Ako zlegalizovať nelegálnu stavbu na pozemku?
Zdravím, chcel by som zlegalizovat stavbu- garáž, sklad na mojom pozemku. Som vlastník domu s pozemkami a môj otec tam ma doživotne pravo bývania.
3 roky som nebol doma na Slovensku. Medzitým otec asi pred rokom a pol pri dome postavil garáž 33m2. Samozrejme bez povolenia. Je zo železnej konštrukcie oplastena doskami a uzamykateľna.
Viete mi poradiť, kde začať, ak ju chcem zrealizovať? Zavolať geodeta, alebo aký je postup? Vníma sa to ako drobna stavba, musím ju zapísať do katastra?
Otec je z tej generácie ľudí, čo im povolenia veľmi nič nehovoria. Ďakujem pekne za pomoc
Skôr ako právnik, stavebný úrad miestne príslušný.
Teraz sa než väčšich problémov dodatočne legalizovať stavby postavené„generálnej amnestii“.
Stavby od 1. januára 1990 do 31. marca 2024: Tieto stavby je možné dodatočne legalizovať (skolaudovať) podľa § 140d, ak spĺňajú podmienky: stavba stojí na pozemku vlastníka, nie je v chránenom území a stavebník o to požiada.
Treba nájsť iba niekoho kto ti tú stavbu zakreslí a dať žiadosť na stavebný úrad. Robila som to v decembri. Začiatkom januára všetko odklepli.
Teraz sa než väčšich problémov dodatočne legalizovať stavby postavené„generálnej amnestii“.
Stavby od 1. januára 1990 do 31. marca 2024: Tieto stavby je možné dodatočne legalizovať (skolaudovať) podľa § 140d, ak spĺňajú podmienky: stavba stojí na pozemku vlastníka, nie je v chránenom území a stavebník o to požiada.
Treba nájsť iba niekoho kto ti tú stavbu zakreslí a dať žiadosť na stavebný úrad. Robila som to v decembri. Začiatkom januára všetko odklepli.
@anonym_b32bf3 otec ju postavil asi v septembri 2024, ale myslím, že nebude problém tvrdiť, že bola zopár mesiacov skôr.
Čiže najprv vyhľadať geodeta, aby ju zakreslil?
Kolko eur približne stojí takýto proces zlegalizovania?
@anonym_b32bf3 otec ju postavil asi v septembri 2024, ale myslím, že nebude problém tvrdiť, že bola zopár mesiacov skôr.
Čiže najprv vyhľadať geodeta, aby ju zakreslil?
Kolko eur približne stojí takýto proces zlegalizovania?
@anonym_autor nie geodet, najprv stavebný inžinier na zjednodušenú projektovú dokumentáciu stavby. Platilo sa cez sto euro, ale my sme vlastníci viacerý súrodenci. Tak sme si výdavky delili. Kvôli tomu že nehnuteľnosť (aj garažou a skladom náradia, lebo sme mali dve stavby)po rodičoch sa predáva bolo potom treba geometricky plán a žiadali sme aj súpisné číslo od obce. Ale to asi nemusíš.
Pôjdeš na úrad tam ti poradia
@anonym_autor nie geodet, najprv stavebný inžinier na zjednodušenú projektovú dokumentáciu stavby. Platilo sa cez sto euro, ale my sme vlastníci viacerý súrodenci. Tak sme si výdavky delili. Kvôli tomu že nehnuteľnosť (aj garažou a skladom náradia, lebo sme mali dve stavby)po rodičoch sa predáva bolo potom treba geometricky plán a žiadali sme aj súpisné číslo od obce. Ale to asi nemusíš.
Pôjdeš na úrad tam ti poradia
@anonym_b32bf3 riešili ste to ako dodatočnu legalizáciu, alebo ako novú stavbu s povolením?
Na dodatočnú legalizáciu nestačí len geodet, aby zakreslil aktuálny stav?
@anonym_autor ak je zo zeleznej konstrukcie a nema pevne spojenie so zemou a nebolo ani potrebne upravovat podklad, teda dala by sa rozobrat a pemiestnit, nesplna definiciu stavby a ziadne povolenie na to netreba.

to je otázka skôr na právnika.
skús právna poradňa tu na MK, alebo Modrá strecha .sk