icon

Babka chce luxusný domov dôchodcov

14. nov 2025

Ako by ste riešili túto situáciu?

Mám babku (otcova mama), ktorá sa rozhodla, že chce ísť do domova dôchodcov. Ok, v poriadku. Problém je, že tieto zariadenia nie sú lacné, a obzvlášť ona má pomerne veľké nároky, že chce niečo luxusnejšie- aby bola na izbe sama a tak.

Ona sama má prakticky skoro minimálny dôchodok, keďže toho za života moc nenapracovala (roky bola žena v domácnosti). Takže jej dôchodok pokryje tak na 20-30% z mesačnej sumy v domove dôchodcov - ako hovorím, ona chce niečo luxusnejšie, ale keby aj nie, tak z takého nízkeho dôchodku by to postačovalo len na asi polovicu v "štandardnom".

Ona chce, aby sme jej ten rozdiel platili my - moji rodičia, otcov brat s rodinou (čize jej druhý syn - on má dokonca ešte školopovinné deti) a ja (ja som jej jediné plnoleté vnúča, kedže ostatní sú ešte školopovinné deti).

Lenže to vychádza na veľa peňazí. Každý z nás by mesačne platil 300 eur, a to vážne nie je sranda. Ja som len nedávno skončila školu, moji rodičia sú bežná stredná trieda, rovnako ako aj strýko, ktorý má do toho ešte malé deti.

Navrhli sme, že babkin byt dáme do prenájmu. Takže jej dôchodok + prenájom jej bytu (pripadne predaj, ale to by sme neradi) + niečo málo by sme doplatili ak by bolo treba. Určite ale odmietame jej každý platiť takú sumu! Ona sa vyhráža, že nás dá na úrady, súd atď. Vieme sa nejak brániť??

Naozaj máme voči nej vyživovaciu povinnosť a ešte v takej sume? Potom by sa nám znížila kvalita života. Ja viem, že je to naša mama/babka, ale my ju predsa nechceme nechať na ulici alebo čo. My predsa nemôžme zato, že ona má taký nízky dôchodok, ktorý jej nepokryje skoro nič. To bol jej život, že sa tak "zariadila". A ešte keď vlastní nehnuteľnost.

Strana
z4
anonym_81deba
14. nov 2025

Nehnutelnost nech preda, a z toho nech si doplaca na domov dochodcov. Ked sa pominie zvysok penazi sa rozdeli medzi jej deti.

natalka13
14. nov 2025

Nehnutelnost predajte a z toho nech babka zije.
Nemas povinnost platit jej sukromne zariadenie, nech si da ziadost do DD ktory patri pod VUC kde byva

anonym_728aab
14. nov 2025

Bud predať byt alebo, ako píšeš, dat do prenájmu.

ukgirls
14. nov 2025

ona ma svoj byt ... takze jej nic platit nemusite a uz vobec nie luxus ako si predstavuje.. ak chce do domova tak maximalne statny starobinec a uz vobec vam sud nenariadi platit jej nadstanrt..takze vyhrazat sa moze...

autor
14. nov 2025
@anonym_81deba

Nehnutelnost nech preda, a z toho nech si doplaca na domov dochodcov. Ked sa pominie zvysok penazi sa rozdeli medzi jej deti.

@anonym_81deba lenže ako píšem, to aj navrhujeme lenže ona s tým NESÚHLASÍ a my predsa nemôžme predať JEJ nehnuteľnosť

pribinak
14. nov 2025

Ale tu si babka mýli pojmy a dojmy …..jedna vec je vyživovacia povinnosť a druha jej prehnane nároky
Ak má maly dôchodok tak nech si dá žiadosť do penzionu ktorý je finančne zbladnutelny
Výživné …..doplatiť napr 300 dokopy ….ok, ale nie 1000

Predjte byt a z toho nech si babka platí náklady

natalka13
14. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_81deba lenže ako píšem, to aj navrhujeme lenže ona s tým NESÚHLASÍ a my predsa nemôžme predať JEJ nehnuteľnosť

@anonym_autor tak to nerieste. Sud to vyriesi. Ako majitelka nehnutelnost netrpi hmotnou nudzou. Kolko ma rokov?

kabinka11
14. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Ani si neviem predstavit,to ako na vas vyšla s touto požiadavkou? To jej nieje sprosté? A ešte k tomu aj od vnučky pýta ...

anonym_ca51a9
14. nov 2025

Čo plánuje robiť z prázdnym bytom, kto bude platiť za vykurovanie?

autor
14. nov 2025
@natalka13

@anonym_autor tak to nerieste. Sud to vyriesi. Ako majitelka nehnutelnost netrpi hmotnou nudzou. Kolko ma rokov?

