icon

Existuje pomocná služba pre osamelých ľudí?

6. jan 2026

Ahojte, nejdem teraz rozoberať, prečo, ako, za čo apd, ale zostala som aktuálne sama. Nemám teraz nikoho v tomto momente, rodina, kamaráti apd. Môj brat je dlhodobo v zahraničí. domov nechodí, nevidela som ho 4r. Mám kamošku, ktorá býva asi 30 km odo mňa, ale ona nešoféruje.

Čiste teoreticky, ak by sa niečo stalo, zostala by som v nemocnici, bolo by mi treba doniesť lieky, nejaké veci, pyžamo apd. a ja nemám nikoho, existuje nejaká služba, ktorú by som mohla poprosiť o pomoc? Viete dať kľúče neznámej osobe, aby vám niečo priniesla asi nie je ok, ale ak by to inak nešlo.. neviem... len ma napadlo, nie je taká služba? Charita, mesto apd?

michaelam2
6. jan 2026

Ma vase mesto facebookovu stranku? Napisala by som v pripade potreby tam a urcite by sa niekto nasiel. Uz som to velakrat videli ze niekto takto napisal a vela ludi bolo ochotnych pomoct.

autor
6. jan 2026

Ešte pred pár rokmi som mala svoju bunku ľudí, ako introvert som nepotrebovala veľa kontaktov. Mala som maminu, manžela, dve super kamošky. Najprv ochorela kamoška, vážne. Kacinóm, chemo, ráídioterapia, operácia, vyzdravenie, metastázy v mozgu a teraz je to také, skôr zlé ako dobré. Potom mi druhá kamoška odišla do UK, kde pracuje a chodí domov raz do roka v lete. Následne mi zomrela mamina. A rozpadol sa mi vzťah s partnerom, odsťahovala som sa z domu a prišla bývať do maminho bytu. V práci denne cestujem a trávim čas v aute. Mám celý región, po BB. Stať sa môže kadečo, na cestách, nikto z nás nevie... hocikedy sa môže stať hocičo. A tak keď sadám ráno do auta, rozmýšľam, že ak by som náhodou skončila v nemocnici, kto by mi pomohol? Inak tašku zbalenú mám. Mám tam všetky veci okrem nabíjačky. Tú nosím stále pri sebe - adaptér aj kábel.

anonym_f3da3b
6. jan 2026

@anonym_autor ako nič v zlom, ale prečo by si nemohla predať ten byt kde si teraz a ísť niekde do civilizácie? Veď to je strašné deprimujúce len čítať, nie ešte zažiť, že všade okolo teba sú chorí ľudia, starí, ešte aj kamošku čo máš tak onko pacient. Prácu nájdeš aj inde.

anonym_4c15e9
6. jan 2026

Zavolala by som na obecný úrad, oni by ti pomohli. Istý čas som tam pracovala a ľudia sa aj s problémami obracali tam.

autor
6. jan 2026
@anonym_f3da3b

@anonym_autor ako nič v zlom, ale prečo by si nemohla predať ten byt kde si teraz a ísť niekde do civilizácie? Veď to je strašné deprimujúce len čítať, nie ešte zažiť, že všade okolo teba sú chorí ľudia, starí, ešte aj kamošku čo máš tak onko pacient. Prácu nájdeš aj inde.

@anonym_f3da3b lebo ten byt nie je len môj a nemôžem ho predať sama. Bývam tu, ale neznamená, že je môj. Bytový dom je normálne na sídlisku, vo veľkom meste. Nie sme v divočine.

ukulela
6. jan 2026

@anonym_autor musíš sa socializovat. Nadviazať nejaké vzťahy. Si v meste, či na dedine, menšom meste? Hľadaj spoločnosť.

anonym_f3da3b
6. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_f3da3b lebo ten byt nie je len môj a nemôžem ho predať sama. Bývam tu, ale neznamená, že je môj. Bytový dom je normálne na sídlisku, vo veľkom meste. Nie sme v divočine.

@anonym_autor tak nech tam ide druhá polovica spoludediča a rozhodnuté o osude toho bytu. Čo ťa tam tak drží? Koľko máš rokov?

autor
6. jan 2026
@anonym_f3da3b

@anonym_autor tak nech tam ide druhá polovica spoludediča a rozhodnuté o osude toho bytu. Čo ťa tam tak drží? Koľko máš rokov?

