Ako odstrániť mame Facebook bez konfliktov?
Ahojte, moja mama má problém so spracovaním informácií z internetu. Je cca rok na dôchodku, má 64 rokov. Má smartphone. Nevie napísať email, nevie si pozrieť autobus (radšej pôjde na zastávku a bude tam 2 hodiny čakať kým niečo pôjde -realita a nie raz) veľa krát som sa ju to snažila naučiť. NECHCE so slovami, že aj tak sa to nenauči. Chytám riadne nervy tak potom nasilu niečo poťuká kde jej ukazujem ale za 5 minút to nevie. Problém je, že má facebook a pohltili ju tam tie videá -reels. Najnovšie začala švagrinej hovoriť, že nás sypú -chemtrails ani nevie co to je, ale nejaký chlap to tam hovoril, tak to asi bude pravda. Stále mi posiela nejaké kraviny. Strašne ma to vyčerpáva, dookola riešime to isté. Prednedávnom sme sa všetci smiali ako tomu môže niekto veriť a jej stačí jedno video. Facebook jej nainštalovali kamarátky. Ak jej ho odinštalujem, pôjde za nimi. Nechce sa ho vzdať ale aj keď príde k nám a náhodou dostane mobil do ruky tak prestane vnímať a zapozerá sa. Aj pol hodiny, malé deti mi tu revú a ona nič, ešte synovi to vždy začne ukazovať nech neplače. Nechápe ani základom práce s internetom a mobilom, na fb vie len pozerat príspevky, kliká stale na reklamy, už si kadeco takto aktivovala. Stále ma otravuje s tým, že tamto hento chce pozrieť. Som nervózna, kričím, ona v rôznych situáciách citovo vydiera. Má aj tlačitkový telefón na volanie lebo na tomto to je komplikované. Facebook chce, lenže je pri tom celý deň, pravidelne celú noc, hocikedy ju budím o 10 a podobne. Čo mám robiť, prístup k jej telefónu mám hocikedy, aj tak tam nič nevie iné. Kebyže ho odinštalujem, tak by sa asi riadne nasrala. Ona podľa seba problém nemá a pozerá tam len zaujímavé veci.
Veď jej pusti video, ako škodí takéto sledovanie, ako z toho ľudia blbnú, nech sa spamätá. Ale, aby si sa jej do toho montovala, to snáď nie. Normálne jej to vysvetlí, nekrič.
toto je dost bezne u dochodcov……moja mama podobne a. svokrovci tiez. dali sme pravidla a dlho bojovali….ziadne fotky nepridavat a nasimi detmi a ziadne ukazovanie detom. zz sa trochu uvedomili ale je to katastrofa. ked su doma nech si robia co chcu.
Ona je svojprávna, a ty nemáš pravo, jej niečo vymazať, ani odhlasiť a ani zrušiť!
Male deti revú tebe, nie jej, ona si svoje odchovala!
Ak ti vadí, že ti niečo posiela, zablokuj si ju, ostatné nie je tvoja starosť.
@anonym_bab133 no zasnem nad takym komentárom. Za to ze je svojpravna tak co? Treba si uvedomit ze toto je generácia ktorá nevyrastala s mobilmi a že používanie facebooku moze byt pre niektorých naozaj az nebezpečné.
Moja babka si tiez zalozila facebook a napr ked bol covid ci zacala vojna tak len citala a čítala bez ohladu na to ci to boli relevantne zdroje alebo citala nadpisy namiesto clanku. A ze to dalej zdielala medzi kamaratkami a potom sa len stresovali nad hoaxami ani nehovorim.
Internet vie byt aj velmi zly pan nie len pre mladez ale aj pre staršiu generáciu a nema to nic s tym spolocne ci vychovali deti!
