Ako odstrániť mame Facebook bez konfliktov?
Ahojte, moja mama má problém so spracovaním informácií z internetu. Je cca rok na dôchodku, má 64 rokov. Má smartphone. Nevie napísať email, nevie si pozrieť autobus (radšej pôjde na zastávku a bude tam 2 hodiny čakať kým niečo pôjde -realita a nie raz) veľa krát som sa ju to snažila naučiť. NECHCE so slovami, že aj tak sa to nenauči. Chytám riadne nervy tak potom nasilu niečo poťuká kde jej ukazujem ale za 5 minút to nevie. Problém je, že má facebook a pohltili ju tam tie videá -reels. Najnovšie začala švagrinej hovoriť, že nás sypú -chemtrails ani nevie co to je, ale nejaký chlap to tam hovoril, tak to asi bude pravda. Stále mi posiela nejaké kraviny. Strašne ma to vyčerpáva, dookola riešime to isté. Prednedávnom sme sa všetci smiali ako tomu môže niekto veriť a jej stačí jedno video. Facebook jej nainštalovali kamarátky. Ak jej ho odinštalujem, pôjde za nimi. Nechce sa ho vzdať ale aj keď príde k nám a náhodou dostane mobil do ruky tak prestane vnímať a zapozerá sa. Aj pol hodiny, malé deti mi tu revú a ona nič, ešte synovi to vždy začne ukazovať nech neplače. Nechápe ani základom práce s internetom a mobilom, na fb vie len pozerat príspevky, kliká stale na reklamy, už si kadeco takto aktivovala. Stále ma otravuje s tým, že tamto hento chce pozrieť. Som nervózna, kričím, ona v rôznych situáciách citovo vydiera. Má aj tlačitkový telefón na volanie lebo na tomto to je komplikované. Facebook chce, lenže je pri tom celý deň, pravidelne celú noc, hocikedy ju budím o 10 a podobne. Čo mám robiť, prístup k jej telefónu mám hocikedy, aj tak tam nič nevie iné. Kebyže ho odinštalujem, tak by sa asi riadne nasrala. Ona podľa seba problém nemá a pozerá tam len zaujímavé veci.
@kat_y najhorsia kombinacia je naivny pouzivatel, platba mobilom a socialne siete, to smrdi podvodom za kratky cas, poviem ti otvorene ze ak ti na tvojej maminke zalezi, nie ze jej odinstaluj Facebook, rovno jej vytrhni mobil z ruky, daj jej tlacitkovy a koniec, toho svinstva sa pri smartphone totiz nikdy nezbavis, ano reelska su pre zavislakov(site) ako vysite, podporuju totiz tvorbu malych mnozstiev dopaminu v mozgu co cloveka vnutorne uspokoji, jednoducho cely den nad tym presedi, cely den nic neurobi, vysledkom je ze v realnom zivote sa na ten den s prepacenim otvorene vysral, ja ked len zhliadnem co vsetko pochybne na Facebooku je pocnuc dementnou Fico skupinkou, influencermi a pod., grciam z toho, muselo to ist z mobilu vsetko prec, nemam ani jedinu socialnu siet, dokonca som si odstranila jednak platby mobilom tak spravu uctu mobilom, pouzivam vyhradne uz len hotovost a kreditnu kartu, som pokojnejsia a psychicky kludnejsia, socialna siet cloveka znici.
@anonym_d38194 tlačitkový má na volanie a smsky do expresu lebo smartphone nevie tak rýchlo zdvihnúť 😀 čo bolo najhoršie keď sa na fb dala do nejakej sekty, platiť mobilom sama nebude, ani cez banking, všetko chodi platiť k nám. Lezie mi to stale na nervy ale niektoré tieto komentare ma utvrdili v tom, ze to asi budem znášať lepšie a ešte viac jej s tým pomáhať viac trpezlivejšie lebo asi ju nezmením.
@anonym_d38194 tlačitkový má na volanie a smsky do expresu lebo smartphone nevie tak rýchlo zdvihnúť 😀 čo bolo najhoršie keď sa na fb dala do nejakej sekty, platiť mobilom sama nebude, ani cez banking, všetko chodi platiť k nám. Lezie mi to stale na nervy ale niektoré tieto komentare ma utvrdili v tom, ze to asi budem znášať lepšie a ešte viac jej s tým pomáhať viac trpezlivejšie lebo asi ju nezmením.
@kat_y potrebovala by detox na týždeň-dva bez internetu, tam nech štrikuje, vyšíva, niečo napečie s čím vám urobí radosť, bude užitočná a začne byť závislá na niečom zmysluplnejšom.
