Ako zabezpečiť starostlivosť o imobilnú starú mamu?
Možno začnem od Adama a Evy, ale budem sa snažiť napísať čo najstručnejšie.
Otec a teta osireli vo veku 16a18, tak sa dostali ku krstným, ktorý mali dve deti,tetu hneď v 26tich vydali, otec sa po vojenčine tiež hneď ženil.
Krstný už nežije krstná mama ma 89r, dve deti a dve vnúčatá v zahraničí. Ona bola dosť čiperna až doteraz. Opatrovala aj manžela. Na jar sa šmykla a zlomila si nohu a pred mesiacom panvu. Momentálne je na ldch ale už iba pár dní.
Potrebujeme doriešiť starostlivosť o ňu. Jedno z jej deti je po vážnej nehode samo odkazané na ústavnú starostlivosť, druhé, nuž do telefónu povedala že :muž jej povedal že ak dôjde na SVK tak sa už nemusí vracať. Ani s vnúčatami nemôžeme ratať. Majetok v zmysle nehnuteľnost nemá, iba nejaké úspory na pohreb.
Oslovila som hospic, , odkázali má do dds. Obehla som domovy dôchodcov aj v susednom okrese, toto sa zo dňa na deň vybaviť nedá, hlavne takto keď je imobilná. Aj keď tam odmieta isť hádam ju do vtedy nahovorime. S platením je to tiež dosť.
Otcova sestra má 75 otec 77 oni starostlivosť o ňu nezvládnu, ja som už vyčerpala všetko voľno ktoré som mala. Neviem ako ďalej. Na koho sa však vec obrátiť
opatrovateľský? Na teba, alebo skús na OU vybaviť opatrovateľku - aspoň na pár hodín .
Súkromné DS - len to sa nedoplatíš.
Napíš mesto odkiaľ si , alebo aspoň kraj.
Cynicky povedane, pozri si statistiky umrtosti pri zlomenej nohe / panve v takom veku. Nedozije ani pol roka a vsade ju nepriamo dorazia ako leziaceho pacienta.
opatrovateľský? Na teba, alebo skús na OU vybaviť opatrovateľku - aspoň na pár hodín .
Súkromné DS - len to sa nedoplatíš.
Napíš mesto odkiaľ si , alebo aspoň kraj.
@anonym_d6841d mala obec na strednom Slovensku, na obci dali iba tlačivá inak nevedeli pomôcť. Kým bude nejake rozhodnutie to je niekoľko týždňov.To je dlhá doba.
Načo vlastne písu taký, ktorý ani poradiť nechcú
Pol roka od prvej zlomeniny už prešlo,a žije. Iste máš skoro 90 a vieš ako je toto ťažké
Riešite aj cez vúc?
Ja osobne by som jej dceru a vnucata urgovala nech sa skladajú na opatrovateľku pokiaľ sa to nedoriesi
Ja osobne by som jej dceru a vnucata urgovala nech sa skladajú na opatrovateľku pokiaľ sa to nedoriesi
@anonym_df111d toto som spravila za posledné mesiace niekoľko krát
Ja keď som toto riešila pred pár rokmi, dosť bol problém
Všetko bolo súkromné alebo cez známosti
A žiadna sranda to nebola
Snáď niečo sa zmenilo🫣
Preto je dosť zlé, keď ďalšia rodina dáva od toho ruky preč 😮💨
obvolaj domovy dochodcov po celom slovensku, hlavne v ekonomicky slabsich regionoch, kde to bude mozno lacnejsie. Babke mozes zavolat kazdy den ako sa ma a raz do mesiaca ju navstivit. Kontaktovat odbor socialnych veci, nech zainteresuju deti, trebars aj sudnou cestou, hadam aj poručníka by mala mať
Riešite aj cez vúc?
@anonym_df111d jej lekár bol na dovolenke, robí iba od včera, tam bolo milión ľudí neviem keby vypíšu tie papiere ktoré treba . Bola som tam prvý krát asi 4.8. ale nič som nevybavila od 5.8 už bola dovolenka. Tak viem že bez tohoto nikam nemôžem.
@anonym_df111d jej lekár bol na dovolenke, robí iba od včera, tam bolo milión ľudí neviem keby vypíšu tie papiere ktoré treba . Bola som tam prvý krát asi 4.8. ale nič som nevybavila od 5.8 už bola dovolenka. Tak viem že bez tohoto nikam nemôžem.
@anonym_autor https://www.domovyseniorov.sk/domovy/zariadenie... UKAZUJE DVE VOLNE MIESTA
https://www.domovyseniorov.sk/domovy/domov-soci... 6 VOLNYCH MIEST
@anonym_autor
@anonym_autor len urob plán,co dovtedy pokiaľ sa to vybaví
Nejakú pomoc pre nu
Ale aj tie domovy čo poslala nadomnou skús poriešiť
Len maj na pamäti, že pokial je svojpravna musí súhlasiť
Ja som to riešila svojho času tiež a teraz môj kamarát, tiež imobilná. Obehali a obtelefonovali sme všetky DSS v pôsobnosti mesta, ale aj VUC a kraja. Do vzdialenosti asi 150 km. Nakoniec mne ho zobrali do ineho kraja, bolo to sukromne zariadenie, platila som veľa, ale starali sa o neho. Medzitym sme cakali na uvoľnenie miesta v našom meste. Ale predtým potrebuješ mať vybavený komplexný posudok, odkázanosť na sociálnu službu a s tým dávaš žiadosti potom. Teraz je to integrovaný posudok.
