Lustrácie majetku pred nástupom do domova sociálnych služieb. Normálne či cez čiaru?
Vybavujem nášmu dedkovi domov sociálnych služieb a šokovalo ma, ako sa pred nástupom lustruje majetok klienta. V prihláške treba uviesť okrem výšky dôchodku aj nehnuteľnosti /aké, kde, výmera, druh/, hnuteľné veci vyššej hodnoty /napr. auto/, vklady /kde, v akej výške/, hotovosť, cenné papiere, umelecké diela a predmety /aké/, životné poistky /poisťovňa, číslo poistky/, pohľadávky.
Okrem toho musí vyplniť a podpísať "Vyhlásenie o majetku fyzickej osoby na účely platenia úhrady za sociálnu službu/, kde sa píše: Vyhlasujem na svoju česť, že:
1. vlastním/nevlastním majetok v hodnote presahujúcej 8000 eur, ak ide o nehnuteľné veci,
2. vlastním/nevlastním majetok v hodnote presahujúcej 2000 eur, ak ide o peňažné úspory.
Ďalej musí vyplniť a podpísať "Vyhlásenie o príjme fyzickej osoby na účely platenia úhrady za sociálne služby", kde sa píše, že: Vyhlasujem na svoju česť, že v období 5 po sebe nasledujúcich kalendárnych rokov, ktoré predchádzajú roku 2026, som
1. mal/nemal príjem z predaja nehnuteľného majetku
2. urobil/neurobil právny úkon, ktorým sa zmenšil môj nehnuteľný majetok bez primeraného protiplnenia, pričom z predmetného právneho úkonu som mal/nemal príjem.
Predaj, alebo iný právny úkon, ktorým sa zmenšil nehnuteľný majetok preukáže prijímateľ sociálnej služby zmluvou, na ktorej základe bolo zapísané právo k nehnuteľnosti do katastra nehnuteľností.
Zdá sa vám toto normálne? To, že ich zaujíma výška jeho dôchodku, aby vedeli, či bude mať dostatok financií na to, aby si pobyt platil, by som ešte chápala, ale ostatné mi príde brutálne cez čiaru. Načo to potrebujú vedieť takto do detailu?
@anonym_4c46cf vyhlásenie o majetku žiadajú aj mestské domovy, nie iba súkromné -
keď už spomínaš čo spomínaš - pozri aj § 73 a § 93 daného zákona 😉
a napr. KSK má uvedené toto:
Ak klientov príjem (dôchodok) nestačí na plnú úhradu, ale klient vlastní majetok nad 10 000 € (napr. dom, byt alebo hotovosť), kraj od neho vyžaduje platenie plnej sumy. V praxi sa vtedy nízky príjem nerieši prechodom platby na deti, ale klientovi sa v zariadení akumuluje dlh. Tento dlh si Košický samosprávny kraj následne uplatní v dedičskom konaní po smrti klienta (napríklad predajom alebo založením predmetného bytu/domu)... Zisťovanie majetku je povinné, aj keď dôchodok momentálne stačí na pokrytie celej úhrady...
@biba_18 Ach zase miesas hrusky s jablkami 😀. Ano, plati si klient v tomto pripade plnu sumu, cize sumu "realne mesacne naklady zariadenia na postel minus prispevok MPSVR a minus prispevok VUC. Toto je ta "plna suma". A ja som niekde pisala, ze ak ma klient majetok a dochodok mu nestaci na pokrytie poplatku za zariadenie, musia to doplacat deti/pribuzni????
@biba_18 Ach zase miesas hrusky s jablkami 😀. Ano, plati si klient v tomto pripade plnu sumu, cize sumu "realne mesacne naklady zariadenia na postel minus prispevok MPSVR a minus prispevok VUC. Toto je ta "plna suma". A ja som niekde pisala, ze ak ma klient majetok a dochodok mu nestaci na pokrytie poplatku za zariadenie, musia to doplacat deti/pribuzni????
@anonym_4c46cf je možné že splietam hrušky s jablkami - každopádne vráťme sa na začiatok - zisťovať to musia...
@anonym_4c46cf je možné že splietam hrušky s jablkami - každopádne vráťme sa na začiatok - zisťovať to musia...
@biba_18 Ved to nerozporujem. Ale dochodok, nehnutelnosti, majetok nad 10 000e. A nie tie absurdity, co ziadaju od autorky.
@anonym_4c46cf teraz mimo otázky - čo myslíš, prečo to prevádzkovateľ zisťuje? či nepredal nejaký majetok predtým než išiel do domova?