@anonym_f3da3b teraz som nerozumela celkom tomuto. Druhý dedič je v zahraničí a aktuálne nemá záujem byt predať. Aj keby sa predal, ja by som nemala kde bývať. Som rada, že tu bývam. Sťahovať sa nemienim. Kamarátov si človek po 50tke nenájde len tak, čiže pracuje sa na tom, ale ak by sa mi dnes niečo stalo, nemám nikoho, kto by mi tie veci do nemocnice priniesol.

domkakvet
6. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_f3da3b teraz som nerozumela celkom tomuto. Druhý dedič je v zahraničí a aktuálne nemá záujem byt predať. Aj keby sa predal, ja by som nemala kde bývať. Som rada, že tu bývam. Sťahovať sa nemienim. Kamarátov si človek po 50tke nenájde len tak, čiže pracuje sa na tom, ale ak by sa mi dnes niečo stalo, nemám nikoho, kto by mi tie veci do nemocnice priniesol.

@anonym_autor odkial si?

autor
6. jan 2026
@domkakvet

@anonym_autor odkial si?

@domkakvet Bratislava.

anonym_f3da3b
6. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor aha, čiže si už po 50tke, tak už tiež nie si najmladšia. Na nejaké kroky, ktoré by ti zmenili život. Dosť smutné, že máš 50r a nemáš nikoho. Za tie roky opustená, sama. Možno by si mohla ísť na nejaký kurz, školenie, niečo, kde by si bola aspoň v kolektíve a tam aj nadviazala nejaké priateľstva. Alebo proste sa zbaľ a chod sa bratom do zahraničia a byt prenajať a žiť z peňazí z prenájmu. Plus zárobok.

autor
6. jan 2026
@anonym_f3da3b

@anonym_autor aha, čiže si už po 50tke, tak už tiež nie si najmladšia. Na nejaké kroky, ktoré by ti zmenili život. Dosť smutné, že máš 50r a nemáš nikoho. Za tie roky opustená, sama. Možno by si mohla ísť na nejaký kurz, školenie, niečo, kde by si bola aspoň v kolektíve a tam aj nadviazala nejaké priateľstva. Alebo proste sa zbaľ a chod sa bratom do zahraničia a byt prenajať a žiť z peňazí z prenájmu. Plus zárobok.

@anonym_f3da3b my s bratom nekomunikujeme. Tu mám svoju prácu, ktorú mám rada a robím ju dobre.

autor
6. jan 2026
@anonym_autor

@domkakvet Bratislava.

@anonym_autor ešte dôležité, otázka bola odkiaľ si, nie kde bývam aktuálne.. tak som to pochopila.

anonym_c22cf9
6. jan 2026

@anonym_autor ja som dala kluce susedom

anonym_f3da3b
6. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor ešte dôležité, otázka bola odkiaľ si, nie kde bývam aktuálne.. tak som to pochopila.

@anonym_autor ty si nejaká divná. Tak dúfam, že nájdeš kamošku, alebo niekoho, kto ti vecí do nemocnice prinesie. A že ich tak skoro potrebovať nebudeš.

anonym_f3da3b
6. jan 2026
@anonym_c22cf9

@anonym_autor ja som dala kluce susedom

@anonym_c22cf9 aj v ice kontakte ich máš, lebo keď sa ti niečo stane, a nebudeš ich môcť kontaktovať, tak im tie kľúče budú tak na 2 veci. Poliať ti kvety, ale nikto im nedá vedieť, že si v nemocnici.

anonym_8ea0a9
6. jan 2026
@anonym_f3da3b

@anonym_autor ty si nejaká divná. Tak dúfam, že nájdeš kamošku, alebo niekoho, kto ti vecí do nemocnice prinesie. A že ich tak skoro potrebovať nebudeš.

@anonym_f3da3b ano, presne, aj keď introvert, ale toto je fakt divné. Len výhovorky, ako sa to nedá. No nedá, keď je takáto.

domkakvet
6. jan 2026
@anonym_autor

@domkakvet Bratislava.

@anonym_autor skoda, ze si az z BA, to jedno pyzamo, toaletny papier a tie drobnosti by som ti doniesla aj bez toho aby si mi davala kluce od bytu, alebo nieco, mozno sa este niekto najde kto to tu bude citat, alebo ma este napadlo sprav si taky balicek do nemocnice, to mozes nechat aj u znamej, nemusite byt kamosky.

zuzana76
6. jan 2026
@anonym_autor

@kavasmliekom nemyslím si, že mám peniaze na to, aby som sa sťahovala.. Som rada, že bývam tu a mám strechu nad hlavou.

