icon

Ako zvládnuť dlhodobú ošetrovanie člena rodiny?

chrobik1982
Dnes o 11:06

Ahojte. Som s otcom na dlhodobej OČR štvrtý týždeň. Je po operácii kolena, menili mu kĺb. K tomu sa pridružili problémy s tlakom a pulzom. Minulý týždeň sme museli v noci volať 155, na ďalší deň sme ho zase viezli večer rovno na nemocnicu, niečo mu pichali, dali tabletku pod jazyk a poslali nás domov. Doktorka povedala, že by teraz nemal byť sám. Cez víkend sme znova boli na pohotovosti kvôli alergickej reakcií na injekcie, ktoré picháme na riedenie krvi, zmenili mu iné injekcie. Dnes sme boli na nemocnici, nasadili mu EKG holter, zajtra mu ho budú dávať dole. Ešte ho budú objednávať aj na tlakový holter. Riešila som kúpele, tam by mal ísť v júni, a v máji bude chodiť na ambulantnú rehabilitáciu. Ide o to, že som nejako nerátala s tým, že budem tak dlho na OČR, a trápi ma to hlavne kvôli tomu, že čo na to povedia v práci. Na druhej strane nechcem nechať otca úplne samého doma, predsa len má už 73 rokov. Mám dilemu, čo robiť. Riešili ste niektorá niečo podobné? Bol niekto z vás na dlhšej OČR so svojím rodičom.

suve99
Dnes o 11:10

..nárok na dlhodobú OČR v tomto prípade máš, popros ošetrujúceho lekára o vystavenie dlhodobej OČR, platí max. 90 dní, môžeš sa po 30 dňoch vymeniť s manželom /ak máš/...
Čo sa týka práce, možno nebudú nadšení, ale človek si nevyberie - ak je potreba byť na OČR, tak treba....

anonym_3eddfc
Dnes o 11:13

@chrobik1982 boli ste v nemocnici, nie na nemocnici. Nebola som tak dlho s rodičom na očr, ale asi by som to vyriešila tak, že sa k nemu nasťahujem a budem z jeho bytu dochádzať do práce. Alebo otca nasťahujem k sebe, alebo sa prestriedam so súrodencom, mužom, ak sa dá.

chrobik1982
autor
Dnes o 11:24
@anonym_3eddfc

@chrobik1982 boli ste v nemocnici, nie na nemocnici. Nebola som tak dlho s rodičom na očr, ale asi by som to vyriešila tak, že sa k nemu nasťahujem a budem z jeho bytu dochádzať do práce. Alebo otca nasťahujem k sebe, alebo sa prestriedam so súrodencom, mužom, ak sa dá.

@anonym_3eddfc Ďakujem za opravu, u nás hovoríme, že sme boli na nemocnici, lebo je to na samom vrchu, inak viem, že je správne v nemocnici. Bolo naozaj potrebné si takto rýpnuť? Kebyže mám súrodenca, tak to riešim s ním. A manžela nemám, mám priateľa, s ktorým žijem, a presťahovať otca k nemu nie je možné z viacerých dôvodov...Ďakujem za názor...

mogaa
Dnes o 11:26

nárok na dlhodobú OČR je, ale treba tam byť predtým min.5dní v nemocnici...ale ty už zrejme na tej dlhodobej OČR si....okrem OČR to vieš riešiť aj tak, že jednoducho zaplatíš čipernú dôchodkyňu alebo rovno opatrovateľku na určitý počet hodín a tá bude s otcom....takýto zamestnanec nie je pre žiadneho zamestnávateľa terno a nikto nevie ako sa k tomu postaví zamestnávateľ....po OČR s tým môže byť v pohode, rovnako môže s tebou chcieť ukončiť pracovný pomer....

chrobik1982
autor
Dnes o 11:27
@suve99

..nárok na dlhodobú OČR v tomto prípade máš, popros ošetrujúceho lekára o vystavenie dlhodobej OČR, platí max. 90 dní, môžeš sa po 30 dňoch vymeniť s manželom /ak máš/...
Čo sa týka práce, možno nebudú nadšení, ale človek si nevyberie - ak je potreba byť na OČR, tak treba....

