icon

Ako zvládnuť starostlivosť o rodičov a prácu?

19. feb 2026

Ahojte. Chcem Vás poprosiť o Váš názor na danú situáciu. Viac hláv, viac rozumu. Možno práve Vy žijete niečo podobné a dáte dobrú radu alebo iný pohľad.
Som jediné dieťa mojich rodičov. Rodičia sú 70+ a 75+. Mama je ŤZP, onkologicka pacientka, minulý rok operovaná, vybrala chemoterapie i ožarovanie, teraz je na 8 ročnej liečbe. Sviatky prežila v nemocnici s obrovskými bolesťami chrbtice. Bolesti má stále, neurológ už nemá možnosť liečby, je sledovaná v inej ambulancii, kde jej liečbu nastavuju.Na vyšetrenia a kontroly ju treba sprevádzať, nedokáže vyplniť dotazníky. Je to pre ňu náročné, treba jej ich čítať a jednoduchšie vysvetliť, aby pochopila. Pohybuje sa iba s pomocou dvoch barlí, nezohne sa, zdržiava sa iba doma. Drobné nákupy a čistotu v domácnosti rieši tatino, napriek tomu majú všade čistučko a voňavo. Veľké nákupy, lekárov, úrady, riešim ja, rovnako žehlenie a všetko, čo potrebujú. Tatino má tiež svoje choroby aj bolesti. Dr sa pýtala, či má mama opatrovanie, bola prekvapená, že nie. Vraj by bolo dobré to riešiť. Mama doteraz akúkoľvek zmienku o tom zavrhla, ani počuť, keď jej to jej sestry spomenuli. Sama opatrovala svojich rodičov. To je situácia mojich rodičov. Ja mám manžela a dve deti. Manžel má 12 hodinové služby, deti sú na zš, potrebujú ráno i poobede, aby s nimi niekto išiel, mladšie dieťa i krúžok. V prípade choroby alebo čohokoľvek, nemáme nikoho, kto by pomohol. Ja som momentálne na úrade práce, podarilo sa mi nájsť prácu, mala som od budúceho mesiaca nastúpiť, ale zrušila som môj nástup. Doma mám papiere na integrovaný posudok a príspevok na opatrovanie -po starom papiere na opatrovateľské. Mamina nakoniec povedala, tak si to vybav. Moja otázka, čo by ste urobili vy? Lekári, kontroly, starostlivosť, ako to zvládať pri práci?

Strana
z2
anonym_dcf41b
19. feb 2026

Ja by som si v prvom rade odlahcila vsetky prace, ktore robit nemusim. Ok, k lekarovi ano, urad musis vybavit Ty. Ale na zehlenie a upratovanie urcite vybavit brigadnicku, nakupy objednavaj donasku. Proste si zjednodusis vsetky procesy ktore nemusis robit priamo Ty a setris cas.

anonym_a60a27
19. feb 2026

Dávno by som mala opatrovateľku. Čo sa chceš zrútiť? Veď aj ty máš rodinu, decka tá potrebuju.

autor
19. feb 2026

Ďakujem, baby. Len mama kategoricky odmietala opatrovanie, to až do vyvrtky. Cudzieho človeka by vôbec nezniesla. A ja teraz rozmýšľam, ako to mám riešiť. Požiadať o opatrovateľský (či ho schvália neviem, trvá to dlho), hľadať prácu, aby som popri nej zvládla aj rodičov - akú, ani homeoffice by mi toľko voľná na lekárov a kontroly neumožnil, nie som IT, som poist.- bankovníctvo, aktívny nj - reálne používaný, aj odborné texty.

sara07
19. feb 2026

tvoja mamina by mala pochopit že to nemôžete zvladat
ona ked opatrovala kolko hodin pracovala ? a za komančov sa nešli moc pretrhnut, do dôchodku išli v 52 cca podla deti ... ty pôjdeš 64
skus jej to vysvetlit
zober pracu ktoru maš , a bud prijme pomoc opatrovatelky alebo obmedzite vaše opatrovanie
rozdelte si so setrami dni ,netahaj všetko sama
cudzieho človeka v nemocnici znesie ? ked bude nutena znesie človeka
opatrovak kym sa vybavi trva dost dlho , to nebude hned , maju 60 dni na vyjadrenie schvalenie + cely proces ešte
zober pracu čo maš, je možnost pomoc z hospicu alebo MU mestka opatrovatelka a prestriedajte sa so sestrami nejak
ono bude aj horšie , teraz je to ešte dobre ...
ja som opatrovala a viem do čoho ideš .. ja už by som do toho proste nešla sama ani nahodou, a môžu mi aj vytetovat velké A na čelo proste nie

