icon

Môžem zavolať záchranku pre 100-ročnú ženu, ktorá nemá akútne ťažkosti?

Dnes o 10:21

Dobrý deň. Môžem volať záchranku 100 ročnej žene, ktorá má ťažkosti ale nie akútne, bolesti skrz vek, teplo jej nerobí dobre a ťažko sa jej dostať k lekárovi? Nechcem volať záchranárov “zbytočne”, babka ma o to prosí a ja jej už neviem pomôcť. Ďakujem za akékoľvek rady.

anonym_f1e636
Dnes o 11:55

Toto naozaj nie je na zachránku. Posledných niekoľko dní sa veľmi veľa ludi citi zle. Keby si všetci zavolali záchránku, tak mladi akútni ľudia zomierajú. Co ste urobili, aby babke bolo lepšie? Ventilator, chladenie, dostatok tekutin? Co myslus, ze budú robiť záchranári? Do nemocnice ju určite nezoberú kvôli tomu, že sa cíti zle. Odmerajú jej tlak, urobia ekg a keď bude všetko v poriadku, zostane doma.

anonym_a87638
Dnes o 11:57
@anonym_32b1dc

Neuveriteľné! naozaj nemôžem uveriť tomu, že ste odsúdili 100-ročnú ženu na smrť len preto, že je už 'stará'! čo ste to za ľudia? aj vašej matke, babke, sestre by ste vysvetlili, že je už stará a že sa má pripraviť na smrť? až mi zle prišlo! stále je tu, stále je živá a prosí o pomoc, čiže si uvedomuje svoj stav, vníma, cíti. Vy by ste svojej blízkej neposkytli pomoc? nezavolali by ste lekára? ako viete cez písmenká posúdiť jej zdravotný stav? keď sa volá záchranka k ožratému bezdomovcovi, to vám nevadí? vtedy ste všetci humánni, lebo aj on je človek?

@anonym_autor zavolaj na pohotovosť, opíš situáciu. Poraď sa s lekárom. Dala by som telefón na hlasný odposluch, nech lekára počuje aj babka. Možno jej postačí tvoja podpora a vedomie, že máš snahu pomôcť. Núkaj jej piť, osviež jej končatiny vlhkým uterákom.

@anonym_32b1dc po prve. Sama autorka ktora babku pozna zhodnotila ze babka nema akutne tazkosti.
Po druhe. Ci sa nam to paci alebo nie, zachranky su poctom vozidiel a ludskymi zdrojmi limitovane a preto je ich vyuzitie urcene len na obmedzene pripady.

anonym_2e326d
Dnes o 12:01

Moja má 92, pár krát ročne je jej horšie, sedem rokov každý rok bola vo februári týždeň v nemocnici. Dostane infúzie a uľaví sa jej. V týchto horúčavách tiež trpí ale snažíme sa zabezpečíť jej pohodlie,aj keď teraz pravidelnú ,, prechádzku,, nezvládla

anonym_32b1dc
Dnes o 12:13
@anonym_a87638

@anonym_32b1dc po prve. Sama autorka ktora babku pozna zhodnotila ze babka nema akutne tazkosti.
Po druhe. Ci sa nam to paci alebo nie, zachranky su poctom vozidiel a ludskymi zdrojmi limitovane a preto je ich vyuzitie urcene len na obmedzene pripady.

@anonym_a87638 na zhodnotenie stavu je tu vždy lekár! vždy. A nie laici na fóre. Verím tomu, že by si svoju babku nechala napospas osudu len preto, že už má 100! bola by si ľahostajná k jej prosbám? ako by si sa cítila ty na jej mieste? nemohla by som spať s vedomím, že som sa o to aspoň nepokúsila.

Autorka sa síce pýta čo má urobiť. Ale pýta sa práve preto, že nechce byť tou, ktorá rozhodne. Možno je to to posledné, čo pre ňu môže urobiť. Aj dispečing jej môže pomôcť, nemusí k nej hneď poslať sanitku.

autor
Dnes o 12:14

Keby som bola neohľaduplná voči ostatným, ktorí potrebujú urgentnú pomoc, by som tento príspevok ani nezaložila a ihneď volala! Opýtala som sa slušne, tak som aj chcela slušné názory a odpovede. To aj kamarátke by ste toto napísali, alebo vlastnej mame, babke toto poradili? Dobre sa vám komentuje anonymne.

