Je spravodlivé financovať hospic len z opatrovateľského príspevku?
Ahojte, potrebujem nestranny názor. Sme 4 súrodenci, ja ako najmladšia opatrujem našu mamu cca 3 roky.Od súrodencov som sa nikdy pomoci nedočkala a ani nežiadala.Mama sa v ťažkom stave pred mesiacom dostala do nemocnice, je v podstate v terminálom stadiu ťažkého ochorenia s tým, že po prepustení z nemocnice by sme ju chceli umiestniť do hospicu nakoľko si už netrúfam na takú starostlivosť doma.Surodenci sa tiež priklonili k možnosti aby šla do hospicu, no konečne rozhodnutie bolo na mne keďže celá starostlivosť by bola opäť na mojich pleciach. Ide o to že hospic treba zaplatiť no nakoľko mamkin dôchodok je nízky, treba doplatiť.Surodenci žiadajú aby sa to platilo z môjho opatrovateľské ho príspevku, nakoľko ja ho teraz zrušiť nemôžem keďže neide o klasické zariadenie, no a tu nastáva problém. Je podľa vás fér aby som to všetko financovala len ja, teda mamkin dôchodok plus môj opatrovak? Mne by v tom prípade zostalo cca 300 eur mesačne, ja som za to aby šiel dôchodok plus zvyšok aby sme doplatili všetci.Ved momentálne je OP môj jediný príjem, a to nehovorím čo všetko do hospicu treba na začiatok kúpiť plus postupne dopĺňať. Čo myslíte ako by to bolo spravodlivé?
@anonym_e2e5ad to by bol asi najlepší nápad....no čo v prípade ak odmietnu doplatiť aj tak, ja nemôžem doplacat celú sumu z rodinného rozpočtu a ukracovat moje deti
@janulienka144 prečo toto nerieši v prvom rade otec?
@anonym_e4cdaf a si predstav, ze by tazko chora pani deti nemala vobec...
@anonym_f3bd14 a nie je to jedno, či deti nemá vôbec, alebo ich má a kašlú na ňu? Možno je tá bezdetná na tom ešte lepšie, lebo neinvestovala do detí počas života, mohla sa na starobu zabezpečiť a ísť do súkromného zariadenia.
@janulienka144 ak ty sa nebudes starat o matku, preco by si mala nadalej dostavat opatrovatelsky??? mas celkom zaujimave zmyslanie. nech sa paci, mozes ist stale pracovat. normalne ako kazdy. s maminou je mi to luto, chapem, ze je to nelachka a velmi tazka situacia.
@anonym_849bf0 písala som vyššie že takéto info mám len od pani z hospicu, no samozrejme že sa budem informovať na UP.... samozrejme že môžem.ist pracovať aj chcem, no zo dňa na deň si človek prácu nenájde a ďalšia vec OP je smiešna suma a popri ňom som pracovať nemohla nakoľko má máma najvyšší stupeň odkázanosti, takže ja na OP nezarabam
@anonym_849bf0 písala som vyššie že takéto info mám len od pani z hospicu, no samozrejme že sa budem informovať na UP.... samozrejme že môžem.ist pracovať aj chcem, no zo dňa na deň si človek prácu nenájde a ďalšia vec OP je smiešna suma a popri ňom som pracovať nemohla nakoľko má máma najvyšší stupeň odkázanosti, takže ja na OP nezarabam
@janulienka144 neviem ci OP je smiesna suma. terminalne stadia su neskutocne narocne, ak clovek potrebuje 24hod starostlivost, na druhu stranu ak ju mama nepotrebuje, a moze byt doma, ver ze to je mozno to najdolezitejsie pre niekoho, kto sa v takom stadiu nachadza, byt v domacom prostredi. ale pre ostatnych je to psychicky neskutocne narocne. pytaj sa priamo na UP a nie tu. lebo odpovede a skusenosti mozu byt rozne.
@janulienka144 neviem ci OP je smiesna suma. terminalne stadia su neskutocne narocne, ak clovek potrebuje 24hod starostlivost, na druhu stranu ak ju mama nepotrebuje, a moze byt doma, ver ze to je mozno to najdolezitejsie pre niekoho, kto sa v takom stadiu nachadza, byt v domacom prostredi. ale pre ostatnych je to psychicky neskutocne narocne. pytaj sa priamo na UP a nie tu. lebo odpovede a skusenosti mozu byt rozne.
@anonym_849bf0 práveže mama potrebuje 24 hod starostlivosť a, potrebovala ju aj predtým keď som sa o ňu starala , takže viem čo to všetko obnáša no a v tomto štádiu choroby by som to už bez pomoci nezvládla....ono aj tam kde sa striedajú 2 pri starostlivosti majú čo robiť , nie to jeden človek bez prestávky a oddychu
A predstav si, že u nás to bolo presne takto. Ja som sa starala a keď bolo najhoršie, vybavila som hospic a riešila všetko.Samozrejme, aj pohreb, hrobové miesto, pomník, gravírovanie, všetko.. Rodič spísal závet, ešte keď bol ok a zanechal mi majetok/nehnuteľnosť. A dvaja súrodenci po smrti rodiča závet napadli, lebo sa cítili byť ukratení a ukrivdení. Ale roky starostlivosti nikto nevidel. Samozrejme, že som im následne musela vyplatiť polovicu ich zákonného podielu. Bolo to zo zákona, musela som. Odvtedy spolu nekomunikujeme.
