icon

Môžem zavolať záchranku pre 100-ročnú ženu, ktorá nemá akútne ťažkosti?

Včera o 10:21

Dobrý deň. Môžem volať záchranku 100 ročnej žene, ktorá má ťažkosti ale nie akútne, bolesti skrz vek, teplo jej nerobí dobre a ťažko sa jej dostať k lekárovi? Nechcem volať záchranárov “zbytočne”, babka ma o to prosí a ja jej už neviem pomôcť. Ďakujem za akékoľvek rady.

patrike
Včera o 17:29
@fajnova

Je mi z vás niektorých zle. Také kruté a bezcitné ženy. Akože haló, to je na Slovensku jedna záchranka? Žeby chýbala u toho imaginarneho topiaceho sa dieťaťa, či čo ste tu splietali? Som zvedavá na vás, hrdinky, keď budete mať sto rokov a bude vám zle, aké budete frajerky a či svoju milujúcu vnučku pošlete do prdele s tým, že však som už stará. Predstavte si storočnú babičku, ako sedí krehká a bezbranná na posteli a prosí o sanitku a vy jej splechnete do očí tento. Kks... Aj svojej mame by ste to povedali? Fujtajbl. Môžte sa hanbiť. Každý jeden život si zaslúži ochranu.
Autorka, skús sa riadiť tým, čo ti tu poradila jedna z pricetnych žien. Zavolaj na to číslo a poraď sa s lekárom. Urob všetko, aby babke bolo lepšie.

@fajnova Dnes som pomahal hasicom evakuovat staru pani 90+, ale ak by som si mal vybrat a bol na to sam, tak vynesiem prve dieta z vedlajsieho bytu a pani tam necham. Samotni zachranari maju svoje postupy a nemaj iluzie. Napriklad pacientov s poslednymi stadiami rakoviny nejako extra neozivuju, pretoze by to len predlzilo ich utrpenie.
Tak isto ziadny zazrak neda 100 rocnu dokopy tak, aby nemala chronicke bolesti.

anonym_a87638
Včera o 17:29
@fajnova

Je mi z vás niektorých zle. Také kruté a bezcitné ženy. Akože haló, to je na Slovensku jedna záchranka? Žeby chýbala u toho imaginarneho topiaceho sa dieťaťa, či čo ste tu splietali? Som zvedavá na vás, hrdinky, keď budete mať sto rokov a bude vám zle, aké budete frajerky a či svoju milujúcu vnučku pošlete do prdele s tým, že však som už stará. Predstavte si storočnú babičku, ako sedí krehká a bezbranná na posteli a prosí o sanitku a vy jej splechnete do očí tento. Kks... Aj svojej mame by ste to povedali? Fujtajbl. Môžte sa hanbiť. Každý jeden život si zaslúži ochranu.
Autorka, skús sa riadiť tým, čo ti tu poradila jedna z pricetnych žien. Zavolaj na to číslo a poraď sa s lekárom. Urob všetko, aby babke bolo lepšie.

@fajnova topiace sa dieta nie je imaginarne, hlavne teraz ked sa ludia topia vo zvysenej miere. Okrem toho infarkty, urazy, dopravne nehody su udalosti ktore sa stavaju denne

patrike
Včera o 17:30
@anonym_a87638

@fajnova topiace sa dieta nie je imaginarne, hlavne teraz ked sa ludia topia vo zvysenej miere. Okrem toho infarkty, urazy, dopravne nehody su udalosti ktore sa stavaju denne

@anonym_a87638 To nevysvetlis, nastastie je tu dispecer, ktory rozhodne, kam posle vyjazd ako prvy (a 100 rocna to nebude).

krtko1313
Včera o 17:39
@iwesska

@anonym_90fd1a Jasne,v pohode nech umrie clovek s fibrilaciou,CMP, po autonehode,alebo topiace sa/ dusiace dieta, lebo babka ma chronicke bolesti a nema sa ako dostat k lekarovi. Tak nech ju vnucka nalozi do auta/taxik a ide na pohotovost. Zachranka nie je taxik,bez ohladu na to,ci ma 1 alebo 120 rokov.

@anonym_autor
@iwesska čo by zomreli. Takýto stav dajú do poradovníka. Keď nevieš nepíš blbosti.

zuzana76
Včera o 17:39

@anonym_autor ako ste na tom? Ste na urgente?

zuzana76
Včera o 17:41
@krtko1313

@anonym_autor
@iwesska čo by zomreli. Takýto stav dajú do poradovníka. Keď nevieš nepíš blbosti.

