Majú seniori e-mail a používajú internet?
Čauko. Kuchtím jednu vec na svojom localhoste - nazvime to "aplikáciou" a tá aplikácia má široký záber. Mierená je aj na malé deti, aj na dôchodcov. Čo myslíte, majú dedkovia a babky dnes e-mail? Poznajú internet? Či ešte stále seniorom treba servírovať popod nosy všetko na listočkoch?
Len aby som sa vedel zariadiť.
Diky
Mama skoro 75r vie ovládať internet, ale mail nepoužíva..len sa zaregistrovala. Ale cez Pc, mobil má tlačitkový. Kolegyne v práci, jedna 65r robí ekonómku, čiže patrí sa, aby ovládala. Druhá 65r nevie ani zapnúť počítač, ani zavolať späť na neprijaty hovor, nie to ešte nejaký internet v mobile 😄 ale ani nechcem vedieť, keď ju chceme naučiť základom, tak má nervy...a tretia sa práve učí, ako ovládať myš a dotykový displej na mobile 🫣
Moji 80+ bez problemov mail aj net. Zato kamoska mi vravela, ze mala v praci 60 rocnych, co nedokazu pouzivat skoro nic, v praci otravuju tych, co to vedia a nemaju ani snahu sa naucit aspon tych par ukonov, ktore vyzaduje ta praca.. Ak by to nebola dobra kamoska, tak jej snad ani neuverim. Vobec to nezalezi od veku, ale od toho, ako to clovek chce.. Moji rodicia sa s PC boli nuteni naucit robit, pretoze robili v sektore, kde sa to lusknutim prstov zmenilo od doslova pero-papier-kalkulacka, na pc programy, kde sa pocitali vypocty a kreslilo sa. Vsetko sa to ucili ako 50+.
Wau. Žasnem ako tu píšete že aj okolo 70tky / po 70tke vedia fungovať online 👏👏 je to super že idú s dobou aj v takom veku.
Mňa zase štve že môj otec, 57 ročný, nevie asi ani email normálne napísať a fungovať v online svete. Mama ma "len" 51 ale tá v pohode ovláda všetko. Ale otec... Ja osobne nerozumiem že niekto nejde s dobou a to je jedno v akom veku. Veď aj my mladšie ročníky sme sa začali učiť fungovať na počítačoch atď, doba napreduje a aj teraz sú všelijaké novinky ktoré si treba oťukať a naučiť sa a tým pracovať.
Zo seniorov za spravil jeden mech. Ako inak. V tom mechu mas docentov, riaditelov, doktorov, statikov, uradnikov, cestarov, dojicov. 2 000 000 cca. Tak sa ich vsetkych opyfaj, ci len vyhadzuju chechtaky z balkona, alebo aj prevadzaju cez IB🍄. Blby vtip, viem. Jednoducho to nie je homogenna skupina, tak ako kazda. ▪️
Akoze zas sa tu nebavme o blbostiach typu fb a ig, som za ale nech uz pouzivaju internet na nieco zmysluplne
@klotildabazarik napriklad na co a kde to zmysluplne najdu?
@thirstymonk mojim treba servirovat a okrem toho vsade s nimi chodit, vsade objednavat, mne pribudla dalsia domacnost, lebo oni prichodom 70-tky sa asi stali nesvojpravnymi a sekiruju vsetkych dookola.
@zuzana76 normalne to napisem ako anonym, lebo.. mne toto zacal robit otec, ktory je mlady, samostnatny chlap cely zivot :D nema ani 70tku, ani zdaleka... a zrazu len "otravuje" a fakt s banalnostami, co dakedy by som ani nevedela, ze riesi... cize ano, u niekoho to vekom pride :D
Wau. Žasnem ako tu píšete že aj okolo 70tky / po 70tke vedia fungovať online 👏👏 je to super že idú s dobou aj v takom veku.
Mňa zase štve že môj otec, 57 ročný, nevie asi ani email normálne napísať a fungovať v online svete. Mama ma "len" 51 ale tá v pohode ovláda všetko. Ale otec... Ja osobne nerozumiem že niekto nejde s dobou a to je jedno v akom veku. Veď aj my mladšie ročníky sme sa začali učiť fungovať na počítačoch atď, doba napreduje a aj teraz sú všelijaké novinky ktoré si treba oťukať a naučiť sa a tým pracovať.
@anonym_8db50a moj otec ma cez 60siat, sam si spravil web, spravuje socialne siete. V roku pana, ked internet bol v plienkach mal eshop, dnes inak velmi znamy. CIze ono to ide aj so zaujmami a pracou...
