icon

Som nešťastná zo správania 70-ročnej matky

21. feb 2026

Keďže sa veci vyvinuli tak ako to momentálne je, som dlhší čas doma, s mojou 70 ročnou mamou. Úprimne, mám ju rada, ale jej správanie je mi normálne odpudive, úplne mi lezie s tým na nervy. Vysvetlím, mama je relatívne zdravá, mobilná, nie je ani dementna, nič také všetko má v poriadku, lieči sa akurát na tlak. Avšak nerozumiem jej správaniu, príde mi úplne ako blbá, jej celodenný program je ísť ráno na 10 minútovú vychádzku so psom, a tým to padlo. Potom sú ľahne do postele a číta do 11-12.ej, naobedujee sa , zaspí. Poobede si sadne k televízoru a sedí tam či niečo ide, či nie, do cca 22.ej, a potom do postele. Absolútne ju nezaujima, že je napr.spinavy sporák ( robota na 10 minút), že v drese je riad, ktorý treba umyť, že by bolo vhodné aspoň 2-3 x týždenne umyť podlahu, raz za čas umyť napr kúpeľňu, proste úplne bežné veci, proste všetko úplne ignoruje. Aby bolo jasné, ja všetko urobím sama, nemám s tým problém, ale vadí mi jej absolútna ľahostajnosť k poriadku, dokonca aj kúpať ju musím vyháňať, kúpe sa raz za týždeň, ako za starých čias bolo, ale aj to jej musím povedať zvýšeným tónom. Pritom opakujem, nie je dementna, len mám pocit, že jej odkedy je doma na dôchodku kus preplo. Strašne ma to vytáča, nepoviem, keby bola chorá, imobilná. Ale nie je, len je strašne neporiadna, neprakticka, lenivá. Pol dňa prelezi v posteli s knihou, ďalší pol deň sedí pred TV. Nie že by bola rada, že je v takom veku sebestačná, ona akoby si normálne privolavala imobilnost a demenciu. Som z nej zúfalá, neviem ako jej to mám normálne povedať, aby sa neurazila. Normálne sa už teším, keď budem môcť vypadnúť

rozculena
21. feb 2026
@anonym_autor

@minenkaa Ešte raz, nejde o upratovanie, ide o to, že mama sa úplne opustila, na všetko sa vykašľala, nič ju nezaujima. Áno, občas ju niekam vytiahnem, na kávu, na prechádzku, dokonca spolu chodíme raz, dvakrát do roka na dovolenky, ale čoraz viac sa uzaviera, na všetko kašle

@anonym_autor depresia

anonym_dae5cc
22. feb 2026

Šak má 70 rokov. To už je aj boľavé telo, únava. Je rada doma, oddychuje. Má už nato svoj vek. Niekedy 50 ročný človek ráno ledva vylezie z postele, čo ho už celé telo pobolieva. A ona má už 70. Je rada doma, vyhovuje jej to. Uprace si svojim tempom. Ak nie, tak jej isto pomôžete.

angelix
22. feb 2026

@anonym_autor nepotesim ta, ale toto su prejavy zacinajucej stareckej demencie. Nezaujem vseobecne o veci okolo seba, slabnuca hygiena, ignorovanie neporiadku, spiny. Toto by som urcite riesila s lekarom.

zara3
22. feb 2026

Aa nieje to samotou? Mozno ju ten domov ubija? Co tak vymalovat, kupit daco nove do domu, aj kvety, zobrat ju ku kadernikovi, kupit nove oblecenie a vytiahnut ju medzi ludi? Mozno aj tanecny kurz, alebo nieco, kde by si nasla kamaratky. Ja ta chapem a velmi. Takto mama moze hlboko klesnut s mentalnym zdravim. Skus jej daco zmenit aby sa "prebudila" ta chut do zivota. Drzim palce.

anonym_fbcd71
22. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_fbcd71 Nič výnimočné , len aby nerezignoval na všetko a neopustal sa. Vyslovene sa na všetko nevys.al

@anonym_autor prečo by nemohol ?

anonym_8a31a2
22. feb 2026

Toto iste mame tiez s rodicom, 75 rokov, nebavi ho nic okrem telky. Je to takto cele roky, doma si poriadi len minimum okolo seba, ostatne sa tvari, ze nieje jeho vec, bez dohladu nedodrziava liecbu co ma, povahu ma otrasnu. A je to demencia ako tu uz spominaju, len to doktori zatial nevedia diagnostikovat, lebo to nieje zatial nejake zle. Nic s tym momentalne nespravis, nezmenis ju, choroba si pojde svoje. Byt tebou, pravidelne pomozem, poupratujem, pokecam a dalej neriesim. Bude to casom horsie, bude jej treba viac pomoct, sledovat, ci berie lieky ak nejake bude mat a ak si jedinacik, tak sa budes o nu starat, alebo jej hladat nejake zariadenie.

