Ako zabezpečiť starostlivosť o imobilnú starú mamu?
Možno začnem od Adama a Evy, ale budem sa snažiť napísať čo najstručnejšie.
Otec a teta osireli vo veku 16a18, tak sa dostali ku krstným, ktorý mali dve deti,tetu hneď v 26tich vydali, otec sa po vojenčine tiež hneď ženil.
Krstný už nežije krstná mama ma 89r, dve deti a dve vnúčatá v zahraničí. Ona bola dosť čiperna až doteraz. Opatrovala aj manžela. Na jar sa šmykla a zlomila si nohu a pred mesiacom panvu. Momentálne je na ldch ale už iba pár dní.
Potrebujeme doriešiť starostlivosť o ňu. Jedno z jej deti je po vážnej nehode samo odkazané na ústavnú starostlivosť, druhé, nuž do telefónu povedala že :muž jej povedal že ak dôjde na SVK tak sa už nemusí vracať. Ani s vnúčatami nemôžeme ratať. Majetok v zmysle nehnuteľnost nemá, iba nejaké úspory na pohreb.
Oslovila som hospic, , odkázali má do dds. Obehla som domovy dôchodcov aj v susednom okrese, toto sa zo dňa na deň vybaviť nedá, hlavne takto keď je imobilná. Aj keď tam odmieta isť hádam ju do vtedy nahovorime. S platením je to tiež dosť.
Otcova sestra má 75 otec 77 oni starostlivosť o ňu nezvládnu, ja som už vyčerpala všetko voľno ktoré som mala. Neviem ako ďalej. Na koho sa však vec obrátiť
Ja sa pytam, ako moze zariadenie POZADOVAT penazny dar? Z akeho titulu??
@anonym_autor kde pani býva, keď píšeš, že nemá majetky? Prečo deti odišli, resp nemajú záujem? Musi aj ona vidieť, že to sama nezvládne, keď je mobilná.... Najprv treba urgent opatrovateľku vyriešiť a potom ju asi len presviedčať na DSS.
@ukulela krstná býva u našich, po smrti krstného sa dom prepísal na deti. Prečo deti odišli? On si tam našiel ženu keď bol vojakom, a ona ho raz šla navštíviť a tiež tam zostala. Poznám Čechov ktorí boli vojaci tu a tu sa oženili a zostali. Neverím že je to jediný prípad v bývalom Československu.
Jej syn je rozvedený, mal kopec exekúcii za všetko možné vrátane výživného a k tomu vážna nehoda.
Opatrovateľku tiež neskvačím z večera do rána.
@anonym_autor este taka malickost,sponzorsky dar vacsinou znamena iba posunutie v poradovniku, nie okamzite umiestnenie. Ja chapem, ze ti je jej luto, ale nech sa staraju primarne jej deti a vnucata. Preco mas vybavovat a platit ty?
@anonym_7a4739 viem, a nemám na to už slová. Na nete uvedené že je miesto, kamarátka diktuje adresu naviguje a dôjdem tam a už peniaze pýtaju, keď budeme platiť bude aj miesto
@patrike tak v tomto máš pravdu. Mam vlastnú skúsenosť, presne ako si napísal. 😏
@bielasovicka Niektore zariadenia su tym povestne.
Nebola hospitalizovana? Rodinny prislusnik bol na psychiatrii kvoli tazkemu Alzheimerovi a socialna sestra vybavila umiestenenie v ustave na bezodkladne opatrenie. Ak sa nema kto postarat, nema deti, nema kam ist.... Ten integrovany posudok bude treba potom dolozit. Skus hladat niekde v zapadakove, tam su volne miesta.
@anonym_autor no nič. Ty pekne daj vedieť jej deťom aj vnúčatám, že babka je tam a tam, a treba sa o ňu postarať. Ved ju hádam nenechajú niekde len tak. A ty nebudeš platiť za nich, ved to je ich povinnosť sa postarať a zariadiť co bude s babkou,a nie tvoja. Aspoň podľa mňa, keď som to dobre pochopila.