Toto riešila nedávno kamarátka, chodila sa o tetu starať sudeda dochodkyňa, platili jej 700€ a teraz ju už umiestnili za 2200€, ale ona má aj ainzheimera a to sú iné sumy, priam astronomické
Ja keď som toto riešila pred pár rokmi, dosť bol problém
Všetko bolo súkromné alebo cez známosti
A žiadna sranda to nebola
Snáď niečo sa zmenilo🫣
Preto je dosť zlé, keď ďalšia rodina dáva od toho ruky preč 😮💨
@anonym_df111d áno aj teraz je to zlé, na určitých miestach prijatie podmieňujú peňažným darom, na jednom mieste mi navrhli aj splátky po500€,, na druhom mieste kde som bola by som nenechala na opateru ani polomrveho pouličného psa.
Stále mi behá v hlave aj to že po hodine polku SVK,možno podarujeme čo chcu a krstná nebude dlho ziť. Ona do domova nechce, hovorí že chce zomrieť doma. Ťažko už v takomto veku
Kolegyňa má mamu v DSS u nás v meste a ona ju chodí umývať krmiť a pod. Je bezvládna ležiaca treba ju aj polohovať
Len maj na pamäti, že pokial je svojpravna musí súhlasiť
@anonym_df111d viem, ale podľa mňa aj keby súhlasila s niektorým zariadením v okrese (napr krátkodobý pobyt) nebude sa dať nahovoriť na zariadenie 200 a viac km od nás
Toto riešila nedávno kamarátka, chodila sa o tetu starať sudeda dochodkyňa, platili jej 700€ a teraz ju už umiestnili za 2200€, ale ona má aj ainzheimera a to sú iné sumy, priam astronomické
@anonym_5fe2d1 čo to píšeš? Aké astronomické sumy? Moja mama alzheimer , demencia to patrí do špecializovaného zariadenia a suma v jednom sme platili 530+70 na lieky, drogériu atď a v inom 650 platíme lebo sme ju premiestnili bližšie. Tiež keď sme rýchlo potrebovali tak len do vzdialenejšej obce a potom keď sa uvoľnilo tak sme presunuli bližšie
@anonym_autor a keby si to Ty neriesila? Nech to riesia deti. Ona po svojich odist nevie. Hadam ju len tak z nemocnice nevylozia ak nevie a neda sa kam. Ty tymto vybavovanim odbremenis jej deti, prip. nemocnicu.
@anonym_5fe2d1 keď zratam dôchodok krstnej a vdovským X2, tak není toľko, jej dcéra v ČR tiež nepracovala v IT a pod. ale ako nepedagogický zamestnanec v škole a potom ako upratovačka. Takže taky dôchodok iste nemá. Aj keby sme minuli všetky úspory tak na nič nestačí
@anonym_5fe2d1 čo to píšeš? Aké astronomické sumy? Moja mama alzheimer , demencia to patrí do špecializovaného zariadenia a suma v jednom sme platili 530+70 na lieky, drogériu atď a v inom 650 platíme lebo sme ju premiestnili bližšie. Tiež keď sme rýchlo potrebovali tak len do vzdialenejšej obce a potom keď sa uvoľnilo tak sme presunuli bližšie
@nika523 u nás lepšie zariadenia cca 1200€ iné síce okolo 7-8ale tam zase chcu dar, ďalšie ako zabudnite zo socializmu. Už aj to ldch je samo o sebe hrozne
@nika523 tak to je super, možem vedieť mesto? Lebo tiež to rieši známa a tiež sumy že 1800€ tam kde majú voľné..
@anonym_autor a keby si to Ty neriesila? Nech to riesia deti. Ona po svojich odist nevie. Hadam ju len tak z nemocnice nevylozia ak nevie a neda sa kam. Ty tymto vybavovanim odbremenis jej deti, prip. nemocnicu.
@anonym_56a13d mne to není nikto ani mama ani babka, mám ju nechať skapať?
Dcéra povie nie, lebo by ju chlap vyhodil, lebo aj ten potrebuje opateru, vnučka sa dala vlani na tretiu vš, paradoxne na sociálnu prácu. Až ma to bolí aj napísať. Ona študuje nepracuje, nemá peniaze.
Cynicky povedane, pozri si statistiky umrtosti pri zlomenej nohe / panve v takom veku. Nedozije ani pol roka a vsade ju nepriamo dorazia ako leziaceho pacienta.
@patrike tak v tomto máš pravdu. Mam vlastnú skúsenosť, presne ako si napísal. 😏
My sme to riešili v nie tak ďalekej minulosti pre otca. Musíš mať ten posudok, ale obvolávala som všetko, on bol ešte ležiaci a dializovsny, takže komplikácia - musel chodiť 3x do týždňa na dialýzu takto nemobilny, takže nám ho nechceli nikam zobrať. Na prechodne obdobie sa dalo také rehabilitačné, kde berú na mesiac a riešiť. Rovnako bol na ldch. Otec bol roky doma, kým sme ho vedeli dostať vozíkom do auta/sanitky. Ale potom sme už museli riešiť zariadenie, keďže na dialýzu musel chodiť a nevedeli sme ho dostať z domu a ani už riešiť… ale poviem ti, bolo to ťažké obdobie….
@nika523 u nás lepšie zariadenia cca 1200€ iné síce okolo 7-8ale tam zase chcu dar, ďalšie ako zabudnite zo socializmu. Už aj to ldch je samo o sebe hrozne
@anonym_autor este taka malickost,sponzorsky dar vacsinou znamena iba posunutie v poradovniku, nie okamzite umiestnenie. Ja chapem, ze ti je jej luto, ale nech sa staraju primarne jej deti a vnucata. Preco mas vybavovat a platit ty?

Tak ta čo na svk nemôže, nech posiela peniaze na opatrovateľku