Ako zvládnuť dlhodobú ošetrovanie člena rodiny?
Ahojte. Som s otcom na dlhodobej OČR štvrtý týždeň. Je po operácii kolena, menili mu kĺb. K tomu sa pridružili problémy s tlakom a pulzom. Minulý týždeň sme museli v noci volať 155, na ďalší deň sme ho zase viezli večer rovno na nemocnicu, niečo mu pichali, dali tabletku pod jazyk a poslali nás domov. Doktorka povedala, že by teraz nemal byť sám. Cez víkend sme znova boli na pohotovosti kvôli alergickej reakcií na injekcie, ktoré picháme na riedenie krvi, zmenili mu iné injekcie. Dnes sme boli na nemocnici, nasadili mu EKG holter, zajtra mu ho budú dávať dole. Ešte ho budú objednávať aj na tlakový holter. Riešila som kúpele, tam by mal ísť v júni, a v máji bude chodiť na ambulantnú rehabilitáciu. Ide o to, že som nejako nerátala s tým, že budem tak dlho na OČR, a trápi ma to hlavne kvôli tomu, že čo na to povedia v práci. Na druhej strane nechcem nechať otca úplne samého doma, predsa len má už 73 rokov. Mám dilemu, čo robiť. Riešili ste niektorá niečo podobné? Bol niekto z vás na dlhšej OČR so svojím rodičom.
@chrobik1982 boli ste v nemocnici, nie na nemocnici. Nebola som tak dlho s rodičom na očr, ale asi by som to vyriešila tak, že sa k nemu nasťahujem a budem z jeho bytu dochádzať do práce. Alebo otca nasťahujem k sebe, alebo sa prestriedam so súrodencom, mužom, ak sa dá.
@chrobik1982 boli ste v nemocnici, nie na nemocnici. Nebola som tak dlho s rodičom na očr, ale asi by som to vyriešila tak, že sa k nemu nasťahujem a budem z jeho bytu dochádzať do práce. Alebo otca nasťahujem k sebe, alebo sa prestriedam so súrodencom, mužom, ak sa dá.
@anonym_3eddfc Ďakujem za opravu, u nás hovoríme, že sme boli na nemocnici, lebo je to na samom vrchu, inak viem, že je správne v nemocnici. Bolo naozaj potrebné si takto rýpnuť? Kebyže mám súrodenca, tak to riešim s ním. A manžela nemám, mám priateľa, s ktorým žijem, a presťahovať otca k nemu nie je možné z viacerých dôvodov...Ďakujem za názor...
nárok na dlhodobú OČR je, ale treba tam byť predtým min.5dní v nemocnici...ale ty už zrejme na tej dlhodobej OČR si....okrem OČR to vieš riešiť aj tak, že jednoducho zaplatíš čipernú dôchodkyňu alebo rovno opatrovateľku na určitý počet hodín a tá bude s otcom....takýto zamestnanec nie je pre žiadneho zamestnávateľa terno a nikto nevie ako sa k tomu postaví zamestnávateľ....po OČR s tým môže byť v pohode, rovnako môže s tebou chcieť ukončiť pracovný pomer....
..nárok na dlhodobú OČR v tomto prípade máš, popros ošetrujúceho lekára o vystavenie dlhodobej OČR, platí max. 90 dní, môžeš sa po 30 dňoch vymeniť s manželom /ak máš/...
Čo sa týka práce, možno nebudú nadšení, ale človek si nevyberie - ak je potreba byť na OČR, tak treba....
@suve99 Mám vystavenú dlhodobú OČR, viem, že je to tých 90 dní, aktuálne som s otcom doma štvrtý týždeň, len mám výčitky voči kolegyniam v práci, že musia makať aj za mňa 😐 Nemám sa s kým prestriedať...
@anonym_3eddfc Ďakujem za opravu, u nás hovoríme, že sme boli na nemocnici, lebo je to na samom vrchu, inak viem, že je správne v nemocnici. Bolo naozaj potrebné si takto rýpnuť? Kebyže mám súrodenca, tak to riešim s ním. A manžela nemám, mám priateľa, s ktorým žijem, a presťahovať otca k nemu nie je možné z viacerých dôvodov...Ďakujem za názor...
@chrobik1982 netreba to brať ako rýpanie, ale ako bežnú opravu, mňa tu tiež už opravili, pre mňa je to ok, neurážam sa.
