Je potrebné byť celý deň pri opatrovaní otca, keď poberá OP
Ahojte, môj manžel opatruje svojho otca (80), býva s nami. Je v zásade mobilný, len občas stráca rovnováhu, ale to prevažne iba keď ide vonku, preto sám vonku ísť nemôže. Po byte sa pohybuje v pohode sám, vie sa umyť, najesť, uvariť si, oprať si, popratať si. Lieky má nachystané, tak ich zje sám. Nemá žiadnu demenciu, je orientovaný v čase a priestore, vie obsluhovať mobil, normálne denne komunikuje s ľuďmi. Chcela som, aby sme išli niekde v piatok medzi 09-17 spolu. Manžel s tým nesúhlasí, že ho nemôže nechať samého, že sa môže stať hocičo a rovnako môže prísť kontrola. Manželova sestra končí v práci o cca. pol tretej, tak o tretej by vedela byť u nás a byť s ním tie dve hodinky.
Chápem, že manžel má na neho OP a mal by byť pri ňom. Ale to naozaj ho nevie nechať samého od 09-17 napríklad? Ani na jeden deň? Rozumiem tomu, že sa môže niečo stať a rovnako rozumiem tomu, že poberá OP a mal by zabezpečiť stále niekoho pri ňom. Opatruje ho už tri a pol roka a my sme nikde neboli - nikde. Teda - boli sme raz preč na dva dni /samostatne, nie dva dni spolu/ a to prišla manželova sestra k nám. Inak absolútne nič...
@anonym_autor nie je to normálne. Pekne, že sa stará o otca ale aj ty si tu. Takto Vám krachne vzťah. Neviem ako ste na Tom finančne, skúsiť na pár hodín občas napr niekoho cez portál Hlidacky.sk sekcia starostlivosť o seniorov.
Keby bol taky vitalny nedostal by nanho OP takze urcite to nie je take ruzove ako sa snazis nacrtnut najma vzhladom na vek. Ale da sa na jednen den zohnat opatrovatelka, ci uz jednorazovo alebo pravidelne aby s nim nebol zavrety 24/7.
TIEZ opatrujem mamu a áno odbehnem na 2-3 hodiny. Aj ja musím isť k lekárovi atď... Niekedy je pri nej manžel ako dozor.. niekedy nie. Sedí a pozerá televízor. Sama sa nezdvihne , Prinajhoršom by sa po,,,, do plienky Áno tvoj muž môže ísť ...
@anonym_autor nie je to normálne. Pekne, že sa stará o otca ale aj ty si tu. Takto Vám krachne vzťah. Neviem ako ste na Tom finančne, skúsiť na pár hodín občas napr niekoho cez portál Hlidacky.sk sekcia starostlivosť o seniorov.
@anonym_230396 nie finančne si nevieme dovoliť platiť niekoho. Preto jedine, ak príde k svokrovi jeho dcéra. Avšak ona pracuje, má deti, má manžela, majú dom a záhradu, naozaj to nie je tak často.
TIEZ opatrujem mamu a áno odbehnem na 2-3 hodiny. Aj ja musím isť k lekárovi atď... Niekedy je pri nej manžel ako dozor.. niekedy nie. Sedí a pozerá televízor. Sama sa nezdvihne , Prinajhoršom by sa po,,,, do plienky Áno tvoj muž môže ísť ...
@ingridpisarova 2-3h ešte v pohode, ale nie celý deň to je 8h. Takto nikdy nebol sám. Stáť sa môže hocičo.
hmm preco ma vlastne OP ked dedko je viacmenej samostatny? to by mohol kludne bycat 8 h sam doma a manzel v robote? Moja babka byvala s mamou, mama normalne pracovala a zvysok riesila s babkou co bolo treba. Babka nikde sama nechodila, sedela doma, ked bola mama v robote. Navarit si vedela sama.
@anonym_autor
Ked mu nic nie ako pises preco potom dostavate 729 € ?
A potom tu bola moja mama, onkologický pacient v paliatívnej starostlivosti, nevládala chodiť, ani sa obriadit na wc a v kúpeľni, mojej sestre nebol schválený opatrovateľský, vraj nech sa pohybuje na vozíku a obriadit ju môže sestra keď príde z práce 😡, naozaj by som chcela poznať ten systém ako to funguje
hmm preco ma vlastne OP ked dedko je viacmenej samostatny? to by mohol kludne bycat 8 h sam doma a manzel v robote? Moja babka byvala s mamou, mama normalne pracovala a zvysok riesila s babkou co bolo treba. Babka nikde sama nechodila, sedela doma, ked bola mama v robote. Navarit si vedela sama.
