icon

Ako zvládať opatrovanie seniora s demenciou?

petilove
23. sep 2025

Dobrý deň, mohli by ste mi poradiť alebo nejaké skúsenosti z opatrovania.
Opatrujem budúcu svokru. Má demenciu, je zťp VI stupeň. Treba ju usmerňovať vo všetkom, celodenný dohľad potrebuje,pokúsila sa siahnuť aj na život.Je mobilná. Máme sňou každodenné problémy, všetko robí nám naprieč. Nepočúva hoci jej 100x vysvetľujeme ako sa veci robia,čo je správne čo nie, KLAME,
Aj keď niečo urobí ,síce sme jej vysvetlili ako má robiť aj tak to urobí zle. Myslíme si že keď nám robí zle vtom sa výživa to ju uspokojuje. Má aj iné zdravotné problémy, musela prestať fajčiť kvôli pľúcam. Ona v noci počkala kým zaspíme vykradla sa z bytu na benzinku kúpila cigarety prišla domov na balkóne zakurila, jak vchádzala dnů přišlo jej zle spadla. Nato sme sa zobudili, nevedela sa ani postaviť. Popritom mala v sebe už silné lieky na spanie a psychiku Po opýtaní že skade mala cigaretu nám povedala že si bola kúpiť na benzinku. A že kde má ostatné odpovedala že kúpila iba jednu. Asi minimálne 30x sme sa pýtali kde má ostatné klamala celý čas. Našli sme skrytu celú krabičku. Stalo sa už že aj mne ukradla cigaretu hoci som skryl v našej spálni, vkradla sa do izby keď som bol na wc. Ukradla aj u známych keď sme boli na návšteve.Celý deň len leží, musíme ju nútiť do všetkého, sama od seba je aktívna len vtedy keď mi lahneme spať. Má zakázaný cukor , sladké, ale v noci poza náš chrbát chodila vyjednávať chladničku, skrinku so sladkým.
Keď ju postavíme pred priamym vec a pýtame sa prečo to urobila , prečo nám robí zle vtedy mlčí a ani slovko z nej nevieme vytiahnuť. Keď vstáva z postele už normálne máme stiahnutí žalúdok že kvôli čomu sa budeme musieť rozčuľovať.
S ničím nepomáha ale je prvá pri stole keď máme navarené, a bez opýtaní a zje aj to posledné. Všade sa tvári akože v poriadku ale doma mi prežívame peklo s ňou. Myslí len na seba. Už sme s priateľkou zúfalý. Nemáme vôbec žiadne súkromie, žiadne voľno, všetko sa 24/7 točí okolo nej.
Prosím poraďte .

Strana
z2
grof_monte_christo
23. sep 2025

Ved ona má demenciu, preboha. Ona si svoje konanie vobec neuvedomuje. Potrebuje úplne inú starostlivosť, akú jej ste schopní poskytnúť vy. Tu dohováranie a vysvetľovanie už nepomôže. Ideálne by bolo ju umiestniť do DSS.

klarolinne
23. sep 2025

Ale tak v prvom rade pochopiť, že ona nerobí naschváli lebo je zlomyselna ale ma diagnózu. A navyše psychiatrické ochorenie. Takže len veľa trpezlivosti alebo zariadenie. Iná možnosť nie je.

rachel36a
23. sep 2025

@petilove a co ti poradiť? Je dementná, takže to bude len horšie a horšie...ľudia s demenciou neuvažujú ako zdravý človek...ak sa o ňu nedokážete postarať, treba vybaviť ústav, zbavit svojpravnosti a zrušiť opatrovatelsky

simona92101
23. sep 2025

@petilove byt vami,vybavim zariadenie.ma vysoky stuoen odkazanosti,demenciu,uteka,siahla si na zivot.nie je to sranda opatrovat takeho cloveka,bude sa to len zhorsovat...moja babka trpela demenciou-utekala hlavne v noci,vyjedala chladnicku,alebo len vsetko nacala a pohadzala po zemi,nutelu porozotierala po stenach.vrchol bol,ked svoje 💩 rozotrela v noci po dome.vsetko museli zamknut,chladnicku zamknut v spajzi..
Ake uziva lieky?preco v noci nespi?ma insomniu?ci z liekov?

januska12323
23. sep 2025

Na čo čakáte? Kým si naozaj ublíži? Treba vybaviť ústav, dovtedy všetko nebezpečné z domu odstrániť, zamykať byt aby nemohla odísť bez rozmyslu a uvedomiť si že je chorá.

muzula
23. sep 2025

Takato starostlivost je plny pracovny uvazok a vyzaduje si aj nejake vedomosti. Radim vam, umiestnite ju do nejakeho zariadenia, inak vas zivot ako ste ho doteraz poznali skoncil.

