Som nešťastná zo správania 70-ročnej matky
Keďže sa veci vyvinuli tak ako to momentálne je, som dlhší čas doma, s mojou 70 ročnou mamou. Úprimne, mám ju rada, ale jej správanie je mi normálne odpudive, úplne mi lezie s tým na nervy. Vysvetlím, mama je relatívne zdravá, mobilná, nie je ani dementna, nič také všetko má v poriadku, lieči sa akurát na tlak. Avšak nerozumiem jej správaniu, príde mi úplne ako blbá, jej celodenný program je ísť ráno na 10 minútovú vychádzku so psom, a tým to padlo. Potom sú ľahne do postele a číta do 11-12.ej, naobedujee sa , zaspí. Poobede si sadne k televízoru a sedí tam či niečo ide, či nie, do cca 22.ej, a potom do postele. Absolútne ju nezaujima, že je napr.spinavy sporák ( robota na 10 minút), že v drese je riad, ktorý treba umyť, že by bolo vhodné aspoň 2-3 x týždenne umyť podlahu, raz za čas umyť napr kúpeľňu, proste úplne bežné veci, proste všetko úplne ignoruje. Aby bolo jasné, ja všetko urobím sama, nemám s tým problém, ale vadí mi jej absolútna ľahostajnosť k poriadku, dokonca aj kúpať ju musím vyháňať, kúpe sa raz za týždeň, ako za starých čias bolo, ale aj to jej musím povedať zvýšeným tónom. Pritom opakujem, nie je dementna, len mám pocit, že jej odkedy je doma na dôchodku kus preplo. Strašne ma to vytáča, nepoviem, keby bola chorá, imobilná. Ale nie je, len je strašne neporiadna, neprakticka, lenivá. Pol dňa prelezi v posteli s knihou, ďalší pol deň sedí pred TV. Nie že by bola rada, že je v takom veku sebestačná, ona akoby si normálne privolavala imobilnost a demenciu. Som z nej zúfalá, neviem ako jej to mám normálne povedať, aby sa neurazila. Normálne sa už teším, keď budem môcť vypadnúť
@anonym_autor podľa mňa takto prejavujes strach o ňu, že vidíš, že starne a opúšťa sa.Ale to nie je opušťanie veď nepije alkohol, nestavkuje aj také sú ženy iba sa nudi a preto si vybrala také aktivity.Vela dôchodcov sedi na FB a vypisuje hlúposti sú v skupinách pre záhradkárov, čo ste dnes varili.Ak by bývala v dome tak sa stará o záhradu, sliepky, mačku.Tak jej nakup nové knihy.Takto žije nežije veľa rodičov.Vidim ako som ja po 50 tke zlenivela natoľko mám sebareflexiu, že si to uvedomujem a často uvažujem čo robia ľudia vo vyššom veku
@anonym_autor Ja asi nerozumiem, čo od 70 ročnej ženy chceš. Čo od nej očakávaš? Sama píšeš, že ani predtým nebola extra spoločenská a ani typ, čo všetko leští a upratuje. Prečo by to mala robiť teraz, na staré kolená? Lebo ty si myslíš, že je to tak správne? V mojom okolí pozorujem zmeny, ktoré opisuješ, na ľuďoch 70+. Na jednej strane je to vekom, u mnohých aj povahou a u viacerých to bolo stratou životného partnera alebo ak dlhšie žili sami (po rozvode). Tí ľudia sú už viac fyzicky unavení, veľa robí psychika a aj odchod z práce. Každodenná rutina je preč a zrazu sa cítia nepotrební a že vlastne nič nemusia. Kde pracovala tvoja mama? Ak robila hlavne manuálne a nie niekde v kancelárii, tak si ten oddych naozaj zaslúži. Čo je zlé na tom, že ide na prechádzku so psom, potom si číta knihu, zdriemne aj počas dňa, pozrie niečo v telke? Ak nikdy necvičila, nechodila na turistiku, po wellnessoch, na kávičky s kamoškami, neučila sa nové veci (jazyk, prácu s PC...), tak teraz to asi robiť nezačne. Nemá na to proste chuť a predpokladám, že ani peniaze. Tiež nechápem, prečo by mala 3x do týždňa zmývať podlahu. A aký neporiadok môže narobiť jedna osoba v domácnosti, aby upratovala ako besná? Ináč, umyť vaňu alebo sprchový kút je pre staršie osoby už dosť problém. Čo sa týka psa, tak neverím, že ho venčí len 1x za deň. Tiež sa mi nezdá, že by za sebou neumyla riad alebo sporák. To by po mesiaci, kedy ju prídeš pozrieť, ten byt vyzeral asi ináč. Možno si to teraz dovolí len preto, že si u nej. Proste sa spoľahne na to, že to spravíš ty, keď si tam. Lebo úprimne, čo by si tam celý deň robila? Dívala sa, ako všetko robí tvoja 70 ročná mama?