@krtko1313 nie je to tak, ze toho koho privezie sanitka, tak ide prednostne?

anonym_935436
Včera o 17:43

Moja starka raz volala k prastarkej s horsimi priznakmi zachranku a nechali jej zaplatit vyjazd ako neodovodneny... Babke daj mokry uterak na krk, malinovku do ruky a pusti jej telku. Zajtra zavolaj obvodakovi, ci ju moze prist po sichte pozriet k Vam domov.

zuzana76
Včera o 17:44

ja som pred dvomi rokmi viezla syna v noci o pol druhej na urgent s bolestami brucha, dali ho do poradovnika, medzitym prislo niekolko sanitiek zvacsa so starymi ludmi a my sme cakali, pomedzi to aj absolvoval nejake vysetrenie, ako odber krvi, uzv, rontgen... ale az rano o siestej sme mali diagnozu - zapal slepeho creva. Keby jemu slepak medzitym praskol, lebo ja som nevolala sanitku, ale isla autom a zatial sa venuju babke, co ju priviezla sanitka, to by bol asi dost pruser.

krtko1313
Včera o 17:49
@zuzana76

@krtko1313 nie je to tak, ze toho koho privezie sanitka, tak ide prednostne?

@zuzana76 ak zavoláš na 112 povieš aký máš problém, a oni zvážia či pošlú sanitku hneď, alebo ešte počkajú. Takto to presne bolo u našej babky pred 2 dňami. A dobre že sanitka prišla a zobralav85r pani, pretože mala veľké problémy s krvou. A už jej je aj lepšie. A presne tak bola ako táto pani. Takže za opýtanie nič nedáte.

zuzana76
Včera o 17:51
@krtko1313

@zuzana76 ak zavoláš na 112 povieš aký máš problém, a oni zvážia či pošlú sanitku hneď, alebo ešte počkajú. Takto to presne bolo u našej babky pred 2 dňami. A dobre že sanitka prišla a zobralav85r pani, pretože mala veľké problémy s krvou. A už jej je aj lepšie. A presne tak bola ako táto pani. Takže za opýtanie nič nedáte.

@krtko1313 jasne, len ja pisem, ze ja som namiesto volania sanitky nalozila syna do auta a tym padom sme v cakani, sice na prijme robia tiez triedenie pacientov, len neviem, ci pacient privezeny autom s vaznejsim stavom moze preskocit niekoho, koho privezie sanitka.

anonym_8c1126
Včera o 17:52
@krtko1313

@krtko1313 112 neslúži pre takýto prípad. Keď už tak 155. Operátor rozhodne či pošle sanitku, čo v tomto prípade neurobí. Oprávnene.

anonym_8c1126
Včera o 17:55
@zuzana76

@krtko1313 jasne, len ja pisem, ze ja som namiesto volania sanitky nalozila syna do auta a tym padom sme v cakani, sice na prijme robia tiez triedenie pacientov, len neviem, ci pacient privezeny autom s vaznejsim stavom moze preskocit niekoho, koho privezie sanitka.

@zuzana76 samozrejme, že môže. Pacienta zo sanitky síce na urgente preberú hneď, aby sanitka mohla ísť ďalej. Ak jeho stav nie je až tak vážny počká si na poradie.

anonym_583c49
Včera o 18:18
@anonym_a989db

@anonym_583c49 cize zomrel sam v nemocnici bez rodiny ? v 90 rokoch ? dozil sa pekneho veku

@anonym_a989db žiaľ áno. Babka bola ešte prinom večer. Keď prišla domov volali že zomrel. 10 minút potom ako odisla.

patrike
Včera o 18:26
@anonym_8c1126

@zuzana76 samozrejme, že môže. Pacienta zo sanitky síce na urgente preberú hneď, aby sanitka mohla ísť ďalej. Ak jeho stav nie je až tak vážny počká si na poradie.

@anonym_8c1126 Kedze mam pomerne nedavnu skusenost s urgentom, funguje to takto :
sanitka ma doviezla, dispecerka si vypocula od zachranarov predbeznu diagnozu a cakal som na chodbe, personal sanitky bol pri mne, az kym ma nezobrali dnu k lekarovi. Pacient dovezeny sanitkou tam nie je vyklopeny. Samozrejme tam boli strasne chori opaleni spoluobcania, ktori mali reci, ze idem prvy, lebo som biely.

loliki
Včera o 18:37
@vler

@anonym_32b1dc a Ty by si prijala s kludom anglicana, keby si volala zachranku k infarktu, topeniu, odpadnutiu, duseniu sa, masivnemu krvacaniu, ze im to trvalo hodinu lebo riesili 100rocnu pacientku ktora nemala akutne tazkosti?

