icon

Ako získam opatrovateľský príspevok na babku?

reile19525
26. aug 2026

Dobrý den chcem sa opýtať podala som ziadost o opatrovatelsky na babku. Babka byva so sesternicou ktora ale pracuje.Ja som skoncila rodičak mala mi nastupuje do škôlky cize som mala v olane ist do práce. Sesternica navrhla ci nechcem opatrovateľský.Tak si vravim ze to skúsim.No lenze na schvalenie s acaka 3 mesiace co som citalal a teraz mi polali ze je potrebný integrovaný posudok ktorý tiez vraj trva dlho a este nebude isté ci na prispevok schvalia.Preto sa chcem opýtať keby som si nasla prácu a babke zatial zaobstrala dočasnú opatrovatelku kym by sme cakali na rozhodnutie da sa to ci to ovplyvní žiadosť ak bude mat opatrovateľku.To je premna najlepsie riesenie mala by som aj ja docasny príjem,o babku by bolo zatiaľ postarané kym by sme cakali na odpoved úradu.

anonym_99c605
26. aug 2026

pozri si to pre istotu
neviem či stále platí podmienka že opatrovatel s opatrovanym byva spolu
ano trva to tak dlho a vysledok nie je isty
to ti nik nepovie ,teraz je to také ...

anonym_1fbd8c
26. aug 2026

Babka má také diagnózy, že je odkázaná na opatrovanie - imobilita, demencia apd?

reile19525
autor
26. aug 2026
@anonym_99c605

pozri si to pre istotu
neviem či stále platí podmienka že opatrovatel s opatrovanym byva spolu
ano trva to tak dlho a vysledok nie je isty
to ti nik nepovie ,teraz je to také ...

@anonym_1fbd8c d
@anonym_99c605 to vedia budem chodit k nej aj ona kumne

reile19525
autor
26. aug 2026
@anonym_1fbd8c

Babka má také diagnózy, že je odkázaná na opatrovanie - imobilita, demencia apd?

@anonym_1fbd8c ma demenciu

anonym_1fbd8c
26. aug 2026
@reile19525

@anonym_1fbd8c ma demenciu

@reile19525 čiže zamedikovaná, psychiater lieky, nie je schopná samoobsluhy, zapliekovaná, neorientovaná v čase a priestore? Tak to schvália, len to trvá dlho.

reile19525
autor
26. aug 2026
@anonym_1fbd8c

@reile19525 čiže zamedikovaná, psychiater lieky, nie je schopná samoobsluhy, zapliekovaná, neorientovaná v čase a priestore? Tak to schvália, len to trvá dlho.

@anonym_1fbd8c u psyciatra sme neboli,lieky ma v davkovaci treba jej pomahat wc kupanie obliekanie zvlada sama nevie si navarit ist nakupit nievie ist sama von

anonym_1fbd8c
26. aug 2026
@reile19525

@anonym_1fbd8c u psyciatra sme neboli,lieky ma v davkovaci treba jej pomahat wc kupanie obliekanie zvlada sama nevie si navarit ist nakupit nievie ist sama von

@reile19525 tak potrebuje chodit ku psychiatrovi a mat diagnozu, plus brat lieky na to. A nesmie byt sebestacna - u nas bol zaplienkovany, museli ste ho umyvat, obliekat, varit mu, chodit s nim ku lekarom, na prechadzky, davat mu lieky, lebo sam si lieky nevedel zobrat a bud ich nezobral vobec, alebo chcel zobrat vsetky, alebo ich pomiesal. Sam sa vedel iba najest. Schvalili nam OP. Ale okrem toho mal aj tazke srdcove zlyhavanie, voperovany kardiostimulator, tazku hyperplaziu prostaty, diabetes, CHOCHP a nezhubny nador na oblicke.

