Ako zrušiť otcovstvo, keď je dieťa adoptované?

jumatoem
1. júl 2014

moj manzel je druhy krat zenaty so mnou, spredchadzajuceho manzelstva ma adoptovanu dceru na ktoru plati vyzivne. chceme vediet kde a ako treba napisat ziadost o zrusenie otcovstva a zmenu priezviska adoptovaneho dietata, nakolko mame spolu dieta. dakujem

sonakrivosudska
1. júl 2014

Neviem či mám správne informácie, ale myslím, že adopcia je nezrušiteľná. Je to akoby si chcela zrušiť rodičovstvo svojmu dieťaťu.

mimla
1. júl 2014

Pokiaľ viem, tak filozofia adopcie je osvojenie si dieťaťa za vlastné. Myslím, že nie je dôležité, ako k deťaťu človek prišiel, ale že je jeho rodičom. Tvoj partner je otcom dieťaťa a platí na neho výživné.Úplne bežná situácia. Predpokladám, že v čase adopcie bol oboznámený, aký záväzok z toho vyplýva. Je otcom. Je úplne irelevantné, ako k dieťaťu prišiel.

Zrušiť otcovsto môže iba tak, ako ostatní otcovia - adoptívni, aj tí biologickí. Tak, že o otcovstvo dieťaťa bude mať záujem niekto iný, napríklad partner jeho matky. Inak je otcovstvo nezrušiteľné. Bude platiť.

So zmenou priezviska stačí, ak súhlasia obaja rodičia, aj keď nechápem, ako to súvisí s tým, že vy máte iné dieťa,

raza
1. júl 2014

ja presne neviem, čo vlastne chcete.. zrušiť otcovstvo? vzdať sa dieťaťa? veď je jeho! keď si ho raz adoptoval, nejde to vrátiť späť.. ani právne, ale ani inak. ako sa dá vzdať dieťaťa?a to len za to, že má ďalšie?? nechcem byť zlá, nie som typ, ktorý rýpe, ale až mi prišlo lúto toho dieťatka. ☹

namornicka
1. júl 2014

Otcovstvo sa zrušiť nedá, dieťa nie je hračka so záručnou dobou. Až keď bude mať jeho ex nového muža, ktorý by dieťatko adoptoval. Povedz si sama pred sebou a úprimne - ty ako žena a matka by si to dopustila aby sa na to dieťa, ktoré za nič nemôže niečo takého spáchalo? Podľa mňa nie. Mne by na tvojom mieste zasvietila kontrolka pri partnerovi a bála by som sa čo od neho v budúcnosti môžem čakať pretože takýto postoj je neštandardný.

ukulela
1. júl 2014

manžel na seba zobral do konca života záväzok, z ktorého sa už nevyvlečie. adopcie nie je osvojenie, on už je pred zákonom rodič toho dieťaťa. zrušiť otcovstvo by sa dalo jedine, keby chcel dieťa adoptovať nový partner jeho matky - teda manzelovej ex.
inac - adoptovat dieta a potom, pri vlastnom, chciet adopciu zrusit ... nuz, dost neludske. deti nie su hracky.
@jumatoem a aj to mi napada, ze adopciu mohol absolvovat pod tlakom ex, ak chceli silou mocou deti a neslo to prirodzene, no mal si zvazit vsetky pre a proti vtedy, nie teraz. takze vyzivne bude platit a adoptivne dieta bude po nom aj dedit. taky je zakon. pred tym budu surodenci s rovnakym otcom.

zuska_bluzka
1. júl 2014

najprv si adoptujem dieťa, ale potom si spravím vlastné, tak sa toho adoptovaného vzdám akoby sa nechumelilo... má to "pán" manžel v hlave všetko OK? alebo máte dojem, že dieťa je hračka, s ktorou keď sa dohrám, tak nech sa s ním deje čo chce?

evitka83
2. júl 2014

Zrusit sa to da jedine dalsou adopciou ked si ex tvojho muza najde charakternejsieho muza, ako je ten, ktory si to dieta povodne adoptoval. Asi v zaujme dietata by to malo byt cim skor...