@anonym_autor Ja by som zavolala a oni už vyhodnotia, či prídu alebo nie. Ty urob svoju povinnosť a záchranári svoju.
@vler Nikdy nevieš, aké problémy má človek okrem toho, že má 100 rokov. Práveže si zaslúži starostlivosť a pomoc v týchto horúčavách. Kto ťa k tej bezcitnosti vychoval, že starším ľuďom sa už nemá pomáhať? To aká si ty beštia? Keby niekto povedal, že po 50-ke už nevolajte RZP? O čo je ten 50-nik lepší či viac? Mal žiť tak, aby nedostal infarkt. Babka to dokázala, majú sa snažiť aj ostatní. Nie len sa prežierať a potom nárokovať si RZP.

vler
Včera o 18:57
@loliki

@anonym_autor Ja by som zavolala a oni už vyhodnotia, či prídu alebo nie. Ty urob svoju povinnosť a záchranári svoju.
@vler Nikdy nevieš, aké problémy má človek okrem toho, že má 100 rokov. Práveže si zaslúži starostlivosť a pomoc v týchto horúčavách. Kto ťa k tej bezcitnosti vychoval, že starším ľuďom sa už nemá pomáhať? To aká si ty beštia? Keby niekto povedal, že po 50-ke už nevolajte RZP? O čo je ten 50-nik lepší či viac? Mal žiť tak, aby nedostal infarkt. Babka to dokázala, majú sa snažiť aj ostatní. Nie len sa prežierať a potom nárokovať si RZP.

@loliki bestia si ty, pouzivat take vyrazy. Ja som svoj nazor napisala slusne a a vacsina prispievateliek do tejto temy suhlasi ze toto nie je dovod volat zachranku

zuzana76
Včera o 19:08
@loliki

@loliki tak storocni bezne umieraju, alebo ani neziju, ten 50tnik moze mat este skolopovinne deti a mohol mat nehodu, cokolvek, nemusi sa prezierat, takisto male dieta moze priviest zachranka, 100 rocny clovek ma bohuzial svoj zivot za sebou a uz naozaj caka len na to jedno. Ja ako dispecerka by som tiez uprednostnila mladsieho, bohuzial.

zuzana76
Včera o 19:17

A vsade kde citam, tak sa pise, ze zachranka nie je na chronicke potiaze ako reuma, chronicke bolesti, ked uz tak z dovodu dehydratacie v tomto pripade

patrike
Včera o 19:18
@zuzana76

@loliki tak storocni bezne umieraju, alebo ani neziju, ten 50tnik moze mat este skolopovinne deti a mohol mat nehodu, cokolvek, nemusi sa prezierat, takisto male dieta moze priviest zachranka, 100 rocny clovek ma bohuzial svoj zivot za sebou a uz naozaj caka len na to jedno. Ja ako dispecerka by som tiez uprednostnila mladsieho, bohuzial.

@zuzana76 Nehovoriac o tom, ze nik nema narok na prijemne dozitie bez obtazujucich neriesitelnych chorob, pripadne bolesti. V tomto je zivot nespravodlivy a minimum ludi zomrie nahle v spanku.
Podstata staroby je postupne zhorsovanie telesnych funkcii, niekto len zle pocuje, ineho strasne bolia klby. V takom veku je diskomfort uplne normalna sucast zivota a nie dovod volat zachranku. Ani 20 rocne auto nie je v stave, ako nove.

zuzana76
Včera o 19:18

Moj dedko takto skonal na infarkt ako 68 rocny, ze sa nedockal sanitky, lebo isla najskor k inemu pacientovi

anonym_d819bf
Včera o 19:19
@anonym_c2b19b

Babka prosi o zachranku,platila si dosť rokov na to aby mohla zavolať a prípadne ju odnaviguju čo robiť alebo nerobiť! takže neviem čo sa spekuluje vôbec zavolať!
A to,ze ma 100 rokov nieje o nič menej clovek ako úplne niekto iny, kto prosí o zachranku
Tak sa spamatajte
A to ze je jedna sanitka v okrese nieje babkina vina
Stále je to na tom ako sa vyjadria oni!! A nie, že tu z brucha budu trepať, že nevolat!raz vy budete prosiť o pomoc a nikto vás nebude počúvať, tak sa zobudíte!ale neskoro!

@anonym_c2b19b platila si dost rokov?? Prepac, ale ta 100 rocna babka je uz 50 rokov na dochodku. Za tych 50 rokov urcite viac dostala zo statnej kasy ako za 30/35 rokov pracovneho zivota vlozila. Ja by som nevolala. Ak jej je naozaj zle, zobrala by som ju na pohotovost. Ale ako bolo spomenute vyssie. Nemocnice bez klimy, cudze prostredie. Skor zomrie tam ako ked ju budu doma ochladzovat.

zuzana76
Včera o 19:20
@anonym_d819bf

@anonym_c2b19b platila si dost rokov?? Prepac, ale ta 100 rocna babka je uz 50 rokov na dochodku. Za tych 50 rokov urcite viac dostala zo statnej kasy ako za 30/35 rokov pracovneho zivota vlozila. Ja by som nevolala. Ak jej je naozaj zle, zobrala by som ju na pohotovost. Ale ako bolo spomenute vyssie. Nemocnice bez klimy, cudze prostredie. Skor zomrie tam ako ked ju budu doma ochladzovat.