anonym_a03f05
26. aug 2026

kym babka zvlada samoobsluzne cinnosti, je mobilna, vie komunikovat s okolim je velmi nepravdepodobne ze by vam schvalili opatrovatelsky, ale vyskusajte. isla by som do prace a ak ho schvalia ostala by som s nou doma, ak ne pokracujes v praci

anonym_be6028
26. aug 2026

babka príde k tebe? Tak to isto nedostaneš, možno som zle pochopila. Babka musí byť úplne mimo aby si niečo dostala.

anonym_0b3e2e
26. aug 2026

Z toho co hovoris o babke a jej fungovani, pochybujem ze prejdete. Odporucam Ti nespekulovat a normalne ist po RD do prace.

elian
26. aug 2026

Sesternica v práci, ty v práci - tak babka doma asi vydrží aj bez vás..... nepotrebujete opatrovateľský

nika1971
26. aug 2026

daj si polovicny pracovny uvazok, mozes zarobit 738 eur mesacne v cistom a mozes poberat aj opatrovatelsky prispevok...ale aj realne sa starat o babku...od januara to bude inac...mozte sa o babku starat obe so sesternicou a aj obe pracovat

anonym_be6028
26. aug 2026
@nika1971

daj si polovicny pracovny uvazok, mozes zarobit 738 eur mesacne v cistom a mozes poberat aj opatrovatelsky prispevok...ale aj realne sa starat o babku...od januara to bude inac...mozte sa o babku starat obe so sesternicou a aj obe pracovat

@nika1971 to by jej museli dať opatrovatelský...

reile19525
autor
26. aug 2026
@anonym_be6028

babka príde k tebe? Tak to isto nedostaneš, možno som zle pochopila. Babka musí byť úplne mimo aby si niečo dostala.

@anonym_be6028 lebo sesternica ked bude mat rannu zmenu budem ja pri nej a ked poobednu prisla by na cely tyzden ku.mne

anonym_1fbd8c
26. aug 2026
@reile19525

@anonym_be6028 lebo sesternica ked bude mat rannu zmenu budem ja pri nej a ked poobednu prisla by na cely tyzden ku.mne

@reile19525 na to, aby vám uznali OP musí byť vo všetkých smeroch odkázaná na pomoc cudzej osoby = príprava jedla, podávanie jedla, obliekanie, kúpanie a hygiena, plienkovanie, podávanie liekov, doprovod ku lekárom a zdr. zariadenia, doprovod vonku, doprovod na úrad. Nezriedka sú tieto osoby obmedzené na spôsobilosti na právne úkony.

anonym_99c605
26. aug 2026
@reile19525

@reile19525 za mna na toto nedostanete opatrovak
však čo teraz dorabaju pri detoch alebo pas detoch, znižuju stupen a odoberu opatrovak
nakupit alebo navarit to snad zvladnete v rámci normalnej starostlivosti , máte moc ružove predstavy o opatrovani na sk

reile19525
autor
26. aug 2026
@anonym_99c605

@reile19525 za mna na toto nedostanete opatrovak
však čo teraz dorabaju pri detoch alebo pas detoch, znižuju stupen a odoberu opatrovak
nakupit alebo navarit to snad zvladnete v rámci normalnej starostlivosti , máte moc ružove predstavy o opatrovani na sk

@anonym_99c605 no kamaratkyn otec ma asi okolo 70 ma iba problem so sluchom inac vsetko vie robit sam a schvalili jeho dcere ale to je uz niekolko rokov dozadu

reile19525
autor
26. aug 2026
@anonym_1fbd8c

@reile19525 na to, aby vám uznali OP musí byť vo všetkých smeroch odkázaná na pomoc cudzej osoby = príprava jedla, podávanie jedla, obliekanie, kúpanie a hygiena, plienkovanie, podávanie liekov, doprovod ku lekárom a zdr. zariadenia, doprovod vonku, doprovod na úrad. Nezriedka sú tieto osoby obmedzené na spôsobilosti na právne úkony.

