Moja starká chce jesť len sladkosti. Čo robiť?
Moja starká odmieta akékoľvek jedlo okrem sladkostí. Jediné čo dobrovoľne zje sú palacinky, rožok s lekvárom, koláče a iné sladkosti. Normálne jedlá odmieta. Keď je na obed mäso tak doslova vyvádza ako malé dieťa, ani zeleninu a ovocie nechce. Neviem čo s ňou robiť. Nemôže byť len na sladkom stále.
@anonym_b0b6e6 Ďakujem.
@anonym_autor Ak ti záleží na jej zdraví, tak jej skús tie palacinky pripraviť v takej zdravšej forme. Aj všetko ostatné sa dá tak trochu ogabať. Ja si napríklad do palaciniek nedávam cukor a ani med. Nerobím ich na oleji. Len si ich ochutím domácim džemom, kde tiež nedávam cukor. Ale to teda neviem, či ti ich také zje. Veď vyskúšaj...
Ale keď jej z toho sladkého nič nie je...asi by som jej to jedlo dopriala také, aké jej chutí.
@anonym_autor nutridrink si neskúšala? Sú aj s vysokým obsahom proteínov, AI mi vyhodil recept aj na cheesecake z nutridrinku.
Ja som strašne na sladké a môžem odporučiť proteínove pudingy, sú riadne sladké, pritom minimum kalórií a cukru, 20g bielkovín v 1 balení, ja kupujem od Zott.
Cestoviny alebo palacinky s tvarohom - ak dáš odtucneby tvaroh a riadne množstvo, bude obsahovať aj slušne množstvo bielkovín. Ak nemá cukrovku, tak by som v jej stále kaslala na príjem cukru, nech si dopraje, ale dbala by som na zvýšený príjem bielkovín a na pohyb, aby trochu kompenzovala ten príjem cukrov a tukov zo sladkostí, napr denne prechádzka 1 hodina.
Môj otec mal posledné roky rovnako takúto stravu - proste iné nechcel. Každý deň napr makovnik s medom, jogurt a keksiky Mila. Tých 1 deň zjedol 8. A zbytočne by sne sa s ním hádali - už bol po slabších cievnych prihodach a proste, keď sme mu nedali (teda hlavne mama), tak sa vyhádal, trucoval.
Asi potrebuje na energiu
Môj tatko,ked bol starý,tak mixoval sladke so slanym
A to nezmyselné kombinácie že kečup, horčica, džem v jednom
No nakoniec mal niečo so žalúdkom a mu nespracovalalo čo zjedol
Tak preto krížom -krazom
Telo pýtalo
Tak ako ti ru napisali, nechat ju, ale nech to jedlo ma bielkoviny, pridat kludne proteinovy prasok, plus davat jej vitaminy-C, omega 3......
Daj jej predpísať proteínové nápoje, sú chutné a plné bielkovín. Aktuálne tiež toto dávame dedkovi. In zje všetko, ale už veľmi málo a chudne. Tie nápoje mu chutia. Telo si pýta tú "rýchlu energiu" bohužiaľ a starý človek už má aj problém s trávením a pod. U nášho dedka bol problém aj keď bral jedny lieky, vôbec nu po nich nechutilo jesť, tak prehodnotiť aj lieky.
Tým ze ma zlu psychiku tak nachádza dočasne uspokojenie v cukre. Je to ako droga. A cim viac ma tým viac potrebuje. Ja by som piekla kolace s erytritolom. Budu sladké no bez kalórií. Pozor na samovoľne vysadenie AD. Známej svokra takto vysadila a uz tu nie je, dobrovoľne...
Nie som odborník a ani sa na neho nechcem hrať, ale nepríde to ako na výkyv cukru? Spája sa mi to s cukrovkou. Je po tejto stránke v poriadku?
mozes skusit aj take ako tekvicovy chlebik, bananovy, fazulovy pernik, cviklovy a taketo veci.. take sladke gulocky nepecene z datli a orechiv, obalene v kokose
@anonym_e00df8 takže vyprážané palacinky tučné koláče a rožok s lekvárom, buchty na pare a tieto jedlá obmieňať celý rok. A to bude zdravá z toho.
