icon

Moja starká chce jesť len sladkosti. Čo robiť?

2. apr 2026

Moja starká odmieta akékoľvek jedlo okrem sladkostí. Jediné čo dobrovoľne zje sú palacinky, rožok s lekvárom, koláče a iné sladkosti. Normálne jedlá odmieta. Keď je na obed mäso tak doslova vyvádza ako malé dieťa, ani zeleninu a ovocie nechce. Neviem čo s ňou robiť. Nemôže byť len na sladkom stále.

Strana
z2
anonym_01aef0
2. apr 2026

Svokor robil to isté, len sladké. Do pár mesiacov zomrel. Doktor v nemocnici nás pomaly obvinil z tyrania, že sme mu nedavali jest a nemal živiny. Nerozumel, že on nič ine, ako sladke nechcel.

larsen
2. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_b0b6e6 Ďakujem.

@anonym_autor Ak ti záleží na jej zdraví, tak jej skús tie palacinky pripraviť v takej zdravšej forme. Aj všetko ostatné sa dá tak trochu ogabať. Ja si napríklad do palaciniek nedávam cukor a ani med. Nerobím ich na oleji. Len si ich ochutím domácim džemom, kde tiež nedávam cukor. Ale to teda neviem, či ti ich také zje. Veď vyskúšaj...
Ale keď jej z toho sladkého nič nie je...asi by som jej to jedlo dopriala také, aké jej chutí.

bolarazjedna
3. apr 2026

@anonym_autor nutridrink si neskúšala? Sú aj s vysokým obsahom proteínov, AI mi vyhodil recept aj na cheesecake z nutridrinku.
Ja som strašne na sladké a môžem odporučiť proteínove pudingy, sú riadne sladké, pritom minimum kalórií a cukru, 20g bielkovín v 1 balení, ja kupujem od Zott.
Cestoviny alebo palacinky s tvarohom - ak dáš odtucneby tvaroh a riadne množstvo, bude obsahovať aj slušne množstvo bielkovín. Ak nemá cukrovku, tak by som v jej stále kaslala na príjem cukru, nech si dopraje, ale dbala by som na zvýšený príjem bielkovín a na pohyb, aby trochu kompenzovala ten príjem cukrov a tukov zo sladkostí, napr denne prechádzka 1 hodina.

oriesocek
3. apr 2026

Môj otec mal posledné roky rovnako takúto stravu - proste iné nechcel. Každý deň napr makovnik s medom, jogurt a keksiky Mila. Tých 1 deň zjedol 8. A zbytočne by sne sa s ním hádali - už bol po slabších cievnych prihodach a proste, keď sme mu nedali (teda hlavne mama), tak sa vyhádal, trucoval.

anonym_395197
3. apr 2026

Asi potrebuje na energiu
Môj tatko,ked bol starý,tak mixoval sladke so slanym
A to nezmyselné kombinácie že kečup, horčica, džem v jednom
No nakoniec mal niečo so žalúdkom a mu nespracovalalo čo zjedol
Tak preto krížom -krazom
Telo pýtalo

tenerifka
3. apr 2026

Tak ako ti ru napisali, nechat ju, ale nech to jedlo ma bielkoviny, pridat kludne proteinovy prasok, plus davat jej vitaminy-C, omega 3......

anonym_0e2a32
3. apr 2026

Daj jej predpísať proteínové nápoje, sú chutné a plné bielkovín. Aktuálne tiež toto dávame dedkovi. In zje všetko, ale už veľmi málo a chudne. Tie nápoje mu chutia. Telo si pýta tú "rýchlu energiu" bohužiaľ a starý človek už má aj problém s trávením a pod. U nášho dedka bol problém aj keď bral jedny lieky, vôbec nu po nich nechutilo jesť, tak prehodnotiť aj lieky.

nicicka
3. apr 2026

Tým ze ma zlu psychiku tak nachádza dočasne uspokojenie v cukre. Je to ako droga. A cim viac ma tým viac potrebuje. Ja by som piekla kolace s erytritolom. Budu sladké no bez kalórií. Pozor na samovoľne vysadenie AD. Známej svokra takto vysadila a uz tu nie je, dobrovoľne...

plamienka555
3. apr 2026

Nie som odborník a ani sa na neho nechcem hrať, ale nepríde to ako na výkyv cukru? Spája sa mi to s cukrovkou. Je po tejto stránke v poriadku?

anonym_a23d4e
3. apr 2026

mozes skusit aj take ako tekvicovy chlebik, bananovy, fazulovy pernik, cviklovy a taketo veci.. take sladke gulocky nepecene z datli a orechiv, obalene v kokose

anonym_d204ad
3. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_e00df8 takže vyprážané palacinky tučné koláče a rožok s lekvárom, buchty na pare a tieto jedlá obmieňať celý rok. A to bude zdravá z toho.