@sovica Nechápeš, nevadi
Aa nieje to samotou? Mozno ju ten domov ubija? Co tak vymalovat, kupit daco nove do domu, aj kvety, zobrat ju ku kadernikovi, kupit nove oblecenie a vytiahnut ju medzi ludi? Mozno aj tanecny kurz, alebo nieco, kde by si nasla kamaratky. Ja ta chapem a velmi. Takto mama moze hlboko klesnut s mentalnym zdravim. Skus jej daco zmenit aby sa "prebudila" ta chut do zivota. Drzim palce.
@zara3 Ďakujem za normálny názor. Nemám žiadny problém ju niekam vziať, aj dnes sme boli v meste, na káve, sem tam dlhšie vychadzky. Ku kadernícke chodí sama, raz za 3 mesiace. Domov kupujem x vecí, prestavujem, prerabam, aj teraz sa chystám prerobiť spálňu. Na chvíľku sa mama chytí, ale potom je to zas v starých koľajach
A.s tým psom ide len raz.vonku? Dohovor jej, že aspoň 3-krát musí. Chudák psík. Aj ona sa stretne s ľuďmi, trochu pokecá, bude mať.viac pohybu... Takto začína demencia. Môj otec došiel už do štádia, že nevie povedať svoje meno, každému tyká (aj lekárovi), rozpráva úplne odveci, je plienkovaný, nevie sa obliecť, umyť.... Vezmi ju k lekárovi, nech ju otestujú na Alzheimera. Jej to nemusíš povedať, len sa vopred dohodnúť s lekárom. Moja všeobecná robí taký test na požiadanie pri preventíve u starších ľudí.
@anonym_c6ff05 Vďaka za normálny názor. Verím, že to nemáš ľahké. Ja dúfam, že mama ešte zopár rokov vydrží zdravá ( bodaj by). A so psom chodí ráno, ja poobede. Ak som mimo mesta, tak chodí 2x denne, ale to len na 10 minút
@anonym_autor tak potom pripúsť aj to, že starne, prichádza depresia, demencia...je sama, nič ju nebaví a určite ani to poúčanie, prečo má všade bordel, prečo furt leží. Vždy bola taká, teraz nemá dôvod vyjsť z bytu, lebo nikde nepotrebuje ísť. Nie každý bude v dôchodku chodiť na pilates, turistiku, do klubu dôchodcov. Sú aj takí, ktorým vyhovuje ležať v posteli, sedieť pred telkou. Nestačí jej robiť spoločnosť raz týždenne? Slušne sa opýtať, či chce upratať? Opýtala si sa jej, prečo len leží? Opýtala si sa jej, či si nechce zahrať karty? Alebo prečo nejde má dlhšiu prechádzku so psom?
A áno, útočíš, nepriznaš že môže trpieť depresiou, ani demenciou. Vieš, že každý prípad je iný? Ty k tomu ešte pridavaš, namiesto toho, aby si jej pomohla, ju buzeruješ.