@anonym_autor tak jej správ palacinky s tvarohom, slíže s tvarohom (zakomponuj jej tam aj bielkoviny), ale tiež si myslim, ze si telo pýta rychlu energiu. Môj manzel sa staral o svoju babku, tiež jej dával sprostosti jest (cestoviny, veľa pečiva a take rýchle jedla, keďže nejak varit nevedel a dcery sa odmietli o ňu starat a nechali ju mu na krku) a dožila sa 93 rokov a aj to zomrela asi na to ze jej zabehla voda a RZS nám povedala, ze ju uz oživovať nebudu, vzhľadom na psychiatricke diagnozy, ze je lepsie ju nechat ist, nech sa dalej netrapi ani ona, ani my
@anonym_autor tak jej správ palacinky s tvarohom, slíže s tvarohom (zakomponuj jej tam aj bielkoviny), ale tiež si myslim, ze si telo pýta rychlu energiu. Môj manzel sa staral o svoju babku, tiež jej dával sprostosti jest (cestoviny, veľa pečiva a take rýchle jedla, keďže nejak varit nevedel a dcery sa odmietli o ňu starat a nechali ju mu na krku) a dožila sa 93 rokov a aj to zomrela asi na to ze jej zabehla voda a RZS nám povedala, ze ju uz oživovať nebudu, vzhľadom na psychiatricke diagnozy, ze je lepsie ju nechat ist, nech sa dalej netrapi ani ona, ani my
@anonym_d204ad preboha, to kde? Na Slovensku? Akym pravom? Aby nejaky zdravotnik zo sanitky rozhodoval o tom, ci clovek bude zit? Toto je na poriadnu zalobu.....
@anonym_d204ad preboha, to kde? Na Slovensku? Akym pravom? Aby nejaky zdravotnik zo sanitky rozhodoval o tom, ci clovek bude zit? Toto je na poriadnu zalobu.....
@tenerifka Zachanka mala pravdu, komfort zivota v takom veku s roznymi diagnozami nie je dobry. Oni vedia, co robia.
Takto sa rozhoduje aj v inych krajinach, vzdy sa riesi, ci ma ozivovanie zmysel.
V onom pripade mohol byt vazne poskodeny mozog nedostatkom kyslika od dusenia a pri pripadnom ozivovani by bol vysledkom tzv. salat = leziaci pacient v kome.
Rovnako sa po zhodnoteni veku, zdravotneho stavu a celkovej prognozy neliecia nadory a nerobia sa operacie.
@tenerifka Zachanka mala pravdu, komfort zivota v takom veku s roznymi diagnozami nie je dobry. Oni vedia, co robia.
Takto sa rozhoduje aj v inych krajinach, vzdy sa riesi, ci ma ozivovanie zmysel.
V onom pripade mohol byt vazne poskodeny mozog nedostatkom kyslika od dusenia a pri pripadnom ozivovani by bol vysledkom tzv. salat = leziaci pacient v kome.
Rovnako sa po zhodnoteni veku, zdravotneho stavu a celkovej prognozy neliecia nadory a nerobia sa operacie.
@patrike vies, len ona pise, ze to urobili kvoli jej psychiatrickym diagnozam....
nefunguju mozno enzymy co rozkladaju bielkoviny.Cukor ide rovno do krvi ostatne treba najprv rozlozit a ked to nefunguje tak je to problem
@martinmmartin babka je jednoducho závislá na cukre.
@anonym_autor skús jej robiť na raňajky overnight vločky, pridáš tam tuky, probiotika.. (orieškové maslo, kefír, acidko..) a nasaď jej probiotika.

Svokor robil to isté, len sladké. Do pár mesiacov zomrel. Doktor v nemocnici nás pomaly obvinil z tyrania, že sme mu nedavali jest a nemal živiny. Nerozumel, že on nič ine, ako sladke nechcel.