@anonym_292b29 nemôže bývať sám. Tam by stačilo, aby eden deň vynechal liečbu a je zle. Má vážne chronické ochorenie, momentálne je v stabilizovanom stave a berie asi 12 liekov denne. Žiaľ toto nemá dobrý progres.
Súhlasím,ak môže byt sam,tak nemusí ho muz opatrovať, logické
@anonym_292b29 nemôže bývať sám. Tam by stačilo, aby eden deň vynechal liečbu a je zle. Má vážne chronické ochorenie, momentálne je v stabilizovanom stave a berie asi 12 liekov denne. Žiaľ toto nemá dobrý progres.
@anonym_autor tak keď nemôže byť sam, tak prečo chces aby bol sám? nejako nechápem
Nemáš susedku alebo dakoho poblíž, že by ho vedeli aspoň 2-3 krát skontrolovať, kým nepríde sestra o tretej? Ja neviem ako ten OP funguje, no to naozaj je človek 24/7 pripútaný k chorému človeku? To sa mi nezdá. Možno treba nájsť na pár dní v mesiaci opatrovateľku na pár hodín, lebo toto nie je život
Pokiaľ potrebuje celodennú starostlivosť tak logicky nemôže ostať sám. Musíte zabezpečiť niekoho iného keď chcete ísť z domu alebo ho zobrať so sebou.
@anonym_autor normálne sa porozprávaj s švagrinou a popros ju, aby si zobrala na jeden deň dovolenku alebo náhradne voľno ako to jej zamestnanie dovoľuje.
Nemáš susedku alebo dakoho poblíž, že by ho vedeli aspoň 2-3 krát skontrolovať, kým nepríde sestra o tretej? Ja neviem ako ten OP funguje, no to naozaj je človek 24/7 pripútaný k chorému človeku? To sa mi nezdá. Možno treba nájsť na pár dní v mesiaci opatrovateľku na pár hodín, lebo toto nie je život
@7miriam77 ak bude mať OP, tým pádom ju bude treba zaplatiť. Ak máte OP, máte zabezpečiť starostlivosť 24/7, 365.
@anonym_autor normálne sa porozprávaj s švagrinou a popros ju, aby si zobrala na jeden deň dovolenku alebo náhradne voľno ako to jej zamestnanie dovoľuje.
@anonym_6ad198 bohužiaľ nedá sa. Už nemá dovolenku, má pár dní na Vianoce a už jej neostáva na toto.
Už to tu raz padlo, ale nemáš niekoho v okoli, kto by počas vašej neprítomnosti prišiel 2-3x na svokra mrknut? Kým príde jeho dcéra…
@anonym_autor tvoj manžel ani nechce nechať otca samého a vyzerá to tak, že ani nemá veľmi záujem ísť s tebou niekam na výlet. Ak vy dvaja nemáte deti, ktoré by pomohli a neviete si nikoho zaplatiť, mužova sestra nemá dovolenku, tak akože čo chceš čítať? Choď sama a tvoj muž keď nemôže, tak nemôže. Budete výletovať o 10 rokov, keď sa bude dať.
Hmmm ono asi aj zalezi ci ma op na 24 hodin alebo len nejako ciastocne. Ci uz toto neplati?
Kazdopadne mamina sa stara o svoju mamu.
Uz cca 8rokov. Len par dni za ten cas mala "volnó. Ked prisiel pomoct resp "nahradit" niektory surodenec. Mama je znicena. U lekara nebola niekolko rokov. Lebo cez tyzden je nonstop s babkou. Cez vikend aj ked pribehne pomoct aj surodenec tak...
babka je ale plienkovana. Treba ju krmit. Dat napit....sama sice neprejde s podporou ano. Mohla by ju nechat na hodinu-max dve. Ale to ani toho lekara nevybavi.
Hmmm ono asi aj zalezi ci ma op na 24 hodin alebo len nejako ciastocne. Ci uz toto neplati?
Kazdopadne mamina sa stara o svoju mamu.
Uz cca 8rokov. Len par dni za ten cas mala "volnó. Ked prisiel pomoct resp "nahradit" niektory surodenec. Mama je znicena. U lekara nebola niekolko rokov. Lebo cez tyzden je nonstop s babkou. Cez vikend aj ked pribehne pomoct aj surodenec tak...
babka je ale plienkovana. Treba ju krmit. Dat napit....sama sice neprejde s podporou ano. Mohla by ju nechat na hodinu-max dve. Ale to ani toho lekara nevybavi.
@anonym_5f86ee uff no toto nie je zivot ☹. Velmi narocne. A tak strasne dlho.
@anonym_autor ved choďte na výlet v sobotu alebo v nedeľu, to by mohla deda postrážiť mužova sestra. Prečo chceš ísť cez pracovný deň? Alebo chod sama a vybavené. 😉

uff vsak to je vitalny clovek ten 80rocny