svetlonos
23. sep 2025

DSS! To s tym rozotieranim vlastných 💩 po stenách mi hovorili v jednom DSS, kde som praxovala.
Ona ma ťažkú dg, opatrovala som lahsie stavy demencia a bolo to v pohode. A áno oni "klamu" - teda skôr veria tomu co hovoria. Babka dcere po otázke co obetovala povedala - robila som pečene, kapustu a knedlu 😂 Zať sa pyta - a ako si to robila? Babka cely postup opisala ako profil 😁.
V skutočnosti bol rezeň a zemiaky, varila som ja. Gól bol, ked dcere po edala, ze je cele dni len sama a nič uz od rána nejedla. Sedela som vedľa v izbe, jej dcere zaroven pisala správu a odfotila navarene, poslala smajla k tomu este.
Raz jej to totiž uverila a plakala mi ze prečo som jej nedala najesť a je sama cely den.
Mali sme nadštandardné vztahy a aj napriek dg jej dcéra uverila. Pritom vedela aka som a bola mi ako vlastná babina 🙂.
Nájdite pre nu dobre zariadenie, navštevujete ju často a bude všetkým lepšie.

anonym_49f409
23. sep 2025
@svetlonos

DSS! To s tym rozotieranim vlastných 💩 po stenách mi hovorili v jednom DSS, kde som praxovala.
Ona ma ťažkú dg, opatrovala som lahsie stavy demencia a bolo to v pohode. A áno oni "klamu" - teda skôr veria tomu co hovoria. Babka dcere po otázke co obetovala povedala - robila som pečene, kapustu a knedlu 😂 Zať sa pyta - a ako si to robila? Babka cely postup opisala ako profil 😁.
V skutočnosti bol rezeň a zemiaky, varila som ja. Gól bol, ked dcere po edala, ze je cele dni len sama a nič uz od rána nejedla. Sedela som vedľa v izbe, jej dcere zaroven pisala správu a odfotila navarene, poslala smajla k tomu este.
Raz jej to totiž uverila a plakala mi ze prečo som jej nedala najesť a je sama cely den.
Mali sme nadštandardné vztahy a aj napriek dg jej dcéra uverila. Pritom vedela aka som a bola mi ako vlastná babina 🙂.
Nájdite pre nu dobre zariadenie, navštevujete ju často a bude všetkým lepšie.

@grof_monte_christo
@muzula
@svetlonos kým nemá obmedzenie spôsobilosti na právne úkony, nemôžete ju do zariadenia umiestniť bez jej súhlasu.
@petilove uvedomte si, že dementný človek sa svoje správanie nemôže. Ak potrebuje 24 hodinovú starostlivosť, tak je treba čo najskôr začať hľadať pre ňu zariadenie, čakačky sú veľmi dlhé. Možno v súkromných zariadeniach bude skôr miesto, ale treba sa pripraviť na to, že sú drahé. Podajte návrh na obmedzenie spôsobilosti na právne úkony, doložte k tomu lekárske správy, lebo ak s imiestnením, nebude súhlasiť, bez jej zvolenia ju tam nemôžte dať. Nič vám nerobí schválne, nemôže za svoje správanie, tak ako zaň nemôže ročné dieťa. Nechápem, prečo ste to neriešili s jej obvodnou lekárkou, psychológom, psychiatrom. Na mestskom úrade si treba vybaviť stupeň odkázanosti.
Pozri aj sem https://www.centrummemory.sk/prakticke-rady-pre...

deti95060810
23. sep 2025

aspoň denný stacionár jej vybavte. alebo aj týždenný. Možno existuje vo vašom meste, začni vybavovať.
možno sa stretneš s názorom že čakacia doba je x rokov...🙄 ale tak jasné - rozkradnuté Slovensko

earlgrey
23. sep 2025

Ak berieš peniaze za to, že sa o ňu staráš, tak sa staraj! A ak peniaze neberieš, nech ju priateľka - jej dcéra umiestni niekde, kde jej bude lepšie a budú sa o ňu adekvátne starať!

