icon

Som nešťastná zo správania 70-ročnej matky

Včera o 17:23

Keďže sa veci vyvinuli tak ako to momentálne je, som dlhší čas doma, s mojou 70 ročnou mamou. Úprimne, mám ju rada, ale jej správanie je mi normálne odpudive, úplne mi lezie s tým na nervy. Vysvetlím, mama je relatívne zdravá, mobilná, nie je ani dementna, nič také všetko má v poriadku, lieči sa akurát na tlak. Avšak nerozumiem jej správaniu, príde mi úplne ako blbá, jej celodenný program je ísť ráno na 10 minútovú vychádzku so psom, a tým to padlo. Potom sú ľahne do postele a číta do 11-12.ej, naobedujee sa , zaspí. Poobede si sadne k televízoru a sedí tam či niečo ide, či nie, do cca 22.ej, a potom do postele. Absolútne ju nezaujima, že je napr.spinavy sporák ( robota na 10 minút), že v drese je riad, ktorý treba umyť, že by bolo vhodné aspoň 2-3 x týždenne umyť podlahu, raz za čas umyť napr kúpeľňu, proste úplne bežné veci, proste všetko úplne ignoruje. Aby bolo jasné, ja všetko urobím sama, nemám s tým problém, ale vadí mi jej absolútna ľahostajnosť k poriadku, dokonca aj kúpať ju musím vyháňať, kúpe sa raz za týždeň, ako za starých čias bolo, ale aj to jej musím povedať zvýšeným tónom. Pritom opakujem, nie je dementna, len mám pocit, že jej odkedy je doma na dôchodku kus preplo. Strašne ma to vytáča, nepoviem, keby bola chorá, imobilná. Ale nie je, len je strašne neporiadna, neprakticka, lenivá. Pol dňa prelezi v posteli s knihou, ďalší pol deň sedí pred TV. Nie že by bola rada, že je v takom veku sebestačná, ona akoby si normálne privolavala imobilnost a demenciu. Som z nej zúfalá, neviem ako jej to mám normálne povedať, aby sa neurazila. Normálne sa už teším, keď budem môcť vypadnúť

anonym_1ffb05
Včera o 18:56

Moja má 68 rokov pomaly a som rada že ešte pracuje na polovičný úväzok lebo proste neviem čo by doma robila... Ju nebaví záhradka, nebavia ju nejaké spoločné aktivity s dôchodcami, jedine ju bavia osemsmerovky a TV... A keby je doma tiež asi chradne... Iné je to ak starý človek má ešte napríklad matku staršiu k ktorú sa stará, vnúčatá nablízku a opatruje tie, ak je veľký záhradkár a niekoľko hodín denne strávi v záhradke, ale pre ľudí čo ich jediným koníčkom je TV je fakt dôchodok ťažký a takto postupne sa dostanú do apatie a už im je zaťažko urobiť aj bežnú vec v domácnosti.

anonym_bd1268
Včera o 19:06

Dosť útočíš na nás, ktoré ti napíšeme, čo asi nechceš čítať. Tak ešte raz... píšeš, že je svojprávna, vie, keď chce...zjavne nechce a ty nie si povinná sa u nej liečiť, ani jej upratovať, keď ti to vadí. Skús sa zamerať na seba, svoje deti, svoju domácnosť, k nej príď na kávu, opýtaj sa, či potrebuje navariť, upratať, nerob to automaticky s hnevom, s blbymi rečami. Nechaj ju. Zjavne ty nechápeš, že človek starne, a aj keď navonok nevidno, vo vnútri sily ubúdajú.

oslo1
Včera o 19:07

Toto je dementia. Takto SA to zacina, pozvolna s depression.
Zazila som si presne to iste s mpjou mamou. Ta depresia a necinnost trvala roky.

juliet86
Včera o 19:12
@oslo1

Zazila som si presne to iste s mpjou mamou. Ta depresia a necinnost trvala roky.