Ideálna obeť nejakého amerického vojaka ktorý sa potrebuje vykúpiť z misie, alwbo nigerijskeho princa
Asi treba mame pustiť aj niečo poučné, aby bola trosku aj v realite
No je proste závislá, tak ako deti, vlastne všetci... "Mor" tejto doby. A keby si jej nainštalovala "rodičovskú kontrolu" ? Alebo by sa mobil "pokazil" a mala by iba tlačidlový? Že tam všeličo sleduje ne/hoax to už neovplyvníš, aj tak figu vieme, čo je pravda. Ale skôr ide o to duševne zdravie, nedostatok spánku atď. Zamestnať ju niečím iným?
Najhoršie keď takáto osoba, vymetená z dezinfo z facebooku, pojde k voľbám. Hádajte komu to hodí, isto nejakému populistovi a bojovníkovi za tradičné hodnoty 😀
U nej zjavne racionálne nepochodíš. Začala by som hranicami u seba. Povieš jej, že nestojíš o to, aby ti videá posielala a ak to nebude rešpektovať, tak si ju zablokuješ alebo stlmíš upozornenia na vašom čete. Pri vnúčatách nebude scrollovať na mobile, inak nebude pozvaná. Samozrejme že je to pre ňu nebezpečené, ale neviem si predstaviť ako to takejto jednoduchšej osobe (prepáč za výraz na tvoju mamu) racionálne vysvetlíš škodlivosť tejto závislosti. Môžeš sa o to pokúsiť ale radšej si nastav svoje hranice. Ja keby mám neustále počúvať takéto reči a mama by bola na návšteve neprítomná lebo pozerá reels o chemtrails tak preruším na istý čas kontakt.
Veď jej pusti video, ako škodí takéto sledovanie, ako z toho ľudia blbnú, nech sa spamätá. Ale, aby si sa jej do toho montovala, to snáď nie. Normálne jej to vysvetlí, nekrič.
Je veriaca a raz sa pripojila k nejakej sekte, ktorá denne zdielala evanjeliá. Neriešila som to, však keď ju to napĺňa až raz prišla s tým, že to ukázala kamarátke veriacej a tá jej povedala, že sa jej to zdá čudné. Vtedy jej doplo a bola tu nech jej všetkých zablokujem. Samozrejme vedia kde býva, mávala aj videohovory s členmi, posielala fotky vnúčat a podobne. Úplne divné konverzácie, číňanka žijúca v taliansku robiaca zdravotnú sestru (vedela po slovensky) mama nevedela vysvetliť ako to vie. A podobné.
Takže montovať sa budem, lebo ja to potom všetko riešim. Keď si poaktivovala platené služby na mobile, ja to musím riešiť aj s operatormi aj podobne. Keď chce niečo objednať z pofidernej stránky, ja robim objednávky. Naposledy niečo objednala ona, samozrjeme úplne iné ako malo byť. Na vlasnté náklady som im to poslala ako vrátenie do 14 dní, ani zásielku neprevzali, ze taka firma tam nie je, teraz riešim 3 dni kúpu šampónu cez internet. Nepísala by som to tu, keby to fakt nebolo relevantné.
Ja mám maminu 78, teda mail pošle, na internete si vie veci pozerať, vie si aj google AI použiť a "pokecať" s ním a našťastie mu neverí všetko čo jej napíše :D ale taktiež čelí obrovským zmätkom čo sa týka FB, IG a týchto sietí. Veľmi chce byť moderná a používať to, ale nevie to. Koľkokrát zverejnila na FB nejaké nezmysly a popritom tvrdila že ona FB nemá. Že ona ho zrušila (zmazala ho z plochy). Akože keď si zazdieľa niečo čo jej dáva zmysel, hoci aj chemtrails, toto mne absolútne nevadí, ja som človek ktorý rešpektuje názory druhých ľudí a takýto kontent mne absolútne nevadí, kto chce nech verí, kto nechce nech neverí, aj tak neviem ako to je naozaj. Ale mám na mysli úplné nezmysly. Chce niekde niečo okomentovať a hodí to verejne na nástenku a nik nevie čo tým myslela. Alebo chce poslať súkromnú správu a napíše to verejne niekomu pod fotku, osobné veci.