Na tvojom mieste by som tiež mala blbý pocit, že sa ma budú chcieť po takejto dlhodobej očr pri najbližšej príležitosti zbaviť. Ale tak ty musíš vedieť ako sa tvoj zamestnávateľ na takéto prípady pozerá.
Tá možnosť nasťahovať sa k otcovi nepripadá do úvahy? Veď asi prejde na wc, na rehabilitácie si môžeš brať len hodinku-dve z celého dňa na jeho sprevádzanie. Asi by som sa snažila brať ohľad aj na zamestnávateľa.
nic v zlom, ale klb na kolene? ved to ma tolko ludi vymenene - aj Studenkova napriklad obe 🙂
aj moj otec ma obe, aj oba bedrove a teda uz v nemocnici musel cvicit a chodit, normalne bol doma samoobsluzny
holter? moj muz mava hocikedy, aj do prace to nosi, ved to predsa nie je nic hrozne
73 rokov je uplne normalny vek, pre mna je to mlady clovek
prides cez den, pichnes injekciu - s dakym sa dohodni, nech ho skontroluje - ved hadam sa to zlepsi kazdym dnom - dako mi to pride vsetko akosi normalne, ziadna tragedia na OCR
73 ročný si nevie pichnúť injekciu sám? Veď to je úplne jednoduchý úkon. Párkrát nech si pichne pred tebou a potom už sám.
Veď napr diabetici si pichajú injekcie ako na pase, nie je to nič nezvládnutelné
..baby, píšete tu anonymne a hneď útočíte, že 73 ročný je ešte "mladík" ... nepoznáte, čo je za tým...autorka nechce otca nechať samého, zároveň si uvedomuje, že za ňu musia "ťahať" navyše kolegyne /za čo má u mňa bod 👍/ ... nie, každý 73 ročný človek je na tom fyzicky ok, a nie každý 73 ročný je chorý.....
Nikdy by som sa nerozhodovala medzi prácou a milovaným otcom! Dal ti život, vychoval ťa, teraz je rada na tebe.
Potrebuje ťa, pomôž mu. V práci, ak sú rozumní to pochopia.
Pre teba sú kolegyne z práce prednejšie ako vlastný otec?! Keby oni boli na tvojom mieste, na teba by si ani nepomysleli!
Moja kolegyňa bola tiež s maminkou veľmi dlho doma a teda, že by sme to brali tak, že by sme za ňu museli robiť, určite nie. Je to samozrejmosť a ja by som to voči rodičovi brala ako povinnosť
Opatrovatelku,kt.bude pomáhať
@chrobik1982 otcovi prajem pevné zdravie a skóre uzdravenie, nebola som nikdy v podobnej situácii, ale niektoré komentáre od sliepok ma ešte stále vedia vytočiť
Otec mal už dávno chodiť, neviem či sa zanedbali rehabilitácie, ale po takýchto operáciách sa už po dvoch dňoch ľudia vstávajú na nohy, aby sa čo najskôr rozhýbali. Píšes, že sa pridružili problémy s tlakom. Nie je to tak, že doteraz nič neužíval a má len zanedbaný zdravotný stav? Vzhľadom na jeho vek ste to už dávno mali riešiť. Držím vám palce, ale treba byť k tomu pohybu nekompromisný, aj injekcie si tiež vie sám pichať. Bežne si to ľudia sami pichajú.
S otcom som bola doma 4 mesiace.
Bola som v podobnej situácii.Mamu som doopatrovala a otec 2 mesiace u nás býval.Nikdy ma nenapadlo riešiť, čo je prednejšie rodičia alebo práca.Oni mi /nám/veľmi ublížili,ale som ich doopatrovala.Nebolo to ľahké ani fyzicky ani psychicky,odpustila som im a v práci mi nikdy,nikto nič nevytýkal.Skôr naopak.
Bola som v podobnej situácii.Mamu som doopatrovala a otec 2 mesiace u nás býval.Nikdy ma nenapadlo riešiť, čo je prednejšie rodičia alebo práca.Oni mi /nám/veľmi ublížili,ale som ich doopatrovala.Nebolo to ľahké ani fyzicky ani psychicky,odpustila som im a v práci mi nikdy,nikto nič nevytýkal.Skôr naopak.