@biba_18 Nepoznam myslenie a praktiky niekoho s (pravdepodobne) nekalymi umyslami. Moje skusenosti - obidve zariadenia, byvale aj aktualne pozadovali len toto:
@anonym_autor Upri6, toto sa zdá moc aj mne. Cca 2p rokov dozadu som pracovala v jednom DSS ( vtedy ešte Domov dôchodcov), a jedine čo z majet6sa zisťovalo bola výška dôchodku ( logicky) a vlastníctvo nehnuteľnosti, od toho závisel vstupný poplatok. Ako je to tam dnes neviem, ale zisťovať vlastníctvo motorového vozidla, cenných papierov, umeleckých diel a podobne je už ozaj mňa cez, choré, a narusajce súkromie
@anonym_34d752
To si tam robila dost davno teraz sa uz dlho neplati vstupny poplatok.
@anonym_34d752
@anonym_a25404 Tiez som pozerala, ze aky vstupny poplatok..
@anonym_34d752
@anonym_a25404 V niektorých /najmä súkromných/ DSS sa platí vstupný poplatok. Akurát v piatok som zisťovala podmienky v jednom a chceli vstupný poplatok 1000 eur.
@anonym_a25404 V niektorých /najmä súkromných/ DSS sa platí vstupný poplatok. Akurát v piatok som zisťovala podmienky v jednom a chceli vstupný poplatok 1000 eur.
@anonym_autor Nezakonne.. Ale zufaly clovek v tiesni zaplati a na to sa spoliehaju..Skryju to za nejaku dobrobolnu darovaciu zmluvu a pod. Ak vobec..
@biba_18 Nepoznam myslenie a praktiky niekoho s (pravdepodobne) nekalymi umyslami. Moje skusenosti - obidve zariadenia, byvale aj aktualne pozadovali len toto:
@anonym_4c46cf a bod 1.8 je o čom teda?Si ho prehliadla? Presne o tom tu @biba_18 píše, aj iné, ktoré to chápu a vedia z vlastných skúseností.
@anonym_autor Nezakonne.. Ale zufaly clovek v tiesni zaplati a na to sa spoliehaju..Skryju to za nejaku dobrobolnu darovaciu zmluvu a pod. Ak vobec..
@anonym_4c46cf
Pleties, ja som cesto nedavno presla aj v sukromnych aj v statnych vsetko bolo pisomne presne vysvetlene ziadne pokutne jednanie, era vsimneho davno skoncila.
@anonym_5dbc68 no niekedy ani predaj bytu nezabezpečí celý pobyt v DSS, naša teta keď išla do DSS tak sme predali jej byt v dúbravke a mesačne z toho išli ešte doplatky DSS nakoľko dôchodok úplne nestačil, nakoľko sa jej v DD upravil zdravotný stav žila tam dlho, peniaze sa minuli tak sme to doplácali my, nebolo to veľmi veľa mesačne ale poukazujem na to že nemusí stačiť ani predaj bytu
@anonym_beb9de to ano,ved. To zalwzi ak od dlzky zivota,doxhodku a tak.U nas napr v DSs zasa pozemky sli na dss,ked bol maly dochodok.a to je statne zariadenie.No niektori maju aj 300€ dochodky.
inak, tie ceny sú strašné, strašné… do mestského zariadenia sú čakačky aj 5+ rokov (aspoň u nás) a tie súkromné sú strašné pálky 😔
@anonym_4c46cf a bod 1.8 je o čom teda?Si ho prehliadla? Presne o tom tu @biba_18 píše, aj iné, ktoré to chápu a vedia z vlastných skúseností.
@anonym_4c46cf
Pleties, ja som cesto nedavno presla aj v sukromnych aj v statnych vsetko bolo pisomne presne vysvetlene ziadne pokutne jednanie, era vsimneho davno skoncila.