@oslo1 ahoj viem ze si zdravotnicka. mozes mi prosim na pisat ze ako sa to diagnostikuje? na co sa zamerat co si vsimat? moja mama ma 70 a nastastie este fici (aj ked ma vselijake bolesti ortopedicke operacie za sebou atd) ale povaruje 2rocnu vnucku. soferuje. raz tyzdenne otuzuje s partiou. stara sa o dve zahrady. ano aj na nete pri kompe posedi ale na youtube pozera videa k jej dalsiemu hobby (umenie) tak len uvazujem na co dohliadat aby som nieco mezanedbala. dakujem

anonym_779b8d
Včera o 19:12

Aj manželova mama toto robí odkedy je na dôchodku..stratila režim. Hygienické návyky nedodržiava. Ked ju chceme vytiahnuť aspoň kocikovat s nami pred barakom tak ani za svet. Muž s nou už toľko x robil poriadky lebo ani smeti si nevysype, jedlo si riadne nenavari a keď jej my donesieme tak si to ani do chladničky nesprace. Tiež len TV.. Iné záľuby nechce mať.

petronelag
Včera o 19:19

Ja som rada, že mám tú 70 ročnú tetu, ale tá keby je občas neboleli kolená, tak všetko robí ako keď nebola na dôchodku, ona ešte mne a synovi hovorila, že najprv si musíme urobiť užitočné veci a potom počítač alebo mobil, ona si aj uprace, aj pomáha s kancelárskymi prácami, aj opatruje ZŤP, občas je problém dostáť ju k lekárovi alebo keď má ísť do nemocnice, ale inak ona povie, že akí sú tí mladí neupravení (v teplákoch, teniskách).

anonym_54d663
Včera o 19:23

A aké riešenie čakáš, čo chceš od nás počuť?

Z toho, čo píšeš to bude časom len horšie a nič s tým neurobíš.

beata_k
Včera o 19:36
@anonym_autor

@beata_k Ako vážne? Dovod nie je žiadny, rozumieš, žiadny. Len ten, že " môže", lebo už je na dôchodku

@anonym_autor Tak ked sa dorozculujes tak pripust aj iny nazor. Nazor, ze tvoja mama potebuje pomoc a nie ze ju jej vlastna dcera do spiku kosti poohovara na internete. Uz ti tu x ludi napisalo, ze presne! takto sa prejavuje depresia.

autor
Včera o 19:43
@anonym_27d4e5

Po prečítaní mi začali všetky kontrolky blikať. Ako sa inak cíti, nie je depresívna? Môže to byt aj latentna depresia alebo začínajúci alzheimer. Ak predtým takáto nebola, mala kamarátky a spoločensky život, ak predtým nežila takto “v špine”, nebola ľahostajná voči tomu, ako to doma vyzerá, zobrala by som ju k lekárovi. Ty ju poznáš najlepšie.

@anonym_27d4e5 Nie, nebola ani predtým nejako extra spoločenská, ale tým, že pracovala, proste bola medzi ľuďmi. Čo sa týka domácnosti, ani predtým nebola typ, čo všetko leští, a upratuje, ale teraz je to už vrchol. A nie, myslím, že depresie za tým nie sú

autor
Včera o 19:48
@anonym_bd1268

Dosť útočíš na nás, ktoré ti napíšeme, čo asi nechceš čítať. Tak ešte raz... píšeš, že je svojprávna, vie, keď chce...zjavne nechce a ty nie si povinná sa u nej liečiť, ani jej upratovať, keď ti to vadí. Skús sa zamerať na seba, svoje deti, svoju domácnosť, k nej príď na kávu, opýtaj sa, či potrebuje navariť, upratať, nerob to automaticky s hnevom, s blbymi rečami. Nechaj ju. Zjavne ty nechápeš, že človek starne, a aj keď navonok nevidno, vo vnútri sily ubúdajú.