anonym_b91af0
23. sep 2025

Ani pofajcit ani sladké a aktívna je keď nieje pod dohladom
Tak asi ju to cez deň nebaví
A 6 stupeň za demenciu?
Lebo je až príliš múdra ked vie sa aj obliecť, kúpiť si co potrebuje(cigi)
Vie tajiť keď treba
Ani mňa by taký život nebavil 😅

anonym_175d83
23. sep 2025

@petilove pane bože veď má demenciu, nemôžeš sa na ňu pozerať ako na zdravú osobu. Starká mala demenciu-utekala vo dne v noci, všetko treba zatvárať. Keď nevedela výjsť dverami pokúšala sa.oknom. Len raz sme zabudli zatvoriť špajzu všetko načala každý jeden kompót každý jeden lekár, s 💩 je to tak ako predo mnou bolo napísané, stále si strhla si plienky a tie guličky z plienok boli úplne všade.
Takže buď zariadenie alebo nenechajte jej peniaze a zatvárať všetko

anonym_b91af0
23. sep 2025

A ešte ju máte, že vaaaaam robí zle

pieksamaki
23. sep 2025

@petilove komunikovat s jej lekarom a vyziadat ústavnú starostlivost

anonym_b91af0
23. sep 2025

A s ničím nepomáha 😅no ja neviem nejako sa mi to nezdá váš prístup alebo ako to je vlastne s jej odkazanostou
Dajte ju radšej niekde lebo to je trápenie pre ňu aj pre vás

anonym_49f409
23. sep 2025
@earlgrey

Ak berieš peniaze za to, že sa o ňu staráš, tak sa staraj! A ak peniaze neberieš, nech ju priateľka - jej dcéra umiestni niekde, kde jej bude lepšie a budú sa o ňu adekvátne starať!

@earlgrey napadlo ťa, aké ťažké peniaze dostáva človek za opatrovanie? Že nemá absolútne súkrmný život? Že sa roky nevyspí? Opatrne s tými vyjadreniami. bez ohľadu na to, ako sa o tú ženu starajú. A umiestniť chorého človeka do DSS je celkom adrenalínový šport

anonym_beedf4
23. sep 2025

Pani má demenciu a 6 stupeň odkázanosti... A vy očakávate, že ma s niečim pomáhať? Vy nemôžete byť úplne normálni.

anonym_b91af0
23. sep 2025

A ešte aj chcete aby vás počúvala... takže VIE pochopiť????ked to od nej čakáte???alebo nechce pochopiť?
Ale to by nebola az tak dementna na 6 stupeň!

anonym_b91af0
23. sep 2025

Vychádzajú mi z toho len dve veci
Bud mate velmi veľmi zlý prístup
Alebo
Pani nema 6 stupeň na demenciu
A ju lutujem
mali by ste to zariadiť úplne inak lebo pani nieje dieťatko ktoré idete prevychovat!
A viac sa nevyjadrujem radšej

earlgrey
23. sep 2025
@anonym_49f409

@earlgrey napadlo ťa, aké ťažké peniaze dostáva človek za opatrovanie? Že nemá absolútne súkrmný život? Že sa roky nevyspí? Opatrne s tými vyjadreniami. bez ohľadu na to, ako sa o tú ženu starajú. A umiestniť chorého človeka do DSS je celkom adrenalínový šport

@anonym_49f409 No ale tak to opatrovanie je dobrovoľné nie? Nikto ho nedonútil sa o starú pani starať. A pritom je to aj cudzí človek....vo vzťahu k nemu. A neboj, ja viem, o čom píšem. Mám svoje odžité...

rikarika
23. sep 2025

@petilove - popravde mne to ako demencia nepríde, ak sama v noci odišla kúpiť cigarety, to znamená, že vedela že potrebuje peniaze, normálne zaplatila, trafila sama naspät domov ☝️a ešte si aj zapálila na balkóne a nie v kuchyni....tak toto demencia nie je. Demencia je ak odíde v pyžame na nákup bez peňazí a nevie kde je a ani že sa treba aj vrátiť domov. Mne toto príde skôr ako depresia starej pani a nie demencia. Ešte taká otázka - bývate v dome alebo byte, ktorý je koho vlastníctvom?

anonym_6cdd1f
23. sep 2025

@petilove poberas na nu OP?

anonym_2b216f
23. sep 2025

Vy ste obaja uplne mimo a nemate o tejto diagnoze ani ten potuchy. Ze vy jej vysvetlute a ona neposlucha atd 😅Vy jej mozte vysvetlovst aj 24 hodin denne a nepomoze to!! Ona nechape a okamzite zabuda. A este aj pomahat vam ma??? So 6. (Najvyssim ) stupnom odkazanosti???? Ze klame?? Nie, neklame, ma poskodeny mozog, ona veri tomu, co hovori, v jej hlave je to realita! Dajte ju do DSS a netrapte ju, lebo toto co predvadzate so staroslivostou, ktoru ona potrebuje, nema nic spolocne.

jana_eyre_2
23. sep 2025
@earlgrey

@earlgrey prepáč, ale to je teda povzbudzujúci komentár.. asi netušis aké veľmi psychicky náročné je sa starať, aj keď by mal na ňu príspevok - pýta sa ako to má zvládať.. myslíš, že sa stará malo a preto je taká? Nevie to ovplyvniť ale ľahké to pre rodinu ani najmenej nie je..