@anonym_a25404 No ved samozrejme, ze nejake "vysvetlenie" si najdu, aby to mali akotak "ossetrene" je to presne ako s lekarmi, co si doslova vymyslia rozne nezakonne poplatky a zamaskuju ich sa kadejske viac ci menej absurdne ukony. A strasne ma pobavila veta, ze era vsimneho davno skoncila 😂. Na Slovensku prekvita korupcia uplne v kazdej oblasti, ale tak ty zijes asi na nejakom inom Slovensku 😅
@anonym_4c46cf
@anonym_a25404 Ja ked som hladala kedysi iba opatrovstelku, tak vsade samozrejme nula volnych a dlhee cakacky. V jednej op. Sluzbe som z rozhovoru s nie majitelkou ale nejakou zodpovednou osobou pochopila, ze ak im niecim prispejem, riesenie sa najde. Tak som som ponukla sponzorsky dar a o tyzden som mala opatrovatelku. Dar ani nebol nijak zmluvne osetreny, ale isiel prevodom na ucet zariadenia a v poznamke som uviedla sponzorsky dar, cize uctovnicka to aj takto zauuctovala. Ale aj "pokutne vsimne do vrecka" sa stale deje a vo velkom, si fakt strasne naivna 😀. Napriklad v takom zdravotnictve je to uz doslova standard 😀. A ked som hladala zariadenie kedysi, jedna znama pracujuca v socialnej oblasti, cize ma kontakty, mi povedala o jednom zariadeni, ze mi tam vie vybavit ihned miesto, ale majitel chce do vrecka xy eur. Toto som z principu odmietla, takemu cloveku by som rodica nezverila. Nehoboriav o tom, ako to zariadenie vyzeralo. To bol presne pripad cloveka, ktory zbuchal DSS nie kvoli pomoci ludom, ale niecomu inemu. A ano, presne ten mal podobne poziadavky ohladom majetku klientov sko uvadza autorka. A este aj nehnutelnost chcel darovat zariadeniu 😀
@biba_18 oni potrebuju doprovod k lekarovi, nic ine, vziat ich taxikom k lekarovi, tam naozaj nic extra nie je treba, su len zdravotne odkazani na doprovod obaja, sami nezvladnu ist k dr a my sme sa uz striedali cela rodina, ale fakt kazdy tyzden dvoch lekarov nedam, ani keby som ako chcela. A ani neviem, dke mam taku zenu najst, cize asi popropsim nejaku susedu, co si rada privyrobi, lebo ked idem cez mestsky urad, tak chcu tamtie sprostosti.
@zuzana76 no my sme takúto službu vybavovali pre tetu, mala opatrovateľku na 4 hodinny denne, 3x do týždńa - vybrať lieky, doma upratať, ale v podstate teta bola sebestačna, chcela len "kamosku" na pokec - kedže pani nesoferovala, k lekarovi s nou nechodila -ale riešili sme to cez neziskové združenie Evanjelickej cirkvi v Prešove - proste skús si nájsť vo vašom meste organizáciu, ktoré má cez projekty Úradu práce opatrovateľky ( nie sú to len obce), ale vačšinou kresťanské charity a oni ti už povedia, ako si to zabezpečíš - nám oni dali aj papiere, ktoré sme museli dať potvrdiť na Odbore sociálnych vecí ÚP a potom opatrovatľka už chodila - nebolo to také komplikované...
@zuzana76 no my sme takúto službu vybavovali pre tetu, mala opatrovateľku na 4 hodinny denne, 3x do týždńa - vybrať lieky, doma upratať, ale v podstate teta bola sebestačna, chcela len "kamosku" na pokec - kedže pani nesoferovala, k lekarovi s nou nechodila -ale riešili sme to cez neziskové združenie Evanjelickej cirkvi v Prešove - proste skús si nájsť vo vašom meste organizáciu, ktoré má cez projekty Úradu práce opatrovateľky ( nie sú to len obce), ale vačšinou kresťanské charity a oni ti už povedia, ako si to zabezpečíš - nám oni dali aj papiere, ktoré sme museli dať potvrdiť na Odbore sociálnych vecí ÚP a potom opatrovatľka už chodila - nebolo to také komplikované...
@mima595 presne toto potrebujem, dostali sme kontakt aj na tie, tak idem radsej preverit to, zda sa mi totiz neakceprovatelne, ze clovek ziada opatrovatelku na par hodin a oni chcu hned vediet jeho majetok, ved ta opatrovatelka nepride, led sa jej nebude platit, kludne zaplatim na mesiac dopredu.

@anonym_4c46cf vyhlásenie o majetku žiadajú aj mestské domovy, nie iba súkromné -
keď už spomínaš čo spomínaš - pozri aj § 73 a § 93 daného zákona 😉
a napr. KSK má uvedené toto:
Ak klientov príjem (dôchodok) nestačí na plnú úhradu, ale klient vlastní majetok nad 10 000 € (napr. dom, byt alebo hotovosť), kraj od neho vyžaduje platenie plnej sumy. V praxi sa vtedy nízky príjem nerieši prechodom platby na deti, ale klientovi sa v zariadení akumuluje dlh. Tento dlh si Košický samosprávny kraj následne uplatní v dedičskom konaní po smrti klienta (napríklad predajom alebo založením predmetného bytu/domu)... Zisťovanie majetku je povinné, aj keď dôchodok momentálne stačí na pokrytie celej úhrady...
@biba_18 a ked deti budu platit?