Ako odstrániť mame Facebook bez konfliktov?
Ahojte, moja mama má problém so spracovaním informácií z internetu. Je cca rok na dôchodku, má 64 rokov. Má smartphone. Nevie napísať email, nevie si pozrieť autobus (radšej pôjde na zastávku a bude tam 2 hodiny čakať kým niečo pôjde -realita a nie raz) veľa krát som sa ju to snažila naučiť. NECHCE so slovami, že aj tak sa to nenauči. Chytám riadne nervy tak potom nasilu niečo poťuká kde jej ukazujem ale za 5 minút to nevie. Problém je, že má facebook a pohltili ju tam tie videá -reels. Najnovšie začala švagrinej hovoriť, že nás sypú -chemtrails ani nevie co to je, ale nejaký chlap to tam hovoril, tak to asi bude pravda. Stále mi posiela nejaké kraviny. Strašne ma to vyčerpáva, dookola riešime to isté. Prednedávnom sme sa všetci smiali ako tomu môže niekto veriť a jej stačí jedno video. Facebook jej nainštalovali kamarátky. Ak jej ho odinštalujem, pôjde za nimi. Nechce sa ho vzdať ale aj keď príde k nám a náhodou dostane mobil do ruky tak prestane vnímať a zapozerá sa. Aj pol hodiny, malé deti mi tu revú a ona nič, ešte synovi to vždy začne ukazovať nech neplače. Nechápe ani základom práce s internetom a mobilom, na fb vie len pozerat príspevky, kliká stale na reklamy, už si kadeco takto aktivovala. Stále ma otravuje s tým, že tamto hento chce pozrieť. Som nervózna, kričím, ona v rôznych situáciách citovo vydiera. Má aj tlačitkový telefón na volanie lebo na tomto to je komplikované. Facebook chce, lenže je pri tom celý deň, pravidelne celú noc, hocikedy ju budím o 10 a podobne. Čo mám robiť, prístup k jej telefónu mám hocikedy, aj tak tam nič nevie iné. Kebyže ho odinštalujem, tak by sa asi riadne nasrala. Ona podľa seba problém nemá a pozerá tam len zaujímavé veci.
@gribka1 každý je nejaký. Veľmi zabúda (až chorobne). Má veľa iných predností ale absolútne nie je technický typ. Vyrastala úplne v inej dobe, tieto technológie aj informácie sú pre ňu nové. Ja sama neviem vždy posúdiť, či je video skutočné alebo nie. Toľko pôvodných eshopov, zbierok na neexistujúce choré deti. Bežali mi videá o chorom dievčatku. Vyzbierali asi 600tisic, dievčatko neexistuje, resp niekde niekedy reálne bolo ale žiadna zbierka sa naň nerobila. Toľko mladých ľudí prispelo, aj moji známi. Peniaze išli cez x krajin, boli o tom následne reportáže....
@kat_y ja som od tvojej mamy o 3 roky mladšia,vyrastala som v rovnakej dobe,ale toto,ja nechápem,čo robí.Veď internet je tu 30 rokov,neprišiel včera...
@kat_y Inak aj s tými objednávkami som jej proste zakázala používať kartu, že keď chce niečo objednať tak cezo mňa nakoľko veľmi veľa stránok sú podvodné. Ak si chce niečo objednať na dobierku, nech sa páči, ale kartu v žiadnom prípade nikde nikomu nesmie zadávať. Keď kolujú také tie správy ohľadom podvodov, všetko jej to preposielam nech sa učí a viem že si to poctivo číta. Toto našťastie rešpektuje. Akože poobjednáva blbiny, ale zas je dospelá a nemôžem jej stále chodiť za zadkom, ale aspoň také tie podvodné stránky jej poodchytávam týmto spôsobom. A tie fotky, žiaľ - mama neželám si aby si moje fotky posielala komukoľvek. A mama - ver tomu že ja sa to dozviem a od toho dňa už nedostaneš ani jednu fotku odo mňa tak si to naozaj dobre zváž. Proste aj hranice si nastav, ale dookola vysvetľovať nebezpečenstvá a nástrahy a hovoriť aj príbehy ľudí ktorí boli oklamaní.