Normálne som si s ňou sadla a povedala som jej že by sa mala podľa môjho názoru na tom telefóne krotiť, pretože je staršia a proste s tým roboť nevie natoľko, aby to používala tak ako to používa. Najprv mala tendenciu sa uraziť ale potom som jej ukázala jej nástenku, čo tam všetko má. Najprv tvrdila že FB nemá, potom kukala že to čo je, to som ja zazdieľala? Toto tam nemalo ísť, toto malo ísť inde. A potom bola otvorená debate. Vysvetlila som jej že ja ako 40 ročná mám už problém s týmito technológiami že proste nestíham chápať to tempo akým to ide. Že je tam neskutočne veľa podvodov, AI fotiek a videí, deep fake, ja sama som sa nechala viackrát oklamať, raz ma to stálo našťastie len 20€. A to mám 40. Ona má 79 a proste či chce či nechce, je na sieťach extrémne zraniteľná, niekde nechtiac klikne, stiahne si nejaký vírus, kúpi niečo čo nechce, napíše niečo čo nechce aby všetci čítali. Nejako to vstrebala.
Popravde, odvtedy som nevidela že by niečo zdieľala, občas nejakú fotku psíka, nejaké dobré ránko ale naozaj to obmedzila. Skôr ju pristihnem na YouTube, že si niečo pozerá.
Takže za mňa odporúčam sa normálne porozprávať, mama proste si staršia, internet je nebezpečný, vysvetliť jej to ale to je tak všetko. A žiaľ rešpektovať keď to nebude chcieť pochopiť. A prestať jej dookola vysvetľovať ako to používať. Ja som prestala, proste nemám na to čas a hotovo.
Na instagrame (možno aj na fb) Zuzana.mamalife má k brain rot veľa videí, pusti mame. Potom ju to prestane možno baviť.
Ona je svojprávna, a ty nemáš pravo, jej niečo vymazať, ani odhlasiť a ani zrušiť!
@anonym_bab133 neviem prečo musia byť ľudia takí hnusní ako Vy. Kľudne odovzdajte životné úspory nigerijskému princovi ak je to Vašim deťom jedno alebo sa pridajte k sekte, ktorej prepíšete dom, ale mne na mojej mame zaleží a vzhľadom k tomu, ze denne riešim veci, ktoré na internete vidí alebo chce objednať, alebo jej zrazu operátor účtuje kadejaké poplatky, ja to musím riešiť s operátorom, s bankou a podobne, tak sa do toho montovať budem. Keby sa aspon snažila použiť internet zmysluplne tak by som to neriešila.
@kat_y Moji rodicia dochodcovia to iste. Horsie je,ze oni sa zapajaju do diskusii a velmi nepekne. Hanbim sa za nich. Cela rodina sa im snazime vysvetlovat,ukazovat fakty,nic nepomaha. Ich pohltila politika a to je strasne. Odinstalovat nepomoze. Pojdu za niekym,kto im to nainstaluje naspat. Moja mama tiez nevie nic na mobile pozriet, ale na fb je expertka.
Je veriaca a raz sa pripojila k nejakej sekte, ktorá denne zdielala evanjeliá. Neriešila som to, však keď ju to napĺňa až raz prišla s tým, že to ukázala kamarátke veriacej a tá jej povedala, že sa jej to zdá čudné. Vtedy jej doplo a bola tu nech jej všetkých zablokujem. Samozrejme vedia kde býva, mávala aj videohovory s členmi, posielala fotky vnúčat a podobne. Úplne divné konverzácie, číňanka žijúca v taliansku robiaca zdravotnú sestru (vedela po slovensky) mama nevedela vysvetliť ako to vie. A podobné.
