icon

Ako riešiť neochotného seniora v starostlivosti?

23. jún 2026

Co s clovekom ktory motoricky nevladze sa uz o seba poriadne postarat, iba sa najest (bez varenia), hygiena par lepsich dni ano alebo pribudaju tie horsie dni, v horsie dni wc nestihne…
Nechce sa nechat opatrovat ze by siel byvat k niektoremu zo svojich 4 deti, umiestnenie v nejakom zariadeni nie, aj obcasnu opatrovatelsku vypomoc odmieta. Hospitalizaciu kvoli zdravotnym problemom odmieta.
Casto nedviha telefon, nereaguje na telefonaty, behame hore dole ci sa nieco nestalo, susedom neotvori ked sme potrebovali skontrolovat ci je ok.
Tazko povedat ako velmi je zasiahnuta aj mentalna stranka lebo vzdy bol nespolocensky, odmerany, hnevlivy. Samozrejme ze ma mozno uz depresiu ale on bol taky vzdy (aj generacie predtym boli take povahy a celkovo nastavenie do zivota).
Ale teraz sledujeme ako pomaly nedostojne umiera. Da sa vobec nieco spravit? Da sa cloveka umiestnit do zariadenia proti jeho voli?? Odmieta navstevu lekara, odmietne aj psychologa, nechodi uz ani do obchodu (na vozik ktory sme zabezpecili si odmieta sadnut). Co este mozeme spravit?

anonym_f4d0ca
23. jún 2026
@zmrzlinka2021

@anonym_autor

Rešpektovať ho a žiť si svoj zivot

@zmrzlinka2021 A ona ho nerespektuje ci ako? 😏

anonym_cf4c2c
23. jún 2026

Je mi z vás zle z niektorých ako sa vyjadrujete o svojich rodičoch, a ako sa ich viete bez mihnutia oka zbaviť. 🤮🤮

anonym_9ccdbe
23. jún 2026
@anonym_cf4c2c

Je mi z vás zle z niektorých ako sa vyjadrujete o svojich rodičoch, a ako sa ich viete bez mihnutia oka zbaviť. 🤮🤮

@anonym_cf4c2c a ja by som ludom s takymto nazorom dopriala si to zazit az potom sudit 😘

autor
23. jún 2026
@anonym_cf4c2c

@anonym_cf4c2c Tak daj radu co spravit

sissik
23. jún 2026
@anonym_cf4c2c

@anonym_cf4c2c aha, tak sa staras 5 rokov ked ini sa nestaraju a ked nevladzes, tak niekto iny povie, ze sa zbavis bez mihnutia oka. Ze padas na hubu, nejdes na dovoleku a pod. to uz nevidis. Ale napisat na MK a odsudit je najlahsie ze? Ako dlho si sa staral o rodica ty? Kolkokrat si sa povracala ked si spratavala vykaly? kolkokrat na teba navrcal, ze nie je uvarene ked on chce? Kolkokrat si ho viezla k lekarom a dorabala pracu po veceroh doma a padala na hubu od unavy? Napis nam neschoppnym a hnusnym, aby sme vedeli, ze ty si to dokonale zvladl/dol

adriana_tanguila13
Odpoveď bola odstránená
anonym_59d808
23. jún 2026
@abbey1

@anonym_autor Hej, hej, keby vy ste sa už narodili odrastene a rodičia vám nemuseli venovať, čas, lásku. Ale škoda slov. Každý má svoj život, kde rodičia už zavádzajú.
Pokiaľ má psychické ochorenie, treba to riešiť. Ale diagnózy nespomínaš.
Tak ho teda niekam nasilu odvezte, vám odľahne a on už nejako dožije.