Mne raz mama volala že pracovníčka banky potrebuje číslo môjho OP, popravde až tak som jej neverila že som doletela že ideme do banky za tou pracovníčkou a nebol to podvod, naozaj niečo riešili chcela pridať mňa ako disponenta na účet :D A nakoniec povedala že na mojom správaní pochopila čo je to opatrnosť na telefóne a na internete a musí aj ona začať byť opatrnejšia lebo vidí že to nie je sranda.
Je aj poučená že aj ja môžem kliknúť na nejaký podvod, jasné môže sa stať a ak jej nieked odo mňa alebo od hocikoho príde nejaké hlasovanie, odkazy, nech na to v žiadnom prípad nekliká ale najprv nech dotyčnej osobe zavolá a spýta sa čo posiela. Nič iné len stále vysvetľovať a pripomínať že proste je kopec vírusov, podvodov, a starší ľudia sú zraniteľní či si to chce priznať alebo nie.
@sisamisaaa kartu jej môžeš nastaviť tak,že zakážeš platby na internete.
moja je podobná má 71 nevie na tom robiť má tablet len lúšti krížovky toto vie.Potom ja mám len s tým problém keď si tam kadečo nahanobí, kde čo postláča ja to potom opravujem 😕 už aj lutujem že som jej to kúpila pod stromček.Ale na fb nechodi ani nijake takéto stránky to ja zas viem čo pozerá ale tiež uveri kdejakým blbinám reklamám na tabletky na zníženie cukru atd ešteže to nevie objednať lebo koniec 😁 oni si myslia že všetko čo je tam je písmo svaté.Potom jej treba ukazať videa alebo stránky že je to sprepáčenim kravina.Potom dá pokoj.Ja mám inu povahu ja by som jej to zobrala ale my sme zároveň ako kamošky na mňa by dala.Nevykrikovala by že čo robim alebo čo si to dovolujem.Darmo,starší ludia sú už ako malé deti to je fakt väčšina
@kat_y ja som od tvojej mamy o 3 roky mladšia,vyrastala som v rovnakej dobe,ale toto,ja nechápem,čo robí.Veď internet je tu 30 rokov,neprišiel včera...
@rozculena no ona nikdy nechcela smartphone, stále má aj tlačitkový mobil. Teraz už by ho z ruky nedala, ale len kvôli tomuto. To ma štve. Nie je technický typ. Každý je iný a nedajú sa ľudia hádzať do jedného vreca kvôli veku. Celý život bola obklopená kolegyňami, ktoré tieto veci neriešili. Pred pár rokmi prišli mladé kolegyne a s nimi aj facebook. Nevadilo by mi to keby si tam vedela pozrieť aj užitočné veci.
@sisamisaaa kartu jej môžeš nastaviť tak,že zakážeš platby na internete.
@rozculena nemôžeš, je dospelá a svojprávna. A samostatná. Keď nebude rešpektovať, bude si musieť riešiť následky. Už to vie.
Skus rodicovsku kontrolu ,ked to inak nejde.
Je veriaca a raz sa pripojila k nejakej sekte, ktorá denne zdielala evanjeliá. Neriešila som to, však keď ju to napĺňa až raz prišla s tým, že to ukázala kamarátke veriacej a tá jej povedala, že sa jej to zdá čudné. Vtedy jej doplo a bola tu nech jej všetkých zablokujem. Samozrejme vedia kde býva, mávala aj videohovory s členmi, posielala fotky vnúčat a podobne. Úplne divné konverzácie, číňanka žijúca v taliansku robiaca zdravotnú sestru (vedela po slovensky) mama nevedela vysvetliť ako to vie. A podobné.