@anonym_422844 To znamema, ze by si sa o mamu nestarala?
Ano, je to dilema. Viem, v akej si situácii, stalo sa to aj mne, aj manželovi, keď sa skĺzla starostlivost na nás a od tých druhych sme nepočuli slova vďaky, ziadnu pomoc a len sa naťahovali paprče, keď prišlo na dedicstvo. Keby som bola na tvojom mieste, tak to z toho opatrovateľského platim ja, netvrdím, že by to bolo správne, ale mne z morálneho hľadiska by to prišlo správne. Resp. Keď je mamina v terminálnom štádiu a už sa nevrati, zamestnala by som sa na taký hodinový rozsah, aby mi príspevok nezobrali.
Rodinka ako lusk. 1 sa stara a ostatni sa zvezu a tvaria sa, ze oni nic. Toto by som odporucala precitat vsetkym, ktori v inej dnesnej diskusii tvrdili, ze treba mat deti- ved "kto sa o teba v stadobe postara?"
@anonym_e4cdaf Pani ma stale manzela. Hospic je pri terminalnom stadiu choroby. Tam sa cas rata na hodiny, dni. Vobec nie na tyzdne.
Neviem si predstavit ako by si na cloveka v zariadeni mohla dostavat opatrovatelsky prispevok, to mi nedava logiku. Ale ak naozaj, tak kedze sa o nu starat nebudes, logicky to ma ist na zabezpecenie jej potrieb, cize ano platila by som z toho zariadenie. Ak to dostavat nebudes, tak rozdelit si doplatky vsetci surodenci rovnako.
@anonym_849bf0 práveže mama potrebuje 24 hod starostlivosť a, potrebovala ju aj predtým keď som sa o ňu starala , takže viem čo to všetko obnáša no a v tomto štádiu choroby by som to už bez pomoci nezvládla....ono aj tam kde sa striedajú 2 pri starostlivosti majú čo robiť , nie to jeden človek bez prestávky a oddychu
@janulienka144 je otazne, ci neprides o OP. na to sa priprav. lebo ty sa o nu starat uz nebudes. a ano chapem, su situacie, pre ktore hospic existuje.
To ked mama bude v zariadení nebudeš poberať OP lebo sa o nu fyzický nestaraš takže príspevok TI zastavia.Takže budeš poberať 0.Nič mamin dôchodok pôjde do zariadneia a plus doplatok vaš všetkých.Muž mal tak mamu a museli doplacať oni nie veľa 3 deti ale museli niečo doplacať. Takže automatický dostaneš zastavene.Nemáš nárok.Pôjdeš pracovať.Aj teraz sa krati predtým bolo tak že ked bola pol mesiaca v nemocnic 14 dní tak sa mi tiež kratil opatrovala som dcérku.Ale teraz neviem ako to je.Ak ma amma nehnuteľnosť predať a platiť jej s toho.Niektore DSS su take že k dňu nastupu nesmie byť vlastník žiadneho majetku byt dom.
To ked mama bude v zariadení nebudeš poberať OP lebo sa o nu fyzický nestaraš takže príspevok TI zastavia.Takže budeš poberať 0.Nič mamin dôchodok pôjde do zariadneia a plus doplatok vaš všetkých.Muž mal tak mamu a museli doplacať oni nie veľa 3 deti ale museli niečo doplacať. Takže automatický dostaneš zastavene.Nemáš nárok.Pôjdeš pracovať.Aj teraz sa krati predtým bolo tak že ked bola pol mesiaca v nemocnic 14 dní tak sa mi tiež kratil opatrovala som dcérku.Ale teraz neviem ako to je.Ak ma amma nehnuteľnosť predať a platiť jej s toho.Niektore DSS su take že k dňu nastupu nesmie byť vlastník žiadneho majetku byt dom.
@alickapusinka hovoríme o hospici nie o DSS, pani mi povedala v hospici že oni sú ako zdravotnícke zariadenie nie domov dôchodcov...že ona ako keby bola v nemocnici,tiež ma to prekvapilo tak neviem
@alickapusinka hovoríme o hospici nie o DSS, pani mi povedala v hospici že oni sú ako zdravotnícke zariadenie nie domov dôchodcov...že ona ako keby bola v nemocnici,tiež ma to prekvapilo tak neviem
@janulienka144 pani v hospici ti povedala zle. Mama tam bude dlhodobo. Píšeš o terminálnom štádiu vážnej choroby, kde potrebuje 24 hodinovú starostlivosť , ktorú už doma nezvládneš a potom , že tam bude max 3 mesiace a potom bude doma a budeš pokračovať v opatrovaní. To sa vylučuje. Terminalne štadium sa už nezlepší, len zhorší. Keď sa o ňu nedokážeš postarať teraz, tak ani potom.