anonym_c17767
22. feb 2026

@anonym_autor zacinajuca demencia,u otca to takto podobne slo.teraz je uz na tom podstatne horsie bohuzial a vyzaduje 24/7 starostlivost🫤

anonym_c6ff05
22. feb 2026

A.s tým psom ide len raz.vonku? Dohovor jej, že aspoň 3-krát musí. Chudák psík. Aj ona sa stretne s ľuďmi, trochu pokecá, bude mať.viac pohybu... Takto začína demencia. Môj otec došiel už do štádia, že nevie povedať svoje meno, každému tyká (aj lekárovi), rozpráva úplne odveci, je plienkovaný, nevie sa obliecť, umyť.... Vezmi ju k lekárovi, nech ju otestujú na Alzheimera. Jej to nemusíš povedať, len sa vopred dohodnúť s lekárom. Moja všeobecná robí taký test na požiadanie pri preventíve u starších ľudí.

anonym_bd1268
22. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_bd1268 Utocim? Kde, prosím ťa? Že odpíšem, keď mi niekto napíše, že však mám upratať ( pritom o to nejde), alebo že prečo nepracujem? (Úplná blbosť) A áno, vadí mi to ( možno strach čo s ňou bude), preto, lebo vidím, že to ide s ňou z kopca

@anonym_autor tak potom pripúsť aj to, že starne, prichádza depresia, demencia...je sama, nič ju nebaví a určite ani to poúčanie, prečo má všade bordel, prečo furt leží. Vždy bola taká, teraz nemá dôvod vyjsť z bytu, lebo nikde nepotrebuje ísť. Nie každý bude v dôchodku chodiť na pilates, turistiku, do klubu dôchodcov. Sú aj takí, ktorým vyhovuje ležať v posteli, sedieť pred telkou. Nestačí jej robiť spoločnosť raz týždenne? Slušne sa opýtať, či chce upratať? Opýtala si sa jej, prečo len leží? Opýtala si sa jej, či si nechce zahrať karty? Alebo prečo nejde má dlhšiu prechádzku so psom?
A áno, útočíš, nepriznaš že môže trpieť depresiou, ani demenciou. Vieš, že každý prípad je iný? Ty k tomu ešte pridavaš, namiesto toho, aby si jej pomohla, ju buzeruješ.

anonym_55c1b9
22. feb 2026
@anonym_bd1268

@anonym_autor tak potom pripúsť aj to, že starne, prichádza depresia, demencia...je sama, nič ju nebaví a určite ani to poúčanie, prečo má všade bordel, prečo furt leží. Vždy bola taká, teraz nemá dôvod vyjsť z bytu, lebo nikde nepotrebuje ísť. Nie každý bude v dôchodku chodiť na pilates, turistiku, do klubu dôchodcov. Sú aj takí, ktorým vyhovuje ležať v posteli, sedieť pred telkou. Nestačí jej robiť spoločnosť raz týždenne? Slušne sa opýtať, či chce upratať? Opýtala si sa jej, prečo len leží? Opýtala si sa jej, či si nechce zahrať karty? Alebo prečo nejde má dlhšiu prechádzku so psom?
A áno, útočíš, nepriznaš že môže trpieť depresiou, ani demenciou. Vieš, že každý prípad je iný? Ty k tomu ešte pridavaš, namiesto toho, aby si jej pomohla, ju buzeruješ.

@anonym_bd1268 to nie je buzerovanie, to je zufalost. Clovek bez pohybu je ochabnuty, pribera, vacsia zataz na vekom opotrebovane klby. Tym horsie sa jej bude potom fungovat, este viac ju bude vsetko boliet.
Nejake zdravotne prechadzky by mal clovek zachovat aj vo vyssom veku aj ked sa mu nechce. Len ako prinutit cloveka 70+ to pochopit, ked im je vsetko jedno

anonym_bd1268
22. feb 2026
@anonym_55c1b9

@anonym_bd1268 to nie je buzerovanie, to je zufalost. Clovek bez pohybu je ochabnuty, pribera, vacsia zataz na vekom opotrebovane klby. Tym horsie sa jej bude potom fungovat, este viac ju bude vsetko boliet.
Nejake zdravotne prechadzky by mal clovek zachovat aj vo vyssom veku aj ked sa mu nechce. Len ako prinutit cloveka 70+ to pochopit, ked im je vsetko jedno

@anonym_55c1b9 veď chodí von so psom. Určite to nebude len 1x za deň.

anonym_55c1b9
22. feb 2026
@anonym_bd1268

@anonym_55c1b9 veď chodí von so psom. Určite to nebude len 1x za deň.