Takže montovať sa budem, lebo ja to potom všetko riešim. Keď si poaktivovala platené služby na mobile, ja to musím riešiť aj s operatormi aj podobne. Keď chce niečo objednať z pofidernej stránky, ja robim objednávky. Naposledy niečo objednala ona, samozrjeme úplne iné ako malo byť. Na vlasnté náklady som im to poslala ako vrátenie do 14 dní, ani zásielku neprevzali, ze taka firma tam nie je, teraz riešim 3 dni kúpu šampónu cez internet. Nepísala by som to tu, keby to fakt nebolo relevantné.
@kat_y tak jej zníž internetový limit na nulu a nič z internetu neobjedná. Nie si povinná jej objednávať produkty z pofidérnych stránok alebo riešiť reklamácie, lebo nevie nakupovať. Ja chápem, že ťa to unavuje ale mame v dobrom nevysvetlíš. Chceš jej tak veľmi dobre, že úplne zabúdaš na seba. Bez jasne nastavených hraníc sa budeš iba ďalej trápiť.
@michaela329 to nepomoze. V principe ja to mam tiez nejako takto a fb mi denne ponuka videa kadejakych hoaxerov a dezolatov s vlajkou na profilovej fotke. Tomu sa neda vyhnut. Ja som zase stastna ze moja 68 rocna mama nema a nechce facebook a uplne jej staci otvorit mobil a precitat si predvolene spravy. Aj to najprv len scrolovala a citala len nadpisy a 2 vety z clanku, co ani nevedela ze to sa da rozkliknut a citat viac. Snazim sa ju pochopi a pri mojich dvoch tinedzerkach pomaly zistujem, ze o chvilu budem aj ja v situacii mamy, pri tom nenormalnom tempe pokroku v technologiach.
@anonym_341b50 vidíš a mne nie, občas mi vyskočil sponzorovaný politik - najčastejšie nejaký nácek, ale keď som dala, že nerelevantnelé, natvrdo vypínala dezinfo kamarátov, tak mne prestali podobné navrh chodiť. A hlavne by ju to možno vytrhlo z tej bubliny, lebo by dostala druhý pohľad a najdôležitejšie je takého človeka z toho dostať vonku. Nehovorím, že sa to podarí vždy, ale skúsiť treba. Zrušenie socky moc nepomôže, u nás nie je problém mať aj tri kontá u tých najväčších "pacientov" 🙈 Švagrov brat tak má (zabudol heslo, dostal aj ban a stále má)
@terezia74 zareagovať na plač dietata je prejav ľudskosti a ucty k druhému človeku, najmä keď je ten druhý človek malý a odkázaný na pomoc dospelého človeka
@ihrisko2009 tá ľudskosť by mala ísť v prvom rade od ich matky, ktorá píše že jej deti revu aj polhodiny a jej mama si ich nevšima
Mna inak toto dost sokovalo, ked velka cast ludi cca 70 rocnych, aj vysoko vzdelanych v mojej rodine a okoli zacalo sledovat, zdielat a rozpravat take koniny, ze bezne dezinfo su oproti tomu celkom rozumne rozpravky. Ok, ale ze na tom FB zacali travit hodiny a hodiny z dna a ked babka nemala 2 dni internet z technickych pricin tak mala taky brutalny abstak. A to su casto ludia, co nadavaju na mladych, ze su len odmala nalepeni na mobiloch, no fiha. Teraz sa snazim vysvetlit ujovi, ze ked si objedna klimatizaciu z nejake pofidernej stranky za 50 eur, ktora ma vychladit 100 stvorakov, tak ze proste rozum zbohom, ze nerealne. Ale tak oni to tam pisu 🫣 Uz s deckom ma clovek co robit, aby ho naucit zvladnut digitalnu dobu ale stale mas nanho nejake "mocenske" paky, ale co s dospelym svojpravnym clovekom?
@rozculena nemôžeš, je dospelá a svojprávna. A samostatná. Keď nebude rešpektovať, bude si musieť riešiť následky. Už to vie.