@anonym_bd1268 Utocim? Kde, prosím ťa? Že odpíšem, keď mi niekto napíše, že však mám upratať ( pritom o to nejde), alebo že prečo nepracujem? (Úplná blbosť) A áno, vadí mi to ( možno strach čo s ňou bude), preto, lebo vidím, že to ide s ňou z kopca

autor
Včera o 19:50
@oslo1

@oslo1 Ach bože 😕

misiak7777
Včera o 19:51

Mám to obdobne doma, ale absolútne by som si nedovolila mame vyčítať že neumyva 3 krát týždenne podlahu. Dosť sa naumyvala a narobila v živote, takže nech si užíva dôchodok s knihou alebo pred televízorom

autor
Včera o 19:51
@anonym_779b8d

Aj manželova mama toto robí odkedy je na dôchodku..stratila režim. Hygienické návyky nedodržiava. Ked ju chceme vytiahnuť aspoň kocikovat s nami pred barakom tak ani za svet. Muž s nou už toľko x robil poriadky lebo ani smeti si nevysype, jedlo si riadne nenavari a keď jej my donesieme tak si to ani do chladničky nesprace. Tiež len TV.. Iné záľuby nechce mať.

@anonym_779b8d Je smutné pozerať na takýto úpadok

autor
Včera o 19:54
@beata_k

@anonym_autor Tak ked sa dorozculujes tak pripust aj iny nazor. Nazor, ze tvoja mama potebuje pomoc a nie ze ju jej vlastna dcera do spiku kosti poohovara na internete. Uz ti tu x ludi napisalo, ze presne! takto sa prejavuje depresia.

@beata_k Bože, ty si trúba. Aké ohováranie? Píšem reálne fakty, nie vymyslené veci. Sama vidíš, že je tu dosť žien s podobnou skúsenosťou, to všetci " ohovarne"? Sa nauč, čo ohováranie znamená. Píšem to preto, lebo som chcela vedieť nazor, skúsenosti aj iných ľudí. A s depresiou mám sama mnohoročné skúsenosti, takže myslím, že viem približne vylúčiť, že o toto nejde

beata_k
Včera o 19:56
@anonym_autor

@beata_k Bože, ty si trúba. Aké ohováranie? Píšem reálne fakty, nie vymyslené veci. Sama vidíš, že je tu dosť žien s podobnou skúsenosťou, to všetci " ohovarne"? Sa nauč, čo ohováranie znamená. Píšem to preto, lebo som chcela vedieť nazor, skúsenosti aj iných ľudí. A s depresiou mám sama mnohoročné skúsenosti, takže myslím, že viem približne vylúčiť, že o toto nejde

@anonym_autor Dobre. Tak je to lemra. Spokojna?

autor
Včera o 19:56
@misiak7777

Mám to obdobne doma, ale absolútne by som si nedovolila mame vyčítať že neumyva 3 krát týždenne podlahu. Dosť sa naumyvala a narobila v živote, takže nech si užíva dôchodok s knihou alebo pred televízorom

@misiak7777 Ale mne vôbec nejde o to, že neumyva, napr. Mne ide o to, že na všetko rezignovala

autor
Včera o 19:58
@beata_k

@anonym_autor Dobre. Tak je to lemra. Spokojna?

@beata_k Vidím, že na normálnu odpoveď sa nezmozes, tak už sa viac nenamahaj

misiak7777
Včera o 19:59
@anonym_autor

@misiak7777 Ale mne vôbec nejde o to, že neumyva, napr. Mne ide o to, že na všetko rezignovala

@anonym_autor a možno to je jej spôsob oddychu, napríklad s knihou v ruke. Ja to mám obdobne

anonym_ada1c9
Včera o 20:07

@anonym_autor omnoho mladší ľudia sú takto opusteni

henka123123
Včera o 20:14

Zacinajuca demencia...u dedka to takto zacalo presne..

autor
Včera o 20:19
@henka123123

Zacinajuca demencia...u dedka to takto zacalo presne..

