icon

Som nešťastná zo správania 70-ročnej matky

Včera o 17:23

Keďže sa veci vyvinuli tak ako to momentálne je, som dlhší čas doma, s mojou 70 ročnou mamou. Úprimne, mám ju rada, ale jej správanie je mi normálne odpudive, úplne mi lezie s tým na nervy. Vysvetlím, mama je relatívne zdravá, mobilná, nie je ani dementna, nič také všetko má v poriadku, lieči sa akurát na tlak. Avšak nerozumiem jej správaniu, príde mi úplne ako blbá, jej celodenný program je ísť ráno na 10 minútovú vychádzku so psom, a tým to padlo. Potom sú ľahne do postele a číta do 11-12.ej, naobedujee sa , zaspí. Poobede si sadne k televízoru a sedí tam či niečo ide, či nie, do cca 22.ej, a potom do postele. Absolútne ju nezaujima, že je napr.spinavy sporák ( robota na 10 minút), že v drese je riad, ktorý treba umyť, že by bolo vhodné aspoň 2-3 x týždenne umyť podlahu, raz za čas umyť napr kúpeľňu, proste úplne bežné veci, proste všetko úplne ignoruje. Aby bolo jasné, ja všetko urobím sama, nemám s tým problém, ale vadí mi jej absolútna ľahostajnosť k poriadku, dokonca aj kúpať ju musím vyháňať, kúpe sa raz za týždeň, ako za starých čias bolo, ale aj to jej musím povedať zvýšeným tónom. Pritom opakujem, nie je dementna, len mám pocit, že jej odkedy je doma na dôchodku kus preplo. Strašne ma to vytáča, nepoviem, keby bola chorá, imobilná. Ale nie je, len je strašne neporiadna, neprakticka, lenivá. Pol dňa prelezi v posteli s knihou, ďalší pol deň sedí pred TV. Nie že by bola rada, že je v takom veku sebestačná, ona akoby si normálne privolavala imobilnost a demenciu. Som z nej zúfalá, neviem ako jej to mám normálne povedať, aby sa neurazila. Normálne sa už teším, keď budem môcť vypadnúť

autor
Včera o 18:03
@luciaruz

@anonym_autor toto mate cez kopirak ako my. Uplne upadala aj mentalne. Za par rokov bola dementná a ležiaca. Mrzi ma to, ale nevyzerá to u vas nádejne.

@luciaruz Ach bože, ani nehovor. Toho sa bojím ako čert kríža

petronelag

Tí starší ľudia už okolo 70-tky často mávajú už aj trochu slabšie zdravie, napr. bolí ich chrbát, kolená a ťažšie sa im pohybuje, ale niektorí nerobia, keď nemusia a ťažko ich je motivovať. A zase poznám jednu 70-tničku, ktorá ešte opatruje ZŤP, pritom píše správy, objednávky a pod. na počítači a keď niekde ide -tak sa pekne upraví ako za mlada. A keby ste juj povedali, že ideme upratovať a obe upratovali?

anonym_43b958
@anonym_autor

@beata_k Ako vážne? Dovod nie je žiadny, rozumieš, žiadny. Len ten, že " môže", lebo už je na dôchodku

@anonym_autor ja nerozumiem čo jej nedáš pokoj a nútis ju do života ktorý nechce. Veď už má vek aby konečne žila podľa seba. Aj Tebe niekto riadi život aby si ho žila inak ako chceš? Nerozumieš jej, nezmenis jej život. Nauč sa rešpektovať druhých. Podľa toho čo píšeš nevieš čo je depresia. Aj keď sa na ňu údajne liecis. Či máš vzdelávanie že to akože vieš posúdiť. Môže mať depresiu.

anonym_c5687c
Včera o 18:04

@anonym_autor Moja sa tak správa keď má depresie. Ale nechodí von,nevie variť, je tichá, depresívna.

autor
Včera o 18:06
@petronelag

Tí starší ľudia už okolo 70-tky často mávajú už aj trochu slabšie zdravie, napr. bolí ich chrbát, kolená a ťažšie sa im pohybuje, ale niektorí nerobia, keď nemusia a ťažko ich je motivovať. A zase poznám jednu 70-tničku, ktorá ešte opatruje ZŤP, pritom píše správy, objednávky a pod. na počítači a keď niekde ide -tak sa pekne upraví ako za mlada. A keby ste juj povedali, že ideme upratovať a obe upratovali?

