icon

Ako riešiť neochotného seniora v starostlivosti?

23. jún 2026

Co s clovekom ktory motoricky nevladze sa uz o seba poriadne postarat, iba sa najest (bez varenia), hygiena par lepsich dni ano alebo pribudaju tie horsie dni, v horsie dni wc nestihne…
Nechce sa nechat opatrovat ze by siel byvat k niektoremu zo svojich 4 deti, umiestnenie v nejakom zariadeni nie, aj obcasnu opatrovatelsku vypomoc odmieta. Hospitalizaciu kvoli zdravotnym problemom odmieta.
Casto nedviha telefon, nereaguje na telefonaty, behame hore dole ci sa nieco nestalo, susedom neotvori ked sme potrebovali skontrolovat ci je ok.
Tazko povedat ako velmi je zasiahnuta aj mentalna stranka lebo vzdy bol nespolocensky, odmerany, hnevlivy. Samozrejme ze ma mozno uz depresiu ale on bol taky vzdy (aj generacie predtym boli take povahy a celkovo nastavenie do zivota).
Ale teraz sledujeme ako pomaly nedostojne umiera. Da sa vobec nieco spravit? Da sa cloveka umiestnit do zariadenia proti jeho voli?? Odmieta navstevu lekara, odmietne aj psychologa, nechodi uz ani do obchodu (na vozik ktory sme zabezpecili si odmieta sadnut). Co este mozeme spravit?

Strana
z3
anonym_cf4c2c
24. jún 2026
@anonym_9ccdbe

@anonym_cf4c2c prosim ta kto tu pisal dopredu, ze da rodica do domova? ukaz mi prispevok kde sa pise, ze niekto dal rodica co bol v poriadu do domova. to o tom, ze nie je co vracat prislo az dlho po tvojej reakcii.

@anonym_9ccdbe myslela som všeobecne, aj v iných témach sa to píše pravidelne.

anonym_9ccdbe
24. jún 2026
@91denisa

Otec, ja sa o teba rada postarám, ale nebudem sa o teba starat tak, ako si to zmyslis ty. Postarám sa o teba tak, ako to budem chciet ja. Ideme podla mojich pravidiel, nie podla tvojich predstav. Ak sa ti to nepaci, tak sa o seba staraj sam, plat si vsetko sam. Ja koncim, nemam energiu a ani nervy sa s tebou hadat a presviedcat ta. Mam svoj zivot, svoju rodinu, tak sa musis prisposobit. A bud budes respektovat moje rozhodnutie a prestahujes sa, alebo sa tu utop v srackach, ak ti je takto dobre. Moje telefonne cislo mas, zavolaj mi, ked si to rozmyslis a budes sa chciet prestahovat. Ak nebudes, tak mi ani nevolaj.

Niekedy proste treba byt drsny na rodicov, pre ich vlastne dobro a pre dobro celej tvojej rodiny.

@91denisa a ked otec povie dobre, budem zit sam. a z jeho bytu sa k susedom zacne sirit smrad, svaby, plostice nebudu jej susedia volat nech to da do poriadku? ked sa vymkne ked pojde na nakup(ak bude schopny si sam nakupit) nechaju ho susedia na chodbe alebo budu volat dcere, nech to pride vyriesit? ked pri vareni podpali byt lebo si da nieco ohriat a zabudne na to a zaspi, koho zanho budu brat na zodpovednost? ked si bude volavat zachranky bezdovodne a blokovat vyjazdy na dolezitejsie veci...
nepojde potom o zanedbanie zdravotnej starostivosti o blizku osobu?

anonym_9ccdbe
24. jún 2026
@anonym_cf4c2c

@anonym_9ccdbe myslela som všeobecne, aj v iných témach sa to píše pravidelne.