@anonym_bd1268 Nikoho nebuzerujem, máme maximálne pripomeniem, že či sa nejde kúpať, tot vsjo. Pýtať sa či jej netreba upratať nebudem, však vidím, že treba, tak upratam, to je normálne, načo sa pýtať na to, čo je zrejmé. Kupujem jej križovky, kniky, puzzle, diamantové maľovanie, atd. Raz za čas sa mi podarí ju vytiahnuť do mesta, alebo na dlhšiu prechádzku
@anonym_bd1268 to nie je buzerovanie, to je zufalost. Clovek bez pohybu je ochabnuty, pribera, vacsia zataz na vekom opotrebovane klby. Tym horsie sa jej bude potom fungovat, este viac ju bude vsetko boliet.
Nejake zdravotne prechadzky by mal clovek zachovat aj vo vyssom veku aj ked sa mu nechce. Len ako prinutit cloveka 70+ to pochopit, ked im je vsetko jedno
@anonym_55c1b9 Áno, presne o to mi ide, udržať ju mobilnú a čulu
@anonym_55c1b9 veď chodí von so psom. Určite to nebude len 1x za deň.
@anonym_bd1268 Keď som doma raz za deň, poobede idem ja. Ak je sama 2x za deň, ale to max.10 -15 minút
@anonym_autor nemám 70 ani depresiu, ale ked pridem z prace, porobim potrebne drobnosti a sedim ci lezim. Pred vikendom spravim velky nakup a potom ak sa da, oddychujem doma. Bud rada, ze mama kazdy den vyvenci psa a cita. Vies, starne aj dusa, uz prestava tuzit po zazitkoch, nenachadza potesenie v aktivitach. Treba to prijat.
Moja mama keď bola mladšia, teraz má 70 vždy upravená, vlasy ostrihané, nafarbené, obocko upravené, doma si mohla z podlahy jesť. Teraz je v stave, že 5!!! rokov nebola von z bytu. Leží na gauči v obývačke, posledné 3 mesiace k nej cestujem 100km tam a 100 naspäť ju aspoň umyť a prezliecť. Býva s otcom, ten po nej teraz začal vynášať exkrementy, lebo neprejde ani na wc. Má pri gauči toaletnu stoličku. Neupratuju, občas otec uvarí, alebo objedná, aj to nezjedia. Úplne otrasný život. Svalstvo ochablo, chrbát ochablo, celkovo všetko zanedbane. A nepohnem s nimi vôbec. K lekárovi vôbec záujem o život žiadny. Čakanie na smrť 😞
@1fifinka1 Tak to mi je ľúto. Pozerať na takýto úpadok a nevedieť s tým pohnúť musí byť zničujúce. Škoda , že ju nevieš dostať k lekárovi, určite by navrhol niečo, čo by aspoň trochu pomohlo
@anonym_55c1b9 1x možno preto, lebo je tam aj ona. Keby nebola, tak by s tým psom niekto von musel ísť. Hádam ho netýrajú
@anonym_bd1268 Nie, práve naopak, pes má úžasný život, kopa dobrôt, stály veterinárny dohľad, kopu lásky a mojkania, len ten pohyb nie je taký, a on je lenivý tiež 😅
@anonym_autor nech chodí do denného stacionára. Tak majú rôzne ručné práce, čo ju možno aspoň troška preberie, pokeca si tam a príjemnejšie stravi čas.
@margotka17 K tomu by som mamu nedostala, je úplne nespolocensky typ
To co tu niektore pisete za bludy?? Ze ju ma nechat, ze je to jej zivot?? Vy by ste nechali len tak cloveka na ktorom vam zalezi aby sa neumyval, zil v spine lebo je to jeho zivot?? V poriadku to urcite niie je..