@petronelag Vieš čo, ani nemám chuť jej niečo vravieť, načo. Však má oči, vidí, že treba upratať. Nie, ona si vezme knihu a ľahne do postele

anonym_5c1042
Včera o 18:07

Poznáme, k tomu ešte zberateľstvo, darmo sa tam upratuje, keď zvlačuje a uschováva všetky možné sáčky, krabice, ruličky z toaleťákov, prázdne obaly z fliaš, z masla, krabice z mlieka. Vyhodiť nič, pretože všetko potrebuje. Kvety pokapané, zrkadlo v kúpeľni ofŕkané, že nie je vidieť svoj odraz. Hygiena tiež nič moc, pri upozornení spustí falošný plač. Tvoja aspoň číta a kuká TV. Naša známa len sedí a ľutuje sa. Nepomohlo nič, ani džavot detí, upratanie, lekárovi ani za svet.

anonym_bd1268
Včera o 18:08

@anonym_autor a teba čo drží u mami? Pohodlnosť, dlhy, alebo čo? Je sebestačná, mobilná, nepotrebuješ bývať u nej.

autor
@anonym_43b958

@anonym_autor ja nerozumiem čo jej nedáš pokoj a nútis ju do života ktorý nechce. Veď už má vek aby konečne žila podľa seba. Aj Tebe niekto riadi život aby si ho žila inak ako chceš? Nerozumieš jej, nezmenis jej život. Nauč sa rešpektovať druhých. Podľa toho čo píšeš nevieš čo je depresia. Aj keď sa na ňu údajne liecis. Či máš vzdelávanie že to akože vieš posúdiť. Môže mať depresiu.

@anonym_43b958 Ty nerozumieš o čo mi ide? Ide mi o to, že na všetko rezignovala, a pôjde to s ňou len z kopca, aj keby nemuselo. Či fyzicky, či psychicky. A áno, samozrejme, že neviem, či je depresia, len sa na ňu 16 rokov liečim, a videla som už xy prípadov

anonym_a2e0c2

To čo opisuješ je pre mňa neznáme. Mne mama pomáhala s dieťaťom.
chodila s ním každé ráno do mš, keď dieťa podrástlo každé ráno išla odprevadiť ku škole. Cestou späť spraviť menší nákup v Jednote.
Prišla jar - pracovala v záhrade - sadila, plela, polievala...
do záhrady chodila pracovať ešte aj v 80tke.
V lete tiež vylihuje v posteli?

autor
Včera o 18:10
@anonym_bd1268

@anonym_autor a teba čo drží u mami? Pohodlnosť, dlhy, alebo čo? Je sebestačná, mobilná, nepotrebuješ bývať u nej.

@anonym_bd1268 Čítaj celý diskusiu, ja bývam inde, len raz za mesiac prídem na chvíľu domov. Dlhý, ani pohodlnosť chvalabohu nepoznam

anonym_ada1c9
Včera o 18:12

@anonym_autor kebyze chodis do prace, nestaras sa o to co robi mamina na dochodku. preco nepracujes?

anonym_43b958
@anonym_autor

@anonym_43b958 Ty nerozumieš o čo mi ide? Ide mi o to, že na všetko rezignovala, a pôjde to s ňou len z kopca, aj keby nemuselo. Či fyzicky, či psychicky. A áno, samozrejme, že neviem, či je depresia, len sa na ňu 16 rokov liečim, a videla som už xy prípadov

@anonym_autor aj ja sa na depresiu liečim dlhé roky, už to bude aj 20 rokov. A rozumiem Tvojej mame a rozumiem depresii. Nevkadzes a nemáš záujem o nič. To sú jej základné znaky.

autor
@anonym_a2e0c2

To čo opisuješ je pre mňa neznáme. Mne mama pomáhala s dieťaťom.
chodila s ním každé ráno do mš, keď dieťa podrástlo každé ráno išla odprevadiť ku škole. Cestou späť spraviť menší nákup v Jednote.
Prišla jar - pracovala v záhrade - sadila, plela, polievala...
do záhrady chodila pracovať ešte aj v 80tke.
V lete tiež vylihuje v posteli?