@anonym_cf4c2c ale prisla si sa vyvracat do tejto. bravo...

anonym_cf4c2c
24. jún 2026
@sara07

@anonym_cf4c2c to že ty si to zvladla neznamená že to musí aj zvyšok sveta
nie každý má na to vybavenie, pracu a všetko okolo aby sa postaral ...
lenže oni tu nepíšu o veciach typu, pridem upratat, navarit , oprat ...ani jeden, to ty vytahuješ z kontextu
ja osobne nebudem napriklad chciet aby sa o mna starali deti , ked budem začinat citit že to nedávam, ked sa budem zvladat sama ešte zbalit do nejakého zariadenia pôjdem sama
nie nebudem chciet po nich aby sa o mna starali, bude mi stačit zavolat , prist ma pozriet , pokecat ...
ja som si to zažila a nie nebudem to po nich chciet práve preto, a už vôbec nie z tých dôvodov ako ty píšeš ,,, za to že je to ako zvykom ? alebo sa to patrí, kto určuje čo sa patri ma nemá môže , zákon to neupravuje čiže nech si každy rozhodne za seba

@sara07 a kde píšem že je to zvykom, a ze sa to patrí?

91denisa
24. jún 2026
@anonym_9ccdbe

@91denisa a ked otec povie dobre, budem zit sam. a z jeho bytu sa k susedom zacne sirit smrad, svaby, plostice nebudu jej susedia volat nech to da do poriadku? ked sa vymkne ked pojde na nakup(ak bude schopny si sam nakupit) nechaju ho susedia na chodbe alebo budu volat dcere, nech to pride vyriesit? ked pri vareni podpali byt lebo si da nieco ohriat a zabudne na to a zaspi, koho zanho budu brat na zodpovednost? ked si bude volavat zachranky bezdovodne a blokovat vyjazdy na dolezitejsie veci...
nepojde potom o zanedbanie zdravotnej starostivosti o blizku osobu?

@anonym_9ccdbe Nie, nebudú. Kým nemá obmedzenú spôsobilosť a kým nie je ona jeho oficiálny opatrovník. To je druhá možnosť. Ale do tej doby je on sám za seba zodpovedný a asi sa potrebuje dostať do problémov, aby pochopil, že bez pomoci to nejde.

sissik
24. jún 2026

Takze zhrnutie - pokial je svojpravny a odmieta akukolvek pomoc, treba ho nechat. Dajte vediet susedom, ze ste sa pokusali a odmieta vsetko.
Mate moznost obmedzit mu sposobilost na pravne ukony - opat potrebny lekar, ku ktoremu ho neviete dostat.
Pre posudenie odkazanosti mozete skusit vyplnit prvy papier alebo sa poradte na UPSVR. Oni ak pridu na navstevu a uvidia, v akom je stave, mali by ho posudit ako odkazaneho. Ak budete mat posudok, tak potom nejakou fintou dostat do domova seniorov. Znie to blbo, ale nemoze ohrovat seba ani inych.
Ak sa nieco stane, skonci v nemocnici alebo na policii - v lepsich pripadoch. Potom budu kontaktovat vas ako pribuznych. V kazdom pripade bud dobre mat papier od UPSVaR, ze ste sa pokusali pomoct, ale pomoc bola odmietnuta. Nech vas nik neobvini, ze ste zanedbala rodica.

sara07
24. jún 2026
@anonym_cf4c2c

@sara07 a kde píšem že je to zvykom, a ze sa to patrí?

@anonym_cf4c2c no a na základe čoho to chceš po ostaných, na základe čoho určuješ že to musí byt tak ako si to ty urobila ?

sara07
24. jún 2026
@anonym_e5838d

Predsavzatia, vyslovené v produktívnom veku to tom, že sa preventívne v starobe "upraceme" do nejakého ustavu, aby sme potomkom neboli na obtiaž, častokrát neskôr spľasnú ako balónik.

V produktívnom veku takéto predsavzatia majú nulovú výpovednú hodnotu. Asi takú, ako keď deti tvrdia, že keď budú veľké, poletia k slnku si opekať špekačky.