@abbey1 mali sme takto dedka. Striedali si ho súrodenci. Začal však jedného dňa robit také veci, že roztieral hovna po kúpeľni, záchode,po sebe. Mamina sa starala niekoľko rokov. Privodila si autoimunitné ochorenie, psychicky sa takmer zrútila. Toto ochorenie má aj roky po dedkovej smrti. Nie zrovna ľahké. Starala sa s láskou, ale jej telo vypovedalo službu. Psychiatri nepomohli, lekári iní nepomohli, aby sa dedko upokojil. Dali ho do domova dôchodcov, pravidelne ho navštevovali. Nebola iná cesta. Či mali pokračovať v starostlivosti? Nič nie je čiernobiele.

anonym_cf4c2c
23. jún 2026
@anonym_cf4c2c

@anonym_cf4c2c ja som nepísala tebe. Tvoj prípad je iný, a je mi to luto. Neviem co by som robila na tvojom mieste. Držím ti palce aby si to zvládla.

anonym_11fdd1
23. jún 2026
@igrania

@anonym_11fdd1 ale áno. Dá sa to súdnou cestou. Vlastná skúsenosť. Bolestivá, ale nedalo sa inak.

@igrania nie, nedá.Pojem zbaviť svojprávnosti je ľudovo zaužívané. Podľa platnej legislatívy nemožné. Pracujem s touto agendou, tak netáraj hlúposti.

anonym_9ccdbe
23. jún 2026
@anonym_11fdd1

@igrania nie, nedá.Pojem zbaviť svojprávnosti je ľudovo zaužívané. Podľa platnej legislatívy nemožné. Pracujem s touto agendou, tak netáraj hlúposti.

@anonym_11fdd1 sama pises, ze je to ludovo zauzivany vyraz... tak sa tu dotahujme za slovicka. dolezite je toto:

anonym_11fdd1
23. jún 2026
@anonym_9ccdbe

@anonym_11fdd1 sama pises, ze je to ludovo zauzivany vyraz... tak sa tu dotahujme za slovicka. dolezite je toto:

@anonym_9ccdbe ja sa nedoťahujem o slovíčka. V odbornom poradenstve a legislatíve, vždy používame odbornú a správnu terminológiu. Nie slovíčka "múdrej" tety z MK . Takže si radila zavádzajúco

anonym_11fdd1
23. jún 2026
@anonym_9ccdbe

@anonym_9ccdbe

anonym_11fdd1
23. jún 2026
@anonym_9ccdbe

@anonym_9ccdbe

anonym_9ccdbe
23. jún 2026
@anonym_11fdd1

@anonym_9ccdbe ja sa nedoťahujem o slovíčka. V odbornom poradenstve a legislatíve, vždy používame odbornú a správnu terminológiu. Nie slovíčka "múdrej" tety z MK . Takže si radila zavádzajúco

@anonym_11fdd1 neradila, ja nie som pravnik, takze presnu terminologiu neovladam. faktom je, ze moze sudne poziadat o obmedzenie pravnej sposobilosti a nasledne umiestnit osobu do dss.
je jedno ako sa to presne vola, dolezity je vysledok.

anonym_11fdd1
23. jún 2026
@anonym_9ccdbe

@anonym_11fdd1 neradila, ja nie som pravnik, takze presnu terminologiu neovladam. faktom je, ze moze sudne poziadat o obmedzenie pravnej sposobilosti a nasledne umiestnit osobu do dss.
je jedno ako sa to presne vola, dolezity je vysledok.

@anonym_9ccdbe nie, nie je to jedno

1sally12
23. jún 2026
@abbey1

@anonym_autor Hej, hej, keby vy ste sa už narodili odrastene a rodičia vám nemuseli venovať, čas, lásku. Ale škoda slov. Každý má svoj život, kde rodičia už zavádzajú.
Pokiaľ má psychické ochorenie, treba to riešiť. Ale diagnózy nespomínaš.
Tak ho teda niekam nasilu odvezte, vám odľahne a on už nejako dožije.

@abbey1 rozdiel je v tom že dieťa sa na svet nepýta, rodičia sa preňho rozhodnú snáď doborovoľne. Tak sa aj musia postarať keď už sa rozhodli ho priviesť na svet. Dieťa nie je rodičovi nič dlžné.

anonym_cf4c2c
24. jún 2026
@1sally12

@abbey1 rozdiel je v tom že dieťa sa na svet nepýta, rodičia sa preňho rozhodnú snáď doborovoľne. Tak sa aj musia postarať keď už sa rozhodli ho priviesť na svet. Dieťa nie je rodičovi nič dlžné.

