Majú seniori e-mail a používajú internet?
Čauko. Kuchtím jednu vec na svojom localhoste - nazvime to "aplikáciou" a tá aplikácia má široký záber. Mierená je aj na malé deti, aj na dôchodcov. Čo myslíte, majú dedkovia a babky dnes e-mail? Poznajú internet? Či ešte stále seniorom treba servírovať popod nosy všetko na listočkoch?
Len aby som sa vedel zariadiť.
Diky
Malé deti majú email?😋
Vedla v diskusii 50 rocny je uz dedko a ti by mali vediet ovladat smart phone a gmail. 🙂 (Narodeny v 1976 mal 20r v 1996 a to uz internet a pocitace po pade bolsevizmu boli vsade).
Niektori ano, niektori nie. Moj 75 rocny otec pouziva normalne internet, 80-rocny svokor nie.
Moja mama 67 rokov a otec 70 rokov používajú internet lepšie ako ja 🤣, majú FB, e-maily, peňaženku v mobile. Moja svokra 73 rokov taktiež, no nemá FB.
Vacsina ludi pouziva KI a to aj male deti... kecaju s googlom, alexou, siri... a to iste robia stari ludia... otec si takto normalne robi nakupne zoznamy a veci tomu podobne, niektore veci sa mu doobjednavaju automaticky...
ano, vedia pracovat s PC, maju mailove adresy a vedia s nimi pracovat....je v nasom zaujme ich to naucit a oni to robia velmi radi. O mobiloch ani nehovorim. Samozrejme, najdu sa seniori, ktori toto odmietaju, ale myslim, ze takych je menej 🙂 pracujem so seniormi 🙂
@thirstymonk moj vyse 90 rocny otec internet bezne pouziva. Dokonca si vie vygenerovat jednorazovu kartu na platby na internete. No moja od neho o 15 rokov mladsia svokra nema absolutne zaujem... ma problem aj s aplikaciou banky.
Moji rodicia internet ano. Mail nie.
Svokrovci aj mail.... su to cca 65-75r.
80ročná mamka má FB, ovláda emaily, platí kartou bez problémov... ale možno nie každý senior to ovláda
Akoze zas sa tu nebavme o blbostiach typu fb a ig, som za ale nech uz pouzivaju internet na nieco zmysluplne
@thirstymonk Odpoveď nie je jednoznačná, lebo za seniora sa považuje aj 60 ročný človek a ten je a bude ešte nejaký ten rôčik ekonomicky aktívny a tak je predpoklad, že bude využívať aspoň nejaké základné funkcie Pc a internetu.Poznam aj oveľa starších seniorov, ktorí Pc zručnosti nadobudli na "staré kolená,,/píšem o senioroch 70+/
@thirstymonk Čudujem sa, že vám vôbec niekto odpovedal. Z tej predposlednej vety je cítiť prinajlepšom pohŕdanie staršími, prinajhoršom výsmech. Zamyslite sa nad sebou.
@thirstymonk tie lístočky si si mohol odpustiť. A neurazat starých ľudí. Hanbi sa.
Mama je IT-ckarka na dochodku, takze tam je to jasne, mozno bola na pocitacoch uz v case, ked ty si este len tahal dreveneho kacera. Otec je byvaly uctovnik, svokra byvala zdravotna sestra, svokor bol skladnik a expedient. Minimalne poslednych 20 rokov svoje pracovnej kariery pouzivali pocitace. Kazdy ma svoj notas a pouziva ho denne na co potrebuje.
jednoznačna odpoved nie je
a malé deti načo by im bol e-mail ? ked každy rodič mobil, soc.siete sa snaži čo najviac oddialit ,
nemylme si tablet s rodičovskou kontrolou
@thirstymonk akože nehnevaj sa,prečo urážaš seniorov? môj otec mal počítač s internetom skôr ako ja😂 ja som chodila do internetovej kaviarne,kým som si nekúpila.
seniori ako ktorí, moja takmer 80 ročná mama má FB, IG, mail, počúva podcasty...objednáva z internetu všetko , donášky ovláda všetko , svokra absolútne neovláda - takže je to individuálne , deti = väčšina žiakov dokonca už na 1. stupni ( 3-4. roč zš) začínajú mať maily (niektorí v rámci školy = školské) iní aj svoje súkromné a načo? pretože dnes už je doba, kedy sa komunikuje cez email aj s učiteľom, od projektov, cez odovzdanie zadaní alebo sa musia prihlásiť v rámci informatiky...