@anonym_a2e0c2 Moja bola tiež taká, ale to mala 50 + -65. Teraz je to radikálna zmena. A áno, jej je jedno, či je zima, či leto, proste celodenný program je posteľ a TV

anonym_bd1268
Včera o 18:13
@anonym_autor

@anonym_bd1268 Čítaj celý diskusiu, ja bývam inde, len raz za mesiac prídem na chvíľu domov. Dlhý, ani pohodlnosť chvalabohu nepoznam

@anonym_autor tak potom ako vieš, že celý ten mesiac leží a číta a pozerá pol dňa telku? Podľa toho jedného dňa, čo prídeš na návštevu? A možno sa cíti opustená, sama a nič ju nebaví, ani upratovať, ani žiť, len tebe sa javí ako lenivá a pritom je opustená.

marca12
Včera o 18:13

Mame v rodine tiez taku seniorku. Cele dni prelezi pred telkou. Obcas k nej dobehne suseda na kavu,ale to sa len tesi,kedy vypadne a bude zase sama. Neupratuje,nesprchuje sa. Tiez sa jej dcera nadtym rozculuje uz cele roky,ale neda sa to zmenit. Prisla do veku,kedy stratila zaujem a len preziva. Moju babku zamestnavali tak,ze jej nakupili potraviny a poprosili ju navarit 2x do tyzdna obed,aby sa aspon trochu hybala a mala nejaky zaujem. Nemate v okoli niekoho znameho?

autor
Včera o 18:14
@anonym_ada1c9

@anonym_autor kebyze chodis do prace, nestaras sa o to co robi mamina na dochodku. preco nepracujes?

@anonym_ada1c9 Ty si mimo, alebo čo? Čo tu melies? Píšem jasne2 vyssie, že každý mesiac máme okrem iného financne prispievan, z čoho asi?

autor
Včera o 18:15
@anonym_43b958

@anonym_autor aj ja sa na depresiu liečim dlhé roky, už to bude aj 20 rokov. A rozumiem Tvojej mame a rozumiem depresii. Nevkadzes a nemáš záujem o nič. To sú jej základné znaky.

@anonym_43b958 Prosím ťa mne to nevysvetluj, ja som si to dlhé roky odzila

zara1357
Včera o 18:15

@anonym_autor podľa mňa ta demencia nastupuje - to je ten prejav , že si neuvedomuje ,že je potrebná hygiena( musíš ju nútiť sa kúpať), prestáva upratovať. To nerobí náročky, to su tie začiatky. Veľa pevných nerov ti prajem

autor
Včera o 18:16
@anonym_bd1268

@anonym_autor tak potom ako vieš, že celý ten mesiac leží a číta a pozerá pol dňa telku? Podľa toho jedného dňa, čo prídeš na návštevu? A možno sa cíti opustená, sama a nič ju nebaví, ani upratovať, ani žiť, len tebe sa javí ako lenivá a pritom je opustená.