@ukulela krstná býva u našich, po smrti krstného sa dom prepísal na deti. Prečo deti odišli? On si tam našiel ženu keď bol vojakom, a ona ho raz šla navštíviť a tiež tam zostala. Poznám Čechov ktorí boli vojaci tu a tu sa oženili a zostali. Neverím že je to jediný prípad v bývalom Československu.
Jej syn je rozvedený, mal kopec exekúcii za všetko možné vrátane výživného a k tomu vážna nehoda.
@anonym_autor ešte lepšie, takže deti dostali majetok a teraz sa tvária že s ničím nič nemajú
A to ,ze vlastne nebýva sama,tak o to dlhšie to bude trvať vybavovať a ešte keď sa rozhodne, že nikam nejde....
No to ti teda nezavidim fakt
Ešte skús aj nejaké cirkevne združenia, tuším aspoň na par hodín niekedy vedia vypomáhať
@anonym_autor no nič. Ty pekne daj vedieť jej deťom aj vnúčatám, že babka je tam a tam, a treba sa o ňu postarať. Ved ju hádam nenechajú niekde len tak. A ty nebudeš platiť za nich, ved to je ich povinnosť sa postarať a zariadiť co bude s babkou,a nie tvoja. Aspoň podľa mňa, keď som to dobre pochopila.
@anonym_b0fcbe
@bielasovicka
Lenže babka býva s jej rodičmi, takže ju nenechajú,,len tak,, ale u nich🫣
@anonym_autor deti dom predali? Musia platiť opatrovateľku a basta. Áno, blbé, ale dá sa aj súdiť. Musíš na nich tlačiť.
Autorka a keď uz budeš u lekára,tak rovno rieš pomôcky pre ňu
Vozik,wc stolicka atď
Autorka mame taky pripad v rodine, nemal sa kto starat tak do mesiaca nasla nemocnica DSS. Z nemocnice ju nemozu vyhodit a ty nie si priama pribuzna. priammi potomkovia musia platit nie ty/
@anonym_b0fcbe
@bielasovicka
Lenže babka býva s jej rodičmi, takže ju nenechajú,,len tak,, ale u nich🫣
@anonym_df111d no to viem, ale jej rodičia, resp. otec, sa už nedokáže starať o babku, a autorka nie je povinná sa postarať.
Ja nikdy nepochopím takýchto ľudí, že sa odsťahuju od rodičov niekam do riti preč, a viac sa nestarajú ze co s rodičmi je, nechajú ich len tak na pospas niekomu inému. Normálne som vytocena.
@anonym_df111d no to viem, ale jej rodičia, resp. otec, sa už nedokáže starať o babku, a autorka nie je povinná sa postarať.
@bielasovicka hej len pri posudzovaní urgentnosti zrejme to budú brať, že nebude v ohrození života
Ja mám tak zlé skúsenosti s týmto všetkym🤧
Ale tak snáď autorku úrady nebudu odpinkavat
Ja nikdy nepochopím takýchto ľudí, že sa odsťahuju od rodičov niekam do riti preč, a viac sa nestarajú ze co s rodičmi je, nechajú ich len tak na pospas niekomu inému. Normálne som vytocena.
@bielasovicka no..a to raz som tu pisala .o susedovi ležiacom, čo ho príbuzné nechali samého napospas v byte
Iné kafé 🤧
Neviem ako inde, ale u nas v nemocke sa dalo urobit tak, ze na par dni išiel pacient z odch domov a potom znova na 3 tyzdne na odch. Niekedy ked bolo miesto tak ho len premiestnili napr na interne na tyzden a znova odch. Poprípade tú opatrovatelku, na obec/mesto požiadať ale to je len na par hodin, skor po vlastnej osi hladat.
Je to zapeklita situacia, nezavidim🥺
@anonym_autor deti dom predali? Musia platiť opatrovateľku a basta. Áno, blbé, ale dá sa aj súdiť. Musíš na nich tlačiť.
@ukulela zobral exekútor bola dražba, mala dedina prevažne spoluobčania, predalo sa za pre vás smiešne peniaze
Neviem ako inde, ale u nas v nemocke sa dalo urobit tak, ze na par dni išiel pacient z odch domov a potom znova na 3 tyzdne na odch. Niekedy ked bolo miesto tak ho len premiestnili napr na interne na tyzden a znova odch. Poprípade tú opatrovatelku, na obec/mesto požiadať ale to je len na par hodin, skor po vlastnej osi hladat.