andreakg
19. feb 2026
@anonym_autor

Ďakujem, baby. Len mama kategoricky odmietala opatrovanie, to až do vyvrtky. Cudzieho človeka by vôbec nezniesla. A ja teraz rozmýšľam, ako to mám riešiť. Požiadať o opatrovateľský (či ho schvália neviem, trvá to dlho), hľadať prácu, aby som popri nej zvládla aj rodičov - akú, ani homeoffice by mi toľko voľná na lekárov a kontroly neumožnil, nie som IT, som poist.- bankovníctvo, aktívny nj - reálne používaný, aj odborné texty.

@anonym_autor poziadaj o opatrovateľský,podľa mňa lepšie,ako chodiť na 8 hodín do práce,potom prídeš domov a kolotoč okolo rodiny a rodičov

sara07
19. feb 2026
@andreakg

@anonym_autor poziadaj o opatrovateľský,podľa mňa lepšie,ako chodiť na 8 hodín do práce,potom prídeš domov a kolotoč okolo rodiny a rodičov

@andreakg pridu dni ked bude treba opatrovat 24/7 potom čo ?

anonym_bab480
19. feb 2026

Normálne vysvetliť. Opatrovateľka tam príde ako? 1-2h denne? To by bolo super….

svetlonos
19. feb 2026

@anonym_autor
neblazni! Prijmi naspeť pracu ak sa da. Zozente opatrovatelku, ktora bude chidit ku rodicom domov. Inak vyhoris. Popri opatrovatelke s prehladom zvkadnete navstevy a s imnoho mensim stresom. Ano kedysi to bo inak ale to mali zeny v 40 tke uz alebo takmer dospele deti. Dnes nie alebl zriedka. Zvlast ked je mama onkopacient s bolestami.
Pozri, my mame male deti 3 do 6 rokov, mam po 40tke. Nezijeme na SK a keby aj, bolo by to nerealne. Zvlast ak su rodicia aj taki svojski, mierne povedane. Neviem si predstavit ako by som to zvladala bez toho aby som zanedbavala deti, muza a vkastne vsetko. Kazdemu trichu a nikomu nic v podsrate. A teda uz teraz si kradneme cas na seba s mn aj ja pre seba samu.
Robila som opatrovatelku a veru ako cudzi clovek ok ale mala som len toto na praci, nic ine. Pohoda. Ved tiez chces este zvladnut vychivat deti, udrzat si zdravie a viest plnohodnotny zivot. A v konbinacii akej pises he to na zrutenie - psychicje i fyzicke. To ze mama nechce, no hold. Ani my sme nechceli jadle skolky a holt, museli sa tiez z existencneho hladiska.
Toto nie je o nelaske, prave naopak.

anonym_31b805
19. feb 2026
@sara07

tvoja mamina by mala pochopit že to nemôžete zvladat
ona ked opatrovala kolko hodin pracovala ? a za komančov sa nešli moc pretrhnut, do dôchodku išli v 52 cca podla deti ... ty pôjdeš 64
skus jej to vysvetlit
zober pracu ktoru maš , a bud prijme pomoc opatrovatelky alebo obmedzite vaše opatrovanie
rozdelte si so setrami dni ,netahaj všetko sama
cudzieho človeka v nemocnici znesie ? ked bude nutena znesie človeka
opatrovak kym sa vybavi trva dost dlho , to nebude hned , maju 60 dni na vyjadrenie schvalenie + cely proces ešte
zober pracu čo maš, je možnost pomoc z hospicu alebo MU mestka opatrovatelka a prestriedajte sa so sestrami nejak
ono bude aj horšie , teraz je to ešte dobre ...
ja som opatrovala a viem do čoho ideš .. ja už by som do toho proste nešla sama ani nahodou, a môžu mi aj vytetovat velké A na čelo proste nie

@sara07 Ake sestry? Je jedinacik.

anonym_31b805
19. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Ano, mame take v rodine. Syna ako opatrovnika nechcu, cudzich tiez nie, hlavne ze maju skoro 90 a milion chorob a uz su skoro leziaci. Stari ludia su ako male deti, nemozes brat ich nazor ako smerodajny. Proste treba si uvedomit realitu a netrvat tvrdohlavo na svojom, ked uz ledva vstanem z postele. Mama by si mala uvedomit, ze ty este nie si na dochodku, ako bola ona pri opatrovani rodicov. To je podstatny rozdiel.

sara07
19. feb 2026
@anonym_31b805

@sara07 Ake sestry? Je jedinacik.

