icon

Ako zabezpečiť starostlivosť o imobilnú starú mamu?

25. aug 2026

Možno začnem od Adama a Evy, ale budem sa snažiť napísať čo najstručnejšie.
Otec a teta osireli vo veku 16a18, tak sa dostali ku krstným, ktorý mali dve deti,tetu hneď v 26tich vydali, otec sa po vojenčine tiež hneď ženil.
Krstný už nežije krstná mama ma 89r, dve deti a dve vnúčatá v zahraničí. Ona bola dosť čiperna až doteraz. Opatrovala aj manžela. Na jar sa šmykla a zlomila si nohu a pred mesiacom panvu. Momentálne je na ldch ale už iba pár dní.
Potrebujeme doriešiť starostlivosť o ňu. Jedno z jej deti je po vážnej nehode samo odkazané na ústavnú starostlivosť, druhé, nuž do telefónu povedala že :muž jej povedal že ak dôjde na SVK tak sa už nemusí vracať. Ani s vnúčatami nemôžeme ratať. Majetok v zmysle nehnuteľnost nemá, iba nejaké úspory na pohreb.
Oslovila som hospic, , odkázali má do dds. Obehla som domovy dôchodcov aj v susednom okrese, toto sa zo dňa na deň vybaviť nedá, hlavne takto keď je imobilná. Aj keď tam odmieta isť hádam ju do vtedy nahovorime. S platením je to tiež dosť.
Otcova sestra má 75 otec 77 oni starostlivosť o ňu nezvládnu, ja som už vyčerpala všetko voľno ktoré som mala. Neviem ako ďalej. Na koho sa však vec obrátiť

Strana
z3
anonym_7a4739
26. aug 2026
@anonym_aff8f2

Ja sa pytam, ako moze zariadenie POZADOVAT penazny dar? Z akeho titulu??

@anonym_aff8f2 vola sa to sponzorsky dar. Nie je to povinne, ale mozes tak posunut cakatela v poradovniku. Nie je vobec iste, ze das dar a dotycny sa do zariadenia dostane.

bielasovicka
26. aug 2026

A taka sprostosť, že muž jej povie ze keď pôjde na sk tak sa už nemusí vrátiť? Ako jej môže zakázať prísť sa postarať o svoju matku? To je čo za blbosť? A ona ho ešte aj posluchne? To je tak sprostá ze sa kvôli mužovi vykašle na svoju matku?
Ja neviem, ale tomu ani neverím. Možno sa len takto vyhovára na muža, aby nemusela nikam chodiť.

anonym_78e0d1
26. aug 2026
@oriesocek

@anonym_78e0d1 my sme to riešili. Ak je obec, opatrovateľku proste nemá a ani nevybaví, proste to nebudú riešiť. V mestách je to lepšie…

@oriesocek vazne? Kolega minuly rok vybavil, v malej obci , tak neviem ci mal len šťastie.

anonym_aff8f2
26. aug 2026
@anonym_7a4739

@anonym_aff8f2 vola sa to sponzorsky dar. Nie je to povinne, ale mozes tak posunut cakatela v poradovniku. Nie je vobec iste, ze das dar a dotycny sa do zariadenia dostane.

⚠️ Dôležité upozornenie: „Sponzorské“ za prijatie do domovaV praxi sa niekedy stáva, že rodina chce dať domovu dôchodcov „sponzorské“ alebo dar s cieľom urýchliť umiestnenie seniora do zariadenia.Prijímanie darov nesmie byť podmienkou pre prijatie klienta do zariadenia a nesmie ovplyvňovať poradovník. Potvrdzujú to aj oficiálne pravidlá mnohých zariadení,
Akékoľvek dary musia byť dobrovoľné a zariadenie na ne s vami musí uzatvoriť písomnú zmluvu s jasne určeným účelom použitia (napr. nákup nového vybavenia).

Ak zariadenie podmienuje prijatie klienta sponzorskym darom?
Ak zariadenie sociálnych služieb (či už štátne, mestské alebo súkromné) podmieňuje prijatie klienta poskytnutím sponzorského daru, ide o nezákonné a neetické konanie, ktoré porušuje slovenské právne predpisy.
V takejto situácii dochádza k porušeniu viacerých noriem a máte právo sa brániť.Prečo je to nezákonné?
Porušenie Zákona o sociálnych službách (č. 448/2008 Z. z.): Podmienky prijatia občana do zariadenia sú prísne stanovené zákonom (posúdenie odkázanosti, poradovník žiadateľov). Žiadny poskytovateľ nemá právo určovať finančné podmienky nad rámec zákona a platného cenníka (všeobecne záväzného nariadenia alebo zmluvy).
Podstata daru: Podľa Občianskeho zákonníka musí byť dar dobrovoľný a bezodplatný.
Ak je vynútený alebo podmienený protislužbou (prijatím do zariadenia), takáto zmluva je od začiatku neplatná.
Trestnoprávna rovina (Korupcia / Vydieranie): Ak niekto podmieňuje poskytnutie služby, na ktorú máte nárok (alebo umiestnenie v poradovníku), neoprávnenou finančnou výhodou, môže ísť o trestný čin prijímania úplatku alebo nepriamej korupcie. Zamestnanci a zariadenia majú striktný zákaz dary vyžadovať.
Ako môžete v takejto situácii postupovať?
Pýtajte si to písomne: Ak od vás zariadenie žiada „sponzorské“, trvajte na tom, aby vám túto požiadavku, jej výšku a účel dali písomne alebo poslali e-mailom. Väčšina nečestných zariadení cúvne, akonáhle majú nechať písomný dôkaz.
Podajte podnet na kontrolu:Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR (MPSVR SR): Na ministerstve funguje sekcia kontroly, ktorá dohliada na dodržiavanie zákonov u poskytovateľov sociálnych služieb.
Vyšší územný celok (VÚC) / Samosprávny kraj: Ak ide o zariadenie v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja alebo súkromné zariadenie registrované v danom kraji, odbor sociálnych vecí VÚC môže vykonať okamžitú kontrolu.
Obráťte sa na políciu: Ak od vás vedenie zariadenia otvorene žiada peniaze v hotovosti mimo oficiálnej zmluvy a cenníka ako podmienku prijatia, ide o podozrenie z korupčného správania. Môžete podať trestné oznámenie.