@natalka13 75 a zdravie jej slúži aj fyzické aj psychické (preto aj trochu nechápeme prečo chce ísť do toho domova dôchodcov), a môže kľudne žiť ešte 10 rokov

autor
14. nov 2025

A ešte dodám, že nerozumieme prečo tak trvá na tom, že sa byt nesmie predať či prenajať, keď chce "dožiť" v domove dôchodcov, takže jej je defacto zbytočný.

A argumentuje s tým, že veď aj tak ho raz zdedíme, lenže "raz" môže byť aj o 10 rokov, a hlavne ho vôbec zdediť nemusíme 😃 ešte za života ho môže prepísať na sestričku v domove, alebo si nájde frajera alebo charita, alebo len jeden z rodiny, proste čokoľvek

lizatko1009
14. nov 2025

75?moja mala teraz 81 a este po kadernickach beha. dovod neviete preco tam chce ist?

billy_jean
14. nov 2025
@anonym_autor

A ešte dodám, že nerozumieme prečo tak trvá na tom, že sa byt nesmie predať či prenajať, keď chce "dožiť" v domove dôchodcov, takže jej je defacto zbytočný.

A argumentuje s tým, že veď aj tak ho raz zdedíme, lenže "raz" môže byť aj o 10 rokov, a hlavne ho vôbec zdediť nemusíme 😃 ešte za života ho môže prepísať na sestričku v domove, alebo si nájde frajera alebo charita, alebo len jeden z rodiny, proste čokoľvek

@anonym_autor lebo potrebuje backup, keby sa jej tam nepáčilo. Čo je dosť pravdepodobné, keď je psychicky a fyzicky fit. Nechce náhodou iba vašu pozornosť? Že je to taký výkrik do tmy? Nie je osamelá skôr? Že potrebuje spoločnosť?

autor
14. nov 2025
@lizatko1009

75?moja mala teraz 81 a este po kadernickach beha. dovod neviete preco tam chce ist?

@lizatko1009 je hypochonder, a tak chce mať možnosť nonstop zdravotnej starostlivosti. Jej obvodná ako aj iní lekári už od nej dávajú ruky preč, lebo je schopná aj 5x do mesiaca tam ísť.

autor
14. nov 2025
@billy_jean

@anonym_autor lebo potrebuje backup, keby sa jej tam nepáčilo. Čo je dosť pravdepodobné, keď je psychicky a fyzicky fit. Nechce náhodou iba vašu pozornosť? Že je to taký výkrik do tmy? Nie je osamelá skôr? Že potrebuje spoločnosť?

@billy_jean áno to je pravda! Asi hej, backup. A čo sa týka osamelosti, to by jej práveže vyhovovalo, preto trvá len na tej samostatnej izbe. A aktuálne osamelá nie je, keďže všetci bývame v rovnakom meste a má aj kamarátky, susedy a tak

billy_jean
14. nov 2025
@anonym_autor

@lizatko1009 je hypochonder, a tak chce mať možnosť nonstop zdravotnej starostlivosti. Jej obvodná ako aj iní lekári už od nej dávajú ruky preč, lebo je schopná aj 5x do mesiaca tam ísť.

@anonym_autor 80% seniorov/žien sa takto správa. Muži skoro vôbec. Čo je na škodu, lebo ignorujú príznaky a najčastejšie sa zistí choroba už v pokročilej fáze, kedy sa nedá pomôcť. Alebo sa nezistí vôbec a starší pán zomrie (náhle). Pre túto "hypochondriu" žijú ženy dlhšie.

anonym_646656
14. nov 2025

A nie je to tak, že sa o ňu nikto z vás nezaujíma, preto chce ísť do domova? Navrhli ste jej niekto, aby išla bývať k vám?

biba_18
14. nov 2025

koľko stojí to zariadenie, že vy jej máte doplácať spolu 900€? to je voľajaká hlúposť… čo sa týka požiadavky ísť do domova a zatiaľ byt nepredávať, to je myslím ok - ustrelená je ta výška nákladov - a to treba babči vysvetliť že tadiaľ cesta nepojde, ani cez súd…

biba_18
14. nov 2025

@lizatko1009 moja mama má 80 a tiež išla sama dobrovolne do domova. na tom nič zvlástne nevidím…

anna777115
14. nov 2025
@biba_18

koľko stojí to zariadenie, že vy jej máte doplácať spolu 900€? to je voľajaká hlúposť… čo sa týka požiadavky ísť do domova a zatiaľ byt nepredávať, to je myslím ok - ustrelená je ta výška nákladov - a to treba babči vysvetliť že tadiaľ cesta nepojde, ani cez súd…

@biba_18 No vieš, ak má stará pani nejakych 300, 400€ dóchodok, kedže cely život nerobila, tak ta suma može byť aj reálna.