@1sally12 no ty musíš byť veľmi príjemná osoba🤦🏻‍♀️. Ako mama by som sa za teba hanbila ako pes. A ešte horšie, keď takto vychovas aj svoje decká.

sara07
24. jún 2026
@anonym_11fdd1

@anonym_autor bohuziaľ, môžeš sa aj do Lego kocky poskladať. Jeden fakt je, že nechce a povaha, druhý, že už nemusí mať mentálnu kapacitu rozumieť tomu a reálne vyhodnotiť situácii- to je normálne v starobe a možnej nastupujúcej stareckej demencii. Rieši sa to asi tak, že hasí sa, keď je už zle= RZP, nemocnica a tak dokolečka dokola. Aj 3x za mesiac. Bohužiaľ

@anonym_11fdd1 ked odmieta hospitalizaciu alebo ráno ho tam dotiahneš cez sanitku a on na obed na reverz odíde tak čo , neurobíš totálne nič
alebo je nejaký postup ako ho dostat do nemocnice a udržat ho tam aspon 4 dni napr

sara07
24. jún 2026
@anonym_59d808

@abbey1 mali sme takto dedka. Striedali si ho súrodenci. Začal však jedného dňa robit také veci, že roztieral hovna po kúpeľni, záchode,po sebe. Mamina sa starala niekoľko rokov. Privodila si autoimunitné ochorenie, psychicky sa takmer zrútila. Toto ochorenie má aj roky po dedkovej smrti. Nie zrovna ľahké. Starala sa s láskou, ale jej telo vypovedalo službu. Psychiatri nepomohli, lekári iní nepomohli, aby sa dedko upokojil. Dali ho do domova dôchodcov, pravidelne ho navštevovali. Nebola iná cesta. Či mali pokračovať v starostlivosti? Nič nie je čiernobiele.

@anonym_59d808 toto pochopí len ten kto si tým prešiel

sara07
24. jún 2026
@anonym_cf4c2c

@anonym_cf4c2c každý by chcel mat doma milého usmievaveho rodiča ale realita je ina zvlašt ked máš chodit do prace + deti tvoje tiež žiju nedaju sa povesit zatial pod strop
neodsudzuj ked si to nezažil
zrejme nevieš aké to je ked začne byt fyzicky utočny rodič na teba s tým že nevie kto si , nespomina si ,
a uprimne ani nemusí byt utočny aj ked sedi na posteli a povie ti "A ty si kto ? by si neverila ako to zaboli a da ta dole
ty máš nejak fungovat v jeho svete , svoj svet ide bokom, musíš byt tu pre deti , práca a nemaš sa zložit
chyba je aj v systéme u nás, ludia su hodení bez pomoci do reality , informacie hladaju na nete , vzdelavaju sa cez yutube ako ošetrovat atd ...

anonym_11fdd1
24. jún 2026
@sara07

@anonym_11fdd1 ked odmieta hospitalizaciu alebo ráno ho tam dotiahneš cez sanitku a on na obed na reverz odíde tak čo , neurobíš totálne nič
alebo je nejaký postup ako ho dostat do nemocnice a udržat ho tam aspon 4 dni napr

@sara07 tak to je. Zažili sme 🫣 Stále ma vie prekvapiť ako niekto v diskusii odcudzuje. Kto nezažil, nikdy nepochopí.🤷‍♀️

igrania
24. jún 2026
@anonym_11fdd1

@anonym_11fdd1 netáram hlúposti. Áno volá sa to obmedzenie, zmenili sa názvy. Bola som na súde ako svedok. Mam súdne rozhodnutie na obmedzenie spôsobilosti na úkony ktoré sú tam vymenované. Každý rok píšem na súd info o opatrovníctve, a všetko čo vyžadujú. Toto je život a prax. Máš okrem teórie , AI a gogle aj životnú skúsenosť?