@anonym_e5838d ja to myslim vážne
ja proste nechcem aby moje deti a ich manželky padali na hubu ako som padala ja , proste nie
ja si to pamätám až príliš dobre , aj "pomoc a podporu" od štátu 😂😂😂😂😂😂😂, "pochopenie " od kolegyn a šéfky, neviem prečo ale chlapi boli viac empatickejší

netvrdím že je to tam ružové v tých dds , ale kym človek vládze vie si nájst primerane
ale uprimne pri mojom tlaku teraz to zoberiem rýchlejšie 😖😖😖

91denisa
24. jún 2026

Možno otcovi nakoniec postačí na zmenu rozhodnutia aj to, ak mu len pohrozíš, že ak nezmení názor, tak to dáš na súd, aby mu obmedzili spôsobilosť, lebo takto sa žiť nedá.
A kľudne nech naňho zavolajú susedia aj políciu, ak to bude treba. Možno ho to preberie a ak aj nie, minimálne budeš mať dôkaz, ak by si sa nakoniec rozhodla skutočne ísť týmto smerom. Tu je k tomu dobrý článok.
https://www.akmv.sk/zbavenie-svojpravnosti-post...

91denisa
24. jún 2026
@sara07

ja proste nechcem aby moje deti a ich manželky padali na hubu ako som padala ja , proste nie
ja si to pamätám až príliš dobre , aj "pomoc a podporu" od štátu 😂😂😂😂😂😂😂, "pochopenie " od kolegyn a šéfky, neviem prečo ale chlapi boli viac empatickejší

netvrdím že je to tam ružové v tých dds , ale kym človek vládze vie si nájst primerane

@sara07 Presne. Tiež nechápem ľudí, ktorí toto chcú urobiť svojim deťom a odsúdiť ich na to, aby im utierali v starobe zadky a odsúvali svoj život na druhú koľaj. Ani ja by som to nechcela a tiež by som si radšej našla dobrý domov dôchodcov, než trápiť vlastné deti.

anonym_9ccdbe
24. jún 2026
@anonym_e5838d

Predsavzatia, vyslovené v produktívnom veku to tom, že sa preventívne v starobe "upraceme" do nejakého ustavu, aby sme potomkom neboli na obtiaž, častokrát neskôr spľasnú ako balónik.

V produktívnom veku takéto predsavzatia majú nulovú výpovednú hodnotu. Asi takú, ako keď deti tvrdia, že keď budú veľké, poletia k slnku si opekať špekačky.

@anonym_e5838d splasnu preco? myslis kvoli financiam? ci kvoli demencii, ze si nebudem pamatat co som v mladosti planovala ze v starobe spravim? ci na com podla teba splasnu?

sara07
24. jún 2026
@91denisa

@sara07 Presne. Tiež nechápem ľudí, ktorí toto chcú urobiť svojim deťom a odsúdiť ich na to, aby im utierali v starobe zadky a odsúvali svoj život na druhú koľaj. Ani ja by som to nechcela a tiež by som si radšej našla dobrý domov dôchodcov, než trápiť vlastné deti.

@91denisa tam nejak o utieranie zadku ani nejde,
skôr stavy ako halucinacie, vyskakovanie z balkona, vyprazdnovanie, vracanie kde to pride , agresia lebo ma pocit že mu ideš ubližiť , utekanie z domu a ty nevieš hladaš ho po okoli,
letiaci tanier , nadavky lebo si mysli že si niekto yyx
zhadzovanie mudr že nevieš správne ošetrit dekubit s ktorym ti ho poslali domov z nemocnice a zabudli to napisat do spravy aj ti o tom povedat - urobil sa sám cestou z nemocnice za 15 min jazdy
a suhlasim s JA si nájdem správne DDs kým vnimam, môžem si vybrať , možno nebudu nič dedit preto ale kde je napísane že dieta musi niečo dedit

91denisa
24. jún 2026

To ano. Starostlivost o seniora je omnoho horsia a narocnejsia ako starostlivost o dieta. A ak mas rodica leziaka, ktory takto môže prežiť ďalších 20 rokov, tak je to zivot onicom, obrovsky nápor na fyzičku aj psychiku. Ked mas male dieta, tak sa sice staras, ale dieta odkazane na kazdodennu starostlivost ti aspon nemoze ublizit, nema slovo v tom, čo bude a ako bude. Osobne povazujem za nespravodlive ziadat od dietata, aby takto strávilo XY rokov svojho zivota opatrovanim rodica len preto, ze sa rodicia rozhodli ho mat. Ale nastastie od teba nikto nemoze vyzadovat, aby si rodica opatrovala dennodennym dochadzanym a osobnou starostlivostou na ukor svojho zivota. Povinnost postarat sa o rodica si splnis aj tak, ze zabezpecis domov dochodcov, hospic, proste odbornu pomoc.