@anonym_530ec3 Áno, tiež ma prekvapuje kolkym ľuďom by bolo úplne jedno, keby videli úpadok u svojich rodičov
Ked cita, chodi von so psom, asi neni uplne leniva a neaktivna. Vsak ona moze byt aj dost unavena a este v tom veku. Mne skor pripada, ze ty nie si vyrovnana sama so sebou a premietas do vztahu s nou. Akoze ty mas skutocne depresie a ona si dovoli byt spokojna takto. Znie to hnusne. Navyse nevies nic o jej fyzickom zdravi. Uz len prechod znamena unavu a este staroba o to viac. No nic, vidim, ze ty k spokojnosti potrebujes ju odsudzovat.
@leidin Pane bože, ty si trúba nebeská, a to som sa slušne vyjadrila. Áno, nie som spokojná so sebou, a takto si to kompenzujem 😅😅 Ty sa daj dievča vyšetriť, lebo to, čo tu splietas nie je normálne. A áno, potrebujem ju odsudzovať. Ako fakt nie si normálna. Keď tebe by bolo ľahostajne vidieť, ako tvoj blízky človek upadá, a pritom by nemusel, a si s tým ok, miesto aby si sa mu snažila pomôcť, to už je tvoje svedomie, a veľa to o tebe vypovedá
@1fifinka1 nam zacal rozotierat fekalie kade tade. Hygiena tiez bieda.celkovo dezorientovany.von tiez nechodi a uz ani tuhe jedlo nevie zjest..funguje na nutridrinkoch..upratujeme mu tiez my..vsetko..zmeny nalad a osobnosti.niekolkokrat za den...no naozaj tato choroba uplne zmeni cloveka od zakladov..uplne iny clovek sa stava
@anonym_272c08 Verím to, a viem, že to nie je ľahké, videla som pár takýchto prípadov. Obdivujem ťa, že zvládaš starostlivosť o takto ťažko chorého človeka
Normalne autorka tak ťažko sa čítajú tvoje odpovede 😆 veď len tu na každého prskáš, keď ma iný názor. Píšeš o mame že NIKDY nebola ani spoločenská ani poriadkumilovná a čo si si myslela, že po 70tke sa zmení?? Keď už ma doma čas tak zrazu bude chodit do golfového senior klubu, na pilates a celé dni upratovať?? No práve naopak, vekom sa to zhoršuje … a aj keby (čo si nemyslim) nemala tu depresiu tak ak by do mňa dcéra vkuse hustila, čo mam so svojim životom na dôchodku robiť by som ju asi aj dostala … Mama je sebestačná, nechaj ju nech sa o seba postará. Píšeš že sa stará aj o psa a chodí s ním von. Ty jej nechod ani upratovať ani variť a ani robiť spoločnosť ak sama nechce a Teba to celé “vyrušuje” čo ma doma. Podľa toho čo píšeš nieje odkázaná na Tvoju pomoc, iba Tebe vadí že ma doma bordel … Nuž, jej nie. Tak ju rešpektuj, je dospelá ...
@anonym_864bf2 Bože, vy ste niektoré ozaj hlupane. Ukáž mi, kde konkrétne prskam? O čom vlastne píšeš? Že napíšem, že mama nie je spoločenská, že ju nedostanem do napr.kruzku? Že napíšem, že mne nevadí upratovanie, ale jej úpadok? To podľa teba prskam? Sú normálna? Človek tu slušne diskutuje, ale niektoré ste úplne mimo reality, a potrebujete útočiť bez akéhokoľvek reálneho základu. ( Napr.nejaka " hviezda" tu písala, že " Prečo nepracujes?" Neviem kde na to prišla, a podobné nezmysly. Ďalšia píše, že to ja nie som spokojná so svojim životom, a preto " utocim" na svoju mamu. Pýtam sa normálne, dá sa s takými ľuďmi normálne konverzovat? No nedá. Hlúpe, zaujaté telata, ktoré silou mocou chcú provokovať. Chvalabohu , že sú tu aj normálne ženy, rozumné, s ktorými sa dá debatovať slušne, a nemusíme spolu súhlasiť. A zaujatá nie som, ako píšeš, ak tebe by bol úpadok tebe blízkeho človeka ľahostajný, to je tvoj problém, a niečo to o tebe vypovedá.