anonym_11fdd1
24. jún 2026
@igrania

@anonym_11fdd1 netáram hlúposti. Áno volá sa to obmedzenie, zmenili sa názvy. Bola som na súde ako svedok. Mam súdne rozhodnutie na obmedzenie spôsobilosti na úkony ktoré sú tam vymenované. Každý rok píšem na súd info o opatrovníctve, a všetko čo vyžadujú. Toto je život a prax. Máš okrem teórie , AI a gogle aj životnú skúsenosť?

@igrania čítaš s porozumením? Pracujem v tej agende. Zbavenie svojprávnosti a obmedzenie spôsobilosti na určité právne úkony sú úplne rozdielne terminológie. Písala som niekde niečo iné???

igrania
24. jún 2026
@anonym_11fdd1

@igrania čítaš s porozumením? Pracujem v tej agende. Zbavenie svojprávnosti a obmedzenie spôsobilosti na určité právne úkony sú úplne rozdielne terminológie. Písala som niekde niečo iné???

@anonym_11fdd1 v tom roku kedy sme to riešili sa zmenil zákon a terminológia. Postup a výsledok je rovnaký. Bolo treba ísť na súd, ktorý musel rozhodnúť, po starom zbavenie svojprávnosti, po novom obmedzenie spôsobilosti. Rôzne terminológie ale výsledok je ten istý. Opatrovník dostane právo rozhodovať o veciach svojho opatrovanca. Hádame sa tu o ničom, o slovíčka, ale výsledok je rovnaký. Aj keď sa to inak volá.

anonym_9ccdbe
24. jún 2026
@igrania

@anonym_11fdd1 v tom roku kedy sme to riešili sa zmenil zákon a terminológia. Postup a výsledok je rovnaký. Bolo treba ísť na súd, ktorý musel rozhodnúť, po starom zbavenie svojprávnosti, po novom obmedzenie spôsobilosti. Rôzne terminológie ale výsledok je ten istý. Opatrovník dostane právo rozhodovať o veciach svojho opatrovanca. Hádame sa tu o ničom, o slovíčka, ale výsledok je rovnaký. Aj keď sa to inak volá.

@igrania nechaj tak, my vieme svoje. autorke sme dali radu ako na to(narozdiel od nej), ale pani pravnicka ma svoj svet, kde terminologia musi byt presna. tak si bude trvat na svojom...

anonym_cf4c2c
24. jún 2026
@sara07

@anonym_cf4c2c každý by chcel mat doma milého usmievaveho rodiča ale realita je ina zvlašt ked máš chodit do prace + deti tvoje tiež žiju nedaju sa povesit zatial pod strop
neodsudzuj ked si to nezažil
zrejme nevieš aké to je ked začne byt fyzicky utočny rodič na teba s tým že nevie kto si , nespomina si ,
a uprimne ani nemusí byt utočny aj ked sedi na posteli a povie ti "A ty si kto ? by si neverila ako to zaboli a da ta dole
ty máš nejak fungovat v jeho svete , svoj svet ide bokom, musíš byt tu pre deti , práca a nemaš sa zložit
chyba je aj v systéme u nás, ludia su hodení bez pomoci do reality , informacie hladaju na nete , vzdelavaju sa cez yutube ako ošetrovat atd ...

@sara07 prosím ta, precitaj si nejaké príspevky co tu niektoré píšu. Ja nehovorím o tých rodičoch co už svoje deti nespoznávaju , a majú tie problémy o ktorých píšeš ty. Takých by som aj ja dala na bezpečné miesto aby si neublížili, a ani nikomu z rodiny.
Ja hovorím o tých deťoch, ktoré hovoria už dopredu, keď ešte sú rodičia culi a zdraví, že oni sa starať o nich nebudú keď budu starí. Alebo ze sa nepýtali na svet, a nemajú čo rodičom vracať. Chápeš? Už dopredu to povedia.
A mimochodom, ja dobre viem co je postarať sa o rodičov, moja mama ochorela a umrela ako 50 ročná. Otec par rokov po nej. Ja doma malé deti, ale postarala som sa. Pomohol mi muž s deťmi, a išlo to, dalo sa,len treba chcieť.

