icon

Lustrácie majetku pred nástupom do domova sociálnych služieb. Normálne či cez čiaru?

Včera o 14:01

Vybavujem nášmu dedkovi domov sociálnych služieb a šokovalo ma, ako sa pred nástupom lustruje majetok klienta. V prihláške treba uviesť okrem výšky dôchodku aj nehnuteľnosti /aké, kde, výmera, druh/, hnuteľné veci vyššej hodnoty /napr. auto/, vklady /kde, v akej výške/, hotovosť, cenné papiere, umelecké diela a predmety /aké/, životné poistky /poisťovňa, číslo poistky/, pohľadávky.

Okrem toho musí vyplniť a podpísať "Vyhlásenie o majetku fyzickej osoby na účely platenia úhrady za sociálnu službu/, kde sa píše: Vyhlasujem na svoju česť, že:
1. vlastním/nevlastním majetok v hodnote presahujúcej 8000 eur, ak ide o nehnuteľné veci,
2. vlastním/nevlastním majetok v hodnote presahujúcej 2000 eur, ak ide o peňažné úspory.

Ďalej musí vyplniť a podpísať "Vyhlásenie o príjme fyzickej osoby na účely platenia úhrady za sociálne služby", kde sa píše, že: Vyhlasujem na svoju česť, že v období 5 po sebe nasledujúcich kalendárnych rokov, ktoré predchádzajú roku 2026, som
1. mal/nemal príjem z predaja nehnuteľného majetku
2. urobil/neurobil právny úkon, ktorým sa zmenšil môj nehnuteľný majetok bez primeraného protiplnenia, pričom z predmetného právneho úkonu som mal/nemal príjem.
Predaj, alebo iný právny úkon, ktorým sa zmenšil nehnuteľný majetok preukáže prijímateľ sociálnej služby zmluvou, na ktorej základe bolo zapísané právo k nehnuteľnosti do katastra nehnuteľností.

Zdá sa vám toto normálne? To, že ich zaujíma výška jeho dôchodku, aby vedeli, či bude mať dostatok financií na to, aby si pobyt platil, by som ešte chápala, ale ostatné mi príde brutálne cez čiaru. Načo to potrebujú vedieť takto do detailu?

Strana
z3
zuzana76
Včera o 19:50
@biba_18

@anonym_4c46cf vyhlásenie o majetku žiadajú aj mestské domovy, nie iba súkromné -
keď už spomínaš čo spomínaš - pozri aj § 73 a § 93 daného zákona 😉
a napr. KSK má uvedené toto:
Ak klientov príjem (dôchodok) nestačí na plnú úhradu, ale klient vlastní majetok nad 10 000 € (napr. dom, byt alebo hotovosť), kraj od neho vyžaduje platenie plnej sumy. V praxi sa vtedy nízky príjem nerieši prechodom platby na deti, ale klientovi sa v zariadení akumuluje dlh. Tento dlh si Košický samosprávny kraj následne uplatní v dedičskom konaní po smrti klienta (napríklad predajom alebo založením predmetného bytu/domu)... Zisťovanie majetku je povinné, aj keď dôchodok momentálne stačí na pokrytie celej úhrady...

@biba_18 a ked deti budu platit?

anonym_4c46cf
Včera o 19:57
@biba_18

@anonym_4c46cf vyhlásenie o majetku žiadajú aj mestské domovy, nie iba súkromné -
keď už spomínaš čo spomínaš - pozri aj § 73 a § 93 daného zákona 😉
a napr. KSK má uvedené toto:
Ak klientov príjem (dôchodok) nestačí na plnú úhradu, ale klient vlastní majetok nad 10 000 € (napr. dom, byt alebo hotovosť), kraj od neho vyžaduje platenie plnej sumy. V praxi sa vtedy nízky príjem nerieši prechodom platby na deti, ale klientovi sa v zariadení akumuluje dlh. Tento dlh si Košický samosprávny kraj následne uplatní v dedičskom konaní po smrti klienta (napríklad predajom alebo založením predmetného bytu/domu)... Zisťovanie majetku je povinné, aj keď dôchodok momentálne stačí na pokrytie celej úhrady...

@biba_18 Ach zase miesas hrusky s jablkami 😀. Ano, plati si klient v tomto pripade plnu sumu, cize sumu "realne mesacne naklady zariadenia na postel minus prispevok MPSVR a minus prispevok VUC. Toto je ta "plna suma". A ja som niekde pisala, ze ak ma klient majetok a dochodok mu nestaci na pokrytie poplatku za zariadenie, musia to doplacat deti/pribuzni????

biba_18
Včera o 19:58
@zuzana76

@biba_18 a ked deti budu platit?