@anonym_bd1268 no tak 10 minut denne so psom ju moc nespasi

anonym_bd1268
22. feb 2026
@anonym_55c1b9

@anonym_bd1268 no tak 10 minut denne so psom ju moc nespasi

@anonym_55c1b9 ale keď ide 3x tak už je to polhodina.

anonym_55c1b9
22. feb 2026
@anonym_bd1268

@anonym_55c1b9 ale keď ide 3x tak už je to polhodina.

@anonym_bd1268 tak snad ide 3x, autorka pise ze ide len 1x🫣

1fifinka1
22. feb 2026

Moja mama keď bola mladšia, teraz má 70 vždy upravená, vlasy ostrihané, nafarbené, obocko upravené, doma si mohla z podlahy jesť. Teraz je v stave, že 5!!! rokov nebola von z bytu. Leží na gauči v obývačke, posledné 3 mesiace k nej cestujem 100km tam a 100 naspäť ju aspoň umyť a prezliecť. Býva s otcom, ten po nej teraz začal vynášať exkrementy, lebo neprejde ani na wc. Má pri gauči toaletnu stoličku. Neupratuju, občas otec uvarí, alebo objedná, aj to nezjedia. Úplne otrasný život. Svalstvo ochablo, chrbát ochablo, celkovo všetko zanedbane. A nepohnem s nimi vôbec. K lekárovi vôbec záujem o život žiadny. Čakanie na smrť 😞

1fifinka1
22. feb 2026

Ešte kým mali psa, sla s ním von. Odkedy nemajú psa, koniec. Všetko šlo dolu vodou, rapídne. A to nemá žiadnu diagnózu v zmysle mozgová príhoda a podobne, žeby ostala ležať. Len proste prestala chodiť von, a ostala na gauči pozerať telku. A trvá to 5 rokov a stále je to horsie.

mirage
22. feb 2026
@1fifinka1

Moja mama keď bola mladšia, teraz má 70 vždy upravená, vlasy ostrihané, nafarbené, obocko upravené, doma si mohla z podlahy jesť. Teraz je v stave, že 5!!! rokov nebola von z bytu. Leží na gauči v obývačke, posledné 3 mesiace k nej cestujem 100km tam a 100 naspäť ju aspoň umyť a prezliecť. Býva s otcom, ten po nej teraz začal vynášať exkrementy, lebo neprejde ani na wc. Má pri gauči toaletnu stoličku. Neupratuju, občas otec uvarí, alebo objedná, aj to nezjedia. Úplne otrasný život. Svalstvo ochablo, chrbát ochablo, celkovo všetko zanedbane. A nepohnem s nimi vôbec. K lekárovi vôbec záujem o život žiadny. Čakanie na smrť 😞

@1fifinka1 och! to je desivé

anonym_55c1b9
22. feb 2026

Ja som rada, ze ste sa viacere s tymto zdoverili, clovek si ani nemysli, ze hlavne zeny v tomto veku tak rezignuju na zivot

anonym_bd1268
22. feb 2026
@anonym_55c1b9

@anonym_bd1268 tak snad ide 3x, autorka pise ze ide len 1x🫣

@anonym_55c1b9 1x možno preto, lebo je tam aj ona. Keby nebola, tak by s tým psom niekto von musel ísť. Hádam ho netýrajú

anonym_55c1b9
22. feb 2026
@anonym_bd1268

@anonym_55c1b9 1x možno preto, lebo je tam aj ona. Keby nebola, tak by s tým psom niekto von musel ísť. Hádam ho netýrajú

@anonym_bd1268 mozno nam to autorka objasni. Ale aj tak, keby aj isla denne 3x von na 10 minut a zvysok lezi na gauci a v posteli, aj tak minimalny pohyb.

margotka17
22. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_fbcd71 Určite nie, ja ako človek liečený na depresiu viem, čo depresia je. Toto je len prachsprosta lenivosť a rezignacia

@anonym_autor nech chodí do denného stacionára. Tak majú rôzne ručné práce, čo ju možno aspoň troška preberie, pokeca si tam a príjemnejšie stravi čas.

anonym_55c1b9
22. feb 2026
@margotka17

@anonym_autor nech chodí do denného stacionára. Tak majú rôzne ručné práce, čo ju možno aspoň troška preberie, pokeca si tam a príjemnejšie stravi čas.