natalka13
14. nov 2025
@biba_18

@biba_18 cena 1500-2000e je uplne bezna v sukromnom centre v garzonke ci jednotke izbe

billy_jean
14. nov 2025
@biba_18

@biba_18 aj tu v KE máš dobré zariadenia za 1200 eur. A to bolo v roku 2022, predpokladám, že teraz je to výrazne vyššie. Keďže nemá stupeň odkázanosti a chce niečo luxusnejšie, vyjde ju do draho. Len ja som platila v roku 2022 580 eur a to bol v obyčajnom DSS, kde mal stupeň odkázanosti V. A do toho zariadenia by si nechcela ísť, to mi ver. Za zariadenie v Humennom som platila 800 eur, o level vyššie, len ďaleko.

biba_18
14. nov 2025

@billy_jean ale v košiciach sú aj súkromné zariadenia za 900€… takže podľa mňa je to nereálne a ťažko uveriteľné, že babka chce hilton s room servisom keď celý život chodila do malých penzionov bez raňajok 🤷‍♀️

billy_jean
14. nov 2025
@biba_18

@billy_jean ale v košiciach sú aj súkromné zariadenia za 900€… takže podľa mňa je to nereálne a ťažko uveriteľné, že babka chce hilton s room servisom keď celý život chodila do malých penzionov bez raňajok 🤷‍♀️

@biba_18 ktoré sú za 900 teraz? Myslím ten vyšší stupeň, nie to DSS so stupňom odkázanosti. Teda ako riadny samoplatca. A nie Arcus a podobné králikárne.

biba_18
14. nov 2025

@billy_jean ak by babka potrebovala ten vyšší stupeň, asi by sme nepísali o tom že babka chce, ale že musí… btw, arcus dss by bola dobrá možnosť, pokiaľ by ju nezrušili, čo sa bohužiaľ pred 2 rokmi stalo 🧐

anna777115
14. nov 2025
@biba_18

@biba_18 Babka, je dobre prešpekulovana. Rodina, nech jej vysvetlí ze na take zariadenie nema finančne prostriedky a finito.Vobec by som sa na tu temu s ňou nebavila. Keby s tým začala sama tak jej poviem,aby predala byt a z toho si hradila DSS-ku. Ja, neviem čo sa boja starej babky jej narovinu povedať, ako sa veci majú.

biba_18
14. nov 2025

@anna777115 🤷‍♀️

billy_jean
14. nov 2025
@biba_18

@billy_jean ak by babka potrebovala ten vyšší stupeň, asi by sme nepísali o tom že babka chce, ale že musí… btw, arcus dss by bola dobrá možnosť, pokiaľ by ju nezrušili, čo sa bohužiaľ pred 2 rokmi stalo 🧐

@biba_18 ja som mala otca v Arcuse a teraz tam mám tetu. Ocina mi tam v podstate zabili. Nemám na to zariadenie dobré slovo. Absolútne mu nedávali lieky a naopak dávali také, čo nemal brať. Svojvoľne mu menili dávkovanie a liečbu a chceli mať pokoj. Normálne ho zdrogovali. Vplyvom toho mal otec vážny úraz. V nemocnici prosperoval, pekne fungoval s liekmi. Po prevoze tam do 2t zomrel. Vôbec mu nedávali lieky a ani jedlo - bolo ho treba kŕmiť a oni to nerobili, ja som za ním chodila každý deň, ale nemohla som byť pri ňom 24/7T. toto bolo veľmi bolestivé obdobie ... a teraz vidím, čo sa deje s tetou a ako jej dávkuju kventiax podľa svojho uváženia. Liek ktorá nemá vôbec indokovaný, lebo nemá diagnózu na to. Ona je len ležiak, psychicky je úplne ok.

biba_18
14. nov 2025

@billy_jean ale s domovom dôchodcov nebol problém …

bg92
14. nov 2025

Pytat peniaze od vnucata 300€ mesacne ked mam byt ktory mozem predat? Navyse ak som vitalna a nepotrebujem tam ist? Nebude to uz nejaka zacinajuca sa demencia? Ja neverim ze zdravej osobe toto napadne.
Mna na tom naviac zaraza, ze ty si VNUCA, mas rodicov a babka ma aj dalsie dieta, ty to nemas vobec co riesit. Byt tvojim otcom hned si mamu uzemnim nech ta z toho vynecha, jemu to pride normalne? Ostatni bratranci a sesternice sa v momente odbitia 18 roku s maju pripravit na financne bremeno tvojej babky tiez? Ty to nemas riesit ani hladat riesenia.
Rodicia nech babke povedat predat byt a z toho to platit. Resp nech aj platia, to uz je na nich to vyriesit MIMO TEBA. Babke prepina a ty sa z toho zle citis a zakladas diskusie na kona namiedto toho aby jej deti sa spamatali a ju vyriesili razne

Strana
z4