Je aj dolezite, aby sa aj dospeli ludia ucili nieco, napredovali, aj pre ich pohodu. NIe len staticky fungovali v rutinach. Ale niektori si nedaju povedat. Mala som kolegu starsieho a ten odmietal elektroniku, pocitace, a vsetko.. ze on si nebude oci nicit, ze jeho zena s tmy pracuje a uz nosi okuliare a tak :DD no je to byvaly kolega uz, lebo samozrejme, bez toho sa dnes napredovat neda.
V rodine mame 80+ a maju vsetko, mail, ib, facebook, messenger, WhatsApp a na vsetkom ficia 🙂
Pouzivaju, kedze kazdy moderny mobil je nastaveny na internet a email. Ale treba ratat, ze v tom nie su az taky zdatny. Ked si tak vezmem mojich rodicov ci babkovcov, vsetci maju nejaky android= nejaky mail, internet, youtube. Ale pouzivanie a ovladanie je dost slabe takmer u kazdeho z nich (generacia narodena pred 1970...).
@zuzana76 normalne to napisem ako anonym, lebo.. mne toto zacal robit otec, ktory je mlady, samostnatny chlap cely zivot :D nema ani 70tku, ani zdaleka... a zrazu len "otravuje" a fakt s banalnostami, co dakedy by som ani nevedela, ze riesi... cize ano, u niekoho to vekom pride :D
@anonym_784d94 nasi naozaj za vsetko, ale to zacalo tym, ze su imobilni, otec sj chory, ale mama okrem noh v uplnom poriadku, ona s PC pracovala, zrazu uz nic nemozu, riesime vsetko, vsetky platby, prevody, nakupy, upratovanie, teraz si zmysleli vymenu nabytku, kto to zariadi? No predsa my deti. Na nervy, kto nezazil nepochopi. Do domova by neisli ani nahodou. My mame vlastne rodiny, plus pracu, plus zdravotne problemy, ale oni chcu byt na prvom mieste. Nik nie je dolezitejsi, len a len oni. Keby som vedela, ako to dopadne, tak by som v minulosti ldisla do zahranicia a nech sa uvedomia.
No tak táto diskusia asi nebude mať moc výpovednú hodnotu, keďže každý môže len napísať svoje dohady a skúsenosti len s malým okruhom ľudí. Ale mám svokru čo má 72rokov, normálne používa mobil, email, internet banking banking, aj sociálne siete.mam aj tetu čo má 80+ a tá mi pravidelne píše cez msg, zdieľa všetko na soc. Sieťach na úrovni ľudí z roku 2010. Má aj email. Ale napríklad otec nevedel poriadne ani obsluhovať mobil.
@anonym_8db50a moj otec ma cez 60siat, sam si spravil web, spravuje socialne siete. V roku pana, ked internet bol v plienkach mal eshop, dnes inak velmi znamy. CIze ono to ide aj so zaujmami a pracou...
Je aj dolezite, aby sa aj dospeli ludia ucili nieco, napredovali, aj pre ich pohodu. NIe len staticky fungovali v rutinach. Ale niektori si nedaju povedat. Mala som kolegu starsieho a ten odmietal elektroniku, pocitace, a vsetko.. ze on si nebude oci nicit, ze jeho zena s tmy pracuje a uz nosi okuliare a tak :DD no je to byvaly kolega uz, lebo samozrejme, bez toho sa dnes napredovat neda.
@simca06022011 chápem 🙂 ja len že môj otec by si podľa mňa ani životopis nevedel sám urobiť. Proste nesleduje čo sa deje . Mi to pripadá že sa zasekol niekde v komunizme a pritom si myslím že také veci sú naozaj základ dnes a človek by mal ísť s dobou aspoň v tých základných veciach. Aj ma to štve že otec na to tak z vysoka s*rie a potom to bude treba jedného dňa všetko robiť zaňho. Treba sa vzdelávať
@simca06022011 chápem 🙂 ja len že môj otec by si podľa mňa ani životopis nevedel sám urobiť. Proste nesleduje čo sa deje . Mi to pripadá že sa zasekol niekde v komunizme a pritom si myslím že také veci sú naozaj základ dnes a človek by mal ísť s dobou aspoň v tých základných veciach. Aj ma to štve že otec na to tak z vysoka s*rie a potom to bude treba jedného dňa všetko robiť zaňho. Treba sa vzdelávať
@anonym_8db50a tak ta dopredu lutujem, my sme traja a mame co robit, mame kazdy tyzden naplanovane co treba urobit; raz upratat, raz visne pooberat, k lekarom ist, skylink ist predlzit, telefony nabit kredit, zistit kedy ordinuje dany lekar a ake ma cislo, ak sa neda objednat telefonicky, tak objednat online, dosluhuje im gauc, tak najodit inzerat na odvoz gauca, vyhladat novy podla poziadaciek rodica, doviezt rodica k nam, aby si ho mohol pozriet na velkej obrazovke pocitaca, atd… to su len ulohy poslednych dvoch tyzdnov, este dva krat do tyzdna urobit velky nakup
@anonym_8db50a tak ale tvoj otec zase nie je taky stary, aby bol zaseknuty v komunizme. To bude skor taka povaha pohodlnejsia :DD ved v 89 mal 20.. moj otec vtedy koncil VS... :D to fakt len detstvo si komunisticke pamata
“Popod nosy vsetko na listockoch”? Ako vazne? Kde je nejaka ucta?