@anonym_1fbd8c babka ma 86 zalieva sa jej mozog operovat to nechcú je to risk a koli tomu casto zabuda obcas nevie kde je aky deň stale rozprava to isté dookola a berie minulost ako realitu.Napr povie minule som sla vlako donpopradu a stretla som tu a tu a pritom nechodi nigde

anonym_1fbd8c
26. aug 2026
@reile19525

@anonym_1fbd8c babka ma 86 zalieva sa jej mozog operovat to nechcú je to risk a koli tomu casto zabuda obcas nevie kde je aky deň stale rozprava to isté dookola a berie minulost ako realitu.Napr povie minule som sla vlako donpopradu a stretla som tu a tu a pritom nechodi nigde

@reile19525 čím sa jej zalieva mozog? Ak by mala mozgovú porážku a hemorágiu - zakŕvacanie do mozgu, tak tu už nie je. Niekedy sa dávali na OP na všeličo, dnes takmer na nič. Konsolidácia.

reile19525
autor
Autor odpoveď zmazal
reile19525
autor
26. aug 2026
@anonym_1fbd8c

@reile19525 čím sa jej zalieva mozog? Ak by mala mozgovú porážku a hemorágiu - zakŕvacanie do mozgu, tak tu už nie je. Niekedy sa dávali na OP na všeličo, dnes takmer na nič. Konsolidácia.

@anonym_1fbd8c babka ma tieito diagnozy
1 Artériová hypertenzia 3. stupňa VVKV/R – vysoký krvný tlak 3. stupňa.
2 ICHS, CCS II v dok. – ischemická choroba srdca, funkčná trieda II.
3 Supraventrikulárne extrasystoly – poruchy srdcového rytmu.
4 DM 2. typu na diéte – cukrovka 2. typu liečená diétou.
5 CHOCHP GOLD C – chronická obštrukčná choroba pľúc.
6 stp. resp. TBC – stav po prekonanej respiračnej tuberkulóze.
7 DM 2. typu na diéte – uvedené v náleze ešte raz.
8 Normocytová normochrómna anémia stredne ťaž. st. pri deficite folátov – stp. hemosubst. 4/2026 – stredne ťažká chudokrvnosť pri nedostatku kyseliny listovej, stav po hemosubstitúcii v apríli 2026.
9 VAS polytopný – problémy/degeneratívne zmeny chrbtice na viacerých miestach.
10 AS cerebri, AS generalis – ateroskleróza mozgových a celkových ciev.
11 stp. NCMP isch. s centr. léziou n. VII l.sin., s ľavostrannou hemihypestéziou s frustnou ľavostr. hemip... – stav po ischemickej cievnej mozgovej príhode s postihnutím tvárového nervu a poruchou citlivosti na ľavej strane, s ľahkým oslabením ľavej strany.
2026
12 Dementný syndróm – porucha kognitívnych funkcií.
13 Vertiginózny syndróm – závraty.
14 Osteoporóza – rednutie kostí.
15 Psoriasis vulgaris v dok. – bežná/ložisková psoriáza, v dokumentácii.
stp. epistaxis recid. l. sin. – stav po opakovanom krvácaní z ľavej nosovej dierky.
16 stp. BPN l.dx 4/2026 – stav po BPN vpravo z apríla 2026.