@anonym_55c1b9 ano, mame v rodine. A postupne sa to dostalo do stadia, ze keby tam pravidelne nechodime a povieme si, vsak kaslat na nu jej zivot tak tam zhnije smradlava,neumyta, s plesnivym jedlom v chladnicke a spine. Tym neustalym lezanim/sedenim odislo uplne svalstvo,pribudla zrazu osteoporoza.. A neboli sme uz potom vobec privetivy, lebo inak sa nedalo..zdoraznovali sme nasledky, ze sa znici tymto sposobom tak,ze skonci v ustave s plienkami... a ono sa to aj stalo..a paradoxne,az ked sa dostala na to uplne dno sa spamatala..zostala uz sice v domove, ale nie mrdzi leziacimi, ale sama vo svojej izbe s balkonom,zase zije, umyva sa,chodi na spolocenske aktivity, chodi na kratke prechadzky..ma 76aktualne..opustat sa zacala v 68 a v 74 sme vybavili starostlivost a aktualne vyzera lepsie ako ked mala 68 dokonca aj na dovolenku s nami do Turecka isla a chodi pavidelne ku nam na 3-4dni co predtym vobec..
@anonym_530ec3 Super, že sa spamätala
@anonym_fbcd71 Tak to je prakticke ak ma humusactvo aj vlastnu diagnozu.
@anonym_6b4d71 Vidno, že vieš o tom veľké guľové. Poradím ti, mlčať je niekedy zlato
Nechaj ju žiť, konečne sa nemusí prispôsobovať očakávaniam a požiadavkám iných, možno je to u nej aj vzdor, tichá rebélia voči zaužívaným štandardom. Kým pravidelne a veľa číta, je v pohode.
Sústreďuješ svoju pozornosť na ňu, namiesto toho, aby si riešila vlastnú, dlhoročnú depresiu, je to pre teba svojská forma úniku, aj keď s tým zrejme nesúhlasíš.
@anonym_59f1b9 Áno, presne si uhádla, už si tu druha s takýmto úžasným názorom, gratulujem. 😅😅 Neviem kde na tie debilnosti chodíte, ale ste vedľa jak tá jedla. Ja som so svojím životom spokojná, chorobu mám kompenzovanu, čiže sa cítim relatívne zdravá, finančne ani nijak inak na tom zle nie som. Ale ty a tá druhá viete lepšie 🤣🤣 Bože, vy ste telata. Myslím, že je normálne mať obavy o človeka, ktorý ti je blízky, ale u teba to asi normálne nie je
Ak sa nestará o čistotu, je to už demencia. Mám ďaleko nad 70 rokov, ale starám sa o veľký dom na vidieku a veľký byt v meste, to všetko ešte zvládam a mimo toho aj prácu - vypracovávanie projektov EÚ na prilepšenie ( vysoké náklady na 2 inkasá, auto, dovolenky,...) a mesačne si na časy, keď už neprivyrobím odkladám aspoň 1000 Eur. Predsa 70 rokov nie je veľa, veď mladí v tom veku budú pracovne aktívni. Počíta sa do budúcna s dôchodkovým vekom 80 rokov aj viac. No do 80- ky je možné ešte robiť a užívať si život. Sedieť pri TV je už prejav demencie, keď osoba nedokáže aktivovať svoju činnosť. Jedno uznám, nakúpiť plné auto tovaru doviezť ho domov to hravo dokážem, ale ten nákup povynášať je už problém. To musím volať blízkych alebo si na to niekoho zaplatiť. V tom veku by sa zišlo viac fyzických síl.