@thirstymonk jakých lístočkoch preboha, ak budeš mať prehľadnú aplikáciu bude ju používať kto chce. Skôr nechápem malé deti, tie podľa teba majú email a používajú aplikácie bez dozoru?
Moj 83 rocny otec ano, chodi s mobilom v ruke takmer cely den 🙂, jeho partnerka je tiez zbehla 70tnicka. Ale napr moja svokra nema ani sajnu, ta si nevie sama ani vybrat peniaze z bankomatu. Je to dost individualne.
@thirstymonk aku vekovu kategoriu myslis, dnes bezne 60-70rocni ludia funguju na internete, online so vsetkym. Starsi uz podla zaujmov, velmi vela ano. Svokra ma cez 70, nakupuje online, listky si kupuje online v mobile, objednava sa vsade kde sa da online, banking riesi vsetko. Zase dnesni "mladi " sa nemusia citit tak na koni, kvoli technologiam, mobily su stare desatrocia, internet detto.. ;) Ako sa pise, kopa dnesnych dochodcov su prave ITckari, co pred roookmi zacali tento boom :DDD
V dnesnej dobe uz terajsi dochodcovia 60-70 maju takmer vsetci email. Nepoznam ziadneho ktory by nemal ved uz je rok 2026, mozno na zaciatku tisicrocia alebo prvych 10-15 rokoch nemali ale teraz uz maju dokonca aj socialne siete najcastejsie Whatsapp alebo messenger. A asi ta prekvapim vedia si aj online objednavat a pouzivat internet. Neviem, v ktorom roku si zaspal ale tato otazka je na dnesny rok dost vtipna.
Môj 65 ročný švagor prenajíma byty cez Airbnb, komunikuje so štátnymi inštitúciami cez el. schránku. Mail mal v 90tych rokoch, rovnako ako prvý mobil vtedy, keď ešte nikto v okolí nemal mobil (Eutorel NMT). Má dva podniky, kde sa stará komplet o sociálne siete, reklamu, PR apd. 4x do roka lieta na dovolenky vo vlastnej réžii ( letenky, ubytko, poistenie). A po 20tich rokoch obnovil svoju rockovú kapelu, kde hrá na gitaru, spieva a stará a stará sa o komplet manažment a chod kapely.
Moja svokra 70, ma problém so základnými vecami na mobile, otec ma rovnako rokov a je aktívny používateľ mobilu ale nemá rad počítač ani na ňom nevie, svokor zase všetko bez problémov tiež ma po 70tke,
Moja 78 ročná svokra si sama kúpila pred rokom nové auto (Kia), lieta pravidelne KE-BA, letenky si kupuje sama. Včera mi volala, či som videla posledné video na youtube od tvorcu "aby si vedel". Myslím, že mala dotyková telefón skôr ako ja.
Moji 73 a 76 vobec a je to na slaktrafenie, s kazdou blbostou mi vyvolavaju, aby som im pozrela. Ale zaviest internet a naucit sa to nie.
@thirstymonk ano, maju, niektori ho aj velmi aktivne pouzivaju, niektori menej. Moja 87 rocna svokra vie bezne pracocat s internetom, reaguje na rozne clanky, vie so vyhladat informacie, vie pracovat s AI.
Naproti tomu moj 77 rocny otec uz ma len tlacidlovy mobil, na internet ide obcas, nebavi ho to. Mama je bezny uzivatel, ale tiez niektore veci nevie, nema.
Ale je kooec seniroov, co maju socialne siete a su tam aj vemi aktivni.
Cize je to prusko individualne.
Vies, ono tito seniori uz vacsinou pocas pracovneho zivota s PC robili. Cize co-to vedia.
@thirstymonk mojim treba servirovat a okrem toho vsade s nimi chodit, vsade objednavat, mne pribudla dalsia domacnost, lebo oni prichodom 70-tky sa asi stali nesvojpravnymi a sekiruju vsetkych dookola.
@thirstymonk Mama má 75 r. a s internetom nerobí (nechce). Jej 80-ročná kamarátka si bežne objednáva tovar z e-shopu, číta noviny a mailuje so známymi. Takže je to rôzne a veľa závisí od konkrétneho človeka.

preco seniorom? tu na koni 30r odmietaju online obj u lekarov, lebonto treba online uhradit, platby mobilom, platby online ..... ak si objednaju tak na dobierku🙈
moj 80r otec ma mail pouziva iphone pocitac IA hodinky..... hodnoty tlaku preposiela mailom z hodiniek lekarovi.
mama ma FB IG mail 78rocna.