@sisamisaaa no keď jej niekto vybieli účet,tak potom už doriešila
@sisamisaaa no keď jej niekto vybieli účet,tak potom už doriešila
@rozculena no moja mama mala k tomu veľmi blízko. Takže už počúva. Ja pisateľku veľmi dobre chápem že ju to serie. Preto vravím ako to riešim ja. Keďže mame neviem zobrať svojprávnosť kvôli FB, tak sa s ňou aspoň dokola rozprávam o tom a snažím sa ju vzdelávať.
@kat_y najhorsia kombinacia je naivny pouzivatel, platba mobilom a socialne siete, to smrdi podvodom za kratky cas, poviem ti otvorene ze ak ti na tvojej maminke zalezi, nie ze jej odinstaluj Facebook, rovno jej vytrhni mobil z ruky, daj jej tlacitkovy a koniec, toho svinstva sa pri smartphone totiz nikdy nezbavis, ano reelska su pre zavislakov(site) ako vysite, podporuju totiz tvorbu malych mnozstiev dopaminu v mozgu co cloveka vnutorne uspokoji, jednoducho cely den nad tym presedi, cely den nic neurobi, vysledkom je ze v realnom zivote sa na ten den s prepacenim otvorene vysral, ja ked len zhliadnem co vsetko pochybne na Facebooku je pocnuc dementnou Fico skupinkou, influencermi a pod., grciam z toho, muselo to ist z mobilu vsetko prec, nemam ani jedinu socialnu siet, dokonca som si odstranila jednak platby mobilom tak spravu uctu mobilom, pouzivam vyhradne uz len hotovost a kreditnu kartu, som pokojnejsia a psychicky kludnejsia, socialna siet cloveka znici.
@anonym_95da86 nedokáže, to je to čo ma unavuje, všetko musím riešiť ja. Objednať, samozrejme samé kraviny, podvodné stránky, raz objednala niečo s niekým inym, nemohla som to vrátiť späť, neprišlo to čo malo prísť, pofiderný eshop, nebolo kde poslať tovar, vrátil sa mi späť...celé zle.
@kat_y ved zena jej veku je asi cerstvo na dochodku, cize donedavna pracovala. Tam ako fungovala?
@kat_y najhorsia kombinacia je naivny pouzivatel, platba mobilom a socialne siete, to smrdi podvodom za kratky cas, poviem ti otvorene ze ak ti na tvojej maminke zalezi, nie ze jej odinstaluj Facebook, rovno jej vytrhni mobil z ruky, daj jej tlacitkovy a koniec, toho svinstva sa pri smartphone totiz nikdy nezbavis, ano reelska su pre zavislakov(site) ako vysite, podporuju totiz tvorbu malych mnozstiev dopaminu v mozgu co cloveka vnutorne uspokoji, jednoducho cely den nad tym presedi, cely den nic neurobi, vysledkom je ze v realnom zivote sa na ten den s prepacenim otvorene vysral, ja ked len zhliadnem co vsetko pochybne na Facebooku je pocnuc dementnou Fico skupinkou, influencermi a pod., grciam z toho, muselo to ist z mobilu vsetko prec, nemam ani jedinu socialnu siet, dokonca som si odstranila jednak platby mobilom tak spravu uctu mobilom, pouzivam vyhradne uz len hotovost a kreditnu kartu, som pokojnejsia a psychicky kludnejsia, socialna siet cloveka znici.
@anonym_d38194 a ako si spravuješ účet?
@anonym_d38194 a ako si spravuješ účet?
@anonym_ebde01 aky ucet? V banke? Cez webovy pristup/prehliadac...🙂
@anonym_ebde01 aky ucet? V banke? Cez webovy pristup/prehliadac...🙂
@anonym_d38194 veď všetko treba potvrdzovať cez apku.