anonym_6eabcd
24. jún 2026

Autorka, uplne ti rozumiem. My sme mali to iste so starkou. Mozog jej fungoval uplne fantasticky, ale vsetko odmietala. Kazdy den minimalne raz ju museli dvihat zo zeme dvaja chlapi, ked sa skotulala z postele, aj to mali problem, kedze mala nadvahu. Cela zavodnena, popraskana koza. RZPcka k nej chodila ako na klavir. Uz sme sa pred nimi hanbili, ze vyuzivame zachranku ako srandu. Odmietla hospitalizaciu, uz ju tam na kolenach zachranari prosili, povedala, ze podpise reverz a koniec diskusie. Odmietala akukolvek pomoc, ale ako mozes nechat cloveka kazdy den vo vlastnych vykaloch? Hladneho? Smadneho? Trvalo to len mesiac, kym zomrela, ale bolo to peklo pre vsetkych v rodine. Je to velmi tazke, a kedze som si to prezila na vlastnej kozi, nedovolim si nikoho odsudzovat, lebo starat sa o takehoto cloveka znamena ist na dno svojich fyzickych aj psychickych sil. Poradit, zial, neviem, ale prajem vela sily 🙏.

autor
24. jún 2026

Dakujem vsetkym za komenty 🙏 hlavne tym co chapu ze tato tema naozaj nie je iba ciernobiela

1sally12
24. jún 2026
@anonym_cf4c2c

@1sally12 no ty musíš byť veľmi príjemná osoba🤦🏻‍♀️. Ako mama by som sa za teba hanbila ako pes. A ešte horšie, keď takto vychovas aj svoje decká.

@anonym_cf4c2c podľa seba súdim teba?😄 mne je fuk čo si o mne myslíš🖕napíš to pod svojim nickom ty anonymná hrdinka💪 že ty si jedna z tých ktoré sa rozhodli pred deti ako sluhov na opatrovanie? 😘

anonym_28f957
24. jún 2026
@sara07

@sara07 Ale ved anonyme5838d presne pise o tom. Ze v produktivnom veku, ako si teraz ty si mentalne uuuuplne uplne inde. Teraz ti je to vsetko jasne, je ti jasne a si pevne rozhodnuta, ze nechces byt detim na obtiaz. Lenze ty sa budes v case menit, ty v 70tke 80tke 90tke budes mentalne, pocitovo, dusevne uplne na tom inak. Samozrejme nie u kazdeho to ide vsetko rovnakym tempom . Ale v takom veku budes zas inak rozmyslat, budes mat xy dalsich skuseností, uplne ine prezivanie. Skratka teraz mozno nechces byt na obtiaz ale v 80tke sa nebudes chciet zo svojho domu vystahovat napr. Alebo budes v kuse detom vyvolavat. To teraz si myslis ze to takto nebude. No ale vek prinesie skratka zmenu v mysleni v osobnosti, choroby.

sara07
Včera o 06:12
@anonym_28f957

@sara07 Ale ved anonyme5838d presne pise o tom. Ze v produktivnom veku, ako si teraz ty si mentalne uuuuplne uplne inde. Teraz ti je to vsetko jasne, je ti jasne a si pevne rozhodnuta, ze nechces byt detim na obtiaz. Lenze ty sa budes v case menit, ty v 70tke 80tke 90tke budes mentalne, pocitovo, dusevne uplne na tom inak. Samozrejme nie u kazdeho to ide vsetko rovnakym tempom . Ale v takom veku budes zas inak rozmyslat, budes mat xy dalsich skuseností, uplne ine prezivanie. Skratka teraz mozno nechces byt na obtiaz ale v 80tke sa nebudes chciet zo svojho domu vystahovat napr. Alebo budes v kuse detom vyvolavat. To teraz si myslis ze to takto nebude. No ale vek prinesie skratka zmenu v mysleni v osobnosti, choroby.