Okrem toho sa v tomto roku opateoavtelský ruší a nahradí ho pripsevok na pomoc pri odkazanosti. Teda peniaze dostane mama a následne buď ipateovatel/ia môžu byť 3 a striedať sa , alebo zariadenie, kde bude odkázaný umiestnený. Zároveň môže opateovatel pracovat popri starostlivosti keďže sa môžu striedať 3, takže buď bude mama v hospici a ten bude dostávať príspevok alebo sa môžte starat o mamu na striedacku doma 3 surodenci, prispevok si delit a pritom pracovat.
Prispevok, ktory ti vyplatia a už ti nepatri , budeš musiet vracať. Keby to fungovalo tak, ako ti povedala pani v hospici, tak by si každý vybavil opatrovanie a osobu dal do zariadenia a štat by mu platil za nič nerobenie.
@anonym_825b2a to je odkial text? Lebo mi kole oci sklonovanie v hospice, nema byt v hospici? Treba ich upozornit, nech si to opravia.
@janulienka144 No ak by ti ostal je to na mamu a ak neopatruješ mamu neviem prečo by si mala z neho žiť a financovať svoje potreby. Rozhodnutie starať sa o rodiča je obeta, s tým že raz chorý rodič skončí takto a potom umrie si musela rátať. Poznám aj prípad kedy žena už staršia sa vzdala veľmi dobrej práce a dala výpoveď a ostala sa starať o mamu a mama o mesiac umrela a ona prišla aj o prácu aj o financie a novú si hľadala ťažko a našla si nakoniec len horšiu. To je proste život. Nikdy nevieme čo bude...
Opatrovateľský príspevok ti istotne stopnú, tým pádom by ste hospic mali financovať všetci štyria súrodenci. V hospici bude môcť byť len dočasne. Určite by bolo vhodné riešiť následné umiestnenie v domove sociálnych služieb. My sme v rodine riešili niečo podobné, osoba bola umiestnená najprv do hospicu a počas toho sme vybavovali umiestnenie v DSS. Čakačky sú častokrát dlhé, no vo vážnych prípadoch je možné miesto zohnať aj skôr. Len to treba urgovať, urgovať, urgovať.
Mamine sa, žiaľ, už stav nezlepší. Urobila si všetko, čo bolo v tvojich silách. Potrebuješ zmenu. Istotne by ti prospelo, keby si sa zamestnala. Vlastní mamina nejaký majetok? Financovanie umiestnenia v hospici / DSS by ste mohli realizovať aj z predaja nejakého jej majetku. Pokiaľ nevlastní nič, jedine všetci štyria prispievať.
@anonym_825b2a to je odkial text? Lebo mi kole oci sklonovanie v hospice, nema byt v hospici? Treba ich upozornit, nech si to opravia.
@anonym_f3bd14 to je mudra AL
@janulienka144 vieš čo moja dcérka bola zdravotne postihnuta a ked bola v nemocnici kratil sa mi neviem ale myslím že ked je aj v hospici tak po mesiaci jej opatrovateľský podľa mna nedostaneš. Menilo sa to moja dcérka už nežije teraz bolo 6 rokov. Ale myslim že ak sa fyzický o nu nestaraš tak nárok asi zanika ja si tak myslim.Ak je v nemoci do 14 dni tak sa krati viem že na polovicu ale ked sa nestaraš celý mesiac nedostaneš podľa mna nič.Opýtaj sa radšej ale myslím že je to tak aj ked je v hospici.
@anonym_422844 tak v hospici mi pani povedala že oni fungujú ako nemocnica s tým že teda op by mi mali vyplácať aj naďalej.... samozrejme že si to overim na úrade práce pre istotu, vraj by som ho rušiť nemala kvôli tomu že mama by tam mala byť max.3 mesiace .
@janulienka144 treba sa na to pozrieť aj z pohľadu súrodencov.....ty budeš brať na mamu opatrovateľský príspevok a oni sa majú skladať na maminu strarostlivosť v hospici, hoci tebe peniaze za tú starostlivosť zostanú
@janulienka144 treba sa na to pozrieť aj z pohľadu súrodencov.....ty budeš brať na mamu opatrovateľský príspevok a oni sa majú skladať na maminu strarostlivosť v hospici, hoci tebe peniaze za tú starostlivosť zostanú
@mogaa veru jej nezostanú, keď mama bude v hospici

@janulienka144 ak ty sa nebudes starat o matku, preco by si mala nadalej dostavat opatrovatelsky??? mas celkom zaujimave zmyslanie. nech sa paci, mozes ist stale pracovat. normalne ako kazdy. s maminou je mi to luto, chapem, ze je to nelachka a velmi tazka situacia.