anonym_1fbd8c
26. aug 2026
@reile19525

@anonym_1fbd8c babka ma tieito diagnozy
1 Artériová hypertenzia 3. stupňa VVKV/R – vysoký krvný tlak 3. stupňa.
2 ICHS, CCS II v dok. – ischemická choroba srdca, funkčná trieda II.
3 Supraventrikulárne extrasystoly – poruchy srdcového rytmu.
4 DM 2. typu na diéte – cukrovka 2. typu liečená diétou.
5 CHOCHP GOLD C – chronická obštrukčná choroba pľúc.
6 stp. resp. TBC – stav po prekonanej respiračnej tuberkulóze.
7 DM 2. typu na diéte – uvedené v náleze ešte raz.
8 Normocytová normochrómna anémia stredne ťaž. st. pri deficite folátov – stp. hemosubst. 4/2026 – stredne ťažká chudokrvnosť pri nedostatku kyseliny listovej, stav po hemosubstitúcii v apríli 2026.
9 VAS polytopný – problémy/degeneratívne zmeny chrbtice na viacerých miestach.
10 AS cerebri, AS generalis – ateroskleróza mozgových a celkových ciev.
11 stp. NCMP isch. s centr. léziou n. VII l.sin., s ľavostrannou hemihypestéziou s frustnou ľavostr. hemip... – stav po ischemickej cievnej mozgovej príhode s postihnutím tvárového nervu a poruchou citlivosti na ľavej strane, s ľahkým oslabením ľavej strany.
2026
12 Dementný syndróm – porucha kognitívnych funkcií.
13 Vertiginózny syndróm – závraty.
14 Osteoporóza – rednutie kostí.
15 Psoriasis vulgaris v dok. – bežná/ložisková psoriáza, v dokumentácii.
stp. epistaxis recid. l. sin. – stav po opakovanom krvácaní z ľavej nosovej dierky.
16 stp. BPN l.dx 4/2026 – stav po BPN vpravo z apríla 2026.

@reile19525 čiže každý druhý starší človek po 70r má diagnózy - osteoporóza - hlavne ženy, už nejaké choroby srdiečka, problémy s tlakom, zanesené cievy, diabetes buď diéte alebo priamo na inzulíne. Jediné, čo má babka nad - je dementný syndróm a stav po CMP. Pravdepodobne demencia vznikla ischémiou. Nemá zalievaný mozog, má opak toho, nedokrvený mozog pre ischémiu. Demencia - je ako zamedikovaná? Ako je liečená? Ako často chodí na testy kognitívnych funkcií a kreslí hodiny?

anonym_b2749f
26. aug 2026

@reile19525 kludne požiadaj a uvidíš. A nemusíš s ňou bývať, je to rodina. Tam nie je potrebné spoločné bydlisko

anonym_99c605
26. aug 2026
@reile19525

@anonym_99c605 no kamaratkyn otec ma asi okolo 70 ma iba problem so sluchom inac vsetko vie robit sam a schvalili jeho dcere ale to je uz niekolko rokov dozadu

@reile19525 práve niekolko rokov dozadu ... čo sa doraba teraz to normálne ani ludské nie je

anonym_99c605
26. aug 2026
@anonym_1fbd8c

@anonym_1fbd8c mne sa ráte teraz pas deti ako sa prehodnocuju, kto má doma pas dieta vie .... aj ked v pondelok je schopne ist do školy v utoroka rano nie , a nie je to ani liečbe, ani vychove atd ..
ja sa tým matkam čudujem , poslala by som to do školy a nech štát potom rieši malér , ked mu teda nič nie je tak nie je ..

anonym_20537f
26. aug 2026

Svokor má 74 rokov, je sebestačný, ale slabšie vidí. Sám sa chodí von prejsť, svokra je viac preč ako doma a berie na neho plný opatrovateľský

ivka21
26. aug 2026
@reile19525

@reile19525 tak tu je problem, ze sa vie sama umyt a chodi na wc, vie si zobrat lieky z davkovaca, najest sa, plus ze nema papier od psychiatra. Nam ani len prispevok na hygienu nechceli dat aj ked ho videli s plienkou kym to nedopisal lekar vyslovene ze stav je nemenny. Vsak si daco najdite a podajte aj tu ziafost z uvidite nic nestratite

nika1971
Včera o 04:58

podaj ziadost a neries...videla som kopec ludi, co by si nepovedala ze dostanu opatrovak a dostali...a navyse pri demencii je to viac menej iste...potrebuje neustaly dohlad...to je nepodstatne, ze sa vie umyt, ked si nepamata, ci vypla vodu alebo plyn

nika523
Včera o 07:43

@reile19525 never tomu čo tu čítaš, stačí demencia a opatrovateľsky ti schvália len treba od odpsychiatra že má demenciu a integrovaný posudok, to vybavíš a zatiaľ môže mať opatrovateľku ,samozrejme že to vpliv mať nebude