšina detí lepšie spi pri mame.Ona môže byť už tak unavená, že neprechádza do hlbokého spánku a spí len plytko..a trhane.Tak zuby jej pôjdu ešte pol, trištvrte roka..ja, keď som mojej dala 3x Nurofen úplná zmena v spánku, ale ona sa v tomto období čo píšeš budila každé 3 h na kojenie.Kedy jedáva večer?prikrmy jej chutia?
@aschkimka hmm aj také ze s nou si išla von v nosiči a ukazovala(hauko, traktor...)..alebo pustila hudbu a tancovala... Dačo poskusat aby zabudla ze je v nosiči, lebo už je dosť veľká a môžu jej zrazu vadiť popruhy atď.. Ale ak sa zabaví, myslím ze by ste to dali... A zase záleží od nosiča, veľké dieťa je nepohodlné aj pre neho nosiť v tesnom, malom nosiči.. Baby by to poradili, podľa preferencií aký je dobrý vám.. Je tu skupina nosíme naše deti, alebo dáko podobne.. Moje by sa aj teraz nosili, 5r a 2,5 😅ale som rada, že zabudli na,, koňa,, , že sa s nimi ako tehu nenatahujem takto
@aschkimka teraz citam ze uz mala ma cez 9kg tak to uz je zlozitejsie lebo vacsinu ich robia pre krpcov,
skuste si pozriet normalne jasle u vas v meste. niekedy robia poldenne alebo prilezitostne. tak uz ked budete potrebovat vypnut hoc len na 1 den v tyzdni date ju do opatery a lahnete si a spite po par hodinach spanku nacerpate dost energie. 🙂
@euka210 absolútne neviem prečo v noci nespi, viem že nema reflux, je to zdravé dieťa...ona proste sem tam vykrikne, alebo sa jednoducho zobudí o 2 dám jej mliečko a nezaspí ...alebo vykrikuje každú hodinu, to si myslím že sú zuby...ale celú noc neprespala od tých 5m,čo dovtedy pekne vedela...mamina chodí v sobotu a to som buď ja s malou stále a ona mi pomôže okolo domácnosti alebo naopak,ale na oddych nie je priestor...
@ckatka no na niektorych to mozno plati, na niektorych nie. Vacsie deti skor zaspia hocikde. Ak pri malom dietati sa premeska cas ukladania spat, prepne do hyperaktivity a koniec, cele zle.
Moj bol unaveny, ale zaspat ani za svet...to mal 8mes.... Ma uz 10r a stale vecer ma najvacsi problem zaspat. Mladsi bol klasicky novorodenec co spi skoro cely den a teraz na 7r vecer za 5 min spi ako drevo. Proste su deti a deti.
@aschkimka ja vám tu žiadne blbosti nepíšem....jednoducho ocividne mate problém inak by ste sem nepísali, ja môžem len dat tip, ktorý mi zafungoval, keď som pri prvom už bola polosialena, čo nechcel spať. A uspavala som do roztrhania tela, ja, manžel...v kočíku, na fitlopte, na rukách,....
Proste -príroda. Pozrime sa na to, ako spia mláďatá v prírode. Jednoduché. Matka sa uloží do bezpečia spať , mláďatá sa pomrvia, poukladaju ku nej a spolu spia.
Ja už som nevedela čo robiť....tak raz, keď mal muž nočnú, dala som do izby matrac na zem, zabezpečila všetko, aby si malý ničím neublížil, naliala si pohár vína, pustila som si na počítači film, a doslova som sa "vykaslala" na to, že tam mam dieťa a ľahla som.si na ten matrac normálne spať. Malý lozil okolo.mna. A po chvíli som sa zobudila a on spal uložený mne pri nohách spokojný. A spali sme tak do rána. To som sa prvýkrát asi po roku vyspala.
Odvtedy -princíp matky tigrice.... JA idem spať, drahé deti. Nie uspavat. SPAŤ 😉
A funguje to.
Co sa týka satky a nosiča- skúste kontaktovať poradkyňu nosenia vo vašom meste. Možno to len mate zle nastavene. Aleo treba skúsiť lepší nosic/šatku. Moje dieťa napríklad ma obľúbenú šatku, a jednu konkrétnu nemá rád, asi ho tlači. Treba skúšať. Aby vám bolo dobre obom.