@anonym_autor nakontaktuj sa na najblizsiu faru, existuju dobrovolnici, ktori nakupuju starsim dochodcom, zdruzuju sa v cirkevnych spolocenstvach. Studenti strednych skol, niektorych, robia v ramci studia roznu dobrovolnicku cinnost tiez. Kazdy si musi nieco vybrat a pomahat, nie je to vsade, ale na skole mojho syna to mali. On si vybral pomoc v areali skoly - upratovanie, prenasanie ucebnic po malovke atd...

eeffka
6. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor mas velmi cudne vztahy k ludom, mne keby trebalo tak mam aspon 10ludi ( mimo rodiny) komu zavolam a do 2hod mi donesu veci.
Ked si teda uz tajy osamely kol v plote ktory s nikym nechce byt, tak si zabal tasku a nos ju so sebou. Toto nastavenie mi pripada ako si v 50ke nachystat veci do truhly 😒.
V kazdej nemocnici je socialna sestra, a na uradoch socialny odbor, ked uz teda nemas komu volat tam sa vies obratit

ukulela
6. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_f3da3b my s bratom nekomunikujeme. Tu mám svoju prácu, ktorú mám rada a robím ju dobre.

@anonym_autor ty to máš cele na hovno. Byt nie je tvoj, s bratom nekomunikujes, doslova nikoho nemáš. Nechodíš do kostola? Nájdi si nejakú skupinu... turisti, dobrovoľníci, prihlás sa na univerzitu tretieho veku, alebo niekde ako dobrovoľnícka do dom9va, utulku,ku zvieratam, niekde, kde funguje komunita. Co robis vo volnom case?

zuzana76
6. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor a doma si priprav tasku so vsetkym potrebnym, aby ten clovek nemusel hladat, zabal si spodne pradlo, kozmetiku, pyzamo, zupan, toaletak atd... a maj celu tasku niekde v predsieni v skrini, napr.

zuzana76
6. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor a dalsia vec, ked pride po teba zachranka, tak tiez mozes mat tu tasku nachsytanu a vezmu ju s tebou, ziaden problem.

autor
6. jan 2026
@zuzana76

@anonym_autor a doma si priprav tasku so vsetkym potrebnym, aby ten clovek nemusel hladat, zabal si spodne pradlo, kozmetiku, pyzamo, zupan, toaletak atd... a maj celu tasku niekde v predsieni v skrini, napr.

@zuzana76 všetko mam prichystane.

anonym_923fa0
6. jan 2026

Úplne ťa chápem. Tiež nemám absolútne nikoho, kto by mi pomohol v podobnej situácii. Toto ťažko pochopí ten, kto má rodinu. Ani ja nemám žiadnu rodinu, ani susedov. Mám psíka a keby ma odviezli do nemocnice, ostane sám v dome a absolútne sa o neho nemá kto postarať. Kúpila som si ho ešte v dobe, keď žil môj partner, ale on zomrel. Z akého mesta si?

anonym_f40eb0
6. jan 2026

@anonym_autor istý čas sme mali doma susedove kľúče, "keby niečo" aj kvôli mačke. Tak možno aj toto je cesta.
Moja mamina si vymenila kľúče so spolužiačkou z detstva, nie sú kamarátky, no na praktické veci im to zjavne vyhovuje - narýchlo priniesť niečo do nemocnice, aj poliať kvety, skontrolovať byt, ak niektorá odcestuje. Bývajú od seba cca 15 minút peši.

zmrzlinka2021
6. jan 2026
@anonym_923fa0

Úplne ťa chápem. Tiež nemám absolútne nikoho, kto by mi pomohol v podobnej situácii. Toto ťažko pochopí ten, kto má rodinu. Ani ja nemám žiadnu rodinu, ani susedov. Mám psíka a keby ma odviezli do nemocnice, ostane sám v dome a absolútne sa o neho nemá kto postarať. Kúpila som si ho ešte v dobe, keď žil môj partner, ale on zomrel. Z akého mesta si?

@anonym_923fa0 ešte máš manželovu rodiny

anonym_c22cf9
6. jan 2026
@anonym_f3da3b

@anonym_c22cf9 aj v ice kontakte ich máš, lebo keď sa ti niečo stane, a nebudeš ich môcť kontaktovať, tak im tie kľúče budú tak na 2 veci. Poliať ti kvety, ale nikto im nedá vedieť, že si v nemocnici.

@anonym_f3da3b nemam, ale dam si tam asi nejakeho kamarata.

petronelag
6. jan 2026

@anonym_autor V Bratislave je aj viac takýchto, čo pomáhajú opatrovanie alebo opatrujú deti, na stránkach Domelia, Fermeria, Hlídačky.sk, ale počula som, že si na ne aj treba dávať pozor.

anonym_51ed75
6. jan 2026

To je strasne, byt zbalena pre pripad hospitalizacie, ci nedajboh smrti. Toto nie je zbalenie do porodnice, ale na posledne veci cloveka. Mali by si to precitat vsetky s postojom-naco deti... Nemohla si mat aspon jedno? Bracho zdedil polku bytu a odvtedy ani obraz, ani zvuk? Nemozes ist byvat k nemu,... asi nie. Na com ste sa rozkmotrili, v detstve ste sa mali radi? Napis mi sem spravu, ja ti posluzim, keby nieco.