@liv1 Veď tí starší ľudia, ktorí pre pár rokmi odišli na dôchodok to poznajú ešte z práce, ja mám 70 ročnú tetu, tak má počítač, posiela e-maily , vie urobiť daňové priznanie, začala to robiť súkromne potom ako išla na dôchodok, z ních je veľa skúsených ľudí, ti starí nad 80 rokov, tiež ešte majú telefon.
V mojej bubline seniori majú a používajú, cez covid boli zaškolení aj na videohovory cez net.
@liv1 Veď tí starší ľudia, ktorí pre pár rokmi odišli na dôchodok to poznajú ešte z práce, ja mám 70 ročnú tetu, tak má počítač, posiela e-maily , vie urobiť daňové priznanie, začala to robiť súkromne potom ako išla na dôchodok, z ních je veľa skúsených ľudí, ti starí nad 80 rokov, tiež ešte majú telefon.
@petronelag presne tak
@anonym_8db50a Tak vies, ti, co maju po 70tke este pred par rokmi robili aj sPC a zavisi aj od povolania. Tam, kde to nepotrebovali, je to skor o tom, cinoch to zaujima a bavi . Ale raz som mala jednu mladu klientku, tesne po ,20,tke a ta chcela platir sekom, lebo ze ona nevie IB pouzivat, ze sa boji. To mi uz prislo divne.
@anonym_8db50a tak ale tvoj otec zase nie je taky stary, aby bol zaseknuty v komunizme. To bude skor taka povaha pohodlnejsia :DD ved v 89 mal 20.. moj otec vtedy koncil VS... :D to fakt len detstvo si komunisticke pamata
@simca06022011 tak ja som to tak nazvala z toho dôvodu že keď si občas spojím 1+1 tak mi to príde že on sa asi fakt zasekol v tej dobe. Proste mi to pripadá že on si myslí, že štát sa oňho postará a také veci , že sa netreba vzdelávať veď načo, kedysi každý mal robotu a urobenú len ucnovku tak načo sa niekde posúvať . Celý život robí šoféra a narieka že má dosť už tej roboty. Áno starý nie je , 57 v dnešnej dobe nie je zase tak veľa. Ale presne ako píšeš je pohodlný a to môžem potvrdiť. Jeho život je len taký že do roboty a domov na gauč k televízoru, okolo domu nič neporobi, preziera sa sladkosťami, ma veľkú nadváhu a keď ma prejsť napríklad z parkoviska k bytovke tak je zadychcsny akokeby behal maratón. Aspoň keď už nič užitočné doma nerobí tak sa mohol aspoň v niečom vzdelávať ale on ani to. Ani ten email sprostý by nevedel sformulovať
@simca06022011 tak ja som to tak nazvala z toho dôvodu že keď si občas spojím 1+1 tak mi to príde že on sa asi fakt zasekol v tej dobe. Proste mi to pripadá že on si myslí, že štát sa oňho postará a také veci , že sa netreba vzdelávať veď načo, kedysi každý mal robotu a urobenú len ucnovku tak načo sa niekde posúvať . Celý život robí šoféra a narieka že má dosť už tej roboty. Áno starý nie je , 57 v dnešnej dobe nie je zase tak veľa. Ale presne ako píšeš je pohodlný a to môžem potvrdiť. Jeho život je len taký že do roboty a domov na gauč k televízoru, okolo domu nič neporobi, preziera sa sladkosťami, ma veľkú nadváhu a keď ma prejsť napríklad z parkoviska k bytovke tak je zadychcsny akokeby behal maratón. Aspoň keď už nič užitočné doma nerobí tak sa mohol aspoň v niečom vzdelávať ale on ani to. Ani ten email sprostý by nevedel sformulovať
@anonym_8db50a ale jasne, ja chapem... velakrat sa to takto proste zvaluje "mladymi" na komunizmus, ale realne si treba povedat, ze to s tym naozaj nic nema. Tiez mam takychto ludi par okolo seba, a to je proste povahou 🙂) nic si z toho nerob.. ono mozno by mu bolo dobre pripomenut, ze je mlady chlap a nech nieco robi so sebou, ze hadam nechec aby ste o o par rokov museli nosit, ze na to nemate ani cas ani chut :D
@anonym_8db50a Tak vies, ti, co maju po 70tke este pred par rokmi robili aj sPC a zavisi aj od povolania. Tam, kde to nepotrebovali, je to skor o tom, cinoch to zaujima a bavi . Ale raz som mala jednu mladu klientku, tesne po ,20,tke a ta chcela platir sekom, lebo ze ona nevie IB pouzivat, ze sa boji. To mi uz prislo divne.