@babababka ono nejde o to co je prednejsie, ale ak si natesno s rozpoctom, platis hypoteku a staras sa o malolete deti, co spravis
Otec mal už dávno chodiť, neviem či sa zanedbali rehabilitácie, ale po takýchto operáciách sa už po dvoch dňoch ľudia vstávajú na nohy, aby sa čo najskôr rozhýbali. Píšes, že sa pridružili problémy s tlakom. Nie je to tak, že doteraz nič neužíval a má len zanedbaný zdravotný stav? Vzhľadom na jeho vek ste to už dávno mali riešiť. Držím vám palce, ale treba byť k tomu pohybu nekompromisný, aj injekcie si tiež vie sám pichať. Bežne si to ľudia sami pichajú.
@anonym_b0f129 joooj, ale si ty veľmi múdra. Spamätaj sa.
@anonym_b0f129 joooj, ale si ty veľmi múdra. Spamätaj sa.
@anonym_715c72 dakujem
@babababka ono nejde o to co je prednejsie, ale ak si natesno s rozpoctom, platis hypoteku a staras sa o malolete deti, co spravis
@anonym_741ff8 Aj my sme mali hypotéku,2 malé deti a len ja som bola zárobkovo činná/manžel invalid/ a naviac v takom odbore,kde home office neexistuje.Zvládli sme to.
@chrobik1982 máš nárok na dlhodobú OCR, tak si ju kľudne vybav. Pracou by som sa nezaoberala, máš na OCR vážny dôvod očividne, tak ak by niekto aj neskor rypal tak by som mu niečo povedala. Snáď máš teda dobrý kolektív a bude dostatocne chápavý. Držím palce a prajem aby sa otcovi zlepšilo zdravie co najkor
@suve99 Mám vystavenú dlhodobú OČR, viem, že je to tých 90 dní, aktuálne som s otcom doma štvrtý týždeň, len mám výčitky voči kolegyniam v práci, že musia makať aj za mňa 😐 Nemám sa s kým prestriedať...
@chrobik1982 Vobec nemaj vycitky. Otca mas len jedneho a to,co prenho robis je krasne. Tiez som bola dlhodobo s ocom a nelutujem. Ano,mala som vycitky,ale potom som si to zrovnala v hlave. Rodina je dolezitejsia ako praca. Su to mozno posledne roky,ktore je medzi nami a ja sa nebudem trapit kvoli praci. Keby to bolo opacne a kolegovci by museli ostat doma,netrapilo by ich,ze za nich taham. Nikto ti to nemoze vycitat. Choroby si nevyberame a clovek,ktory ti zavidi ocr s ocom,nie je pre mna clovekom.
Pre teba sú kolegyne z práce prednejšie ako vlastný otec?! Keby oni boli na tvojom mieste, na teba by si ani nepomysleli!
@alguno Určite, že otec je pre mňa dôležitejší, len tým, že som dosť zodpovedný človek, ma mrzí, že moja robota v práci zostala na niekom inom...
nic v zlom, ale klb na kolene? ved to ma tolko ludi vymenene - aj Studenkova napriklad obe 🙂
aj moj otec ma obe, aj oba bedrove a teda uz v nemocnici musel cvicit a chodit, normalne bol doma samoobsluzny
holter? moj muz mava hocikedy, aj do prace to nosi, ved to predsa nie je nic hrozne
73 rokov je uplne normalny vek, pre mna je to mlady clovek
prides cez den, pichnes injekciu - s dakym sa dohodni, nech ho skontroluje - ved hadam sa to zlepsi kazdym dnom - dako mi to pride vsetko akosi normalne, ziadna tragedia na OCR
@anonym_c2824b Tak Studenkovej pokiaľ viem menili len jeden kolenný kĺb, keď mala 63 rokov. A tá podľa mňa nikdy nezrýľovala celú záhradu a nedržala v ruke vyše 40 rokov lopatu ako môj otec. A čo viem, tak aj ona sa z toho dostávala dlhšiu dobu a nebola hneď fit. Každý 73-ročný človek je iný. Porovnávať niekoho so Studenkovou alebo s hocikým iným je úplne mimo. Má komplikácie s tlakom, pulzom a alergiu už aj na druhé injekcie, to sú stavy, kedy môže človek kedykoľvek odpadnúť. To nie je o „rozmaznanosti“, to je o bezpečnosti. Ale tak najľahšie sa mudruje niekomu, kto do toho vôbec nevidí...