anonym_93029f
Autor odpoveď zmazal
anonym_53914b
Dnes o 12:21

Skôr by som odporučila zavolať obvodnému lekárovi, zvyknú chodiť aj za pacientmi a na základe zhodnotenia stavu vie posúdiť či ro je alebo nie je na hospitalizáciu, pretože aj taká dehydratácia je stav čo patrí pod dohľad a obzvlášť u človeka s takým vekom. Obvodný lekár vie objednať aj sanitku (nie rýchlu) na prevoz.

zuzana76
Dnes o 12:22
@anonym_93029f
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_93029f podla mna (je to cisto moj sukromny nazor a ten aj praktizujem v mojej rodine, ano, dieta je pre mna dolezitejsie ako starsi clovek, bohuzial, ja to mam takto, smrt rodica je v urcitom veku ocakavana, smrt dietata je takmer neprezitelna)

janinah
Dnes o 12:24

Som zdravotnik,urcite volaj.

anonym_ce43a9
Dnes o 12:29
@janinah

Som zdravotnik,urcite volaj.

@janinah ako zdravotník, neustále tu kritizujúci všetko a všetkých, odporucas volať sanitku babke, ktorej je teplo a ťažsie sa jej dýcha? Veď to teraz všetkým! To je život ohrozujúci stav?

janinah
Dnes o 12:30
@anonym_ce43a9

@janinah ako zdravotník, neustále tu kritizujúci všetko a všetkých, odporucas volať sanitku babke, ktorej je teplo a ťažsie sa jej dýcha? Veď to teraz všetkým! To je život ohrozujúci stav?

@anonym_ce43a9 viem co písem.tebe anonym to vysvetlovat nemusim

bosorkabb
Dnes o 12:33

Určite zavolaj na linku 116 117 a uvidíš čo povedia.
Ak jej nebude lepšie po pití a ochladení volaj záchranku. Za hovor nič nedáš.

autor
Dnes o 12:35

Má bolesti 24/7, nízky tlak, reumu, tráviace ťažkosti, problémy so srdcom, v tomto teple sa jej to zhoršilo a vy ste usúdili, že jej je vlastne teplo a je smädná

anonym_a87638
Dnes o 12:37
@anonym_autor

Má bolesti 24/7, nízky tlak, reumu, tráviace ťažkosti, problémy so srdcom, v tomto teple sa jej to zhoršilo a vy ste usúdili, že jej je vlastne teplo a je smädná

@anonym_autor autorka ake odpovede si cakala?!

anonym_a87638
Dnes o 12:41

Podme si teraz zvysit zdravotne odvody xkrat aby sme mohli mat zaplatit tisicky sanitiek a zdravotnikov a poskytnut neobmedzenu zdrav starostlivost, VSETKO VSETKYM.
Podme transplantovat srdcia, takisto obmedzeny zdroj, storocnym ludom lebo inak ich "odsudime na smrt"

anonym_d89744
Dnes o 12:44

@anonym_autor vždy keď som si nebola istá, volala som na pohotovosť a opísala situáciu, teraz je na to určené aj číslo.
Skús zavolať tam, pre pokoj v duši a z niektorých slepic, hrdiniek od klávesnice si nič nerob, musia byť veľmi frustrovane a dokazujú si to takto , držím babke palce, ma krásny vek 🍀

anonym_d89744
Dnes o 12:45
@anonym_a87638

Podme si teraz zvysit zdravotne odvody xkrat aby sme mohli mat zaplatit tisicky sanitiek a zdravotnikov a poskytnut neobmedzenu zdrav starostlivost, VSETKO VSETKYM.
Podme transplantovat srdcia, takisto obmedzeny zdroj, storocnym ludom lebo inak ich "odsudime na smrt"

@anonym_a87638 keby sa dal transplantovať rozum takým hlupakom ako si ty, tak veľmi rada prispejem

aurelia2000
Dnes o 12:54
@anonym_autor

@anonym_autor Na nízky tlak tekutiny, a či jej aj minerály nechýbajú, mu sme dávali fluidex, pol tbl do pohára. Na žalúdok Iberogast.

zuzana76
Dnes o 12:54
@anonym_autor

@anonym_autor uz si tu zachranku volala?

