icon

Opatrovanie seniora: Ako vás platia?

14. apr 2026
autor
14. apr 2026

Opatrujem, v týždni sadzba na hodinu. To je v poriadku Potom ma poprosili v nedeľu, vraj priplatia. Bolo to na cca 2 hod. Vsetko ok. Potom aj další týždeň víkend - sobota, nedeľa, spolu tri hodiny. Ale hodina a pol cesty a taxa ako normálne. Bolo mi hlúpe vypýtať si viac (že som v nedeľu ráno skoro vstávala a sobota večer). Myslela som, že to dotyčnému akosi pride prirodzené, čo to obnáša, no zjavne nie. No moja chyba. Keby ste mali niekoho na opatrovanie, vážite si? Ak vstane na hodinu a pol cez víkend? Či to beriete ako samozrejmosť? Toto ma zaujíma ďakujem. Rada budem za názor, ako sa to dnes berie. Som asi stará škola ešte.

anonym_9ab8fe
14. apr 2026

V tyzdni opatrujete, cez vikend tiež, máte nejaky svoj život ? Povedala by som, že cez víkend máte vlastné plány, ja by som sa využívať nenechala

autor
14. apr 2026
@anonym_9ab8fe

V tyzdni opatrujete, cez vikend tiež, máte nejaky svoj život ? Povedala by som, že cez víkend máte vlastné plány, ja by som sa využívať nenechala

@anonym_9ab8fe je to len pol úväzku. O to nejde. Ide o ten princíp

anonym_db4dd9
14. apr 2026

Mne príde upratovačka upratať niekedy v piatok, niekedy v sobotu, niekedy v nedeľu. Rovnaká sadzba.

tundra
14. apr 2026
@anonym_autor

Opatrujem, v týždni sadzba na hodinu. To je v poriadku Potom ma poprosili v nedeľu, vraj priplatia. Bolo to na cca 2 hod. Vsetko ok. Potom aj další týždeň víkend - sobota, nedeľa, spolu tri hodiny. Ale hodina a pol cesty a taxa ako normálne. Bolo mi hlúpe vypýtať si viac (že som v nedeľu ráno skoro vstávala a sobota večer). Myslela som, že to dotyčnému akosi pride prirodzené, čo to obnáša, no zjavne nie. No moja chyba. Keby ste mali niekoho na opatrovanie, vážite si? Ak vstane na hodinu a pol cez víkend? Či to beriete ako samozrejmosť? Toto ma zaujíma ďakujem. Rada budem za názor, ako sa to dnes berie. Som asi stará škola ešte.

@anonym_autor za nedelu 100% na viac,len treba to odkomunikovat vopred.Ano pane,ked potrebujete rada pridem,ale sobota 50% a nedela 100% prirazka.Nz.

anonym_9ab8fe
14. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_9ab8fe je to len pol úväzku. O to nejde. Ide o ten princíp

@anonym_autor určil ti niekto plat? Alebo si si určila sama? Mala si ratať aj s cestovným, ak máš nejakú zmluvu, mala si si určiť priplatok za víkend a noc

autor
14. apr 2026
@anonym_9ab8fe

@anonym_autor určil ti niekto plat? Alebo si si určila sama? Mala si ratať aj s cestovným, ak máš nejakú zmluvu, mala si si určiť priplatok za víkend a noc

@anonym_9ab8fe nie, išlo len o týždeň. Víkend, ok podľa dohody. Ale akási "ľudskosť" mi vyjadruje, že ak robím niečo nad rámec (je tam ochota), tak dotyčný to akože ocení. Ale ako vravím, som starší ročník a asi to dnes neplatí,....taká ľudská samozrejmosť. Nuž, moja chyba a ponaučenie.

tundra
14. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_9ab8fe nie, išlo len o týždeň. Víkend, ok podľa dohody. Ale akási "ľudskosť" mi vyjadruje, že ak robím niečo nad rámec (je tam ochota), tak dotyčný to akože ocení. Ale ako vravím, som starší ročník a asi to dnes neplatí,....taká ľudská samozrejmosť. Nuž, moja chyba a ponaučenie.

@anonym_autor ludskost a slusnost sa pomaly a isto vytraca z nasich zivotov.Niektore diskusie, aj tu na MK su toho zivym prikladom...

autor
14. apr 2026
@tundra

@anonym_autor ludskost a slusnost sa pomaly a isto vytraca z nasich zivotov.Niektore diskusie, aj tu na MK su toho zivym prikladom...

@tundra áno, 🙁. Ach

anonym_026877
14. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_autor V prípade, že by si dochadzala do zamestnania, zamestnávateľa by nezaujímalo, že kedy vstávaš a ako dlho cestuješ k tomu,aby si bola načas v práci...ALE, zároveň v zamestnaní za prácu cez sobotu, nedeľu a sviatok by si mala príplatky.Bolo by správne, keby na to myslela rodina opatrovaneho.Kedze na to "zabudli,, pripomeň im to a za tieto víkendové práce navyše pýtaj viac peňazí.

anonym_9ab8fe
14. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_autor vcera tu pisali o poslickovi donásky, ktorý chodí v dazdi roznášať jedlo, či je fajn mu dať tringelt .. nie, ja by som mu nedala, volba jeho práce, je platený zamestnávateľom, ani smetiarom, či poštárkam nedávame priíplatky, keď pre nás pracujú...