Takže montovať sa budem, lebo ja to potom všetko riešim. Keď si poaktivovala platené služby na mobile, ja to musím riešiť aj s operatormi aj podobne. Keď chce niečo objednať z pofidernej stránky, ja robim objednávky. Naposledy niečo objednala ona, samozrjeme úplne iné ako malo byť. Na vlasnté náklady som im to poslala ako vrátenie do 14 dní, ani zásielku neprevzali, ze taka firma tam nie je, teraz riešim 3 dni kúpu šampónu cez internet. Nepísala by som to tu, keby to fakt nebolo relevantné.
@kat_y Inak aj s tými objednávkami som jej proste zakázala používať kartu, že keď chce niečo objednať tak cezo mňa nakoľko veľmi veľa stránok sú podvodné. Ak si chce niečo objednať na dobierku, nech sa páči, ale kartu v žiadnom prípade nikde nikomu nesmie zadávať. Keď kolujú také tie správy ohľadom podvodov, všetko jej to preposielam nech sa učí a viem že si to poctivo číta. Toto našťastie rešpektuje. Akože poobjednáva blbiny, ale zas je dospelá a nemôžem jej stále chodiť za zadkom, ale aspoň také tie podvodné stránky jej poodchytávam týmto spôsobom. A tie fotky, žiaľ - mama neželám si aby si moje fotky posielala komukoľvek. A mama - ver tomu že ja sa to dozviem a od toho dňa už nedostaneš ani jednu fotku odo mňa tak si to naozaj dobre zváž. Proste aj hranice si nastav, ale dookola vysvetľovať nebezpečenstvá a nástrahy a hovoriť aj príbehy ľudí ktorí boli oklamaní.
Mne raz mama volala že pracovníčka banky potrebuje číslo môjho OP, popravde až tak som jej neverila že som doletela že ideme do banky za tou pracovníčkou a nebol to podvod, naozaj niečo riešili chcela pridať mňa ako disponenta na účet :D A nakoniec povedala že na mojom správaní pochopila čo je to opatrnosť na telefóne a na internete a musí aj ona začať byť opatrnejšia lebo vidí že to nie je sranda.
Je aj poučená že aj ja môžem kliknúť na nejaký podvod, jasné môže sa stať a ak jej nieked odo mňa alebo od hocikoho príde nejaké hlasovanie, odkazy, nech na to v žiadnom prípad nekliká ale najprv nech dotyčnej osobe zavolá a spýta sa čo posiela. Nič iné len stále vysvetľovať a pripomínať že proste je kopec vírusov, podvodov, a starší ľudia sú zraniteľní či si to chce priznať alebo nie.
Ja mám maminu 78, teda mail pošle, na internete si vie veci pozerať, vie si aj google AI použiť a "pokecať" s ním a našťastie mu neverí všetko čo jej napíše :D ale taktiež čelí obrovským zmätkom čo sa týka FB, IG a týchto sietí. Veľmi chce byť moderná a používať to, ale nevie to. Koľkokrát zverejnila na FB nejaké nezmysly a popritom tvrdila že ona FB nemá. Že ona ho zrušila (zmazala ho z plochy). Akože keď si zazdieľa niečo čo jej dáva zmysel, hoci aj chemtrails, toto mne absolútne nevadí, ja som človek ktorý rešpektuje názory druhých ľudí a takýto kontent mne absolútne nevadí, kto chce nech verí, kto nechce nech neverí, aj tak neviem ako to je naozaj. Ale mám na mysli úplné nezmysly. Chce niekde niečo okomentovať a hodí to verejne na nástenku a nik nevie čo tým myslela. Alebo chce poslať súkromnú správu a napíše to verejne niekomu pod fotku, osobné veci.
