Ako môžeme pomôcť strýkovi po ťažkom úraze?
Viem že to nie je vianočná téma, ale možno bude vedieť niekto poradiť.
Otec má strýka ktorý je od neho o rok mladší má 69. Mal ťažký úraz našli ho v bezvedomí, nejaký čas bol jeho mozog bez kyslíka a tak je v takom stave že sa nevie sám o seba postarať. Doteraz sa o neho starala moja mama ale ona už tiež nevládze.O pár týždňov ju čaká opatrenia potom rehabko, kúpelná liečba
Tento náš podarený strýko bol vždy nezodpovedný a lajdák čo sa týka.vzťahov a povinností. Bol aj ženatý ale býval s manželkou pár týždňov a zdúchol, spamätal s až keď mu došiel papier zo súdu že má platiť alimenty požiadal o rozvod ale v tomto čase už bola tehotná s niekým iným ale aj toto dieťa bolo na papieri jeho.
Ďalej sa vyhýbal plateniu až keď mu zdravie prestalo slúžiť vtedy ho prijala babka k sebe. Ibaže kvôli exekúciam mu zostava iba životné minimum. Vtedy začala mama riešiť papierovačky. Žiadala test otcovstva na dieťa iného, aj zrušenie platenia výživného na jeho dieťa ktoré malo v tej dobe už 30 rokov. Doopatroval našu babku ale potom mal ten úraz.
Naši dali žiadosť do DSS ale jeho dôchodok nestačí, žiaden majetok nemá.
Aké má možnosti?
Asi by som hľadala viacero dss, nielen jednu.
A hľadala opatrovateľku na pár hodín - takú čo poskytuje mesto/obec
Asi by som hľadala viacero dss, nielen jednu.
A hľadala opatrovateľku na pár hodín - takú čo poskytuje mesto/obec
@spongebob1 j mama si zisťovala dokonca bola aj u jeho syna, ten povedal že nebude platiť že má iba 1/2 invalidný dôchodok
@pribinak naši žijú na dedine kde byva asi iba sto ľudí nič také tam nie je
@anonym_autor Ziadost o vyzivne od dietata-pokial je jeho biologicky otec.
@spongebob1 fakt sa má jeho dieťa starať o nezodpovedného človeka, ktorý celý život na neho kaslal?
@spongebob1 fakt sa má jeho dieťa starať o nezodpovedného človeka, ktorý celý život na neho kaslal?
@13uzivatelka11 taky je zakon... aj deti maju voci rodicom vyzivovaciu povinnost..
Ma niekto skúsenosti je vôbec šanca získať od jeho syna príspevok na DSS ak on sám bol nezodpovední a neplatil alimenty?
Hlavne taktože keď súd zrušil povinnost platiť keď mal chlapec 30 tak to budú strýkovi roky zražať z dôchodku. Platiť alimenty na 30 rocného dospelého chlapa....
@13uzivatelka11 taky je zakon... aj deti maju voci rodicom vyzivovaciu povinnost..
@julia_romeo chápem že je na to zákon, ale príde mi to nefér no..
@julia_romeo zakon je jedna vec, by som sa hanbila ako pes ziadat peniaze od syna, na ktoreho rodic kaslal a evidentne ani tie alimenty neplatil nejako obzvlast pravidelne
@julia_romeo zakon je jedna vec, by som sa hanbila ako pes ziadat peniaze od syna, na ktoreho rodic kaslal a evidentne ani tie alimenty neplatil nejako obzvlast pravidelne
@petamich pred zakonom ide moralka a logika casto bokom... Bohu zial tak to je
@petamich pred zakonom ide moralka a logika casto bokom... Bohu zial tak to je
@julia_romeo 273 euro čo mu zostane je na DSS a naši to tiež nemôžu platiť. 30rocny chlap potrebujete na seba výživné od rodiča?
Moji rodičia su tiež rozvedení a otec mame na nás neplatil. Bolo to v čase, kedy ešte neexistovalo ani náhradné výživné. Keď sa stal čiastočne invalidným, tiež žiadal od nás výživné, ale sudkyňa bola našťastie príčetná a jeho návrh zamietla. Takže v tomto prípade by som sa tiež na to výživné od detí nespoliehala.
To je ozaj hrozná situácia
Píšeš nejako chaoticky.
Mal svoje vlastné dieťa s manželkou na ktoré nechcel platiť?
Potom mal druhé dieťa ktoré bolo iného, ale papierovo bolo strýkove?
Tomu druhému dieťaťu prečo mal platiť do veku 30 rokov? Bol nejako postihnutý a nemohol sa sám živiť?
Ako dopadol test otcovstva?
Čo na to hovorí prvé vlastné dieťa?
Exekúcie z čoho narobil? Kde míňal peniaze? Pracoval strýko?
@julia_romeo 273 euro čo mu zostane je na DSS a naši to tiež nemôžu platiť. 30rocny chlap potrebujete na seba výživné od rodiča?
@anonym_autor nerizumiem co si sa chcela spytat... Skus to preformulovat a opytat sa este raz...
Píšeš nejako chaoticky.
Mal svoje vlastné dieťa s manželkou na ktoré nechcel platiť?
Potom mal druhé dieťa ktoré bolo iného, ale papierovo bolo strýkove?