@anonym_28f957 ale ja píšem o tom že to rozhodnutie ist niekam sama do DDS alebo niekam urobím PRED tým ako začnem byt mentalne mimo
snád budem vedieť odhadnúť extrémne zabúdanie, tras rúk , jednoduch prvé príznaky "Ide to dolou vodou už"
ja som sa stahovala za život viac krát , a nemám problém sa vystahovat alebo napr prestahovat do čiech aj teraz hned okamžite ,úplne všetko zmeniť
ide to , dá sa to, urobila to suseda min rok, a ano všetci ju totálne odsudzovali za to lebo takto sa to nemá robiť ,nie je to zvyk - zbytočne ma presviečaš že nie

anonym_28f957
Včera o 06:52
@sara07

@anonym_28f957 ale ja píšem o tom že to rozhodnutie ist niekam sama do DDS alebo niekam urobím PRED tým ako začnem byt mentalne mimo
snád budem vedieť odhadnúť extrémne zabúdanie, tras rúk , jednoduch prvé príznaky "Ide to dolou vodou už"
ja som sa stahovala za život viac krát , a nemám problém sa vystahovat alebo napr prestahovat do čiech aj teraz hned okamžite ,úplne všetko zmeniť
ide to , dá sa to, urobila to suseda min rok, a ano všetci ju totálne odsudzovali za to lebo takto sa to nemá robiť ,nie je to zvyk - zbytočne ma presviečaš že nie

@sara07
"že to rozhodnutie ist niekam sama do DDS alebo niekam urobím PRED tým ako začnem byt mentalne mimo"
Ja nemyslim, ze budes mentalne mimo (demencia, alzh, a pod . dg) ale ze budes proste vyvojovo inde, ze mozno sa budes bat byt uz sama, mozno ti bude extremne smutno, mozno budes uz velmi naviazana na byt/dom, budes sa bat novoty, niecoho neznameho. Skor z takeho hladiska myslim, ze teraz v 40-50r. je clovek este ako tak drzi krok s dobou. Ale po 80+ skratka uz ten clovek nie je taky flexibilny, kopec veci sa boji, lebo internet, yvvoj, sa bojis ist vobec nieco vybavovat lebo sa bojis tych novych technologii, tak radsej ani nejdes ...neviem, ci celkom rozumies co myslim.
Alebo teda myslis, ze teraz si uz rezervujes miesto v starobinci ? Na 20-30r. dopredu ?
"ja som sa stahovala za život viac krát , a nemám problém sa vystahovat alebo napr prestahovat do čiech aj teraz hned okamžite ,úplne všetko zmeniť"...
prave tu vidiet ked toto pises ze asi velmi nerozumies o com tocim ja. To je uplne irelevantne kolko krat si sa stahovala za zivot, ze si bola flexibilna a neviem co este. O 30rokov to moze byt uplne uplne inac, uz budes inak vyhodnocovat situacie, ani zdaleka nebudes flexibilna ako v mladom veku, nebudes si tolko verit, nebudes dobre pocut, vidiet, nebude sa ti dat citat a koppec drobnosti ktore ti budu zivot stazovat a bude ta problem niekam z domu dostat.