@evkatk Super, prajem ti nech ti tvoja energia a cinorodost vydrží ešte veľa, veľa rokov ❤️
@anonym_autor raz za mesiac prídeš na chvíľu a všetko vieš🤷vži sa do jej kože,celé dni sama, načo upratovať, variť, starať sa o seba 🥲
@anonym_ab1da3 Píšem jasne, že momentálne som doma vyše mesiaca, a domov chodím občas aj na 4- 6 dni
To je inak caste u ludi, ktori sa cely zivot tesia na dochodok, ze az tam zacnu zit, lebo budu mat cas, ale tak to samotne zitie a svoju iskru zanedbavali, ze proste tie navyky uz v neskorsom veku ani nepridu, nemali na com stavat a ostanu v takejto polodepresii.
Nemam ti co poradit, lebo to nie je tvoja uloha menit cloveka s istou strukturou osobnosti, clovek musi chciet sam. Moja mamka bola na dochodku rok a nudila sa, urobila si instruktora jogy a zacala ist bomby v tomto, uplne sa v tom nasla, ma plne skupiny, robi workshopy, predtym robila v administrative. Ale nasla si to sama, tiez sa prvy rok opustala. Ja a zrejme ani ty ani nemame cas babysittovat dospelych ludi, dnes je taky tlak na kazdeho, aby dako prezil a zariadil sa, ze bohuzial. Ani ty nie si animator volneho casu, musi chciet ona, ty ju nijako neinspirujes, to sa neda. Cim viac na nu budes tlacit, tym vacsi odpor cakaj. Mozno je to len faza, mozno vedomy odpor, mozno je presne takto spokojna, tazko povedat. Ale prvy krok musi prist od nej. A to ti hovorim ako psycholog.
@anonym_f94030 Ďakujem za odpoveď
Tak u nás je to lenivosť. Môj otec si to prizná, ešte sa na tom smeje že sa mu nič vôbec nechce, aj keď nám to smiešne rozhodne nie je. A keď píšem že sa mu nechce nič, tak sa mu nechce ale že skutočne nič. Depresiu rozhodne nemá, je veselý, vo väčšej pohode ako ja, zdravotný stav v pohode, myseľ v pohode, energie má viac ako mnohí dvadsiatnici, má po sedemdesiatke, ale doma len sedí na zadku, čučí do televízora a drieme. Trvá to už dlho, môžem vysvetľovať, argumentovať, čokoľvek.
@anonym_981f09 Áno, úplne ti rozumiem, verím, že máš z toho nervy
@anonym_autor podľa mňa takto prejavujes strach o ňu, že vidíš, že starne a opúšťa sa.Ale to nie je opušťanie veď nepije alkohol, nestavkuje aj také sú ženy iba sa nudi a preto si vybrala také aktivity.Vela dôchodcov sedi na FB a vypisuje hlúposti sú v skupinách pre záhradkárov, čo ste dnes varili.Ak by bývala v dome tak sa stará o záhradu, sliepky, mačku.Tak jej nakup nové knihy.Takto žije nežije veľa rodičov.Vidim ako som ja po 50 tke zlenivela natoľko mám sebareflexiu, že si to uvedomujem a často uvažujem čo robia ľudia vo vyššom veku
@anonym_6c846a Áno, je to možné, že podvedome je to strach zo starnutia. Snažím sa však ju občas vytiahnuť na prechádzku, na dovolenku, ak sa dá,kupujem rôzne hry, knihy
@anonym_864bf2 Bože, vy ste niektoré ozaj hlupane. Ukáž mi, kde konkrétne prskam? O čom vlastne píšeš? Že napíšem, že mama nie je spoločenská, že ju nedostanem do napr.kruzku? Že napíšem, že mne nevadí upratovanie, ale jej úpadok? To podľa teba prskam? Sú normálna? Človek tu slušne diskutuje, ale niektoré ste úplne mimo reality, a potrebujete útočiť bez akéhokoľvek reálneho základu. ( Napr.nejaka " hviezda" tu písala, že " Prečo nepracujes?" Neviem kde na to prišla, a podobné nezmysly. Ďalšia píše, že to ja nie som spokojná so svojim životom, a preto " utocim" na svoju mamu. Pýtam sa normálne, dá sa s takými ľuďmi normálne konverzovat? No nedá. Hlúpe, zaujaté telata, ktoré silou mocou chcú provokovať. Chvalabohu , že sú tu aj normálne ženy, rozumné, s ktorými sa dá debatovať slušne, a nemusíme spolu súhlasiť. A zaujatá nie som, ako píšeš, ak tebe by bol úpadok tebe blízkeho človeka ľahostajný, to je tvoj problém, a niečo to o tebe vypovedá.