@henka123123 Ach 😕 No už si asi piata, čo toto píše. Dúfam, že to tak nebude

anonym_4c82ab
Včera o 20:24

@anonym_autor nemoze mat zacinajucu depresiu ? Znie to tak, rutina, odmietanie poriadku, hygieny. Polehovanie doobeda, poobede pred tv.

anonym_4aa747
Včera o 20:33

Ahoj, tvoja mama má svoj vek a možno je len unavená životom. Predstav su, koľko toho v živote musela... a teraz nemusí. Tak oddychuje. Skús ju pochopiť predtým, než ju súdiš. Nebude tu navždy 🥺

anonym_52da90
Včera o 20:55

Preboha daj jej pokoj. Uz sa narobila v živote dosť. Konecne chce mať klud,nikam sa neponahlať a robit len to čo sama chce. A co ze je to kniha,tv a pes. Kde je napisane,ze musi byt aktivna podla tvojich predstáv? Mam 60 + a sama pozorujem ako ťažsie mi je sa dokopat k tomu,aby som okno umyla alebo šla na nakup.A vsetko mi trva dlhsie a som viac unavena ako trebars pred 5 rokmi.A potrebujem si ľahnut poobede a podriemať. A na prechadzky chodim len ked sa mi chce.Neupratujem ako besna,chrobaky mi tu este nebehaju. A nikoho nič do mojho programu ani do mojho života,ani moje deti nie. Nech si počkaju na svoju starobu a potom nech mudrujú.

anonym_55c1b9
Včera o 21:02
@anonym_52da90

Preboha daj jej pokoj. Uz sa narobila v živote dosť. Konecne chce mať klud,nikam sa neponahlať a robit len to čo sama chce. A co ze je to kniha,tv a pes. Kde je napisane,ze musi byt aktivna podla tvojich predstáv? Mam 60 + a sama pozorujem ako ťažsie mi je sa dokopat k tomu,aby som okno umyla alebo šla na nakup.A vsetko mi trva dlhsie a som viac unavena ako trebars pred 5 rokmi.A potrebujem si ľahnut poobede a podriemať. A na prechadzky chodim len ked sa mi chce.Neupratujem ako besna,chrobaky mi tu este nebehaju. A nikoho nič do mojho programu ani do mojho života,ani moje deti nie. Nech si počkaju na svoju starobu a potom nech mudrujú.

@anonym_52da90 uz si na dochodku?

anonym_1d62a0
Včera o 21:49
@anonym_autor

@anonym_1d62a0 Väčšinu času bývam v inom meste, domov chodím raz za mesiac, prípadne ak treba niečo pomôcť, alebo vybaviť. A neviem, ty vieš čítať? Ja nemám absolútne problém pomôcť, mne ide o to, že mama sa na všetko úplne vypadla, nič ju nezaujima

@anonym_autor nie čítat neviem

,,,Keďže sa veci vyvinuli tak ako to momentálne je, som dlhší čas doma, s mojou 70 ročnou mamou,,

Človek z tohoto pochopi, že ďalšiu dobu si doma mamou, teda tam bývaš.

Tak si toto zapamätaj a mozes po 70ke lietat po svete , cvičiť a mať doma poriadok ako pred inšpekciu z hygieny. Len aby ti to zdravie v tom veku dovolilo