Normálne som si s ňou sadla a povedala som jej že by sa mala podľa môjho názoru na tom telefóne krotiť, pretože je staršia a proste s tým roboť nevie natoľko, aby to používala tak ako to používa. Najprv mala tendenciu sa uraziť ale potom som jej ukázala jej nástenku, čo tam všetko má. Najprv tvrdila že FB nemá, potom kukala že to čo je, to som ja zazdieľala? Toto tam nemalo ísť, toto malo ísť inde. A potom bola otvorená debate. Vysvetlila som jej že ja ako 40 ročná mám už problém s týmito technológiami že proste nestíham chápať to tempo akým to ide. Že je tam neskutočne veľa podvodov, AI fotiek a videí, deep fake, ja sama som sa nechala viackrát oklamať, raz ma to stálo našťastie len 20€. A to mám 40. Ona má 79 a proste či chce či nechce, je na sieťach extrémne zraniteľná, niekde nechtiac klikne, stiahne si nejaký vírus, kúpi niečo čo nechce, napíše niečo čo nechce aby všetci čítali. Nejako to vstrebala.
Popravde, odvtedy som nevidela že by niečo zdieľala, občas nejakú fotku psíka, nejaké dobré ránko ale naozaj to obmedzila. Skôr ju pristihnem na YouTube, že si niečo pozerá.
Takže za mňa odporúčam sa normálne porozprávať, mama proste si staršia, internet je nebezpečný, vysvetliť jej to ale to je tak všetko. A žiaľ rešpektovať keď to nebude chcieť pochopiť. A prestať jej dookola vysvetľovať ako to používať. Ja som prestala, proste nemám na to čas a hotovo.
@sisamisaaa Dakuj Bohu,ze mas rozumnu mamu. Nie kazdy senior sa chce rozpravat a pocuvat. Moji rodicia sa akurat tak urazia a nadavaju nam. Maju velmi priecne povahy.
@kat_y Tak na 64 ročnú ženu, no je blbá teda. Ak jej vysvetľuješ, čo je dnes za svet a aké nástrahy internet prináša, a ona stále nechápe ...
@kat_y len reagujem na to, že ti revu deti a mama si to nevšima.. to je tvoj problém, nie mamin.
@terezia74 ona keď k nám príde, tak pre mňa nie je len obyčajná návšteva. Často ich chodí strážiť , máme dobrý vzťah. Viem, že revú mne, skôr som chcela poukázať na to, ze aj keby sa zranili, tak by si to nevšimla.
@sisamisaaa Dakuj Bohu,ze mas rozumnu mamu. Nie kazdy senior sa chce rozpravat a pocuvat. Moji rodicia sa akurat tak urazia a nadavaju nam. Maju velmi priecne povahy.
@marca12 No ona sa musela najprv veľmi popáliť na vlastnej chybe. O tom písať nebudem. Nešlo to samé od seba. Ale aj tam, keď sme zistili čo sa deje, len sme dohovárali dohovárali a čítali jej podobné príbehy iných ľudí a dlho trvalo kým pochopila čo spravila a odvtedy počúva.
@kat_y Moji rodicia dochodcovia to iste. Horsie je,ze oni sa zapajaju do diskusii a velmi nepekne. Hanbim sa za nich. Cela rodina sa im snazime vysvetlovat,ukazovat fakty,nic nepomaha. Ich pohltila politika a to je strasne. Odinstalovat nepomoze. Pojdu za niekym,kto im to nainstaluje naspat. Moja mama tiez nevie nic na mobile pozriet, ale na fb je expertka.
@marca12 moja nevie pridávať príspevky ani komentovať ani nič, iba pozerá videá a chodí za mnou ze chce hento tamto riešiť, tamto videla to by chcela.
@marca12 No ona sa musela najprv veľmi popáliť na vlastnej chybe. O tom písať nebudem. Nešlo to samé od seba. Ale aj tam, keď sme zistili čo sa deje, len sme dohovárali dohovárali a čítali jej podobné príbehy iných ľudí a dlho trvalo kým pochopila čo spravila a odvtedy počúva.