Tomu druhému dieťaťu prečo mal platiť do veku 30 rokov? Bol nejako postihnutý a nemohol sa sám živiť?
Ako dopadol test otcovstva?
Čo na to hovorí prvé vlastné dieťa?
Exekúcie z čoho narobil? Kde míňal peniaze? Pracoval strýko?
@maranco tak test otcovstva potvrdil že prvé dieťa je jeho druhé nie je jeho.
Exekuciu má skrz neplatenia výživného na dve deti.
On za o tie deti nezaujímal a darmo ukončili školskú dochádzku nepožiadal o zrušeníe. Keď to dala moja mama na súd mal starší 30r a mladší 29.
Neviem akú má diagnózu, len že v dospelosti má ID
Strýko bol obyčajný murár nie IT s platom 5k
@anonym_autor nerizumiem co si sa chcela spytat... Skus to preformulovat a opytat sa este raz...
@julia_romeo prečo by mal.platit strýko na 30 ročneho syna?
@julia_romeo prečo by mal.platit strýko na 30 ročneho syna?
@anonym_autor ja som pisala o tom, ze existuje vyzivovacia povinnost deti voci rodicom, nielen rodicov voci detom... citaj s porozumenim pls.
@anonym_autor ja som pisala o tom, ze existuje vyzivovacia povinnost deti voci rodicom, nielen rodicov voci detom... citaj s porozumenim pls.
@julia_romeo to chápem. Ja nechápem ten zákon...
@anonym_autor za to uz ja ale nemozem 🙂 🙂
@julia_romeo Ktory sud by schvalil vyzivovaciu povinnost otcovi,ktory sa vyhybal plateniu alimentov?
@anonym_autor V takom pripade by sud musel preskumat skutocnosti. Ale v tomto pripade pochybujem,ze by mu to schvalili,kedze sa o dieta cely zivot nestaral.
@anonym_autor za to uz ja ale nemozem 🙂 🙂
@julia_romeo kde píšem že za to môžeš? On si za to môže iba sám
@julia_romeo kde píšem že za to môžeš? On si za to môže iba sám
@anonym_autor napisala si ze nechapes ten zakon. K tomu som napisala ze za to nemozem (ze to nechapes).. Nie k nemu 🙂 🙂
@julia_romeo Ktory sud by schvalil vyzivovaciu povinnost otcovi,ktory sa vyhybal plateniu alimentov?
@marca12 to sa mna nepytaj, ja sudca nie som a nemam nastudovany tento pripad 🙂
@julia_romeo nie som si úplne istá, keď môj otec nebol schopný sa o seba postarať (neboli sme v kontakte 20 rokov), volala mi Sociálka pracovníčka a spýtala sa ma že aké máme vzťahy a či som ochotná sa s ňou baviť o dss a hospici, že ona všetko vykomunikuje, zistí a zariadi len s čím môže počítať.
A keď som dala súhlas, zariadila hospic kde ho vzali.
Keďže nebola podpísaná žiadna zmluva - nestihlo sa to na diaľku, a jeho aj tak vzali, spýtala som sa riaditeľa že čo by sa stalo keby som nezaplatila (zaujímalo ma to). A on že žiaľ, nič. Na ulicu ho nevyhodia, vymáhať nič nemajú ako a tak im ostáva len spoliehať na moje slovo.
@julia_romeo nie som si úplne istá, keď môj otec nebol schopný sa o seba postarať (neboli sme v kontakte 20 rokov), volala mi Sociálka pracovníčka a spýtala sa ma že aké máme vzťahy a či som ochotná sa s ňou baviť o dss a hospici, že ona všetko vykomunikuje, zistí a zariadi len s čím môže počítať.
Keďže nebola podpísaná žiadna zmluva - nestihlo sa to na diaľku, a jeho aj tak vzali, spýtala som sa riaditeľa že čo by sa stalo keby som nezaplatila (zaujímalo ma to). A on že žiaľ, nič. Na ulicu ho nevyhodia, vymáhať nič nemajú ako a tak im ostáva len spoliehať na moje slovo.
@sisamisaaa ja hovorim uplne o niecom inom - o vyzivovacej povinnosti..
@sisamisaaa konkretne teda o tomto (len som narychlo nasla napisane ludskou recou) - https://ficek.sk/vyzivne-deti-voci-rodicom-29582
@sisamisaaa konkretne teda o tomto (len som narychlo nasla napisane ludskou recou) - https://ficek.sk/vyzivne-deti-voci-rodicom-29582
@julia_romeo no... Tak aj podľa toho článku to pre nich bude riadne ťažké niečo od syna získať... Ale ďakujem
@13uzivatelka11 Podla zakona ano.
@anonym_autor ak sa o cloveka nechce postarat rodina a nevie sa postarat sam o seba, tak doplatok DDS bude platit mesto/obec. Takto im veselo donesu z nemocnice ochrnutých alebo na hadickach bezdomovcov rovno pred urad a musia sa postarat. A aj ked najdu rodinu, nikto to nechce platit. Takze pekne skocit na obec a oznamit im to. Velmi dobre vedia ake maju povinnosti. Ak nechcete ist do tohto extrému, aby vas neohovarali po dedine, poskladajte sa cela rodina. Kazdy bude davat nejake peniaze a vyskladať sa na zariadenie.

@anonym_autor Ziadost o vyzivne od dietata-pokial je jeho biologicky otec.