Ja teraz keď.ma 10 mesiacov som objavila čaro ringslingu. Aj dačo porobim aj mi v tom krásne zaspí.
@aschkimka no a nechat ju v noci tak? My mame este stale postielku bez bocnice pri posteli a ked bolo obdobie ze nespal, tak bolo hore a neriesila som.
Inak mi to pripomina svagrininho...kolko sa s nim natrapili so spankom a nespanim...aj v noci, aj u psychol.boli, neskoro zaspava dodnes, aj o 23h vedel az zaspat...im povedala, ze ma mensiu potrebu spanku, inak je velmi inteligentny chlapec.
@euka210 ona keď k nej neprideme, začne do 20min taký hukot že to zobudí aj celú ulicu...ona spí v postieľke vo vedľajšej izbe,lebo ju budilo keď sme napr sa prevalili v posteli, alebo napr manžel chrapal. ale podotýkam, do 5m spala s nami a prespala celu noc a potom to šlo dolu vodou
Mam trojrocneho syna a 8 mesacne babo. Obaja boli takyto nijaki na spanky, takze chapem uplne vsetky tieto ceremonie s kocikom a douspavanim. Kazdopadne k tvojej otazke. Starsi syn je v skolke, ked nie je zrovna chory, ja som vacsinou doma len s mladsim. A pred par mesiacmi som si nasla babu, studentku predskolskej pedagogiky, cudziu zenu, co mi sem raz-dvakrat do tyzdna pride na 2-3 hodinky. Najlepsie rozhodnutie ever. Doteraz si plieskam hlavu o stenu preco som toto neurobila uz pri prvom synovi, ale asi mi to bolo blbe a presne takto som rozmyslala ako ty. U nas to nie je predsa len taky zvyk, v zahranici je to uplne normalne. Ani ja este nie som taka hrdinka, ze by som ju nechala s malym samu, ale je tu, naplno sa mu venuje a ja si vkludne upracem, navarim aj kavu dam, dokonca zacinam pomaly pracovat . Vie to s nim paradne a dokonca ho uz vie aj uspat v nosici, co sama doteraz neverim ako. Ja som cely cas tu pri nich, len proste sa mozem venovat inym veciam v klude a potom ked som sama sa zas mozem venovat len dietatu. Ked mas tu moznost, nevahaj. Tato moja berie 5€ na hodinu, takze ma to stoji 10-20€ tyzdenne, podla potreby. Uz aj keby ti mala len tue dve hodky tyzdenne prist vypomoct, stoji to za tu chvilku kludu.
@luccija jedáva cca 18:30 a 19:30 kupeme atď a o 20:00 má mlieko a prikrmy jedáva, teraz síce má obdobie protestov ale papala pekne...ja ju aj dám niekedy k nám,ale ak sa napr zobudí okolo 4:30 a dám jej mlieko už nám nezaspí a je od 5h hore..a to ma ide urvat...a napr keď jej dám o 2 mlieko ...tak buď zaspí počas pitia a ak nezaspí, tak hodinu ju uspavam, medzitým sa pocika atď...takže viac som hore aj ja
@aschkimka tiež som mala náročnaka ale cca od roka začal spat lepšie. Ale stále to boli nejaké 2-3 zobudenia v noci . Mne pomohlo cez deň dospat keď mi pomohol muz. Ale nie vždy to vyšlo,niekedy aj nezaspis lebo tak veľmi chces...ak máš dôveryhodnú opatrovateľku,nebojis sa covidu,smelo do toho. Hocičo pomôže. A ozaj,čo je to za psychológ čo povie že Tvoje pocity nie sú správne? Treba mu zobrať diplom a nechať ho mesiac nespat v noci...pche!
