icon

Ako zvládnuť starostlivosť o rodičov a prácu?

19. feb 2026

Ahojte. Chcem Vás poprosiť o Váš názor na danú situáciu. Viac hláv, viac rozumu. Možno práve Vy žijete niečo podobné a dáte dobrú radu alebo iný pohľad.
Som jediné dieťa mojich rodičov. Rodičia sú 70+ a 75+. Mama je ŤZP, onkologicka pacientka, minulý rok operovaná, vybrala chemoterapie i ožarovanie, teraz je na 8 ročnej liečbe. Sviatky prežila v nemocnici s obrovskými bolesťami chrbtice. Bolesti má stále, neurológ už nemá možnosť liečby, je sledovaná v inej ambulancii, kde jej liečbu nastavuju.Na vyšetrenia a kontroly ju treba sprevádzať, nedokáže vyplniť dotazníky. Je to pre ňu náročné, treba jej ich čítať a jednoduchšie vysvetliť, aby pochopila. Pohybuje sa iba s pomocou dvoch barlí, nezohne sa, zdržiava sa iba doma. Drobné nákupy a čistotu v domácnosti rieši tatino, napriek tomu majú všade čistučko a voňavo. Veľké nákupy, lekárov, úrady, riešim ja, rovnako žehlenie a všetko, čo potrebujú. Tatino má tiež svoje choroby aj bolesti. Dr sa pýtala, či má mama opatrovanie, bola prekvapená, že nie. Vraj by bolo dobré to riešiť. Mama doteraz akúkoľvek zmienku o tom zavrhla, ani počuť, keď jej to jej sestry spomenuli. Sama opatrovala svojich rodičov. To je situácia mojich rodičov. Ja mám manžela a dve deti. Manžel má 12 hodinové služby, deti sú na zš, potrebujú ráno i poobede, aby s nimi niekto išiel, mladšie dieťa i krúžok. V prípade choroby alebo čohokoľvek, nemáme nikoho, kto by pomohol. Ja som momentálne na úrade práce, podarilo sa mi nájsť prácu, mala som od budúceho mesiaca nastúpiť, ale zrušila som môj nástup. Doma mám papiere na integrovaný posudok a príspevok na opatrovanie -po starom papiere na opatrovateľské. Mamina nakoniec povedala, tak si to vybav. Moja otázka, čo by ste urobili vy? Lekári, kontroly, starostlivosť, ako to zvládať pri práci?

Strana
z2
autor
20. feb 2026
@katarkka

@anonym_autor Uprimne ti poviem, ze ja si neviem predstavit mojich rodicov nedoopatrovat. Keby cokolvek, sme s muzom nastaveni, ze sa zasa postarame. Tak sme sa rozlucili aj so svokrovcami. Robili sme maximum pre to, aby mali posledny cas na tomto svete co najviac podla seba. A to byvali od nas 120km, mame 3 deti. V tom case mali 8, 6 a 3 roky. Bolo to narocne, ale sme stastni, ze obaja zomreli doma. Boli sme pri nich, ked poslednykrat vydychli.

Dobre si vsetko rozmysli 🙏🏻 Nikdy sa nepostara nik cudzi tak kvalitne.

Skus skontaktovat nejaky hospic v okoli. Nam velmi pomohli- pozicali nam napriklad aj polohovatelnu postel, lekarka so sestrickou chodievali pravidelne. Boli fakt super vybaveni. Nemuseli sme uz nikam chodit.

Nakupy pories donaskou. Snaz sa vsetko si co najviac ulahcit.

Poziadaj si aj o integrovany posudok.

Drzim velmi palce, nech sa rozhodnes akokolvek 🙏🏻

@katarkka ďakujem za tvoje slová, tiež som tak nastavená, byť pri nich.

Strana
z2