@suve99 Mám vystavenú dlhodobú OČR, viem, že je to tých 90 dní, aktuálne som s otcom doma štvrtý týždeň, len mám výčitky voči kolegyniam v práci, že musia makať aj za mňa 😐 Nemám sa s kým prestriedať...

anonym_3eddfc
Dnes o 11:33
@chrobik1982

@anonym_3eddfc Ďakujem za opravu, u nás hovoríme, že sme boli na nemocnici, lebo je to na samom vrchu, inak viem, že je správne v nemocnici. Bolo naozaj potrebné si takto rýpnuť? Kebyže mám súrodenca, tak to riešim s ním. A manžela nemám, mám priateľa, s ktorým žijem, a presťahovať otca k nemu nie je možné z viacerých dôvodov...Ďakujem za názor...

@chrobik1982 netreba to brať ako rýpanie, ale ako bežnú opravu, mňa tu tiež už opravili, pre mňa je to ok, neurážam sa.
Na tvojom mieste by som tiež mala blbý pocit, že sa ma budú chcieť po takejto dlhodobej očr pri najbližšej príležitosti zbaviť. Ale tak ty musíš vedieť ako sa tvoj zamestnávateľ na takéto prípady pozerá.
Tá možnosť nasťahovať sa k otcovi nepripadá do úvahy? Veď asi prejde na wc, na rehabilitácie si môžeš brať len hodinku-dve z celého dňa na jeho sprevádzanie. Asi by som sa snažila brať ohľad aj na zamestnávateľa.

anonym_c2824b
Dnes o 12:11

nic v zlom, ale klb na kolene? ved to ma tolko ludi vymenene - aj Studenkova napriklad obe 🙂
aj moj otec ma obe, aj oba bedrove a teda uz v nemocnici musel cvicit a chodit, normalne bol doma samoobsluzny
holter? moj muz mava hocikedy, aj do prace to nosi, ved to predsa nie je nic hrozne
73 rokov je uplne normalny vek, pre mna je to mlady clovek

prides cez den, pichnes injekciu - s dakym sa dohodni, nech ho skontroluje - ved hadam sa to zlepsi kazdym dnom - dako mi to pride vsetko akosi normalne, ziadna tragedia na OCR

anonym_4446bc
Dnes o 12:17

73 ročný si nevie pichnúť injekciu sám? Veď to je úplne jednoduchý úkon. Párkrát nech si pichne pred tebou a potom už sám.
Veď napr diabetici si pichajú injekcie ako na pase, nie je to nič nezvládnutelné

suve99
Dnes o 12:25

..baby, píšete tu anonymne a hneď útočíte, že 73 ročný je ešte "mladík" ... nepoznáte, čo je za tým...autorka nechce otca nechať samého, zároveň si uvedomuje, že za ňu musia "ťahať" navyše kolegyne /za čo má u mňa bod 👍/ ... nie, každý 73 ročný človek je na tom fyzicky ok, a nie každý 73 ročný je chorý.....

alguno
Dnes o 12:27

Nikdy by som sa nerozhodovala medzi prácou a milovaným otcom! Dal ti život, vychoval ťa, teraz je rada na tebe.
Potrebuje ťa, pomôž mu. V práci, ak sú rozumní to pochopia.

alguno
Dnes o 12:29

Pre teba sú kolegyne z práce prednejšie ako vlastný otec?! Keby oni boli na tvojom mieste, na teba by si ani nepomysleli!

weruska1311
Dnes o 12:33

Moja kolegyňa bola tiež s maminkou veľmi dlho doma a teda, že by sme to brali tak, že by sme za ňu museli robiť, určite nie. Je to samozrejmosť a ja by som to voči rodičovi brala ako povinnosť