@anonym_b0f129 Veď ja som nikde nenapísala, že sa nevie pohybovať, že zostal ležať na posteli. Jeho pár dní po operácii pustili domov, zrušili mu kliniku rehabilitácie, s ktorou som rátala, zostalo to len na domácej starostlivosti. Prenajala som motodlahu, tú sme mali doma cca tri týždne, plus sme cvičili podľa inštrukcií, ktoré mu dali v nemocnici, a pred pár dňami som mu priniesla stacionárny bicykel, vyjdeme aj na dvor, na ulicu sa poprechádzať... Vybavila som mu aj ambulantnú rehabilitáciu, lenže žiaľ, keďže je naše zdravotníctvo aké je, dostali sme termín až v máji, dovtedy to možno aj sám rozchodí.
Otec je sledovaný nejakú dobu aj kardiológom, ktorý do nášho krásneho okresného mestečka chodí raz za týždeň. Takže nie, nebolo zanedbané ani toto, berie lieky na tlak už dlhodobo. Proste sa mu momentálne pohoršilo, preto tá 155 v noci, a nemocnica na ďalší deň, a kvôli tomu bol indikovaný ten holter, na ktorého výsledky musíme počkať.
A s tými injekciami to je tiež také, že už nevieme kde pichať, keďže aj na tie druhé, čo mu zmenili, má alergickú reakciu. Brucho sme museli vynechať úplne, tam si zvládol aj sám pichnúť, lenže to isté už má aj na rukách a nohách.
No ako vidím, každý je hrdina z diaľky....
@chrobik1982 Vobec nemaj vycitky. Otca mas len jedneho a to,co prenho robis je krasne. Tiez som bola dlhodobo s ocom a nelutujem. Ano,mala som vycitky,ale potom som si to zrovnala v hlave. Rodina je dolezitejsia ako praca. Su to mozno posledne roky,ktore je medzi nami a ja sa nebudem trapit kvoli praci. Keby to bolo opacne a kolegovci by museli ostat doma,netrapilo by ich,ze za nich taham. Nikto ti to nemoze vycitat. Choroby si nevyberame a clovek,ktory ti zavidi ocr s ocom,nie je pre mna clovekom.
@marca12 Ďakujem za povzbudivé slová 🙂 Všetko dobré prajem ❤️
@chrobik1982 máš nárok na dlhodobú OCR, tak si ju kľudne vybav. Pracou by som sa nezaoberala, máš na OCR vážny dôvod očividne, tak ak by niekto aj neskor rypal tak by som mu niečo povedala. Snáď máš teda dobrý kolektív a bude dostatocne chápavý. Držím palce a prajem aby sa otcovi zlepšilo zdravie co najkor
@windblue Ďakujem krásne. Cením si to ❤️ Verím tomu, že budú mať v práci pochopenie...
@chrobik1982 otcovi prajem pevné zdravie a skóre uzdravenie, nebola som nikdy v podobnej situácii, ale niektoré komentáre od sliepok ma ešte stále vedia vytočiť
@terezia74 Ďakujem ❤️ Hej, hej, mne sa tiež rozum zastavuje pri niektorých komentároch...
73 ročný si nevie pichnúť injekciu sám? Veď to je úplne jednoduchý úkon. Párkrát nech si pichne pred tebou a potom už sám.
Veď napr diabetici si pichajú injekcie ako na pase, nie je to nič nezvládnutelné
@anonym_4446bc No predstavte si, že pre niekoho to môže byť problém si pichnúť sám. Každý človek je iný, nie každý je na to v pohode psychicky a fyzicky. Najmä keď dostaneš z injekcií alergickú reakciu, vymenia ich za iné, do brucha už nemôžeš pichať (tam si zvládol aj sám), a do nôh, či do rúk je to komplikovanejšie. Nakoniec však aj na rukách a nohách máš alergické prejavy, a bojíš sa vôbec pichnúť...
Ja nerozumiem jednému, že kde sa u ľudí vytratila nejaká tá empatia a porozumenie. To čo je bežné a normálne pre jedného, pre druhého nemusí byť....

..nárok na dlhodobú OČR v tomto prípade máš, popros ošetrujúceho lekára o vystavenie dlhodobej OČR, platí max. 90 dní, môžeš sa po 30 dňoch vymeniť s manželom /ak máš/...
Čo sa týka práce, možno nebudú nadšení, ale človek si nevyberie - ak je potreba byť na OČR, tak treba....