Skoda, ze nepozname aj odpoved druhej strany, teda tvojej mamy… mozno by sme sa cudovali, aka si aj ty neschopna co sa tyka deti, domacnosti a pod., uz len ten vylev, ze ti deti placu a mama nic, hovori o vsetkom… Mozno mala rada, daj mamu do ustavu, zbav ju svojpravnosti a budes mat pokoj… ale zabudla som, v takom pripade ti nebude moct vypomahat pri tvojej nesikovnosti… inac pekny Den matiek, dufam, ze ho ma aj tvoja mama…
Skoda, ze nepozname aj odpoved druhej strany, teda tvojej mamy… mozno by sme sa cudovali, aka si aj ty neschopna co sa tyka deti, domacnosti a pod., uz len ten vylev, ze ti deti placu a mama nic, hovori o vsetkom… Mozno mala rada, daj mamu do ustavu, zbav ju svojpravnosti a budes mat pokoj… ale zabudla som, v takom pripade ti nebude moct vypomahat pri tvojej nesikovnosti… inac pekny Den matiek, dufam, ze ho ma aj tvoja mama…
@anonym_f9215f dosť prekrútený a hysterický koment. A úplne zbytočný. Je veľmi dobré že sa zaujíma, pretože mama jedného dňa pri takomto pokračovanie môže prist o strechu nad hlavou, alebo bude vyhadzovať igelitku s peniazmi z okna, alebo bude chodiť na mitingy so súdruhom, kde dostane karafiáty. Takže dobre, že sa o matku zaujíma a rieši to už teraz, kým úplne nezblbne.
@anonym_f9215f dosť prekrútený a hysterický koment. A úplne zbytočný. Je veľmi dobré že sa zaujíma, pretože mama jedného dňa pri takomto pokračovanie môže prist o strechu nad hlavou, alebo bude vyhadzovať igelitku s peniazmi z okna, alebo bude chodiť na mitingy so súdruhom, kde dostane karafiáty. Takže dobre, že sa o matku zaujíma a rieši to už teraz, kým úplne nezblbne.
@anonym_270951 prepac, ale mne pride hystericky koment autorky. Niekto kto ma 64r. nie je padnuty na hlavu a hlavne nemusi zdielat nazor svojich deti a ani nikoho ineho…. Ak ma autorka podozrenie na psych. diagnozu, tak nech sa paci, je to potrebne riesit s odbornikmi a nie s odbornikmi na MK, a to, ze pani sympatizuje s inou polit. stranou, ma iny nazor na zivot a pod., tak snad to nie je trestne. Asi sa uz zabudlo na stare zname “ži a nechaj žiť”, autorka si ocividne nevie predstavit ake je tazke zit sama a s pocitom, ze uz som iba na obtiaz, tak nech jej to nestazuje a podporuje ju, tak ako aj ona podporuje svoju dceru.
@anonym_270951 prepac, ale mne pride hystericky koment autorky. Niekto kto ma 64r. nie je padnuty na hlavu a hlavne nemusi zdielat nazor svojich deti a ani nikoho ineho…. Ak ma autorka podozrenie na psych. diagnozu, tak nech sa paci, je to potrebne riesit s odbornikmi a nie s odbornikmi na MK, a to, ze pani sympatizuje s inou polit. stranou, ma iny nazor na zivot a pod., tak snad to nie je trestne. Asi sa uz zabudlo na stare zname “ži a nechaj žiť”, autorka si ocividne nevie predstavit ake je tazke zit sama a s pocitom, ze uz som iba na obtiaz, tak nech jej to nestazuje a podporuje ju, tak ako aj ona podporuje svoju dceru.
