Ako odstrániť mame Facebook bez konfliktov?
Ahojte, moja mama má problém so spracovaním informácií z internetu. Je cca rok na dôchodku, má 64 rokov. Má smartphone. Nevie napísať email, nevie si pozrieť autobus (radšej pôjde na zastávku a bude tam 2 hodiny čakať kým niečo pôjde -realita a nie raz) veľa krát som sa ju to snažila naučiť. NECHCE so slovami, že aj tak sa to nenauči. Chytám riadne nervy tak potom nasilu niečo poťuká kde jej ukazujem ale za 5 minút to nevie. Problém je, že má facebook a pohltili ju tam tie videá -reels. Najnovšie začala švagrinej hovoriť, že nás sypú -chemtrails ani nevie co to je, ale nejaký chlap to tam hovoril, tak to asi bude pravda. Stále mi posiela nejaké kraviny. Strašne ma to vyčerpáva, dookola riešime to isté. Prednedávnom sme sa všetci smiali ako tomu môže niekto veriť a jej stačí jedno video. Facebook jej nainštalovali kamarátky. Ak jej ho odinštalujem, pôjde za nimi. Nechce sa ho vzdať ale aj keď príde k nám a náhodou dostane mobil do ruky tak prestane vnímať a zapozerá sa. Aj pol hodiny, malé deti mi tu revú a ona nič, ešte synovi to vždy začne ukazovať nech neplače. Nechápe ani základom práce s internetom a mobilom, na fb vie len pozerat príspevky, kliká stale na reklamy, už si kadeco takto aktivovala. Stále ma otravuje s tým, že tamto hento chce pozrieť. Som nervózna, kričím, ona v rôznych situáciách citovo vydiera. Má aj tlačitkový telefón na volanie lebo na tomto to je komplikované. Facebook chce, lenže je pri tom celý deň, pravidelne celú noc, hocikedy ju budím o 10 a podobne. Čo mám robiť, prístup k jej telefónu mám hocikedy, aj tak tam nič nevie iné. Kebyže ho odinštalujem, tak by sa asi riadne nasrala. Ona podľa seba problém nemá a pozerá tam len zaujímavé veci.
@gribka1 každý je nejaký. Veľmi zabúda (až chorobne). Má veľa iných predností ale absolútne nie je technický typ. Vyrastala úplne v inej dobe, tieto technológie aj informácie sú pre ňu nové. Ja sama neviem vždy posúdiť, či je video skutočné alebo nie. Toľko pôvodných eshopov, zbierok na neexistujúce choré deti. Bežali mi videá o chorom dievčatku. Vyzbierali asi 600tisic, dievčatko neexistuje, resp niekde niekedy reálne bolo ale žiadna zbierka sa naň nerobila. Toľko mladých ľudí prispelo, aj moji známi. Peniaze išli cez x krajin, boli o tom následne reportáže....
@kat_y ja som od tvojej mamy o 3 roky mladšia,vyrastala som v rovnakej dobe,ale toto,ja nechápem,čo robí.Veď internet je tu 30 rokov,neprišiel včera...
@kat_y Inak aj s tými objednávkami som jej proste zakázala používať kartu, že keď chce niečo objednať tak cezo mňa nakoľko veľmi veľa stránok sú podvodné. Ak si chce niečo objednať na dobierku, nech sa páči, ale kartu v žiadnom prípade nikde nikomu nesmie zadávať. Keď kolujú také tie správy ohľadom podvodov, všetko jej to preposielam nech sa učí a viem že si to poctivo číta. Toto našťastie rešpektuje. Akože poobjednáva blbiny, ale zas je dospelá a nemôžem jej stále chodiť za zadkom, ale aspoň také tie podvodné stránky jej poodchytávam týmto spôsobom. A tie fotky, žiaľ - mama neželám si aby si moje fotky posielala komukoľvek. A mama - ver tomu že ja sa to dozviem a od toho dňa už nedostaneš ani jednu fotku odo mňa tak si to naozaj dobre zváž. Proste aj hranice si nastav, ale dookola vysvetľovať nebezpečenstvá a nástrahy a hovoriť aj príbehy ľudí ktorí boli oklamaní.
