Ako postaviť dom v extraviláne bez územného plánu?
Ahojte, prosim vas mate tu niekto postaveny dom v extravilane? S tym ze vasa obec nema uzemny plan? Budeme riesit geometricky plan na vynatie ornej pody, kvoli upravam popri domu a taktiez chceme postavit zahradny domcek. Len nam to bude schvalovat teraz neviem ci VUC alebo kto a neviem ci s tym nebude problem….
@klarissa25 Ani my nevieme, či s tým nebude problém. Treba sa spýtať na miestnom stav. úrade, alebo na miestnom úrade, či na danej parcele je povolené stavať.
@anonym_e5906f ach jaj zase mi konik zmenil nadpis… my uz dom postaveny mame ale chceme postavit malinku budovu na naradie bicykle a podobne
@anonym_e5906f ach jaj zase mi konik zmenil nadpis… my uz dom postaveny mame ale chceme postavit malinku budovu na naradie bicykle a podobne
@klarissa25 google ai, napisal okrem kopy inych:
Odporúčaný postup:
Žiadosť o územnoplánovaciu informáciu (ÚPI): Podajte si ju na obecnom úrade. Ak vám písomne potvrdia, že obec nemá ÚP, spýtajte sa na možnosť vydania individuálneho súhlasu/vyjadrenia k drobnej stavbe.
Konzultácia na Okresnom úrade: Zistite na pozemkovom odbore, či vám povolia vyňatie plochy pod drobnou stavbou (napr. altánok do 25 m²) v obci bez ÚP. Pripravte sa, že môžu vyžadovať súhlas od regionálneho úradu (VÚC).
Využitie statusu "stavebný pozemok": Ak je drobná stavba stavebne spojená s existujúcim domom (napr. prístavba), môže byť proces o niečo priechodnejší než pri samostatne stojacom objekte "v poli".
Osobne, isla by som osobne sa popytat, neazbudla na to ze uz tam stoji aj dom, skolaudovany atd. Lebo zakon sa menil co sa tyka stavieb. Mozno budu vediet aj dopredu nieco poradit, vcera som niekde videla spravy, ze sa stavebny zakon asi zase bude riesit, prave kvoli malym stavbam, ktore su velmi komplikovane teraz, vzhladom na ich "dolezitost"

@klarissa25 Ani my nevieme, či s tým nebude problém. Treba sa spýtať na miestnom stav. úrade, alebo na miestnom úrade, či na danej parcele je povolené stavať.