7miriam77
Dnes o 12:55

Dnes je na odpadnutie veľa ľuďom, 100 ročná babka je ako dieťa, citlivejšia a krehkejsia. Sama musíš na nej vidieť, či tá sanitka je nutná,no v týchto palavach sanitky jazdia najmä k ľuďom kvôli extrémnemu teplu. Ja neviem, ak sa sanitky dožaduje, tak radšej zavolať ako potom celý život si vyčítať... či??? Sanitky jazdia k ozranom a kadejakým ľuďom, čo si nič nevážia, tak prečo by nemali ísť za 100 ročnou babkou??? ...

anonym_32b1dc
Dnes o 12:58

Vy všetci, ktorí tu tak vehementne uprednostňujete život iných, by ste svojej babke prosiacej o pomoc povedali do očí s kľudom angličana, že ale babi kľuuud, veď je len teplo a ty stará. Vieš koľkým ľuďom je teraz zle? na, napi sa vody a čakaj na smrť. A vo vedľajšej izbe by ste spokojne pili kávu, jedli nedeľný koláčik a čakali, kým babku klepne? neverím, že by ste sa takto bezcitne zachovali k svojmu blízkemu. Neverím. A ak áno, tak sa asi niekde stala chyba 😥

sense
Dnes o 13:01

Zavolaj na číslo čo ti tu bolo poradne a informuj sa tam. Nie na MK. Keď nie som si istá ohľadom takýchto veci vždy volám a oni už aj podľa popisu vedia zhodnotiť či treba poslať sanitku alebo ju máte doviesť alebo ako jej pomôcť.

anonym_1fae41
Dnes o 13:03

Prešlo už niekoľko hodín čo si založila tento príspevok. . Volala si tu záchranku? Čo povedali ??

zuzana76
Dnes o 13:04
@anonym_32b1dc

Vy všetci, ktorí tu tak vehementne uprednostňujete život iných, by ste svojej babke prosiacej o pomoc povedali do očí s kľudom angličana, že ale babi kľuuud, veď je len teplo a ty stará. Vieš koľkým ľuďom je teraz zle? na, napi sa vody a čakaj na smrť. A vo vedľajšej izbe by ste spokojne pili kávu, jedli nedeľný koláčik a čakali, kým babku klepne? neverím, že by ste sa takto bezcitne zachovali k svojmu blízkemu. Neverím. A ak áno, tak sa asi niekde stala chyba 😥

@anonym_32b1dc ja by som babke sanitku zavolala, ale ani by som nepanikarila a brala to tak, ze co sa ma stat, tak sa stane. Jasne, ze ak si pyta zachranku, treba jej ju zavolat. Ale smrti sa nikto nevyhneme, je lepsie to brat realisticky, ako sa z toho rutit a ano, smrt stareho cloveka je ocakavana, cely zivot sa na to pripravujeme, ze rodicia/stari rodicia zomru skor. Nestatsie je, ked zomrie dieta, to je pre mna nieco strasne. Smrt stareho cloveka beriem s raciom.

vler
Dnes o 13:04
@anonym_32b1dc

@anonym_32b1dc a Ty by si prijala s kludom anglicana, keby si volala zachranku k infarktu, topeniu, odpadnutiu, duseniu sa, masivnemu krvacaniu, ze im to trvalo hodinu lebo riesili 100rocnu pacientku ktora nemala akutne tazkosti?

terina25
Dnes o 13:06
@anonym_6ab567

100rocnej zene volat zachranku? Najvyssi cas vysvetlit babke ze tu dlho nebude a ci chce zomriet radsej v nemocnici ako doma

@anonym_6ab567 🤮

anonym_d75acf
Dnes o 13:06

Volala by som. Babka má vysoký vek.

anonym_1870c3
Dnes o 13:14

Vidim, ze ste sa o starého cloveka nestarali... Ak sa citi zle, treba volat.. Ma 100 rokov
A ta veta, ze povedať ze uz tu dlho nebude.... Je mi z vas niektorých zle.... Chcela by som vas pocut, ako to tej babke poviete, vy hrdinky

anonym_d89744
Dnes o 13:18
@anonym_6ab567

100rocnej zene volat zachranku? Najvyssi cas vysvetlit babke ze tu dlho nebude a ci chce zomriet radsej v nemocnici ako doma

@anonym_6ab567 si strašne hlúpa

anonym_32b1dc
Dnes o 13:20
@vler

@anonym_32b1dc a Ty by si prijala s kludom anglicana, keby si volala zachranku k infarktu, topeniu, odpadnutiu, duseniu sa, masivnemu krvacaniu, ze im to trvalo hodinu lebo riesili 100rocnu pacientku ktora nemala akutne tazkosti?

@vler naozaj toto napíše žena zo zdravotníctva? z pohotovosti? ty by si sa svojej babke otočila chrbtom?