icon

Ako získať integrovaný posudok a opatrovateľský príspevok?

16. máj 2026

Dobrý deň prosím Vás viete mi poradiť ohľadne integrovaného posudku a OP pre dieťa ? Mám syna ktorý bude mať 6 rokov má autizmus . Chcela by som riešiť OP , ako to teraz po novom funguje najskôr ten integrovany posudok vypíšem, plus ten sedahodnotiaci dotazník a správy od lekárov ? Až potom tu žiadosť o opatrovanie či naraz sa to podávame prosím a tak isto aj tie kompenzácie ako auto napríklad , dá sa to tak aká je lehota ak mi s tým viete prosím pomôcť , zatiaľ sme v štádiu že ideme len znova na diagnostiku pas pedopsychatria už navštevujeme a súčiastkou žiadosti OP je aj vyhlásenie o majetku je s tým problém keď vlastním byt v ktorom bývame a mám auto . Ďakujem za pomoc

andrejka1974
16. máj 2026

@anonym_autor musíte si podať integrovaný posudok a najlepšie ak vám psychiater napíše všetko do správy na čo máte nárok aké ma dieťa problémy čo najpodrobnejšie , a zároveň si podajte aj žiadosť o opatrovateľský a aj všetky kompenzácie všetko naraz a potom uvidíte čo vám schvália je to časovo náročné často aj 90 dni

autor
16. máj 2026
@andrejka1974

@anonym_autor musíte si podať integrovaný posudok a najlepšie ak vám psychiater napíše všetko do správy na čo máte nárok aké ma dieťa problémy čo najpodrobnejšie , a zároveň si podajte aj žiadosť o opatrovateľský a aj všetky kompenzácie všetko naraz a potom uvidíte čo vám schvália je to časovo náročné často aj 90 dni

@andrejka1974 takže všetko naraz áno podať , a nieje s tým problém že už auto vlastníme a chceli by sme teda žiadosť aj o auto , lebo auto máme 15 ročne a už dosluhuje a syna len autom vie ísť všade .

chrobak7
16. máj 2026
@anonym_autor

@andrejka1974 takže všetko naraz áno podať , a nieje s tým problém že už auto vlastníme a chceli by sme teda žiadosť aj o auto , lebo auto máme 15 ročne a už dosluhuje a syna len autom vie ísť všade .

@anonym_autor NA to, aby vám schválili príspevok na auto, musíš splniť viacero podmienok. Nájdeš ich v zákona č. 447/2008 § 34. V skratke:
- osoba musí byť odkázaná na individuálnu dopravu - musí to byť uvedené v lekárskej správe a osoba musí mať schválený parkovací preukaz
- opatrovaná osoba musí auto využívať na dennú návštevu školy, sociálneho zariadenia alebo zamestnania (pozri § 34 ods. 6)
- domácnosť nesmie mať príjem vyšší, ako 5 násobok životného minima na jednu plnoletú osobu

Ak chceš OP a prípadné kompenzácie, treba si od lekárov pozháňať lekárske správy, aby v nich bolo uvedené čo najviac o zdravotnom stave dieťaťa, vypísať žiadosť o opatrovateľský príspevok a iné kompenzácie (tam si zaškrtneš všetky, ktoré sa ťa týkajú - na UPSVaR ti poradia) a podať to na príslušnom oddelení UPSVaR spolu s lekárskymi správami. Revízny lekár UPSVaR vypracuje komplexný posudok na základe lekárskych správ a buď odporučí alebo zamietne žiadané kompenzácie. Je to dosť dlhý proces, rátaj s tým, že to môže trvať aj 6-9 mesiacov. Nám len auto schvaľovali vyše pol roka a to sme už OP a parkovací preukaz mali dávno schválené.

andrejka1974
16. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor auto musíte do 6 mesiacov predať niekedy treba ešte pred pokiaľ dávate žiadosť aspoň my sme tak museli urobiť ale to sú už roky dozadu

chrobak7
16. máj 2026
@andrejka1974

@anonym_autor auto musíte do 6 mesiacov predať niekedy treba ešte pred pokiaľ dávate žiadosť aspoň my sme tak museli urobiť ale to sú už roky dozadu

@andrejka1974 Prečo by museli? My sme dostali príspevok a mali sme ešte jedno, staršie auto.

Zákonná povinnosť predať auto je len vtedy, keď sa po 7 rokoch znovu berie príspevok na ďalšie auto. Vtedy treba to, na ktoré sa poskytol príspevok, predať. Ale aj to sa dá obísť a vyriešiť tak, že ti zostanú obe autá.

andrejka1974
16. máj 2026
@chrobak7

@andrejka1974 Prečo by museli? My sme dostali príspevok a mali sme ešte jedno, staršie auto.

Zákonná povinnosť predať auto je len vtedy, keď sa po 7 rokoch znovu berie príspevok na ďalšie auto. Vtedy treba to, na ktoré sa poskytol príspevok, predať. Ale aj to sa dá obísť a vyriešiť tak, že ti zostanú obe autá.

@chrobak7 my sme tak museli a to auto nebolo z príspevku tak sme ho prepísali na môjho otca a teraz keď som sa pýtala tak nám povedali že to auto z príspevku by sme museli predať aj keď ho máme už 18 rokov každý si povie ináč

chrobak7
16. máj 2026
@andrejka1974

@chrobak7 my sme tak museli a to auto nebolo z príspevku tak sme ho prepísali na môjho otca a teraz keď som sa pýtala tak nám povedali že to auto z príspevku by sme museli predať aj keď ho máme už 18 rokov každý si povie ináč

@andrejka1974 Auto z príspevku áno, to je priamo dané v zákone 447/2008. Ale pokiaľ na auto neposkytli príspevok, tak nemajú právo prikazovať, čo s ním máš urobiť. Ale asi si to každý okresný UPSVaR vysvetľuje po svojom.

andrejka1974
16. máj 2026
@chrobak7

@andrejka1974 Auto z príspevku áno, to je priamo dané v zákone 447/2008. Ale pokiaľ na auto neposkytli príspevok, tak nemajú právo prikazovať, čo s ním máš urobiť. Ale asi si to každý okresný UPSVaR vysvetľuje po svojom.

@chrobak7 hej po svojom a teraz ako je integrovaný tak človek radšej nežiada nič nové , aby neprišiel aj o to vo už ma