@zuzana76 a keď deti zomrú skôr ako klient - platiť bude kto? a ako zariadenie zistí stav majetku vtedy? proste sa to zo zákona zisťuje dopredu...

biba_18
Včera o 20:01
@anonym_4c46cf

@biba_18 Ach zase miesas hrusky s jablkami 😀. Ano, plati si klient v tomto pripade plnu sumu, cize sumu "realne mesacne naklady zariadenia na postel minus prispevok MPSVR a minus prispevok VUC. Toto je ta "plna suma". A ja som niekde pisala, ze ak ma klient majetok a dochodok mu nestaci na pokrytie poplatku za zariadenie, musia to doplacat deti/pribuzni????

@anonym_4c46cf je možné že splietam hrušky s jablkami - každopádne vráťme sa na začiatok - zisťovať to musia...

anonym_4c46cf
Včera o 20:02
@biba_18

@anonym_4c46cf je možné že splietam hrušky s jablkami - každopádne vráťme sa na začiatok - zisťovať to musia...

@biba_18 Ved to nerozporujem. Ale dochodok, nehnutelnosti, majetok nad 10 000e. A nie tie absurdity, co ziadaju od autorky.

biba_18
Včera o 20:06
@anonym_4c46cf

@biba_18 Ved to nerozporujem. Ale dochodok, nehnutelnosti, majetok nad 10 000e. A nie tie absurdity, co ziadaju od autorky.

@anonym_4c46cf teraz mimo otázky - čo myslíš, prečo to prevádzkovateľ zisťuje? či nepredal nejaký majetok predtým než išiel do domova?

anonym_4c46cf
Včera o 20:34
@biba_18

@anonym_4c46cf teraz mimo otázky - čo myslíš, prečo to prevádzkovateľ zisťuje? či nepredal nejaký majetok predtým než išiel do domova?

@biba_18 Nepoznam myslenie a praktiky niekoho s (pravdepodobne) nekalymi umyslami. Moje skusenosti - obidve zariadenia, byvale aj aktualne pozadovali len toto:

anonym_a25404
Včera o 20:43
@anonym_34d752

@anonym_autor Upri6, toto sa zdá moc aj mne. Cca 2p rokov dozadu som pracovala v jednom DSS ( vtedy ešte Domov dôchodcov), a jedine čo z majet6sa zisťovalo bola výška dôchodku ( logicky) a vlastníctvo nehnuteľnosti, od toho závisel vstupný poplatok. Ako je to tam dnes neviem, ale zisťovať vlastníctvo motorového vozidla, cenných papierov, umeleckých diel a podobne je už ozaj mňa cez, choré, a narusajce súkromie

@anonym_34d752
To si tam robila dost davno teraz sa uz dlho neplati vstupny poplatok.

anonym_4c46cf
Včera o 20:45
@anonym_a25404

@anonym_34d752

@anonym_a25404 Tiez som pozerala, ze aky vstupny poplatok..

autor
Včera o 20:55
@anonym_a25404

@anonym_34d752

@anonym_a25404 V niektorých /najmä súkromných/ DSS sa platí vstupný poplatok. Akurát v piatok som zisťovala podmienky v jednom a chceli vstupný poplatok 1000 eur.

anonym_4c46cf
Včera o 21:03
@anonym_autor

@anonym_a25404 V niektorých /najmä súkromných/ DSS sa platí vstupný poplatok. Akurát v piatok som zisťovala podmienky v jednom a chceli vstupný poplatok 1000 eur.

@anonym_autor Nezakonne.. Ale zufaly clovek v tiesni zaplati a na to sa spoliehaju..Skryju to za nejaku dobrobolnu darovaciu zmluvu a pod. Ak vobec..

anonym_9d99fb
Včera o 22:24
@anonym_4c46cf

@biba_18 Nepoznam myslenie a praktiky niekoho s (pravdepodobne) nekalymi umyslami. Moje skusenosti - obidve zariadenia, byvale aj aktualne pozadovali len toto:

@anonym_4c46cf a bod 1.8 je o čom teda?Si ho prehliadla? Presne o tom tu @biba_18 píše, aj iné, ktoré to chápu a vedia z vlastných skúseností.

anonym_a25404
Včera o 22:32
@anonym_4c46cf

@anonym_autor Nezakonne.. Ale zufaly clovek v tiesni zaplati a na to sa spoliehaju..Skryju to za nejaku dobrobolnu darovaciu zmluvu a pod. Ak vobec..

@anonym_4c46cf
Pleties, ja som cesto nedavno presla aj v sukromnych aj v statnych vsetko bolo pisomne presne vysvetlene ziadne pokutne jednanie, era vsimneho davno skoncila.

Strana
z3