Sú aj také hračky na uháčkovanie, povedala by som, že to može predávať a privyrobiť si, alebo može piecť oplátky(slané celoročne)alebo pagáče, praclíky, lokše, moja mama stále niečo vyrába, maľuje, gravíruje sklo, rekonštruuje, zbiera bylinky, hríby, potom suší, na telefón je skor problém sa jej dovolať🙃
S mojimi rodičmi dôchodcami je to podobné. Do každej diskusie sa zapoja, všekto komentujú pod svojím menom. Sme malé mesto. Takže ich názor si každy prečita a poznajú ich.
Fotky aj zoznam priateľov maju verejné.
Nedovolia mi zmeniť ani naatavenia. Došlo to tak ďaleko, že mňa - dceru zablokovali.
Nech nevidím, čo robia.
Veselo pridavaju fotky mojich deti z oslav, z narodenin zo sukromia. Z priestorov domova. A ked som bola proti, ostala som bloknutá. Tento problém je už 3-4 roky. Neviem s nimi pohnúť.
Ach to je hrozné. Nikdy som sa na to takto nepozerala, že nie len pre deti je to nebezpečie, ale aj pre seniorov. No neviem.... Ako tu niekto spomínal - možno rodičovská kontrola by bola cesta. Možno aj to "pokazenie" telefónu. Alebo "hecknutie" Facebooku - skrátka sa už nebude vedieť prihlásiť. A zároveň kontaktovať kolegyne a vysvetliť im situáciu a poprosiť aby jej nový FB nevytvárali.
Ach to je hrozné. Nikdy som sa na to takto nepozerala, že nie len pre deti je to nebezpečie, ale aj pre seniorov. No neviem.... Ako tu niekto spomínal - možno rodičovská kontrola by bola cesta. Možno aj to "pokazenie" telefónu. Alebo "hecknutie" Facebooku - skrátka sa už nebude vedieť prihlásiť. A zároveň kontaktovať kolegyne a vysvetliť im situáciu a poprosiť aby jej nový FB nevytvárali.
@anonym_c2e187 ja som jej v dobrej vôli dávnejšie nainštalovala messenger, aby sme si vedeli posielať fotky keď som jej chcela poslať deti alebo nejaké veci z obchodu, internetu, napísať správu. Volá si tam aj s rodinou, píše, toto mi príde super. Kolegyne jej dali facebook a netušila som, ze to bude mat také následky. Keby som vtedy vedela, tak by som jej spojazdnila whatsapp, začala som to sama používať až nedávno.
S mojimi rodičmi dôchodcami je to podobné. Do každej diskusie sa zapoja, všekto komentujú pod svojím menom. Sme malé mesto. Takže ich názor si každy prečita a poznajú ich.
Nedovolia mi zmeniť ani naatavenia. Došlo to tak ďaleko, že mňa - dceru zablokovali.
Nech nevidím, čo robia.
Veselo pridavaju fotky mojich deti z oslav, z narodenin zo sukromia. Z priestorov domova. A ked som bola proti, ostala som bloknutá. Tento problém je už 3-4 roky. Neviem s nimi pohnúť.
@anonym_a00f5b tak to máte asi horšie. Mojej mame hocičo naskakuje, tak príde ku mne, čo to je, co s tým má robiť, a pravidelne jej vypínam všetky možné upozornenia v mobile ale aj tak to vždy povolí.
Nech nevidím, čo robia.
@anonym_a00f5b
a stykas sa s nimi?
ja by som to mozno podmienila, budeme sa stretavat ale len za takychto podmienok, ze nebudu hentake veci robit
to len ako napad, znie to hrozne, co pises, mna by asi kleplo
ja mam rodicov pred 80 a oni sa skor boja na nieco kliknut, objednat, vsetko sa radia so mnou - je to trosku casovo otravne, ale mne to nevadi, vzdy to urobim

Skoda, ze nepozname aj odpoved druhej strany, teda tvojej mamy… mozno by sme sa cudovali, aka si aj ty neschopna co sa tyka deti, domacnosti a pod., uz len ten vylev, ze ti deti placu a mama nic, hovori o vsetkom… Mozno mala rada, daj mamu do ustavu, zbav ju svojpravnosti a budes mat pokoj… ale zabudla som, v takom pripade ti nebude moct vypomahat pri tvojej nesikovnosti… inac pekny Den matiek, dufam, ze ho ma aj tvoja mama…
@anonym_f9215f a den matiek mala pekný, vzali sme ju na výlet 🙂 nebola cely den zatvorená doma na mobile