Dá sa zvládnuť rekonštrukcia kúpeľne mužom - amatérom?
Ahojte, potrebujem sa poradit ohladom rekonstrukcie kupelne. Mame byt v povodnom stave a konecne sme naskrabali nejake peniaze (cca 4500 eur), ze vyhodime to stare umakartove jadro. Lenze moj muz si zmyslel, ze si to urobi vsetko sam s bratom, ze naco budeme platit firmu. On je sice sikovny, ale v zivote nerobil obklady ani vodu a ja sa hrozne bojim ze to dopadne katastrofou a budeme mesiac bez zachoda a sprchy. Ja chcem radsej zaplatit profikov co to urobia za tyzden, aj ked by sme si museli este tisicku pozicat alebo vybrat lacnejsie kachlicky. On o tom nechce ani pocut, ze su to vyhodene peniaze. Mate niektora skusenost ze si muz-amater robil jadro sam? Da sa to vobec zvladnut v nejakom normalnom case aby sme sa z toho nezblaznili ked mame doma male dieta?
@anonym_autor ak sa ti dá chod na ten čas k rodičom ked to budu prerabat
prach, prvy den hluk , miešačka atd ,
tyžden rataj určite lebo to musi aj tvrdnut
a ako píše baba hore ...
inak vie rezat kachličky ? lebo to zrovna až tak lahke nie je , to sa utne aj master sem tam ...
vybrat radšej kachličky ktore maju na sklade stale ...
Podla mna je 4500 malo- ak to ma robit firma. Na druhej strane, ked je muz total amater, tak sa obavam vysledku. Toto fakt nie je nieco, co urobis len tak z fleku. Budete mat vsade bordel, prach, spinu, bsz vody, a ten mesiac- to si este asi fandis. Nakoniec to vzdate a aj tak zavolate firmu. "Milujem" takychto kutilov. Tak si mal lepsie setrit.
Jasné, spraví to a o pár rokov budeš hľadať firmu, ktorá to celé opraví, lebo niečo bude krivé, niečo praskne, niečo nebude tesniť... O elektrine ani nevravím. Tiež som tak dopadla. A ak to bude robiť sám, nerátaj, že to dá za týždeň. Mne opravoval kúpeľňu skúsený majster (nový obklad, voda, bez elektriny) 4 dni takže tvoj muž ako hobby majster tak mesiac.
@anonym_autor urcite by som počkal keď už bude lepšie počasie. Nemusí to robiť firma. V našom meste sú chalani co robia na živnosť a veru ich práca je kvalitná. Nepúšťajte sa bezhlavo do prerábky. Treba si pozisťovať ceny prečítať recenzie. Jedna rada nikdy nedávajte zálohu dopredu
@anonym_autor vodu a elektriku by som nikdy nedovolila robiť amatérovi. Obklad keď už bude aj na prd spravený, tak je to len estetika.
@anonym_c70947 obklad nie je uplne len estetika. Moze zostat niekde diera a bude to zatekat a plesniviet.
@anonym_autor Ak to muz nikdy nerobil, minimalne vodu by som ho nenechala robit sameho. Aby ste za par tyzdnov nemuseli znova vysekavat, ked to bude zle tesnit alebo neurobi dobry spad.
Podla mna je 4500 malo- ak to ma robit firma. Na druhej strane, ked je muz total amater, tak sa obavam vysledku. Toto fakt nie je nieco, co urobis len tak z fleku. Budete mat vsade bordel, prach, spinu, bsz vody, a ten mesiac- to si este asi fandis. Nakoniec to vzdate a aj tak zavolate firmu. "Milujem" takychto kutilov. Tak si mal lepsie setrit.
@anonym_90f605 nevieš čo chcú mať v tej kúpeľni ale vieš ze 4500 e je malo. Hmmm...koľko by bolo dosť? Nato co vieš
@anonym_90f605 neni málo. Našim robili panelákovú kupelku za 3500
Nám v dome stál 4500 celkom veľká so všetkým, nová voda elektrika + všetko
@anonym_autor za tie nervy, čas a výsledok vôbec nemusí byť ako si vy predstavujete by mi toto samorekonštruovanie vôbec nestálo. Radšej majstri odborníci, ktorý vedia ako na to. 👍
@anonym_90f605 nevieš čo chcú mať v tej kúpeľni ale vieš ze 4500 e je malo. Hmmm...koľko by bolo dosť? Nato co vieš
@markusrasford Nam este pred koronou nacenili prerabku minikupelne a zachoda na viac nez 5500 e a to sme chceli fakt len zaklad, nic extra. A odvtedy vsetko neskutocne zdrazelo. Ale vsak ty im to urob za 2000, iste sa potesia.