@anonym_autor tak jej správ palacinky s tvarohom, slíže s tvarohom (zakomponuj jej tam aj bielkoviny), ale tiež si myslim, ze si telo pýta rychlu energiu. Môj manzel sa staral o svoju babku, tiež jej dával sprostosti jest (cestoviny, veľa pečiva a take rýchle jedla, keďže nejak varit nevedel a dcery sa odmietli o ňu starat a nechali ju mu na krku) a dožila sa 93 rokov a aj to zomrela asi na to ze jej zabehla voda a RZS nám povedala, ze ju uz oživovať nebudu, vzhľadom na psychiatricke diagnozy, ze je lepsie ju nechat ist, nech sa dalej netrapi ani ona, ani my

tenerifka
3. apr 2026
@anonym_d204ad

@anonym_autor tak jej správ palacinky s tvarohom, slíže s tvarohom (zakomponuj jej tam aj bielkoviny), ale tiež si myslim, ze si telo pýta rychlu energiu. Môj manzel sa staral o svoju babku, tiež jej dával sprostosti jest (cestoviny, veľa pečiva a take rýchle jedla, keďže nejak varit nevedel a dcery sa odmietli o ňu starat a nechali ju mu na krku) a dožila sa 93 rokov a aj to zomrela asi na to ze jej zabehla voda a RZS nám povedala, ze ju uz oživovať nebudu, vzhľadom na psychiatricke diagnozy, ze je lepsie ju nechat ist, nech sa dalej netrapi ani ona, ani my

@anonym_d204ad preboha, to kde? Na Slovensku? Akym pravom? Aby nejaky zdravotnik zo sanitky rozhodoval o tom, ci clovek bude zit? Toto je na poriadnu zalobu.....

patrike
3. apr 2026
@tenerifka

@anonym_d204ad preboha, to kde? Na Slovensku? Akym pravom? Aby nejaky zdravotnik zo sanitky rozhodoval o tom, ci clovek bude zit? Toto je na poriadnu zalobu.....

@tenerifka Zachanka mala pravdu, komfort zivota v takom veku s roznymi diagnozami nie je dobry. Oni vedia, co robia.
Takto sa rozhoduje aj v inych krajinach, vzdy sa riesi, ci ma ozivovanie zmysel.
V onom pripade mohol byt vazne poskodeny mozog nedostatkom kyslika od dusenia a pri pripadnom ozivovani by bol vysledkom tzv. salat = leziaci pacient v kome.
Rovnako sa po zhodnoteni veku, zdravotneho stavu a celkovej prognozy neliecia nadory a nerobia sa operacie.

tenerifka
3. apr 2026
@patrike

@tenerifka Zachanka mala pravdu, komfort zivota v takom veku s roznymi diagnozami nie je dobry. Oni vedia, co robia.
Takto sa rozhoduje aj v inych krajinach, vzdy sa riesi, ci ma ozivovanie zmysel.
V onom pripade mohol byt vazne poskodeny mozog nedostatkom kyslika od dusenia a pri pripadnom ozivovani by bol vysledkom tzv. salat = leziaci pacient v kome.
Rovnako sa po zhodnoteni veku, zdravotneho stavu a celkovej prognozy neliecia nadory a nerobia sa operacie.