@aschkimka ja som nespala takmer 3 roky vobec - lebo mi dieta od porodnice plakalo. A bola som na neho s muzom sama. Nemali sme okolo rodinu - vsetci byvaju daleko. Ako pises - tak nejaky ritual uspania bol, ale inak sa s dietatom nedalo ani pohnut. Ako som to zvladala - nezvladala 😅 kazdy den som cakala ze sa to zlepsi. Pomohla mi ironia a nadhlad a nebrat to cele tak vazne. Ked sa ma manzel spytal co tlacim - prave som tlacila papiere nejake, tak som mu povedala (zo srandy) ze adopcne papiere idem vyplnit 😅 Nakoniec mi pomohol Sertivan 25mg 1x denne od psychiatra. Ja som po zobudeni nemohla spavat - vobec. A zacala som z toho mat psychicke problemy. Tie lieky boli super. Kozmeticka davka, ale ako som bola cela hotova tak to malo neskutocny ucinok. A chuvu som mala len na 2 hodiny 1x do tyzdna. Chuva bola doma s dietatom, ja som bola doma s dietatom - aby sa nic nestalo. Ale to bolo az od roka. Inak co by som spravila je, dala kocik k posteli a lahla si. Dala na madlo povrazok a keby dieta zaplakalo tak by som zacala hojdat leziac v posteli, a hovorila "tu som, mozes spinkat dalej" alebo nieco podobne. Cesta najmensieho odporu ako uspat. Dieta este blbo vidi v tomto veku. Utesuje ho hlavne hlas. A musis spat, aspon ciastocne. Ja som mala bejby v posteli - pretoze som sa bala ze mi spadne - nevladala som ho potom uz drzat. A super pomohol Ipad - teletubies. To bol ticho ako pena. Ako bolo mi jedno co mu dam - len aby bol aspon na chvilu ticho. A vyslo to 🙂
@kittykat22 sertivan na čo konkrétne?🙂
@aschkimka ja som nemohla spavat. Vobec. Bola som v takom strese, hucalo mi v hlave a ked spalo dieta - take, ze zaspim s dietatom, zobudim sa s dietatom a zase zaspim s dietatom neslo. S tymi liekmi som zaspala - vstala aby som utisila dieta a zase zaspala 😅 akoby som bola aj vo vacsej pohode. Je to na spatne vychytavanie serotoninu. Ale brala som ich az neskor - tak som ich nechcela 🙈😅 trvalo mi mesiace kym som si ich dala. Spatne som si hovorila, aka som bola hlupa. Lieky som brala len par mesiacov a bolo mi ovela lepsie. Vysadila som a bolo mi ovela lepsie - a to lepsie aj ostalo.
@aschkimka fuha nočný spánok to budenie 15x za noc, nejedenia, upistanost ak trvá teraz pár dni tak to môže byt fakt tými zubami a treba to prežiť. Našej v takom veku keď išli zuby, síce sa zobudila len raz v noci ale dokázala 3-4 hodiny nespať s tým, že v spálni total histericky plač, musela som s ňou ísť vedľa do izby hrať sa s hračkami, alebo keď som už bola total ko, tak do obývačky, pustiť pesničky (áno odsúdenia hodné) a zaspala na mne…. A čo sa týka denných spankov, každé dieťa je indi, to vieme všetci a príklad naša tiež v 9 mesiacoch spanie cez deň hotová katastrofa, dovtedy bez problémov zaspávanie a budenie ako podla hodiniek sama od seba. V tych 9tich mesiacoch uspavanie doobeda trvalo minimálne 45min v kočíku(čo som dovtedy teda nepoznala vôbec) a spala tak hodinu, max.1,5 hodiny a poobede max.30 minút vonku na prechádzke, ak teda vôbec zaspala. Tak som začala rozmýšľať len o jednom spánku, ale samozrejme každý len reci, že to je skoro a ešte je malickaaaaa 🤷♀️ Tak sme sa trápili další mesiac… ja ma nervy, mala na nervy, muž na nervy🤦♀️ a potom som si povedala že kašlem na to, skúsim len spánok cez obed. Zo dňa na deň dieťa zaspávalo do 10 minút same v postieľke a spalo 2,5 - 3 hodiny. A pomoc od mami alebo svokry nemusí byt hneď že du s dieťaťom, pomoze aj ked navaria alebo prídu upratať 🤷♀️
Moja spala velmi zle od narodenie. Ked mi v 9mesiacoch spala raz na hodinku, bola som rada. Spala len vonku v kociku, unavena som bola z toho prechadzania ci snezi ci prsi. Ak to uz nezvladas, daj ju do jasliciek. Ukludnis sa a ked pridete domov, budes si ju uzivat.

@luccija dole máme len kuchyňu a obývačku spojenú a kúpeľňu, nezaspí tu...a áno naučili sme ju tak, lebo vonku už ani za boha nezaspí, vážne sme.to skúšali x-krát a nič...len v tej izbe spi, vážne nikto nám neveril a je to fakt