icon

Vývoj 13 mesačného dieťaťa

alenka1993
26. dec 2020

Ahojte prosím vás chcem sa spýtať kedy sa asi vaše deti naučili zručnosti typu stavať vežu z aspoň dvoch kociek alebo čo sú také tie kruhy čo sa navliekaju na tyčku od najväčšieho po najmenšie? Viem že každé dieťa je iné ale mala má 13 mesiacov a nič z toho ešte nevie. Keď aj niečo postavíme, len búra.
Sestra má rovnako staré dieťa a od našich rodičov nepočúvam nič iné len porovnanie čo ona vie a moja nie.
Popritom moja malá vie zase také veci čo ona nevie...
Nie som nejaká citlivá, jedným uchom dnu druhým von.
Len rozmýšľam či sa je niečoho obávať 🤷🏻‍♀️
Ďakujem ☺️

deedol
26. dec 2020

mojho napr. kocky vobec nebavili, takze ani neviem, kedy sa to naucil. kruhy navliekat vedel okolo roka, ale nemyslim, ze tieto zrucnosti su nejake smerodajne 🙂

pininka1
26. dec 2020

Urcite neporovnavaj, mam tri deti z toho dve nadpriemerne inteligentne a ani jedno nestavalo vezu v 13 mesiacoch. Ja som postavila a oni znicili. Kazde dieta je dobre v nieco inom. Starsi miloval autobusy a poznal vsetky poriadky ako kde chodia od malinka, ale neznasal kocky ani lego. Mladsi zasa lego miloval a staval aj bez navodu. Nerob si z toho hlavu. Venuj sa svojmu dietatu ako najlepsir vies a nechaj ho aj hrat sa sameho a vsetko bude ok.

cezpat
26. dec 2020

Obávať sa určite nemusíš. To, či dieťa prospieva zhodnotí lekárka. Nie je možné v tomto veku porovnávať na mesiace deti typu, či jedno už vie stavať vežu a druhé nie. Každé sa vyvíja svojim tempom. Ja mám tiež 13mesačného, vie už kruhy dať na stojan, ale kocky tiež len búra. Známej malá má 14 mesiacov a kocky tiež ešte nestavia...A je to v poriadku.

nikpa
26. dec 2020

@alenka1993 syn robil to iste, ked sme niečo postavili, všetko zbural, žiadna snaha a zaujem z jeho strany, neskôr do toho dospel, zacal opakovať po nas, ked sme stavali kocky staval aj on, ked som hadzala vhadzovacky vhadzoval aj on... ale bolo to az neskôr po roku. A co sa týka vašich, je od nich maximálne blbe a necitlive ti takto hadzat pred oči čo vie jedna vnučka a druhá ešte nevie. V ich veku by mohli uz vediet, ze deti sa neporovnavaju. Každé sa vyvíja iným tempom, jedno je šikovné na to, druhé na iné.

alenka1993
autor
26. dec 2020

@nikpa no teraz už sa snažia krotiť ale keď boli baby menšie to bolo hrozné to som nič iné nepočúvala tak som im to vysvetlila že to nemôžu porovnávať že každé dieťa je iné napr. Moja už sa snaží ako tak rozprávať a chodí, sestrina nie. Tak až keď som im poukázala na rozdiely tak ako tak prestali ale stále si niečo nájdu...

elizabet173
26. dec 2020

@alenka1993 velmi rychlo a velmi dorazne by som ich stopla. Az tak, ze by som rodicom pohrozila, ze tam nebudem chodit, aby som nemusela tie reci pocuvat. Spytala by som sa, ci si pamataju, ktora z nas v kolkych mesiacoch stavala vezu. A ze by som svoje dieta milovala, aj keby tu vezu nepostavilo nikdy. Aj tak by bolo pre mna najuzasnejsie na svete. Ja sa po desatrociach prace s detmi na takychto reciach iba dobre bavim. To, ze dieta ovlada v dvoch rokoch abecedu, mu nezarucuje, se skonci VS s cervenym diplomom. To, ze bude mat v skole same jednotky, mu nezarucuje, ze bude v praci uspesne a v zivote stastne
Mozno by pomohlo zacat porovnavat mamu s inou zenou rovnakeho veku, pozri, ona ma VS aj doktorat. Vyzera uzasne, ako modelka, pravidelne cvici...mozno jej svitne, ked sa spytas, ci jej to je prijemne

andreatytler
27. dec 2020

@alenka1993 Stavat kocky (alebo aj cokolvek ine) a aj navliekat kruzky zacal teraz ked mal rok. Dovtedy kocky len hryzol a kruzky vyvliekal. Stavala aj navliekala som to pred nim asi 2 mesiace a nikdy ziadna snaha a potom jedneho dna uplna zmena a uz sa zaujimal. U nasho sa vsetko deje v skokoch. Bola to podla mna strata casu mu to ukazovat tie 2 mesiace. Musel na to dozriet.
Neviem ci sa so sestrou stretavate teraz pocas Covidu ale mozno ak by sa vasa hravala so sestrenico, pochytila by od nej tie kocky aj kruzky. Deti sa ovela lepsie ucia od inych deti. Ale ak nie, nevadi. Vravis ze vie kopu inych veci. Reci od rodicov daj jednym uchom dnu a druhym von.

janapeterjana
27. dec 2020

@alenka1993 no... môj malý začal navliekať tie krúžky asi ako 17 mesačný a vežu tiež max z dvoch kociek... Čiže my sme na tom tak.

ivangeline
27. dec 2020

Každé dieťa baví niečo iné.... Chlapec nemal ani rok a hádzal veci do boxov. Dievča má 11m a vôbec, len vyberá. 😅 Zato kocku na kocku dala skôr ako starší.. každe dieťa je iné. Filip bude mať 2 roky a vie srubovat srubovakom a krájať zeleninu nožom. Ale nejdú mu vkladacky.. 🤣