Zmenili sa doporučenia na stravu a vývoj dětí?
@tomiholjubavi a ostatní, co máte ted malé dětičky....mám dotaz. nedávno jsme měli rodinnou sešlost a byla tam i "švagrováJ" s malou 6měsíční neteří. prootože už v rodině bohužel nemáme naše maminky- babičky, jako zasloužilé matky jsem tam byla i se svojí druhou švagrovouV. nebojte, rady jsem nedávaly, spíš nevěřicně poslouchaly. a tady jsou moje dotazy.
1) to už se opravdu nedoporučuje, aby dítě nejdříve se plazilo ,ale rovnou se stavělo na čtyři?
2) dřív se malým dětem příkrmy dávaly postupně,některé ovoce a zelenina až po prvním roce...švagrováJ říkala, že je to ted jinak a že malá už jako čtyřměsíční jedla jahody,meloun, hrášek,bílé pečivo.a že uplně v pohodě. prý je to nejlepší prevence proti alergiím na potraviny.
...........máte to tak i vy s dětmi ?
@anickabasnicka
A ako donútiš dieťa aby sa plazilo, keď sa dáva na štyri?
To sa volá imunologické okno, dieťa má v určitom období ochutnať potraviny, ktoré sú potenciálne alergény. Ochutnať znamená olízať jahodu alebo dať si omrvinku z pečiva, nie zjesť misku jahôd na posedenie. To niekto asi nepochopil.
@anickabasnicka Nie si ňou trochu posadnutá? Tvoje meno si pamätám ako jediné pod jej príspevkami. Vždy trápne a vlezlé. Každá matka koná podĺa rad lekárky a vlastnej intuície a každé dieťa sa vyvíja iným tempom a iným spôsobom. Úplné koniny vždy riešiš a už z tvojich príspevkov je cítiť, aká musí byť príjemná komunikácia s tebou
Ty musíš byť stará. Taká stará škola, ktorá má pocit, že všetko musí tak, ako bolo pred 30 timi rokmi.
Tak k bodu 1 pre dieťa je omnoho lepšie ak štvornožkuje a ak plazenie preskoči nič sa nestane kedže na vyvin to nemá žiaden učinok
k bodu 2 to si nemyslim že takto malemu dietatu dáva čo popisuješ
podla mňa myslela imuno okienko 4-6 mes kedy dáš dietatu obliznuť potraviny aby si videla reakciu
1. Áno plazenie nieje pohybový cieľ (chodili sme na rehabky)
2.ano imunologicke okienko(nedodrziavala som a veľa dala po roku a postupne podľa seba)
@anickabasnicka
1. Naša Lili sa neplazila skoro vôbec. Skôr sa vedela niekde odkotúľať. Zato štvornožkovala dlhoooo. Hádam do 14 mesiacov.
2. Áno, odporučuje sa každé tri dni pridať jedna nová potravina a samostatne ju testovať tie tri dni, nech vidis ci nie je alergia. My sme začali v 4 mes s jablkom, mrkvou, zemiakom. Doposiaľ skúsila skoro všetko (okrem takých že med, mak, hríby).. ale márna snaha. Stále nechce zjesť nič ine iba chleba a zemiaky. Občas jogurt, keď sa cíti veľkoryso. 😔
Keď sa dieťa neplazí nevadí to, dôležité je štvorkovabie, čo sa týka príkrmov je to iné ako napríklad pred 8 rokmi, odporúča sa dieťaťu ochutnať, čo najviac v období imunoalergologického okna, napríklad aj vaječný bielok - to som dávala pri prvom až po roku, dokonca i orechy môžete podať formou orechových masiel, ja si ale idem podľa seba, tak skôr intuitívne, i keď mám aj načítané.

Načo sa staráš do cudzích deti?
Moje deti nestvornozkovali vôbec. Rovno chodili. Takže to nie je novodobý vymysel