@anonym_31b805 matkine sestry

anonym_477ed0
19. feb 2026

opatrovatelsky je dnes celkom vysoky-nie na zbohatnutie, ale zeny s priemernou pracou si radsej vyberaju opatrovatelsky, kedze neminu tak peniaze na dochadzanie, na obedy, na odev do prace a stihaju viac, kedze ak chodia do prace, tak aj tak opatrovanie je druha sichta doma
mame ho pri takychto diagnozach schvalia, o to by som sa nebala.

dalsia moznost je opatrovatelska sluzba, vacsinou sa to riesi cez mesto, za mna i nicom, mame skusenost. tie zeny prisli, dali obed, ktory bol na donasku kazdy den, sedeli a tukali do mobilu.. ale skusit mozte, ak je tam este funkcny oco, tak staci, ze pride na par hodin k nim, co si zazmluvnite, to spravi.

inak je to realita vacsiny zien od urciteho veku-taky trojboj-praca, male deti a starnuci rodicia. nakoniec konci ta zena s diagnozami, kedze taky zaprah sa zvladnut dlhodobo neda.

anonym_a60a27
19. feb 2026

Otec by mal matke razne vysvetlit v akej situácii sa nachádza a že aj ty máš nejaké limity

anonym_9fe857
19. feb 2026

Veru, to sa takto tahat neda. A maminkin stav sa bude este zhorsovat ☹. Vyhoris, nebudete mat peniaze, a este aj Ty ochories.
Moja starka, v lete, ak sa dozije, bude mat 96 rokov, sama sa rozhodla, ze chce predat byt, vybavila si Domov dochodcov. Ked treba, nasi a teta jej doplatia, hlavne lekarov, lieky, ak treba. Je tam pod dohladom, spravne berie lieky, pomozu s hygienou, vsetkym, co treba. Kym zila sama, ona fyzicky vladala, ale lieky brala kadejako a bolo to vidiet, hlavne lieky na tlak. Ale ona sama doopatrovala manzela, ostal leziaci po mrtvici, vedala, ze nikdy v zivote toto nechcela zazit a ani nechce, aby dcera alebo nevesta sa musela takto obetovat pre nu, ze to nedovoli. Vidite, a to je stara generacia a uplne ine zmyslanie.
Ja sa priznam, ze ja by som tiez najradsej bola v mojimi detmi, na starobu, starka ale bol vzdy ina, taka individualita a milovala byt sama a robit si veci podla seba. Ale ked prisiel cas, isla do zariadenia.
Ved skus mamine vysvetlit, ze samozrejme, prides pomoct, co treba, take tie veci osobne, ale naozaj, tie nakupy, zehlenie, pranie, to moze urobit aj niekto iny. Ze to treba vziat ako prilezitost, ze potrebujes aj o deti sa starat a tak. Ja by som nechcela znicit dceru.
Nasi maju 72 rokov, su este ok, ocino ma ale tazku cukrovku, neuropatiu, zabuda, upchate cievy, stennt , po rakovine oblicky, ale nastastie nemetastazuje. Mamina sa zvlada starat, dozerat na lieky, v zahrade porobit. Ale pride cas, ked to nebude zvladat, ide aj ona na operaciu s okom teraz.
Neviem, ako to budeme casom riesit so sestrou. Ona byva blizsie. Obe mame male deti. My mame 4, takze u nas nie je ani miesto zobrat si rodicov k sebe, sestra ma tiez maly dom. Ale tam by to slo skor. Len sestra je taky diktator, ako sa mamina vyjadrila 🤪.
Seaternica sa stara o onko pacienta, otca, chodi s nim po lekaroch, tiez ma male deti, on uz ma 80 rokov, mali ju neskoro. Ujo byva vedla nasich, takze vedia si este aj so svagrinou pomoct, ale do nesta autom musi sesterka chodit. No a pracu nedavala, nepracuje, je doma zatial, nejako to zvladaju s manzelom. On ma taku pracu, ze nema pevnu pracovnu dobu a castokrat nevie, ci bude 3-4 dni alebo tyzden mimo a druhej strane Slovenska alebo kde. Takze ani pracu si ona nemohla najst, nestihala bud rano s detmi alebo potom poobede. Plus ta starostlivost o otca. Ale tam sa inak neda. Ak ste v meste, je to trosku ine... ale aj tak narocne...