@anonym_f9215f ono tie volebne preferencie maju s tym priamy suvis.😀
@anonym_f9215f ono tie volebne preferencie maju s tym priamy suvis.😀
@anonym_270951 osobne som nikde necitala, ze tie ine preferencie su lepsie… myslis, ze je spravne vnucovat svoj nazor inemu? Ty sa tiez riadis podla niekoho? Ja mam nastastie dost svojho rozumu a hlavne by som si nikdy nedovolila svojej mame diktovat co ma a nema robit, koho ma a nema koho volit… fuu, toto je podla mna drzost najvyssie rangu. Mne keby toto diktovali moje deti, tak neviem, neviem… Ale ocividne vam tu vsetkym toto pride uplne v pohode, som zvedava co poviete o par rokov, ked sa karta obrati voci vam…
@anonym_270951 osobne som nikde necitala, ze tie ine preferencie su lepsie… myslis, ze je spravne vnucovat svoj nazor inemu? Ty sa tiez riadis podla niekoho? Ja mam nastastie dost svojho rozumu a hlavne by som si nikdy nedovolila svojej mame diktovat co ma a nema robit, koho ma a nema koho volit… fuu, toto je podla mna drzost najvyssie rangu. Mne keby toto diktovali moje deti, tak neviem, neviem… Ale ocividne vam tu vsetkym toto pride uplne v pohode, som zvedava co poviete o par rokov, ked sa karta obrati voci vam…
@anonym_f9215f vidím, že ti niekto stúpil na odtlak a trafil sa😁 . Je to prirodzené a aj dokázané, že vekom ubudajú kognitívne funkcie a ľudia de facto blbnú. Prečo si myslíš, že podvodníci si vyberajú práve starších ľudí? Starí ľudia vyhadzujú peniaze v igelitkách a podobne, naletia na akukolvek blbost ( volebné preferencie tiež nie sú čisto náhodné). Určite to nie je znak múdrosti a inteligencie.
Nevravim, ze blbnu vsetci-ak by si sa toho chcela chytit.
@kat_y ved zena jej veku je asi cerstvo na dochodku, cize donedavna pracovala. Tam ako fungovala?
@namornicka reelska pozerá a na internete je cele dni odkedy je doma. Predtým to pozerala v rámci možností. Mala super kolegyne, od 15 rokov až skoro do dôchodku rovnaké. Rok mala mladé, ktoré jej dali facebook.
@anonym_f9215f zažila som dva roky dozadu ako mužov starký niesol v taštičke ku pošte 10tis eur. Bola náhoda, že som bola v meste. Tak rýchlo som ešte nikdy nebežala aby som tam došla skôr lebo išiel na bicykli. Dozvedeli sme sa to úplne náhodou keď mužovi zavolal na mobil, že "už idem, mám tie peniaze, čakaj ma pred poštou " ďalej nedvíhal lebo bicykloval. Ani mu nešlo vysvetliť, že je to podvod lebo je povaha, ze deti mi nebudú rozkazovať. Má 88 a vraj by tých podvodníkov zbil, vie chvaty z vojny...takze niekedy je možno lepšie nechať si poradiť.
@anonym_f9215f to je všetko čo ste si z toho zobrali? Že mi plačú deti? Tam vobec o to nejde. Ani ma nepoznáte a uz som neschopná, neviem sa starať o deti a o domácnosť. Škoda reci toto, nech sa na Vás Vaše deti vyserú keď budete stará. Mne na mame zaleží a preto to riešim. Nejde mi o to co tam pozerá, ale ze kvoli mobilu neje lieky, nepije vodu, nechodí vonku. Často ju mám doma, alebo brat, aby bola s vnucatami a bola vonku resp prišla na iné myšlienky, no aj ked je tu, tak ako chytí mobil prestane vnímať realitu. To vidím ako problem, nie to ze revú deti. No nemusíte ani odpovedať radšej

Skús jej prekopať feed. Normálne oblbnúť algoritmus. Ak máš prístup ku kontu, tak blokni hoax stránky, politikov a daj prestať sledovať na najaktívnejších hoax kamarátov - nemusíš rušiť priateľstvo, len príspevky. Lajkni rozumné médiá, užitočné informácie a nejaké spravodajstvo z overených zdrojov. Aj bojovníkov proti hoaxom. Uvidíš, či trochu príde k rozumu.
@michaela329 toto ona nesleduje nič také, to len pomedzi keď niečo vyskočí alebo jej to skôr niekto pošle. Myslela som to tak všeobecne. Že človek kvôli tomu prestáva vnímať realitu a žiť. A zároveň ja potom mám starosti navyše.