@anonym_bd1268 Bože, ja nechápem, to ste niektoré také obmedzene, alebo čo? Však píšem , že sa momentálne som dlhšie u mamy, keďže najprv mala zdravotné problémy mama, potom ja

anonym_55c1b9
Včera o 18:17
@anonym_autor

@anonym_bd1268 Bože, ja nechápem, to ste niektoré také obmedzene, alebo čo? Však píšem , že sa momentálne som dlhšie u mamy, keďže najprv mala zdravotné problémy mama, potom ja

@anonym_autor bud rada ze nepopija, moja popija, fajci, sedi a kuka do bedne🙄

autor
Včera o 18:18
@marca12

Mame v rodine tiez taku seniorku. Cele dni prelezi pred telkou. Obcas k nej dobehne suseda na kavu,ale to sa len tesi,kedy vypadne a bude zase sama. Neupratuje,nesprchuje sa. Tiez sa jej dcera nadtym rozculuje uz cele roky,ale neda sa to zmenit. Prisla do veku,kedy stratila zaujem a len preziva. Moju babku zamestnavali tak,ze jej nakupili potraviny a poprosili ju navarit 2x do tyzdna obed,aby sa aspon trochu hybala a mala nejaky zaujem. Nemate v okoli niekoho znameho?

@marca12 Bohužiaľ nie, vnúčatá sú už dospelé, ziju mimo mesta

autor
Včera o 18:18
@zara1357

@anonym_autor podľa mňa ta demencia nastupuje - to je ten prejav , že si neuvedomuje ,že je potrebná hygiena( musíš ju nútiť sa kúpať), prestáva upratovať. To nerobí náročky, to su tie začiatky. Veľa pevných nerov ti prajem

@zara1357 Ach 🙄

autor
Včera o 18:19
@anonym_55c1b9

@anonym_autor bud rada ze nepopija, moja popija, fajci, sedi a kuka do bedne🙄

@anonym_55c1b9 No verim, že nič príjemné 😕

anonym_fbcd71
Včera o 18:23

Neviem čo chceš od 70 ročného človeka..

anonym_7befe5
Včera o 18:24

to je vekom.Moja tiez ma 71 a volakedy zena co umyvala,pretierala vadila jej kazda smietka teraz je ako lenivec.Ja to hovorim ze uz trenuje len lah v truhle 🤭 mna to tiez vytaca ale moja ma aspon osobnu hygienu kazdy den aj sa kremom natiera aj sprchuje ale tato lenivost volakedy aktivnej zeny vytaca aj mna potom po nej vsetko musim pratat na vsetko co sa tyka poriadku len hodi rukou ze to dobre a volakedy by to nezniesla.To uz ine nebude len horsie

anonym_fbcd71
Včera o 18:24

Je to depresia pocit že na nič už nie je suca plus začínajúca demencia..máme to podobné s dedom

autor
Včera o 18:38
@anonym_fbcd71

Neviem čo chceš od 70 ročného človeka..

@anonym_fbcd71 Nič výnimočné , len aby nerezignoval na všetko a neopustal sa. Vyslovene sa na všetko nevys.al

autor
Včera o 18:38
@anonym_7befe5

to je vekom.Moja tiez ma 71 a volakedy zena co umyvala,pretierala vadila jej kazda smietka teraz je ako lenivec.Ja to hovorim ze uz trenuje len lah v truhle 🤭 mna to tiez vytaca ale moja ma aspon osobnu hygienu kazdy den aj sa kremom natiera aj sprchuje ale tato lenivost volakedy aktivnej zeny vytaca aj mna potom po nej vsetko musim pratat na vsetko co sa tyka poriadku len hodi rukou ze to dobre a volakedy by to nezniesla.To uz ine nebude len horsie

@anonym_7befe5 No to ma veľmi neteší

anonym_27d4e5
Včera o 18:48

Po prečítaní mi začali všetky kontrolky blikať. Ako sa inak cíti, nie je depresívna? Môže to byt aj latentna depresia alebo začínajúci alzheimer. Ak predtým takáto nebola, mala kamarátky a spoločensky život, ak predtým nežila takto “v špine”, nebola ľahostajná voči tomu, ako to doma vyzerá, zobrala by som ju k lekárovi. Ty ju poznáš najlepšie.

anonym_3bc4b8
Včera o 18:56

@anonym_autor
Citala som tvoje odpovede, ty nemas ani sajnu o starobe ,
nie je to lenivost to je apatia plus forma depresie co moze byt zaciatok demencie.