Čiže aj tvoja voľba bola v povolaní, ale máš právo si pýtať na víkend viac, bez toho, aby si čakala, že ti to niekto dá sám od seba.. máš plné právo, povedať nie, neprídem cez víkend strážiť, pretože mám svoj program, ako aj v práci sú víkendy, sviatky a nocne zmeny platene nadrámec

autor
14. apr 2026
@anonym_9ab8fe

@anonym_autor vcera tu pisali o poslickovi donásky, ktorý chodí v dazdi roznášať jedlo, či je fajn mu dať tringelt .. nie, ja by som mu nedala, volba jeho práce, je platený zamestnávateľom, ani smetiarom, či poštárkam nedávame priíplatky, keď pre nás pracujú...

Čiže aj tvoja voľba bola v povolaní, ale máš právo si pýtať na víkend viac, bez toho, aby si čakala, že ti to niekto dá sám od seba.. máš plné právo, povedať nie, neprídem cez víkend strážiť, pretože mám svoj program, ako aj v práci sú víkendy, sviatky a nocne zmeny platene nadrámec

@anonym_9ab8fe áno, preto, aj keď mi je ľúto opatrovanej, nabudúce som sa rozhodla cez víkend neprísť. Žiaľ, ak si niekto nevie vážiť prácu a pomoc, nech sa postará sám. Pravda.

janinah
14. apr 2026

Za ziadne peniaze by som tak cez vikend nechodila. Nemas potom cas a priestor na oddych a na svoj život. Opatrovanie je zaslužné,ale odtiaĺ potiaĺ. A hlavne,ak uz nie si najmladšia.

autor
14. apr 2026
@janinah

Za ziadne peniaze by som tak cez vikend nechodila. Nemas potom cas a priestor na oddych a na svoj život. Opatrovanie je zaslužné,ale odtiaĺ potiaĺ. A hlavne,ak uz nie si najmladšia.

@janinah áno, máš pravdu. Venovala som prac.život soc.sfére. Ale zase už odtiaľ - potiaľ. Akoby čím väčšiu ochotu človek preukáže, tým paradoxne je viac využívaný 😞. Stačilo mi. Je náročné starať sa o druhého s rešpektom, úctou za každých okolností. Najmä ak neprichádza rešpekt a ocenenie patričné.

anonym_1ed85f
14. apr 2026

Máš sa ozvať alebo neriešiť. Nabudúce povedz, že cez víkend berieš viac, nemusíš sa urážať, nie každému dopne.

autor
14. apr 2026
@anonym_1ed85f

Máš sa ozvať alebo neriešiť. Nabudúce povedz, že cez víkend berieš viac, nemusíš sa urážať, nie každému dopne.

@anonym_1ed85f ja sa práve neurážam, len mám výčitky k sebe, že sa "nahlas neocením, neozvem", lebo myslím, že inteligentom to docvakne samo.
Ale asi nie. Proste som bola inak vychovávaná a iná doba je.

anonym_1ed85f
14. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_1ed85f ja sa práve neurážam, len mám výčitky k sebe, že sa "nahlas neocením, neozvem", lebo myslím, že inteligentom to docvakne samo.
Ale asi nie. Proste som bola inak vychovávaná a iná doba je.

Teraz ich urážaš pre zmenu. Stačí si naozaj vypýtať, nehanbi sa, nehnevaj sa. Ty si minule pomohla, to nech ťa teší, ale nabudúce sa skús ozvať a uvidíš. Možno to nebude problém.

autor
14. apr 2026
@anonym_1ed85f

Teraz ich urážaš pre zmenu. Stačí si naozaj vypýtať, nehanbi sa, nehnevaj sa. Ty si minule pomohla, to nech ťa teší, ale nabudúce sa skús ozvať a uvidíš. Možno to nebude problém.

@anonym_1ed85f ďakujem. Asi máš pravdu, trochu som z toho ostala akoby sklamaná. No, nabudúce asi nebude. Bola som v rodinách, kde sme boli spokojní, obe strany. Možno preto ma to akosi viac prekvapilo, či zaskočilo.

anonym_4f74a8
14. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Dotycnej rodine vystavujes fakturu? Ak ano, daj si 50% za sobotu, 100% za nedelu.
Ak nie, tak bud rada, ze dostanes peniaze. Neodvadzas dane, Ja by som nedala.

anonym_7e7360
14. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_autor ako niekto vyššie podotkol, tiež mi ako prvé napadlo, či ťa platia na ruku alebo pre nich pracuješ oficiálne (tipujem, že nie). Ak si si určila hodinovú taxu všeobecne bez ohľadu na dni v týždni, tak nerozumiem, prečo čakáš nejaké príplatky

mogaa
15. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_autor tak príplatky sú jasne určené pre zamestnancov, čo ty ale nie si....teda ak nie si zamestnaná klasicky ako zamestnanec, tak si sa mala ohlásiť pri vyplácaní, prípadne sa vopred dohodnúť na sume za víkend....

mogaa
15. apr 2026

@anonym_autor ale poučenie pre teba, nabudúce povedz že sa ti za tú sumu neoplatí vstávať cez víkend alebo rovno odmietni...