Ak si nastuduju prerabkove videa, dodrzia technologiu (gumeny izolacny nater pod obklad a v rohoch v sprche a okolo vane), tak by to snad mohlo fungovat. Ale bude to trvat dlhsie a vysledok aj tak nebude ako od skuseneho remeselnika. Zase usetrite 3-4 tis eur za pracu.
@anonym_autor môj muž, amatér prerobil už dva byty, od murovania, cez obklady, podlahy, potrubie ... Urobil to precízne a kvalitne...
Manžel je stavbár,robi kompletne murovanie kúpeľní, obklady, podlahy,no do vody a elektriny sa tiež nepúšťa. Na to už sú iní odborníci. Ako laik by sa do toho vôbec nepustil.
@anonym_autor múry, aj obklad urobil manžel, elektriku a vodu jeho brat vodár a otec elektrikár. A robili to 2 týždne, len preto, že museli čakať na švagra, lebo chodil aj do roboty.
sused prerabal kupelnu, teraz v zime. je murar tak murovacie a obkladacie prace si porobil sam ale na vodu a elektrinu si uz volal odbornikov
Mne pokazil kúpeľňu profesionál s dobrým menom. Kachličky dal inak, než som chcela, hoci to dostal vopred ako obrázok. A ešte sa po 2 týždňoch musela vymieňať doska pod umývadlom, lebo to zle namontoval a dostala sa voda, kam sa dostať nemala. Ďalšiu inú zlú skúsenosť mám, že som vyberala firmu aj podľa veku a skúseností a majiteľ tam poslal mladých chlapcov 19-ročných sa naučiť, nerobil to osobne, on len dohadoval kšeft. A ešte pozor, aby si cenu mala na papieri vopred. Takže pokojne aj sami do toho choďte.
Ak má firma robiť všetko, od zbúrania umakartového jadra, cez postavenie nových stien až po komplet obkladačky, tak aj ja si myslím, že 4500 eur je málo, lebo predpoladám, že aj toaletu budú hneď robitť, nakoľko sa bavíme o byte. Len materiál bude stáť dosť, nie ešte práca.
@anonym_c70947 obklad nie je uplne len estetika. Moze zostat niekde diera a bude to zatekat a plesniviet.
@anonym_autor Ak to muz nikdy nerobil, minimalne vodu by som ho nenechala robit sameho. Aby ste za par tyzdnov nemuseli znova vysekavat, ked to bude zle tesnit alebo neurobi dobry spad.
@andrea_82 samozrejme, že to môže zatiecť alebo čo, len to urobí škodu len sebe (ak nebudú mať murovaných sprchovy kút), nevytopí tým pol bytovky
@markusrasford Nam este pred koronou nacenili prerabku minikupelne a zachoda na viac nez 5500 e a to sme chceli fakt len zaklad, nic extra. A odvtedy vsetko neskutocne zdrazelo. Ale vsak ty im to urob za 2000, iste sa potesia.
@anonym_90f605 ľuďom ako si ty robia za 5500 e lebo ničomu nerozumieš. Ja som nepísal nič o 2000 e . To len ty dokážeš od brucha urcit cenu. Ja nie.
Ty si poznáš muža, ako je zručný. Môj muž je "človek z kanclu" ale prerobil komplet celý byt (má papiere aj na prácu s elektroinštaláciou), jediné, na čo sme mali človeka bol práve vodár. Je ale pravda, že mu to trvalo iste dlhšie ako skúseným majstrom, keďže sa to učil za chodu. A kým sa naučil napríklad vyrezávať v kachliach diery, ako tu bolo spomínané, pár ich zlámal. Robil tvoj muž už nejaké aspoň menšie úpravy v byte?
Muz si vie tiez vsetko porobit sam,aj obklady,aj vodu,odpady.Celu kupelku prerobil,aj kuchynu komplet sme umyvadlo dali naopak a tahal trubky,vsetko prepojil aj s kupelkou.Ale je byvali stavbar,takze vsetko si robil sam.Ale tiez elektriny sa nechyta,tam treba odbornika.Max,co urobi je potahat kable a urobit napr.zastrcku navyse.Ale celkove zapojenie nerobi.