@patrike vies, len ona pise, ze to urobili kvoli jej psychiatrickym diagnozam....

anonym_c01f41
3. apr 2026
@martinmmartin

nefunguju mozno enzymy co rozkladaju bielkoviny.Cukor ide rovno do krvi ostatne treba najprv rozlozit a ked to nefunguje tak je to problem

@martinmmartin babka je jednoducho závislá na cukre.

anonym_c01f41
3. apr 2026

@anonym_autor skús jej robiť na raňajky overnight vločky, pridáš tam tuky, probiotika.. (orieškové maslo, kefír, acidko..) a nasaď jej probiotika.

anonym_393f49
3. apr 2026

@anonym_autor keď sme boli deti nám nedovolili, na staré kolená tiež nie. Veď ju nechaj v jej veku nech sa poteší aspoň zo sladkého. Co myslíš, že keď sa s ňou budeš denne dohadovať a nútiť ju jest, tak o koľko jej predĺžiš život??

anonym_d204ad
3. apr 2026
@tenerifka

@tenerifka bolo to v Bratislave, ale už 15 rokov dozadu. Nebola som presná, kvôli psychiatrickym a neurologickými diagnózam (schyzofrenia, demencia), veľmi tazky stav. Ani ja som to v tom momente nechapala, lebo ja som ju nejakých 15 minut ozivovala, po príchode mi kázali pokracovat, neprevzali to a už ju len napojili na monitor, kde akcia srdca nebola. Ale uprimne, s odstupom casu toto ich rozhodnutie schvaľujem, nemala už ziadnu kvalitu zivota, ani môj manzel, ktorý sa o ňu sám staral a smrt bola pre ňu vykupenim.

moname
3. apr 2026

Cuketový perník,mrkovové koláče, aspoň tak zeleninu ,pridať inú múku ,tvaroh,ovocie,vlákninu

simca06022011
3. apr 2026

osobne by som jej prestala tie torty a sladkosti davat, ked potrebuje sladsie jedla vies najst zdravsie verzie, tak ako klameme trosku male deti ked im dame mrkvovy, cuketovy a kadejaky kolac, jablkove lievance, ovocne veci atd. Moze to byt psychika, nakolko vies.. cukor je radost okamzita.. sladke mastne duplom... ak sa s nou rozpravas a vies, tka mozno ako s malym dietatom, ze prost ezje trochu tohto a potom zje ine.. atd.. vyskusat.. navstevou dr, alebo poradou s nim, urcite nic nepokazis. Vela trpezlivosti, so starsimi ludmi je to velakrat horsie ako s batolatami...

anonym_9292d2
3. apr 2026
@anonym_e00df8

Nechaj ju, nech je, na co ma chut.

@anonym_e00df8 No mne babkina dcéra napríklad vynadala že babka má zvýšený cukor že stále je len sladke koláče,jogurty,kekse, croasanty. Mala 75 rokov a potom aj zomrela😞😞Ale dosť z toho aj pribrala na 150 cm 70 kg čo je dosť

anonym_9292d2
3. apr 2026
@anonym_01aef0

Svokor robil to isté, len sladké. Do pár mesiacov zomrel. Doktor v nemocnici nás pomaly obvinil z tyrania, že sme mu nedavali jest a nemal živiny. Nerozumel, že on nič ine, ako sladke nechcel.

@anonym_01aef0 Presne aj moja babka nakoniec zomrela. A tiež ma obvinili že ma zvyšeny cukor. Ale ona stále ochuteny jogurt, kava s cukrom čaj s cukrom, koláče palacinky, babovky,zakusky, banany, rolády,croasanty… Keby jej nekupim sladke tak ona by ani nejedla, nedokazala si už s demenciou ani chleba natriet, cize len sladkosti co moze zobrat zo skrinky, raz zjedla aj celu cokoladu zo skrinky, aj nutridrinky mala..Ja som si to nikdy nespajala so smrťou ale asi to tak bude😞😞

anonym_e62838
3. apr 2026
@tenerifka

@tenerifka aj o prababka tak rozhodli ale pýtali sa dcéry či chce resuscitovať. Ako buďte normálni a netrápte starého človeka hadickami a plucnymi ventilatormi, ja by vás strašila zo záhrobia kebyže ma v 90 rokoch ešte napájate na hadičky a nenechávajte umrieť . A nezahlcuj slovenský súdny systém hlúpymi žalobami

anninna30
4. apr 2026

@anonym_autor jaj naša babka bola taka ista 😆 až mi chýba ako to tu teraz čítam, keď som jej spravila krupicu tak zoškrabala len granko zvrchu a krupicu tam nechala 😆 oni sú v tomto veku fakt ako malé deti.. keď sme mali mäso tak plakala že ona to nebude

Strana
z2