Môžem zavolať záchranku pre 100-ročnú ženu, ktorá nemá akútne ťažkosti?
Dobrý deň. Môžem volať záchranku 100 ročnej žene, ktorá má ťažkosti ale nie akútne, bolesti skrz vek, teplo jej nerobí dobre a ťažko sa jej dostať k lekárovi? Nechcem volať záchranárov “zbytočne”, babka ma o to prosí a ja jej už neviem pomôcť. Ďakujem za akékoľvek rady.
@anonym_2cb2e5 Ja ti len prajem minimálne takú istú dlhovekosť, aj tvojim rodičom, nech viete, čo to je. Si potom spomeň na slová, ktoré si tu písala.
@anonym_autor autorka, do prdele uz. Ty si popisala aj nazvala stav svojej babky ako neakutny. Ty si napisala ze dakujes za akekolvek rady. Tie rady vacsinou boli, ze toto nie je na zachranku. Radami na tomto fore nie si povinna sa riadit. Je to uplne tvoja volba co si nakoniec urobila. A teraz nam este sarkasticky prajes dlhovekost?!
@zuzana76 tiež som mala v hospici rodinného príslušníka umierajúceho na rakovinu.Tam nezoberú človeka len preto,že má denno-denné bolesti,ale musí mať diagnózu.
Autorka doslova píše,že má bolesti NIE AKÚTNE.Žiadnu diagnózu nespomína.Tak ju už mala dávno zobrať k lekárovi.
@anonym_3d8129 ale ona diagnozu ma, ma reumu, ktora moze byt aj vazna a progredujuca, plus pisala, ze nieco so srdcom, tam mozu byt aj ludia s autoimunitnymi ci inymi chorobami, nielen s rakovinou, ide o paliativnu starostlivost, ktoru clovek v takom velu a s pridruzenymi chorobami moze potrebovat. Prijatie odsuhlasi alebo nie lekar v hospici na zaklade obsiahlej spravy od osetrujuceho vseobecneho lekara.
@zuzana76 tiež som mala v hospici rodinného príslušníka umierajúceho na rakovinu.Tam nezoberú človeka len preto,že má denno-denné bolesti,ale musí mať diagnózu.
Autorka doslova píše,že má bolesti NIE AKÚTNE.Žiadnu diagnózu nespomína.Tak ju už mala dávno zobrať k lekárovi.
@anonym_3d8129 pisala ma bolesti 24/7, reumu, nizky tlak, traviace tazkosti, problemy so srdcom a to sme nevideli lekarsku spravu
@anonym_3d8129 a babka nemusi byt umiestnena v hospici, moze byt aj doma, ale mobilny hospic prevezme nad nou starostlivost a paliativnu liecbu, ak ju potrebuje.
Paliatívna liečba je komplexná zdravotná a ošetrovateľská starostlivosť zameraná na zmiernenie bolesti a utrpenia u pacientov s pokročilým, nevyliečiteľným ochorením. Jej hlavným cieľom nie je vyliečiť chorobu, ale zabezpečiť najvyššiu možnú kvalitu života a dôstojnosť pre pacienta aj jeho rodinu.
@anonym_3d8129 nie akutny znamena, ze nepatriaci na urgent a zachranku, ona ma tazkosti chronickeho charakteru
@anonym_a58fee volal som mame záchranku, dusenie, lapanie po vzduchu. Záchranár mi vynadal, že som mal volať dopravnú zdravotnú službu a ísť s ňou k obvodnému a neblokovať záchranku. V nemocnici následne mama zomrela.
@anonym_f75448 to ma mrzí ale viete koľko krát sa zneužíva rzp ?
Lapanie po dychu je zas iné ale keď je niekto viditeľne ok je smiešne volať sanitku alebo kvôli vysokému tlaku
Ja som bola v situácii keď mne volali sanitku aj keď som nechcela
Keď sa mi stal úraz išla som na pohotovosť alebo k obvodnému
Otras mozgu , vykĺbené rameno krátko po epi záchvate v noci
Pri ďalšom vyklbeni som počkala do druhého dňa aby som neobťažovala , horúčky 40 , tlak 180/160 nešiel znížiť a aj tak som nikoho nevolala robila som všetko možné aby sa znížil
V Afrike v busi by uz babka sedela v kute chatrce a obcas by od nej odohnali muchy. Nas socialny system je neudrzatelny a vy co sa tu zavzdusnujete, sa uz musite postarať same aby ste prezili. Neprezietat sa a cvicit, vdaka ficine to bude o hubu.
@anonym_3d8129 a babka nemusi byt umiestnena v hospici, moze byt aj doma, ale mobilny hospic prevezme nad nou starostlivost a paliativnu liecbu, ak ju potrebuje.
Paliatívna liečba je komplexná zdravotná a ošetrovateľská starostlivosť zameraná na zmiernenie bolesti a utrpenia u pacientov s pokročilým, nevyliečiteľným ochorením. Jej hlavným cieľom nie je vyliečiť chorobu, ale zabezpečiť najvyššiu možnú kvalitu života a dôstojnosť pre pacienta aj jeho rodinu.
@zuzana76 ona nie je paliatívny pacient,už to konečne pochop!
@zuzana76 ona nie je paliatívny pacient,už to konečne pochop!
@anonym_3d8129 no ale toto by jej pomohlonamiesto urgentu ovela viac, ona ma uzkost z toho co bude nasledovat, potrebovala by pravidelny dohlad, mozno aj upokojujuce lieky, lieky proti bolesti a niekoho, kto ju pride skontrolovat. Navyse pomoze tym aj rodine, ktora bude instruovana, co robit a co jej ledy podat. Ona nie je pacient na urgent.

@anonym_3d8129 presne viem, kedze sme tam mali dvoch clenov, nedala sem babkin chorobopis, takze nie, nevieme, ci nie je tento pripad, v hospici moze byt clovek az sest mesiacov a dokonca ich niekedy prepustia domov