@anonym_autor trúba si tak jedine ty, keď je tvoja mama taká, aká bola pred 3-5 rokmi, čiže tiež žiadna sláva v pohybe, v upratovaní, v spoločenskom súžití, tak prečo ti je až také divné, že teraz sa jej nič nechce? Píšeš, že nie je dementná, že nie je v depresii. Tak potom je len lenivá. Chceš, poupratuj, nakúp, hraj s ňou karty, ber ju častejšie von, varte spolu, rozprávajte sa, upratujte spolu. Akú inú radu chceš? Čo chceš počuť okrem toho, že starne, aj telo aj duša...ty tiež už nebudeš najmladšia, mohla by si sa už aj vcítiť do jej stavu, obzvlášť, ak vieš aká bola pred pár rokmi.
Škoda diskutovať s Tebou autorka. Nie len, že absolútne neberies iný názor ale ešte si aj zatrpknutá a správaš sa absolútne nevhodne. Nehovoriac otom, ako tu nadávaš a označuješ diskutujúce … asi tiež niesi najostrejšia ceruzka. Skus hlavne na sebe popracovať.
Škoda diskutovať s Tebou autorka. Nie len, že absolútne neberies iný názor ale ešte si aj zatrpknutá a správaš sa absolútne nevhodne. Nehovoriac otom, ako tu nadávaš a označuješ diskutujúce … asi tiež niesi najostrejšia ceruzka. Skus hlavne na sebe popracovať.
@anonym_864bf2 Prosím? To ako vážne toto píšeš? Že neberiem iný názor? Keď napíšem, že mama nie je v depresii? Alebo, že ju napr.nedostanem do nejakého krúžku, to je, že neberiem iný názor? Fakt? Keď sa mýlim, poprosím ťa, uved kde " neberieme iný názor" ako píšeš, ale ozaj, čakám. A že nadávam? Ako prepáč, ale keď mi tu začnú niektoré diskutujúce písať napríklad: " Že prečo nepracujes? " , " Prečo si pri mame, sú to dlhy, alebo lenivosť?", " Prečo sa staráš do maminho života?", alebo " Že mám problém so svojím životom a takto si to kompenzujem na mame", prípadne, že ju " Buzerujem", to ako je podľa teba čo? Úplne od veci píšu, totálne nezmysly vycucane z prsta, útočným tónom, ale ja tu nadávam ostatným. Tak akože oni môžu písať nezmysly, ale ja nemám právo reagovať? Ty kde žiješ? Na hlupane ja normálne reagovať nebudem, hlavne keď prišli "diskutovať" len s úmyslom provokovat. O takéto duskutujuce ja záujem nemám
@anonym_autor vravíš,že demenciu nemá a môžeš si byť na 100% istá,že to nezačína?alebo altzheimer,príznaky začínajú roky predtým ako prepukne choroba.
@anonym_autor vravíš,že demenciu nemá a môžeš si byť na 100% istá,že to nezačína?alebo altzheimer,príznaky začínajú roky predtým ako prepukne choroba.
@anonym_c84790 No to práve si istá byť ozaj nemôžem, bohužiaľ. Budem to sledovať, ak budem mať vážne pochybnosti, vezmem ju k lekárovi

Tak ja vám neviem, ale koľko ľudí takto žije v 20 a 30tke, vyššie ani nehovorím. Stačí, že sú introverti. Ved chodi so psom, číta, pozerá, určite aj nakupuje, vari, normalny bezny zivot.. koľko ľudí vo vyššom veku ani len nevyjde von. To už je hrozne. Nie každý beha v 70tke maratóny...