sovica
Včera o 22:27

@anonym_autor Ja asi nerozumiem, čo od 70 ročnej ženy chceš. Čo od nej očakávaš? Sama píšeš, že ani predtým nebola extra spoločenská a ani typ, čo všetko leští a upratuje. Prečo by to mala robiť teraz, na staré kolená? Lebo ty si myslíš, že je to tak správne? V mojom okolí pozorujem zmeny, ktoré opisuješ, na ľuďoch 70+. Na jednej strane je to vekom, u mnohých aj povahou a u viacerých to bolo stratou životného partnera alebo ak dlhšie žili sami (po rozvode). Tí ľudia sú už viac fyzicky unavení, veľa robí psychika a aj odchod z práce. Každodenná rutina je preč a zrazu sa cítia nepotrební a že vlastne nič nemusia. Kde pracovala tvoja mama? Ak robila hlavne manuálne a nie niekde v kancelárii, tak si ten oddych naozaj zaslúži. Čo je zlé na tom, že ide na prechádzku so psom, potom si číta knihu, zdriemne aj počas dňa, pozrie niečo v telke? Ak nikdy necvičila, nechodila na turistiku, po wellnessoch, na kávičky s kamoškami, neučila sa nové veci (jazyk, prácu s PC...), tak teraz to asi robiť nezačne. Nemá na to proste chuť a predpokladám, že ani peniaze. Tiež nechápem, prečo by mala 3x do týždňa zmývať podlahu. A aký neporiadok môže narobiť jedna osoba v domácnosti, aby upratovala ako besná? Ináč, umyť vaňu alebo sprchový kút je pre staršie osoby už dosť problém. Čo sa týka psa, tak neverím, že ho venčí len 1x za deň. Tiež sa mi nezdá, že by za sebou neumyla riad alebo sporák. To by po mesiaci, kedy ju prídeš pozrieť, ten byt vyzeral asi ináč. Možno si to teraz dovolí len preto, že si u nej. Proste sa spoľahne na to, že to spravíš ty, keď si tam. Lebo úprimne, čo by si tam celý deň robila? Dívala sa, ako všetko robí tvoja 70 ročná mama?

anonym_b8268e
Včera o 23:06
@anonym_43b958

@anonym_autor ja nerozumiem čo jej nedáš pokoj a nútis ju do života ktorý nechce. Veď už má vek aby konečne žila podľa seba. Aj Tebe niekto riadi život aby si ho žila inak ako chceš? Nerozumieš jej, nezmenis jej život. Nauč sa rešpektovať druhých. Podľa toho čo píšeš nevieš čo je depresia. Aj keď sa na ňu údajne liecis. Či máš vzdelávanie že to akože vieš posúdiť. Môže mať depresiu.

@anonym_43b958 Konecne jeden normalny nazor, pod ktory sa podpisujem, len sa mi nechcelo to rozpisovat. Cakala som, ci to niekto napise. Slak by ma trafil, keby mi moje decko riadilo zivot a neustale ma do niecoho nutilo. Ja mam pred 60tkou a tiez sa mi napriklad ani nahodou nechce "socializovat sa" 😀, nikdy som taka ani nebola, tak to nerobim. Atd.atd.atd. Mama ma absolutne pravo sediet pol dna pred telkou, druheho pol dna pri knihe, ma pravo "nesocializovat sa" (smiesno mi je z rej autorkinej posadnutosti maminou socializaciou 😀). Ma pravo aj povysavat raz za 2 tyzdne, ma pravo na cokolvek, co chce Ona a dcera to moze akurat tak respektovat, nic viac. Autorka predpokladam zije svoj zivot, tak ako chce ona, nikto jej ho neriadi a neorganizuje. Ale ona chce, aby mama... Skoda slov 😅.

anonym_b8268e
Včera o 23:23

No som rada, ze je nas tu uz ovela viac, ktore maju rovnaky nazor. Ze mama ma absolutne pravo zit si svoj zivot presne tak ako to chce ona a autorka nema absolutne ziadne pravo sa jej ho snazit organizovat. To sa neda citat, ako tu autorka dookola omielas, ako TY chces, aby mama nieco robila/nerobila a ano, sudis ju tu za jej sposob zivota, ktory je ale len a len na jej rozhodnuti. Ci sa ti to paci alebo nie, nie je to tvoja vec. Potom napis, ked sa dozijes 70tky dobre?? 😅

kristina2412
Včera o 23:32

Skús sa trochu vcítiť do jej kože , má sedemdesiat ,vek, ktorého sa mnoho ľudí nedožije a teda má možnosť buď z toho života vytĺcť, čo sa ešte dá alebo sa na všetko vykašľať a zažívať konečne pocit, že nič nemusí. Vybrala si druhú možnosť , tvojou úlohou nie je ju súdiť, užívaj si, že je ešte s tebou a ponúkaj spoločné aktivity, nič iné robiť netreba.