@sisamisaaa Ja som velmi nahnevana na nasich. V kostole ruky spinaju a keby si citala ich prispevky co pisu do diskusii....strasna hanba
@sisamisaaa Ja som velmi nahnevana na nasich. V kostole ruky spinaju a keby si citala ich prispevky co pisu do diskusii....strasna hanba
@marca12 viem si to predstaviť, minule mal článok tuším Hvorecky ako jemu a jeho rodine píšu, že majú skapat a žiadni trolovia, ale ozajstni fcb užívatelia, babky s fotkami vnúčat... Úplní fanatici
Tým nechcem povedať, že také veci píšu tvoji rodičia, ale viem si predstaviť komentáre sfanatizovanych voličov súčasnej vlády.
Samozrejme, aj na druhej strane sú určite podobné typy ľudí.
Rozumiem Vašej frustrácii. To, čo opisujete, nie je len problém s technikou, ale klasický dynamický stret dvoch svetov. U Vašej mamy sa pravdepodobne stretli tri faktory sa to trata štruktúry po odchode do dôchodku, strach z kognitívneho zlyhania a dopamínová pasca. Odmietanie učenia je obranný mechanizmus, kým povie „nenaučím sa to“, nemusí čeliť zlyhaniu pri pokuse. Facebookové reels a konšpirácie jej však paradoxne dávajú pocit moci. Zrazu „vie“ niečo, čo vy nie. Vy sa ju snažíte „zachrániť“ logikou, čím ju len utvrdzujete v pozícii rebelujúceho dieťaťa. Čím viac tlačíte, tým viac sa ona utieka k mobilu ako k bezpečnému miestu, kde ju nikto nekritizuje. Ničenie prístupu alebo odinštalovanie aplikácií je krátkodobé riešenie, ktoré len zvýši napätie a jej pocit obete. Vašou úlohou nie je naučiť ju kriticky myslieť. Úplne prestaňte s technickou edukáciou. Ak verí nezmyslom, nereagujte protiargumentmi, len suchým: máme na to iný názor. Zamerajte sa výhradne na hranice vo vašom spoločnom priestore. Ak ignoruje plačúce vnúčatá kvôli videám, nie je to problém internetu, ale nedostatku rešpektu k vášmu času a rodine. Tu buďte nekompromisná: „mami, keď si u nás, telefón ostáva v predsieni, chceme ťa tu prítomnú, nie tvoje telo prilepené k obrazovke, ak to nedokážeš, budeme sa musieť vidieť v čase, keď nebudem potrebovať tvoju pomoc s deťmi“. Koľko vašej energie dnes nejde na reálnu pomoc mame, ale na snahu prinútiť ju byť taká, aby vás už nefrustrovala? Čím viac jeden človek tlačí na zodpovednosť, tým viac sa druhý začne správať ako dieťa. A potom už nebojujete len s Facebookom, ale aj o moc, hranice a pozornosť. Ak človek necíti problém sám, zákaz vytvorí iba odpor a tajné obchádzanie. Oveľa dôležitejšie je prestať byť jej nonstop technická podpora a emocionálny regulátor. Keď klikne na reklamu alebo niečo aktivuje, nech časť následkov nesie sama, prirodzene. Inak jej mozog nikdy nezačne spájať správanie s dôsledkami. A zároveň nastavte veľmi konkrétne hranice. Vašu mamu pohltil pocit, že tam „niečo cíti“. Mnohí ľudia po dôchodku nezažívajú oddych, ale stratu identity. A internet im dá ilúziu spojenia, dôležitosti a stimulácie bez námahy.
@marca12 ja to úplne chápem ale ako píšem, len dohovárať. A čo sa týka komentárov, budeš sa musieť od toho dištamcovať.
Môj brat má psychickú chorobu. Nerada o tom píšem ale bolo obdobie kedy dával neskutočne hnusné komentáre a jeden dal mojej kamarátke pod jej fotku. Hneď mi písala že čo je to za debila lebo známi ktorí boli na fotke ju chceli stiahnuť len preto že sa zľakli. Musela som jej vysvetliť že je neškodný a chorý, akože pochopila to ale bola to neskutočne trápna situácia.