@margotka17 to je dobre, ze "nech chodi". A ked povie razne nie? Nejdem a nepohnes s nou?
Moja mama by urcite nesla do denneho stacionara, poslala by ma s takym napadom do prdele.

anonym_530ec3
22. feb 2026

To co tu niektore pisete za bludy?? Ze ju ma nechat, ze je to jej zivot?? Vy by ste nechali len tak cloveka na ktorom vam zalezi aby sa neumyval, zil v spine lebo je to jeho zivot?? V poriadku to urcite niie je..

1fifinka1
22. feb 2026
@anonym_530ec3

To co tu niektore pisete za bludy?? Ze ju ma nechat, ze je to jej zivot?? Vy by ste nechali len tak cloveka na ktorom vam zalezi aby sa neumyval, zil v spine lebo je to jeho zivot?? V poriadku to urcite niie je..

@anonym_530ec3 no ono v prvom rade musí ten človek chcieť. Keď sám nechce, nedonutis ho. Naozaj to tak je. Reči sa vravia, život sa žije. Nie všetko ide podľa plánu. Viem to podľa našej mamy. Ja som už tiež rezignovala. Ťažko sa mi na to pozerá, ale komu niet rady ......

anonym_55c1b9
22. feb 2026
@anonym_530ec3

@anonym_530ec3 mas rodica v tomto veku? Ako prinutis rodica sa hybat? Daj tipy, nech sa poucime.

anonym_272c08
22. feb 2026
@1fifinka1

@1fifinka1 ja mam toto iste s dedkom...clovek co to nema doma.tak neuveri a do zariadenia takeho cloveka nedostanes ked nechce sam..ja mojho ledva raz za mesiac k lekarovi prehovorim na kontrolu co musi chodit koli pazeraku...dnes sa uz neda zbavit svojpravnosti.iba obmedzit na pravne ukony...a je to tazke .je to naozaj len doslovne cakanie na smrt...s tym clovekom proste druhy clovek nepohne ked nechce sam..v podstate za to ani nemozu.odchadza im mozog zial

anonym_3bc4b8
22. feb 2026
@margotka17

@margotka17
Ale ty si na drogach ta posle do prdele s tvojimi rucnymi pracami a s nikym nechce kecat.

1fifinka1
22. feb 2026
@anonym_272c08

@1fifinka1 ja mam toto iste s dedkom...clovek co to nema doma.tak neuveri a do zariadenia takeho cloveka nedostanes ked nechce sam..ja mojho ledva raz za mesiac k lekarovi prehovorim na kontrolu co musi chodit koli pazeraku...dnes sa uz neda zbavit svojpravnosti.iba obmedzit na pravne ukony...a je to tazke .je to naozaj len doslovne cakanie na smrt...s tym clovekom proste druhy clovek nepohne ked nechce sam..v podstate za to ani nemozu.odchadza im mozog zial

@anonym_272c08 my máme zle aj to, že bývajú na štvrtom bez výťahu. Po byte sme kúpili invalidný vozík, preveziem ju do kúpeľne. Ale dole po schodoch, alebo von nehrozí. Ako vravím 5 rokov zavretá doma. Dobrovoľné. Minule sa jej pýtam, ty si není zvedavá na svet vonka? Veď za 5 rokov sa toho toľko zmenilo. Vraj nie, ona si už odchodila a odzila svoje. A vybavené. Som rada, že sa nechá aspoň umyť aj to mi trvalo pol roka ju prehovoriť. Nechty na nohách si nechce dať ošetriť, má ich ako konáre pokrútené, pleseň na nich, ledva ponožky obuje, ale ani za svet to riešiť. Ja som si povedala, nechceš dobre. Tvoje nohy, tvoj život.

anonym_f21248
22. feb 2026

@anonym_autor na toto pozor, moja mama isla do predcasneho dochodku v 62 rokoch a za dva roky sa "prelezala" sa do stavu, kedy uz ani na wc nevedela ist. Nevie vstat, chodit, potrebuje 24h starostlivost a menit plienky. Atrofovane svaly, slachy, odmieta chodit.

leidin
22. feb 2026

Ked cita, chodi von so psom, asi neni uplne leniva a neaktivna. Vsak ona moze byt aj dost unavena a este v tom veku. Mne skor pripada, ze ty nie si vyrovnana sama so sebou a premietas do vztahu s nou. Akoze ty mas skutocne depresie a ona si dovoli byt spokojna takto. Znie to hnusne. Navyse nevies nic o jej fyzickom zdravi. Uz len prechod znamena unavu a este staroba o to viac. No nic, vidim, ze ty k spokojnosti potrebujes ju odsudzovat.