sara07
24. jún 2026
@anonym_cf4c2c

@sara07 prosím ta, precitaj si nejaké príspevky co tu niektoré píšu. Ja nehovorím o tých rodičoch co už svoje deti nespoznávaju , a majú tie problémy o ktorých píšeš ty. Takých by som aj ja dala na bezpečné miesto aby si neublížili, a ani nikomu z rodiny.
Ja hovorím o tých deťoch, ktoré hovoria už dopredu, keď ešte sú rodičia culi a zdraví, že oni sa starať o nich nebudú keď budu starí. Alebo ze sa nepýtali na svet, a nemajú čo rodičom vracať. Chápeš? Už dopredu to povedia.
A mimochodom, ja dobre viem co je postarať sa o rodičov, moja mama ochorela a umrela ako 50 ročná. Otec par rokov po nej. Ja doma malé deti, ale postarala som sa. Pomohol mi muž s deťmi, a išlo to, dalo sa,len treba chcieť.

@anonym_cf4c2c to že ty si to zvladla neznamená že to musí aj zvyšok sveta
nie každý má na to vybavenie, pracu a všetko okolo aby sa postaral ...
lenže oni tu nepíšu o veciach typu, pridem upratat, navarit , oprat ...ani jeden, to ty vytahuješ z kontextu
ja osobne nebudem napriklad chciet aby sa o mna starali deti , ked budem začinat citit že to nedávam, ked sa budem zvladat sama ešte zbalit do nejakého zariadenia pôjdem sama
nie nebudem chciet po nich aby sa o mna starali, bude mi stačit zavolat , prist ma pozriet , pokecat ...
ja som si to zažila a nie nebudem to po nich chciet práve preto, a už vôbec nie z tých dôvodov ako ty píšeš ,,, za to že je to ako zvykom ? alebo sa to patrí, kto určuje čo sa patri ma nemá môže , zákon to neupravuje čiže nech si každy rozhodne za seba

91denisa
24. jún 2026

Otec, ja sa o teba rada postarám, ale nebudem sa o teba starat tak, ako si to zmyslis ty. Postarám sa o teba tak, ako to budem chciet ja. Ideme podla mojich pravidiel, nie podla tvojich predstav. Ak sa ti to nepaci, tak sa o seba staraj sam, plat si vsetko sam. Ja koncim, nemam energiu a ani nervy sa s tebou hadat a presviedcat ta. Mam svoj zivot, svoju rodinu, tak sa musis prisposobit. A bud budes respektovat moje rozhodnutie a prestahujes sa, alebo sa tu utop v srackach, ak ti je takto dobre. Moje telefonne cislo mas, zavolaj mi, ked si to rozmyslis a budes sa chciet prestahovat. Ak nebudes, tak mi ani nevolaj.

Niekedy proste treba byt drsny na rodicov, pre ich vlastne dobro a pre dobro celej tvojej rodiny.

anonym_e5838d
24. jún 2026

Predsavzatia, vyslovené v produktívnom veku to tom, že sa preventívne v starobe "upraceme" do nejakého ustavu, aby sme potomkom neboli na obtiaž, častokrát neskôr spľasnú ako balónik.

V produktívnom veku takéto predsavzatia majú nulovú výpovednú hodnotu. Asi takú, ako keď deti tvrdia, že keď budú veľké, poletia k slnku si opekať špekačky.

anonym_9ccdbe
24. jún 2026
@anonym_cf4c2c

@anonym_cf4c2c prosim ta kto tu pisal dopredu, ze da rodica do domova? ukaz mi prispevok kde sa pise, ze niekto dal rodica co bol v poriadu do domova. to o tom, ze nie je co vracat prislo az dlho po tvojej reakcii.