@anonym_d819bf akurat na toto som myslela, ze ta isla do dochodku mozno tak v 55 a teda uz 45 rokov nepracuje pravdepodobne

anonym_3d8129
Včera o 19:25
@anonym_autor

Keby som bola neohľaduplná voči ostatným, ktorí potrebujú urgentnú pomoc, by som tento príspevok ani nezaložila a ihneď volala! Opýtala som sa slušne, tak som aj chcela slušné názory a odpovede. To aj kamarátke by ste toto napísali, alebo vlastnej mame, babke toto poradili? Dobre sa vám komentuje anonymne.

@anonym_autor ty si tiež anonym

autor
Včera o 20:04
@anonym_3d8129

@anonym_autor ty si tiež anonym

@anonym_3d8129 som anonym, ale nikomu nepíšem bezcitné názory, za ktoré sa ukrývam..som anonym kvôli mojej otázke a to je rozdiel

anonym_6b4e27
Včera o 20:08

Je uz jej lepsie? Volala si niekam? Ono kym ty sama vidis ze to nie je nic urgentne tak pockat do zajtra. Volat obvodnej a uvidis co poradi.
Ak sa to nieco nezda volaj... i ked aj v tomto su rozne nazory. Ty vies ci babka este moze zit 2-3-5 rokov. Alebo jej zivot uz je na vlasku. Ci chce ist do nemocnice alebo radsej doma. V pokoji. Kazdy chce od zivota niekedy aj od smrti ine....

anonym_a989db
Včera o 20:09
@anonym_autor

@anonym_3d8129 som anonym, ale nikomu nepíšem bezcitné názory, za ktoré sa ukrývam..som anonym kvôli mojej otázke a to je rozdiel

@anonym_autor a volala si ? co ti povedali ? Babka pije pravidelne aj mineralku ked ma nizky tlak ?

anonym_d819bf
Včera o 20:11

Autork sa zapaja, ale ani raz neodpovedala, co spravila s babkou.

autor
Včera o 20:30

UPDATE:
Tak ako sme dopadli? Vidim, že sa poniektoré pýtate..

Babke som nevolala sanitku, je stále doma a konečne zaspala. Bola som jej celý deň oporou, počúvala ju, ochladzovala ju, podavála tekutiny a veľa ďalšieho ako po iné dni, tak aj dnes. Sľúbila som jej, že zajtra zavolám jej lekárovi a opýtam sa ho či chodí domov k starým ľudom. Volala som na linku 116 117, nedvíhali mi. Hovorím si, že ju to možno aspoň trošku upokojí, že sa s tým niečo robí, lebo naozaj veľa robí hlava. Tak verím, že bude všetko v poriadku, aj keď lepšie už asi nebude, no nedá mi sa dívať na tú bolesť a pozerať na človeka, ktorý sa každý deň modli, aby zomrel. Ďakujem veľmi pekne za všetky užitočné rady.

Verzia 2:
Babke som nevolala sanitku, lebo načo, veď je aj tak stará, nech zomrie doma, čo som sprostá? Veď je aj tak skoro polovicu života na dôchodku, takže od štátu viac vzala ako dala, teda škoda našich peňazí na výjazdy. Povedala som jej, tebe je teplo? To je polovici Slovenska, tak čuš! Tu máš vodu, napi sa. Zrazu ju všetko prešlo a poďakovala mi, že som napísala na modrý konik, kde sa našla polka anonymov bez chrbtovej kosti.

loliki
Včera o 20:31
@zuzana76

@zuzana76 Pri takejto starostlivosti a prístupe sa ani nečudujem, že umierajú. Ale dobre vedieť, radšej nepoviem, že má 100 rokov. Ty ako dispečérka posúdiš, že v tej chvíli kde potrebuješ poslať RZP. Ale ako dcéra snáď nepovieš svojej 100 ročnej mame, že mami, nebudem ti volať sanitku, čakám, že už konečne umrieš.

anonym_928c09
Včera o 20:41

@anonym_autor verím, že si babku dala do relatívne klubového režimu, nejaký čaj a vodu, možno aj polievku a preklenutie ste tu horúčavu . Zajtra jej kľudne zavolaj jej doktora, nech sa na ňu príde pozrieť.