Je to zapeklita situacia, nezavidim🥺
@anonym_78e0d1 my sme to riešili. Ak je obec, opatrovateľku proste nemá a ani nevybaví, proste to nebudú riešiť. V mestách je to lepšie…
@ukulela zobral exekútor bola dražba, mala dedina prevažne spoluobčania, predalo sa za pre vás smiešne peniaze
@anonym_autor Babka si to sama takto zariadila, netreba ju ľutovať, keďže dala dom nezodpovednému synovi. Nech si to teraz vychutná. Ty sa o ňu nestaraj. Za blbosť sa platí.
Nebola hospitalizovana? Rodinny prislusnik bol na psychiatrii kvoli tazkemu Alzheimerovi a socialna sestra vybavila umiestenenie v ustave na bezodkladne opatrenie. Ak sa nema kto postarat, nema deti, nema kam ist.... Ten integrovany posudok bude treba potom dolozit. Skus hladat niekde v zapadakove, tam su volne miesta.
@anonym_b0fcbe má deti, a keď ju pustia domov,tak pojde S5 k našim. Mama jej dá najesť a napiť ale nezvládla by starostlivosť 24/7. Má svoj vek a choroby
@anonym_autor Babka si to sama takto zariadila, netreba ju ľutovať, keďže dala dom nezodpovednému synovi. Nech si to teraz vychutná. Ty sa o ňu nestaraj. Za blbosť sa platí.
@anonym_b6edba keby dala celý dom synovi tak by si mala pravdu ale takto nie, dá sa pozrieť LV na katastri, ona synovi dom nedala, ako ho mohla dať aj ani nemala. navyše nepoznáš okolností , takže úplne komentár od veci
Za mňa si na rovnakej úrovni ako príbuzný ktorý sa svojich predkov z vysoka 💩
@anonym_b0fcbe má deti, a keď ju pustia domov,tak pojde S5 k našim. Mama jej dá najesť a napiť ale nezvládla by starostlivosť 24/7. Má svoj vek a choroby
@anonym_autor staci povedat, ze ziju v zahranici a nezaujimaju sa. Aj tento clovek s Alzheimerom ma deti. Dokonca na Slovensku.
Záleží čo všetko dokáže a či dokáže aspoň vstať
Piť jesť jej dajú to je dobré ale ak je plienkovana, tak niekoho splasit, že nemusí byt celý deň snou ale k dispo, ze ju obriadi,bude polohovať
Takže to je dosť podstatné ako je s tým pohybom
Lebo aj ked ma zlomenú nohu neznamená, že musí len ležať alebo už bude len ležať
Na facebooku je viac skupin Opatrovanie v domacnosti, skus to tam.Ja ked som hladala pre mamu, tak sa mi plno opatrovateliek ponukalo.
Presne toto isté momentálne riešim aj ja, je to katastrofa, totálna beznádej.
Babka vo svojej sucasnej zdrav a fin situacii a vzhladom na (ne)moznosti sirsej rodiny nemoze odmietat dd.
Nie je mozne aby si sa Ty jedina tolko obetovala. Vsetci zucastneni by sa mali spolu dohodnut ako dalej. Kazdy musi nieco prispiet, ci cas alebo financie.
@anonym_autor autorka si obdivuhodna! Ale uber trocha z plynu, lebo tvoja snaha a angazovanie podla mna umoznuju ostatnym zucastnenym nezmenene fungovanie: babka odmieta dd a ostani clenovia rodiny sa odmietaju podielat v ramci svojich moznosti
Doviezt do zahranicia za druhym dietatom, to ked sa vladze postarat a len vzdialenost je problem, tak nech sa stara. (Zase az tak dlho to uz asi nebude... )

@anonym_autor kde pani býva, keď píšeš, že nemá majetky? Prečo deti odišli, resp nemajú záujem? Musi aj ona vidieť, že to sama nezvládne, keď je mobilná.... Najprv treba urgent opatrovateľku vyriešiť a potom ju asi len presviedčať na DSS.