sara07
Včera o 12:36
@anonym_28f957

@sara07
"že to rozhodnutie ist niekam sama do DDS alebo niekam urobím PRED tým ako začnem byt mentalne mimo"
Ja nemyslim, ze budes mentalne mimo (demencia, alzh, a pod . dg) ale ze budes proste vyvojovo inde, ze mozno sa budes bat byt uz sama, mozno ti bude extremne smutno, mozno budes uz velmi naviazana na byt/dom, budes sa bat novoty, niecoho neznameho. Skor z takeho hladiska myslim, ze teraz v 40-50r. je clovek este ako tak drzi krok s dobou. Ale po 80+ skratka uz ten clovek nie je taky flexibilny, kopec veci sa boji, lebo internet, yvvoj, sa bojis ist vobec nieco vybavovat lebo sa bojis tych novych technologii, tak radsej ani nejdes ...neviem, ci celkom rozumies co myslim.
Alebo teda myslis, ze teraz si uz rezervujes miesto v starobinci ? Na 20-30r. dopredu ?
"ja som sa stahovala za život viac krát , a nemám problém sa vystahovat alebo napr prestahovat do čiech aj teraz hned okamžite ,úplne všetko zmeniť"...
prave tu vidiet ked toto pises ze asi velmi nerozumies o com tocim ja. To je uplne irelevantne kolko krat si sa stahovala za zivot, ze si bola flexibilna a neviem co este. O 30rokov to moze byt uplne uplne inac, uz budes inak vyhodnocovat situacie, ani zdaleka nebudes flexibilna ako v mladom veku, nebudes si tolko verit, nebudes dobre pocut, vidiet, nebude sa ti dat citat a koppec drobnosti ktore ti budu zivot stazovat a bude ta problem niekam z domu dostat.

@anonym_28f957 stále nerozumiem prečo si myslíš že stary človek nemôže ist z dobou , môj prvy svokor má 85 discord, mms ,aplikacie využiva všetko , vitálny stále
prečo stale trvaš na tom že človek bude mimo,nedá a nezvladne to
je to o jednotlivcovi a jeho nastavení, poznám slobodne 25 a pri predstave prestahovania alebo zmeny omdlievajú,
ked vopred sa odsudiš že to nepôjde tak to nepôjde, za mna to pôjde , človek je schopny si plnit svoje predstavy

anonym_28f957
Včera o 15:01
@sara07

@anonym_28f957 stále nerozumiem prečo si myslíš že stary človek nemôže ist z dobou , môj prvy svokor má 85 discord, mms ,aplikacie využiva všetko , vitálny stále
prečo stale trvaš na tom že človek bude mimo,nedá a nezvladne to
je to o jednotlivcovi a jeho nastavení, poznám slobodne 25 a pri predstave prestahovania alebo zmeny omdlievajú,
ked vopred sa odsudiš že to nepôjde tak to nepôjde, za mna to pôjde , človek je schopny si plnit svoje predstavy

@sara07 Ale ved nevies dopredu ako na tom budes, co ta v zivote stretne, vobec netusis, kde budes. Ved ja netvrdim, ze 100% starych to tak ma ale drviva vacsina sa uz zmien boji v 80-90tke. No ved uvidis sama ako to budes mat ty.

anonym_8d9c9e
Včera o 15:22

@anonym_autor prave tu by bolo vhodne, aby stat fungoval. Aby bol nastaveny zakon a pravidla tak aby tieto tazke situacie bolo mozne vyriesit co najlepsie ohladom ku vsetkym. Stat by mal stavat moderne domy dochodcov a vybavit ich dostatkom kvalitneho personalu, adekvatne zaplateneho. Pretoze starych ludi bude uz len viac, vsade na svete... a aj pre stat by bolo lepsie aby 50tnici nemuseli odchadzat zo zamestnani aby sa starali o svojich starnucich rodicov

zuzana76
Včera o 15:42

Ja by som chcela vediet, ci by ste odisli zo zamestnania, opatrovali rodicov bez naroku na opatrovatelsky ( ktori su neschopni sami nieco urobit, nehrozi nakup, ist sam k lekarovi, nic, dementni nie su, robili im integrovany posudok a nemaju narok na opatrovatela, domov dochodcov odmietaju, vek 73 a 76 rokov, mladsi clen sice nemobilny, ale inak zdravy a je predpoklad, ze bude zit aj do 85 rokov. Treba okolo nich denne nieco. Dieta ma 50, samo ma studujuce deti, z toho jedno ide do zahranicia a budu zvysene vydavky. Ma mu povedat, ze nemoze studovat, lebo matka sa ide starat o rodicov a nebude na naklady na studium? Rodicia by aj prijali, aby dieta s nimi byvalo, ale to znamena nechat sameho muza a dalsie dieta.

Strana
z3