Aspon toho elektrikara si zavolajte.
a nezabudni ešte na to, že bordel z jadra budete musieť odniesť do zberného dvora ... to sú ďalšie náklady ...
@anonym_autor môj muž, amatér prerobil už dva byty, od murovania, cez obklady, podlahy, potrubie ... Urobil to precízne a kvalitne...
@jesenzima 👍👍👍 presne, v niekom tie zručnosti sú
vodu a elektriku by som mu nedovolila robit
ostatne len s niekym kto to uz robil
@anonym_autor neviem, či za týždeň to dá firma, veď aj nová murovaná stena musí nejako vyschnúť. Sesternica teraz robila v rodinnom dome, bola firma za 4 týždne 2 chlapi. Kompletne nové rozvody vody, elektriny dávali. V rodine sme prerábali v byte kúpeľňu, muž mu bol potahať elektrinu, vodu si spravil sám, steny muroval sam aj obkladal a dlaždíl sam. Je amatér, ale vravel, že všetko si na pozeral na nete. Robil to 5 týždňov, ale nebývali v byte, takže to nevadilo.
@anonym_autor ahoj, áno dá 🙂 pokiaľ nemá obe ruky ľavé. Nás tlačil čas a bez akýchkoľvek škôd sme to svojpomocne dokázali. Od zapojenia vody až po obklad. Jediné do čoho sme investovali bola kuchyňa. Ostatné šlo svojpomocne. A teraz sa na tom smejeme. Pretože vtedy nám do smiechu rozhodne nebolo 😀
tiež som sa takto vrhol sám amatér do rekonštrukcie celého komplet bytu a dá sa to. ale vyslovene elektrika a voda (prípadne aj plyn do kuchyne) som si niekoho pozval na zapojenie. drážky, otvory a pod. som im pripravil ja.
v byte máte predpokladám hliník, v kupelni už budete ale ťahať meď. to musí určite zapoji´t elektrikár.
voda - buď budete ťahať zváraný plast alebo lisovačky. na obe potrebujete ale nejaké vybavenie aby ste sa vôbec pohli a teda ekonomickejšie bolo zavolať na dve hodiny chlapika ktorému som predpripravil všetky drážky a otvory a on len pospájal trubky než by som si ešte niekde zháňal zvaračku na to, adaptery, vybavenie a pod. ostatné zase robím ja.
takže áno, dá sa, ale tieto veci vyslovene len zapojenie by som nechal na niekoho iného. stenu spravíš krivo? budeš sa s tým babrať ale lepidlom dorovnáš. nahovno dáš obklad? budeš na to pozerať ty ale ušetríte. treba ísť do toho, nebáť sa
@anonym_autor ah bože ti chlapi. My v našom dome všetko robíme na dva krát. Prv ly krát to robí manžel, lebo však on to dokáže. Urobí to ako tak a na koniec to musí prísť prerobiť profík lebo je to urobene na hovno. Medzi tým sa aj po hádame na smrť, lebo môj muž si myslí že ja som robotník stavbár a opravár.
Takže asi toľko k tej vašej prerabke, radšej zavolať odborníkov a máš aj peniaze ušetrené a aj nervy.
Na posledný som ani umývačku už mužovi nedovolila zapojiť, radšej nech mi zapojí cudzí človek ako keď o nervy mam prist
@anonym_autor Určite nie, vodu, elektrinu nezvládne, rovnako obkladačky na prvý krát neuloží pekne... Jediné čo môže urobiť je vybúrať staré jadro, na tom nemá čo pokaziť a nemusí sa to dávať robiť majstrovi...
4000-5000€ to je cena za co? Je vtom praca + matros? My sme si to smanzelkou spravili sami. Ona kladla obkladacky ja som natieral lepidlo meral atd. Vodu sme si robili sami. Nic jednoduchsie nepoznam. Dnes sa pracuje z ppr rurkamy takze je to malina. Bývali sme síce u rodičov takze sme mali viac casu sa tomu venovat ale ziadne somariny sme nevymyslali ako joly hrany atd, klasika obklad 30x60 a pekne to islo. Ak si niekto mysli ze zavola "odbornikov" tak sa velmi myli. Aj oni su poniektory len pekari a cukrari ale sa to naucili robit. Treba si to preverit kto je vyuceny a kto je laik.

@anonym_autor vodu a elektriku by som nikdy nedovolila robiť amatérovi. Obklad keď už bude aj na prd spravený, tak je to len estetika.