Jemu som poslala ten screenshot s tým že ak sa to stane ešte raz, tak ho všade zablokujem a končím s ním, že tak toto teda nie. Zatiaľ sa to neopakovalo ale ak som správne pochopila mal viac takýchto konfliktov aj s inými ľuďmi a asi s tým komentovaním prestal lebo už dlho nič.
Skús jej prekopať feed. Normálne oblbnúť algoritmus. Ak máš prístup ku kontu, tak blokni hoax stránky, politikov a daj prestať sledovať na najaktívnejších hoax kamarátov - nemusíš rušiť priateľstvo, len príspevky. Lajkni rozumné médiá, užitočné informácie a nejaké spravodajstvo z overených zdrojov. Aj bojovníkov proti hoaxom. Uvidíš, či trochu príde k rozumu.
@kat_y
Keď je taká nemožná, že si nevie pozrieť autobus online, ako dokáže niečo objednať cez internet?
Veď to je celkom proces, treba všetko vyplniť, naklikat, pridať kartu, overiť platbu 🤔....
Skús jej prekopať feed. Normálne oblbnúť algoritmus. Ak máš prístup ku kontu, tak blokni hoax stránky, politikov a daj prestať sledovať na najaktívnejších hoax kamarátov - nemusíš rušiť priateľstvo, len príspevky. Lajkni rozumné médiá, užitočné informácie a nejaké spravodajstvo z overených zdrojov. Aj bojovníkov proti hoaxom. Uvidíš, či trochu príde k rozumu.
@michaela329 to nepomoze. V principe ja to mam tiez nejako takto a fb mi denne ponuka videa kadejakych hoaxerov a dezolatov s vlajkou na profilovej fotke. Tomu sa neda vyhnut. Ja som zase stastna ze moja 68 rocna mama nema a nechce facebook a uplne jej staci otvorit mobil a precitat si predvolene spravy. Aj to najprv len scrolovala a citala len nadpisy a 2 vety z clanku, co ani nevedela ze to sa da rozkliknut a citat viac. Snazim sa ju pochopi a pri mojich dvoch tinedzerkach pomaly zistujem, ze o chvilu budem aj ja v situacii mamy, pri tom nenormalnom tempe pokroku v technologiach.
@kat_y Tak na 64 ročnú ženu, no je blbá teda. Ak jej vysvetľuješ, čo je dnes za svet a aké nástrahy internet prináša, a ona stále nechápe ...
@gribka1 každý je nejaký. Veľmi zabúda (až chorobne). Má veľa iných predností ale absolútne nie je technický typ. Vyrastala úplne v inej dobe, tieto technológie aj informácie sú pre ňu nové. Ja sama neviem vždy posúdiť, či je video skutočné alebo nie. Toľko pôvodných eshopov, zbierok na neexistujúce choré deti. Bežali mi videá o chorom dievčatku. Vyzbierali asi 600tisic, dievčatko neexistuje, resp niekde niekedy reálne bolo ale žiadna zbierka sa naň nerobila. Toľko mladých ľudí prispelo, aj moji známi. Peniaze išli cez x krajin, boli o tom následne reportáže....
@kat_y
Keď je taká nemožná, že si nevie pozrieť autobus online, ako dokáže niečo objednať cez internet?
Veď to je celkom proces, treba všetko vyplniť, naklikat, pridať kartu, overiť platbu 🤔....
@anonym_95da86 nedokáže, to je to čo ma unavuje, všetko musím riešiť ja. Objednať, samozrejme samé kraviny, podvodné stránky, raz objednala niečo s niekým inym, nemohla som to vrátiť späť, neprišlo to čo malo prísť, pofiderný eshop, nebolo kde poslať tovar, vrátil sa mi späť...celé zle.
@michaela329 ona sleduje samé náboženské, to mi v princípe nevadí, až na to, že sa raz tam pridala do nejakej sekty, dlho som jej to celé blokovala, ľudí z nej, z messengera. Vedia kde býva, posielala im fotky a pod. Raz za čas jej povymazavam všetky upozornenia čo dala povoliť. Ani ten chemtrails by mi nevadil.