Autor, ja som vyrastala pri takomto otcovi.. bola som decko, v hroznej dobe sa to dialo - dnes je snáď ľahšia dostupnosť pomoci, poobzerajte sa po DSS a svokru navstevujte.. pre opatrovateľa je to veľmi veľká záťaž a strata akéhokoľvek súkromia.. ak sa nepodarí ju nikde umiestniť, tak si skúste nájsť opatrovateľku ktorá by sa s vami striedala aby ste mali aj kúsok voľna.. pretože to je práca 24/7..

muzula
23. sep 2025

@rikarika - ked autor pise "Má demenciu, je zťp VI stupeň", tak ju zrejme nediagnostikoval on. Senilna demencia je subor viacerych symptomov, niektore sa mozu prejavovat silnejsie a niektore vobec. Moja prababka to ku koncu mala, bola schopna pol dna fungovat uplne OK a predsa bola vecer schopna zahlasit, ze cely den hladovala a bola sama (bola s nami a jedla za troch) a babku nazvat nevdacnou svinou, ktora sa o nu nestara. Preto pisem, ze DSS je najlepsie riesenie, je to nesmierne narocne sa starat o takeho cloveka, hlavne po psychickej stranke. Moju babku to skoro poslalo do hrobu skor ako jej mamu.

anonym_49f409
23. sep 2025
@earlgrey

@anonym_49f409 No ale tak to opatrovanie je dobrovoľné nie? Nikto ho nedonútil sa o starú pani starať. A pritom je to aj cudzí človek....vo vzťahu k nemu. A neboj, ja viem, o čom píšem. Mám svoje odžité...

@earlgrey zrejme pomáha priateľke, to sa tak robí. Nie, nenúti ani ju ani jeho nikto, len ma akosi nenapadá, čo s takým človekom, keď čakacky na DSS sú aj dva roky

anonym_2b216f
23. sep 2025
@anonym_49f409

@earlgrey zrejme pomáha priateľke, to sa tak robí. Nie, nenúti ani ju ani jeho nikto, len ma akosi nenapadá, čo s takým človekom, keď čakacky na DSS sú aj dva roky

@anonym_49f409 Opatrovatelka zatial napriklad. A nie vsade sa caka tak dlho, treba hladat, vlastna skusenost. Ale dotycny sa zjavne ulakomil na opatrovatelsky prispevok namiesto prace a teraz fnuka..Nuz nedostava ho len tak..

petrao2
23. sep 2025

@petilove uuuplne ti rozumiem
Mame to doma tiež (mama)
A co den sme na práškoch vsetci 🫣

earlgrey
23. sep 2025
@jana_eyre_2

@earlgrey prepáč, ale to je teda povzbudzujúci komentár.. asi netušis aké veľmi psychicky náročné je sa starať, aj keď by mal na ňu príspevok - pýta sa ako to má zvládať.. myslíš, že sa stará malo a preto je taká? Nevie to ovplyvniť ale ľahké to pre rodinu ani najmenej nie je..

Autor, ja som vyrastala pri takomto otcovi.. bola som decko, v hroznej dobe sa to dialo - dnes je snáď ľahšia dostupnosť pomoci, poobzerajte sa po DSS a svokru navstevujte.. pre opatrovateľa je to veľmi veľká záťaž a strata akéhokoľvek súkromia.. ak sa nepodarí ju nikde umiestniť, tak si skúste nájsť opatrovateľku ktorá by sa s vami striedala aby ste mali aj kúsok voľna.. pretože to je práca 24/7..

@jana_eyre_2 Ale presne viem aké to je...ale keď to človek nezvláda, tak takého človeka dá do rúk odborníkom....a nie, že očakáva, že ešte bude niečo robiť...variť, upratovať a neviem čo...

anonym_49f409
23. sep 2025
@anonym_2b216f

@anonym_49f409 Opatrovatelka zatial napriklad. A nie vsade sa caka tak dlho, treba hladat, vlastna skusenost. Ale dotycny sa zjavne ulakomil na opatrovatelsky prispevok namiesto prace a teraz fnuka..Nuz nedostava ho len tak..

@anonym_2b216f tiež mám skúsenosti, len opatrovateľka keby aj bola na 8 hodín, čo vyrieši? Je ešte 16, kedy ten človek potrebuje opateru, často je v noci hore, takže je schopný zamestnať troch ľudí a to nepíšem o tom, že je to finančne náročné. A opatrovateľský príspevok je almužna, nehovoriac o tom, že dcéra alebo syn človeka s demenciou má tiež väčšinou už svoj vek a odísť z práce a pár rokov pred dôchodkom hľadať inú, nie je len tak

Strana
z2