@anonym_3a2a5d tak napríklad moja mama nepracovala s počítačom ale email a životopis si napísať vie 🤷 to je fakt taký základ v dnešnej dobe že až. Keby som bola zamestnávateľ a vidím že niekto si ani životopis nevie napísať tak ho automaticky preskakujem. Ale mamka je zbehlá ona si vie veci aj sama porobiť na počítači, vyhľadať atď. Možno to nie je úplne o povolaní ale fakt o tom ci ide ten človek s dobou a chce sa pre svoje dobro niečo priučiť už len kvôli samostatnosti
@thirstymonk moji áno, svokra má 70 a ide aj Pinterest, Viber, email, ebanku. Môj otec (65) ešte stále podniká - tam sa bez toho nezaobíde. Kolegyne nad 60 si idú všetky školské programy k tomu bežnému.
@anonym_8db50a ja mam rovesnikov, vsetko nieco malo ci trosku viac pred patdesiatkou a ti nielenze maju vrodenu imunitu voci vsetkym IT technologiam, u niektorych mam podozrenie, ze sa pre istotu voci nim dali aj zaockovat. Vrchol ich znalosti je vybavit internetbanking s obrazkovym navodom po ruke. Niektori este dokazu napisat koment na fb. Jeden z nich radsej odisiel z dobrej roboty, lebo hrozilo, ze sa bude musiet naucit evidovat vyrobene kusy v pocitaci. Poznam aj takych, pre ktorych je nastavit poradie programov v telke jadrova veda a pritom poznam kopu dochodcov, ktori kadejake technologie zvladaju s prstom v nose aj ked to nikdy nestudovali.
Mám jednu známu, má už cez 70 rokov a ešte stále má prácu - robí rozpočty pre stavebníctvo, tvorba cien stavebných prác, má nato program a aj číta nové normy, má dlhoročnú prax a stále má nejaké zákazky.
ja ak mam pravdu povedat, som rada ze moja mama ktora ma tesne nad 70 rokov net nepouziva max na nejake vyplnanie a cibrenie mozgu v tajnickach ked zabija cas.Ale na blbiny typu fb a ine soc stranky a siete nastastie nechodi.A dobre ma.Ani somariny po nete neobjednava chvalabohu.Viem kde po nete chodi,lebo sem tam jej pozeram historiu.Ona ju mazat nevie 🙂
@milandobry
No ja neviem prečo nejaký mladý možno 30r. ťuťko sa naváža do dôchodcov.
Ja som pred mesiacom oslávil 77 a v mojom skladacím mobile mám 7 vybraných najlepších AI aplikácii a občas ich porovnávam ktorá je v akom odbore silnejšia. Mám 3 mailové účty selektované na rôzne oblasti komunikácie a typy adresátov. Mám cez 200 používanych aplikácií a 2 anti malware defendery, hlavne kvôli bezpečnosti bankových transakcií mobilbankingom cez moje ucty. Atď. Atď. Atď. A tu sa nejaký tutko odvažuje na seniorov. Hneď by som si ho podal
@thirstymonk môj otec má čoskoro 65 rokov a ovláda techniku lepšie ako hociktorý mladý 😁 všetko si nastaví nainštaluje kamery internet pc
Dokonca ten portál Slovensko co veľa ľudí neovláda zvládol ako nič
Som na neho hrdá že mu to ide tak perfektne 👌🏻 keď to niekoho baví

@thirstymonk K tým lístočkom: Čo chceš komu servírovať?Pre tvoje info: Mám IB, kde som si nastavila stále platby a platím aj jednorázovo,napr.pri objednávkach z e-shopov, kde si objednávam od spotrebičov cez oblečenie/obuv až po potraviny/lieky všetko.Vypisy, vyúčtovania mi chodia elektronicky.S lekárom a úradmi/keď to je možné/komunikujem pomocou e-mailu.Nepotrebujem lístočky, všetko mi prichádza do e-mailu,dokonca ani nákupný zoznam nepotrebujem mať na lístočku, lebo mi ešte slúži pamäť.Udrzim myšlienku i moč 😃. Myslím, že budeš rád, keď raz zostarnes a budeš môcť konštatovať to isté