Mne raz mama volala že pracovníčka banky potrebuje číslo môjho OP, popravde až tak som jej neverila že som doletela že ideme do banky za tou pracovníčkou a nebol to podvod, naozaj niečo riešili chcela pridať mňa ako disponenta na účet :D A nakoniec povedala že na mojom správaní pochopila čo je to opatrnosť na telefóne a na internete a musí aj ona začať byť opatrnejšia lebo vidí že to nie je sranda.
Je aj poučená že aj ja môžem kliknúť na nejaký podvod, jasné môže sa stať a ak jej nieked odo mňa alebo od hocikoho príde nejaké hlasovanie, odkazy, nech na to v žiadnom prípad nekliká ale najprv nech dotyčnej osobe zavolá a spýta sa čo posiela. Nič iné len stále vysvetľovať a pripomínať že proste je kopec vírusov, podvodov, a starší ľudia sú zraniteľní či si to chce priznať alebo nie.
@sisamisaaa kartu jej môžeš nastaviť tak,že zakážeš platby na internete.
moja je podobná má 71 nevie na tom robiť má tablet len lúšti krížovky toto vie.Potom ja mám len s tým problém keď si tam kadečo nahanobí, kde čo postláča ja to potom opravujem 😕 už aj lutujem že som jej to kúpila pod stromček.Ale na fb nechodi ani nijake takéto stránky to ja zas viem čo pozerá ale tiež uveri kdejakým blbinám reklamám na tabletky na zníženie cukru atd ešteže to nevie objednať lebo koniec 😁 oni si myslia že všetko čo je tam je písmo svaté.Potom jej treba ukazať videa alebo stránky že je to sprepáčenim kravina.Potom dá pokoj.Ja mám inu povahu ja by som jej to zobrala ale my sme zároveň ako kamošky na mňa by dala.Nevykrikovala by že čo robim alebo čo si to dovolujem.Darmo,starší ludia sú už ako malé deti to je fakt väčšina
@kat_y ja som od tvojej mamy o 3 roky mladšia,vyrastala som v rovnakej dobe,ale toto,ja nechápem,čo robí.Veď internet je tu 30 rokov,neprišiel včera...
@rozculena no ona nikdy nechcela smartphone, stále má aj tlačitkový mobil. Teraz už by ho z ruky nedala, ale len kvôli tomuto. To ma štve. Nie je technický typ. Každý je iný a nedajú sa ľudia hádzať do jedného vreca kvôli veku. Celý život bola obklopená kolegyňami, ktoré tieto veci neriešili. Pred pár rokmi prišli mladé kolegyne a s nimi aj facebook. Nevadilo by mi to keby si tam vedela pozrieť aj užitočné veci.
@sisamisaaa kartu jej môžeš nastaviť tak,že zakážeš platby na internete.
@rozculena nemôžeš, je dospelá a svojprávna. A samostatná. Keď nebude rešpektovať, bude si musieť riešiť následky. Už to vie.
Skus rodicovsku kontrolu ,ked to inak nejde.

Skús jej prekopať feed. Normálne oblbnúť algoritmus. Ak máš prístup ku kontu, tak blokni hoax stránky, politikov a daj prestať sledovať na najaktívnejších hoax kamarátov - nemusíš rušiť priateľstvo, len príspevky. Lajkni rozumné médiá, užitočné informácie a nejaké spravodajstvo z overených zdrojov. Aj bojovníkov proti hoaxom. Uvidíš, či trochu príde k rozumu.
@michaela329 toto ona nesleduje nič také, to len pomedzi keď niečo vyskočí alebo jej to skôr niekto pošle. Myslela som to tak všeobecne. Že človek kvôli tomu prestáva vnímať realitu a žiť. A zároveň ja potom mám starosti navyše.