anonym_477ed0
19. feb 2026
@andreakg

@andreakg presne tak to v reali dopadne. preto pokial zena naozaj nema vyssiu funkciu, vzdelanie, tak vacsina zien konci ako opatrovatelka rodicov, svokrovcov. ono ak ma dvoch, je casto na vyssom prijme, ako ked chodi do nejakej nie velmi kvalifikovanej prace, resp. prace za mensi ako premerny plat

anonym_477ed0
19. feb 2026

este je teda moznost, aby opatrovatelku si nerobila ty autorka, ale niekto iny, z rodiny. mozno spominana sestra mamy, ak je v takej kondicii, ze by to zvladala, je mladsia. ale casto to dopadne tak, ze peniaze dostane opatrovatelka, ale ty ako dcera aj tak budes riesit vacsinu veci..

grof_monte_christo
19. feb 2026

Tak v žiadnom prípade prácu aj opatrovanie mamy. Ja to takto ťahám už 10 rokov popri práci z domu, mám chvalabohu flexibilnú prácu, môžem si to zariadiť. Mama sa celkom drží, ešte je samostatná, riešime skôr epizódy, kedy je horšie a vtedy ma potrebuje na 100 percent. Ak by bolo veľmi zle, čiže opatrovanie 24/7 riešili by sme druhu opatrovateľku alebo sociálne zariadenie, toto by som sama nezvládla. Práce sa vzdať úplne nemôžem, nemám nikoho, kto by sa neskôr postaral o mňa.

alenka58
19. feb 2026

@anonym_autor aj moja mama odmietala opatrovanie, ale nakoniec sme ju presvedčili, treba to hneď povybavovať, začali sme 4 hodinami opatrovania, ale opatrovateľke to prestalo vyhovovať tak sme pristúpili na 8 h lebo je veľmi príjemná a mama si ju veľmi obľúbila, obedy taktiež dávame dovážať, je to ozajstné odľahčenie a sme všetci spokojní, funguje to, si ešte mladá skús to s ocinom zariadiť, aj keď budete mať opatrovateľku aj tak je ešte s tým človekom dosť iných potrebných vecí, ale tie budete robiť s radosťou lebo nebudete tak zaťažení

zuzana76
19. feb 2026

@anonym_autor mam to podobne, nevladni obaja, deti trochu vacsie, ale s rodicmi ani z voza ani na voz, nikoho nechcu a neda sa s nimi dohodnut. Sme nastastie traja, ale vsetci velmi pracovne zaneprazdneni, ja uz dlho nasich spravovavam, ze opatrovatelku bude treba.

anonym_c74fb7
19. feb 2026

zažila som s ockom, cudzieho človeka nepustí a rodina sa môže aj rozkrájať
určite si vybav opatrovateľský, môj ocko potom naveľa súhlasil so sestrou z ADOSu čo mu chodila domov pichať injekcie, infúzie aby nemusel ležať v nemocnici a tak si ju obľúbil, že jej hovoril "moja láska" keď mu prišla uľaviť od bolesti

anonym_4ad20f
19. feb 2026

Momentálne je opatrovateľský príspevok vo výške 663,50 eur, plus je možné si k nemu privyrobiť do výšky 710 eur/mesačne. Riešila by som to takouto kombináciou.

anonym_519f72
19. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor prepáč, ale tvoja mama nemá čo odmietať. Zvládne veci sama? Nezvládne, tak potrebuje pomoc. Ja by som sa prace kvôli mame nevzdávala. Roky som makala, aby som mala dobrú prácu. Ak by potrebovali naši pomoc, zaplatila by som im opatrovateľku. Čiže tvoja mama môže byt vďačná, že obetujes svoju kariéru pre ňu - a nie to ešte odmietať.

sara07
19. feb 2026
@anonym_4ad20f

Momentálne je opatrovateľský príspevok vo výške 663,50 eur, plus je možné si k nemu privyrobiť do výšky 710 eur/mesačne. Riešila by som to takouto kombináciou.