SPROSTE VYDIERANIE CLOVEKA V NUDZI A PROFITOVANIE NA LUDKOM NESTASTI A BEZMOCNOSTI.

anonym_372ce7
27. aug 2026

@anonym_autor urgentne vypisat ziadost o integrovany posudok na UPSVaR podla TP starej pani. Prilozit lekarske spravy a nalezy nie starsie ako 6 mes. To je krok cislo 1. Bez IP ju do ziadneho zariadenia nevezmu. Vsetko vies vypisat aj sama, nepotrebujes cakat, kym sa lekar vrati z dovolenky. Odvodak uz nic nepotvrdzuje.

nika523
27. aug 2026
@bielasovicka

A taka sprostosť, že muž jej povie ze keď pôjde na sk tak sa už nemusí vrátiť? Ako jej môže zakázať prísť sa postarať o svoju matku? To je čo za blbosť? A ona ho ešte aj posluchne? To je tak sprostá ze sa kvôli mužovi vykašle na svoju matku?
Ja neviem, ale tomu ani neverím. Možno sa len takto vyhovára na muža, aby nemusela nikam chodiť.

@bielasovicka a to má odísť od manžela, ísť bývať na Slovensku keď žijú niekde v zahraničí? Všetko nechať tak domov, prácu a odsťahovať sa na Slovensko? Len sa pýtam , ja by som asi tiež nešla

nika523
27. aug 2026

Neviem no čo tu čítam je divné, my keď sme vybavovali pre mamu nikde žiadny dar od nás nechceli a zariadenia boli aj také kde by ju vzali hneď aj také kde trebalo čakať, ceny boli aj 850 ale našli sme aj za menej ako som písala už vyššie. Samozrejme sme mali ten posudok o odkázanosti, teraz je to už integrovaný posudok, bez toho nič.

nika523
27. aug 2026

A vybavovali sme to na VUC tam nám aj povedali kde je voľné a kde do poradovníka a koľko ľudí čaká, potom sme si obehali tie zariadenia aby sme videli kde ako je ale riešili sme cez VUC

bielasovicka
27. aug 2026
@nika523

@bielasovicka a to má odísť od manžela, ísť bývať na Slovensku keď žijú niekde v zahraničí? Všetko nechať tak domov, prácu a odsťahovať sa na Slovensko? Len sa pýtam , ja by som asi tiež nešla

@nika523 áno, presne tak. Lebo nato mala myslieť už dávno, že mama zostarne a bude sa treba raz o ňu postarať na staré kolená. Ja nepochopím takých ľudí, odídem, a viac sa nestarám. A tu ma chorú starú mamu, a kašle na ňu. Alebo aspoň by som si ju zobrala k sebe. Ja som v tomto veľmi hakliva, nikdy by som toto neurobila. Ale ved ľudia sú vselijaki, no.

bielasovicka
27. aug 2026
@nika523

Neviem no čo tu čítam je divné, my keď sme vybavovali pre mamu nikde žiadny dar od nás nechceli a zariadenia boli aj také kde by ju vzali hneď aj také kde trebalo čakať, ceny boli aj 850 ale našli sme aj za menej ako som písala už vyššie. Samozrejme sme mali ten posudok o odkázanosti, teraz je to už integrovaný posudok, bez toho nič.

@nika523 no vidíš, ty si aspoň vybavila zariadenie pre mamu, ale táto dcéra ani to nie je schopná, vybaviť, a môže ísť naspäť tam kde žije.

nika523
27. aug 2026
@bielasovicka

@nika523 no vidíš, ty si aspoň vybavila zariadenie pre mamu, ale táto dcéra ani to nie je schopná, vybaviť, a môže ísť naspäť tam kde žije.

@bielasovicka tak to áno, prísť tu na ten čas kým sa to vybaví to by mala a nie nechávať to na niekoho iného

Strana
z3