@anonym_4ad20f len čo urobi tato kombinacia s jej dôchodkom, keby to bolo rok dva ok, ale dlhšie ?

anonym_8a3647
19. feb 2026

je mi to velmi luto aku mas situaciu.
mame nedat na vyber - bude mat opatrovatelku. inak sa privedies do hrobu. ty si v prvom rade zodpovedna za tvoje deti a svoju domacnost. ak bude mama takto zit este 10-15 rokov, cele ich zvysne detstvo budes mimo starat sa o mamu (bohuzial asi to bude progresovat do vacsej a vacsej starostlivosti) a vsetko ti s nimi utecie a ty sa akurat tak zderies sa na ukor druhych. ja viem ze ak tvoja mam toto tak mala a zodierala sa pre ostatnych tak to ocakava aj od teba. ale je cas toto preseknut.

babababka
19. feb 2026

Na to opatrovanie nemusí byť úplne cudzí človek.Môže byť suseda,ktorú matka pozná,priateľka,priateľkina dcéra apod.Bola som v tvojej situácii,ale len necelý rok.6 mesiacov som ich opatrovala len ja,potom na striedačku s kamarátkou.Deti malé,môj manžel invalid a takto sa to dalo.

rachel36a
19. feb 2026

@anonym_autor nenastúpit do prace, požiadať o opatrovateľsky a postarať sa o mamu...tiez som to tak riesila, kým mama žila a mala som ešte aj chore malé dieťa...zial nežila dlho..starala som sa asi 3 roky q keď som požiadala o OP zomrela skôr ako mi ho schvalili

anonym_4ad20f
19. feb 2026

@sara07 podľa novely zákona, ktorá je práve pred prvým čítaním v parlamente bude príjem počas opatrovania (podobne ako počas MD, RD) dorovnaný do výšky priemerného osobného mzdového bodu počas celého produktívneho života).

sara07
19. feb 2026
@anonym_4ad20f

@sara07 podľa novely zákona, ktorá je práve pred prvým čítaním v parlamente bude príjem počas opatrovania (podobne ako počas MD, RD) dorovnaný do výšky priemerného osobného mzdového bodu počas celého produktívneho života).

@anonym_4ad20f ved prave je pred prvym čitanim
ked to bude odklepnute a pravda tak OK
toto rieši kolko rokov ? ja by som bola rada keby to tak bolo, ale oni to tam aj podmienuju 2, pilierom že nemôžeš v nom byt , čo mi pride nefer

autor
20. feb 2026

Baby, každej jednej Vám ďakujem za názor. Mamine sestry sú 100 km vzdialené, sú síce na dôchodku, obe sa však starajú o svojich manželov po mozgových príhodách. Túto situáciu musím vyriešiť sama.

katarkka
20. feb 2026

@anonym_autor Uprimne ti poviem, ze ja si neviem predstavit mojich rodicov nedoopatrovat. Keby cokolvek, sme s muzom nastaveni, ze sa zasa postarame. Tak sme sa rozlucili aj so svokrovcami. Robili sme maximum pre to, aby mali posledny cas na tomto svete co najviac podla seba. A to byvali od nas 120km, mame 3 deti. V tom case mali 8, 6 a 3 roky. Bolo to narocne, ale sme stastni, ze obaja zomreli doma. Boli sme pri nich, ked poslednykrat vydychli.

Dobre si vsetko rozmysli 🙏🏻 Nikdy sa nepostara nik cudzi tak kvalitne.

Skus skontaktovat nejaky hospic v okoli. Nam velmi pomohli- pozicali nam napriklad aj polohovatelnu postel, lekarka so sestrickou chodievali pravidelne. Boli fakt super vybaveni. Nemuseli sme uz nikam chodit.

Nakupy pories donaskou. Snaz sa vsetko si co najviac ulahcit.

Poziadaj si aj o integrovany posudok.

Drzim velmi palce, nech sa rozhodnes akokolvek 🙏🏻

Strana
z2