icon

Je lepšie postaviť nový dom alebo prerobiť starý?

9. feb 2026

Uz niekolko tyzdnov rozmyslam nad tym ze ci je lepsie postavit novy rodinny dom alebo prerobit stary rodinny dom?
Teraz mam moznost kupit stary dom no ale do toho by som mala investovst dost vela. Od strechy az po okna vsetko vymenit.. poradte prosim. Dakujem

Strana
z3
anonym_7004e7
9. feb 2026

@anonym_autor 99ludi zo 100 ti napíše že nový je nový. Za mňa nie je staty dom ako starý dom.
Veď nemožes porovnať100r z nepalených tehál a Soc.kockou. či?

maryetta
9. feb 2026

Pozri. Aj keby si isla stavat novy by si riesila okna. Aj strechu.
Skus na to inac- mas iny pozemok na vystavbu?
Alebo tento stary je na dobrom pozemku. V dobrej lokalite....

anonym_29879b
9. feb 2026

@anonym_autor ja osobne by som isla asi do stareho domu a prerobit ho. Dnesne nove domy su vyrobene zo zlych a nekvalitnych materialov a nevydrzia tolko ako tie stare domy

janinah
9. feb 2026

Daj si posudit ten stary dom odbornikom,nie vzdy stačia nove okna a podlahy.

abbey1
9. feb 2026

@anonym_autor Ak je starý dom v super a dobre zabývanej lokalite, brala by som radšej ten než napr stavať nový v satelite a podobne.

maddie1711
9. feb 2026

Pokiaľ je dom v dobrej lokalite, pekný pozemok, suchý dom, dobrá dispozícia, dobre základy, dobrá strecha (aspoň krov) tak nie je problém ho prerobiť. Ak je to zvlhnuta bučora niekde kde sa líšky otáčajú tak určite nie. Jednoznačne nejaký dobrý stavebník na posúdenie stavu pred kúpou poprípade statik pre kontrolu základov, radšej zaplatiť ich ako kúpiť mačku vo vreci a mat potom problémy. Nedávaj na svoje pocity a nepozeraj len na cenu. Toto je investícia a preberaj to s odborníkmi.

sara07
9. feb 2026

prerábali sme len 1 izbovy byt , generalka, počas prerabky vyskočilo xy veci ešte a to sme to davali robit profi aj nacenenie čo to bude stat a čo všetko treba vymenit, prerobit
za mna nove alebo strhnut stare a nove
stare ano ale iba ak by to bol secesny, renesančny, alebo prvorepublikovy dom

biba_18
9. feb 2026

v starom môžeš hneď bývať. poznám mnoho ľudí čo opravovali starý dom za pochodu, ale boli to domy v dobrých lokalitách… ale zas kamoš kúpil starý dom v prdelákove a ani ho neopravoval, chcel ho taký aký bol…

barka1
Včera o 04:03

Neviem, čo je " starý dom"., ale každý projektant ti povie, že ho treba zburat a postavit nový.

anonym_472525
Včera o 05:48

@anonym_autor ked mas rozppcet a cas na novy,tak novy.my sme muselinist byvat do neprerobeneho starsoeho,nemali sme cas na vystavbu a pomaly prerabame

anonym_472525
Včera o 05:50
@barka1

Neviem, čo je " starý dom"., ale každý projektant ti povie, že ho treba zburat a postavit nový.

@barka1 mame cca 55 rocny z kvalitnej palenej tehly,co vydrzi starocia.ktory projektant by povedal,ze zburat?

dadis
Včera o 06:05
@barka1

@barka1 To je hlupost..

anonym_d6275e
Včera o 06:12

@anonym_autor Pri prerabani vzdy narazíš na problémy, máme možnosť prerobiť starý rodičovsky dom, ale treba vyplatiť ostatnych a ešte vyfasujeme deda...no kupili sme pozemok a staviame😀.

anonym_0982ad
Včera o 06:14

Pošli link na ten starý dom...
Treba si ho nechať pozrieť statikom a ak je človek šikovný vie si veľa veci urobiť sám...my sme robili aj okná nové podlahy nové steny bola len tehla..nové omietky..priecka išla preč..no všeličo sa dá urobiť v dvojici keď ľudia chcú 🫶

done
Včera o 06:15

ak je dom dobre izolovany od zakladov, nevlhnu mury, nema trhliny v muroch, je postaveny z palenej tehly alebo tvarnic, da sa prerobit.

madeincssr
Včera o 06:28

@anonym_autor vseobecna odpoved neexistuje. Na starom byva casto cenna najma lokalita. A po rekonstrukcii moze byt kvalitnejsi ako niektore na kseft "rychlene" novostavby. Alebo aj nemusi.

martinka13
Včera o 06:29

Jednoznačne nový. Pri starom musíš robiť milión kompromisov a nikdy nebude presne podľa Tvojich predstáv. Je hlúposť, že staré sú postavené z lepších materiálov, ako som čítala vyššie. Budeš mať takú kvalitu, akú si vyberieš a zaplatíš.

done
Včera o 06:55

pri novom dome to nebude len stavba domu, ale aj napojenia na siete, prijazdova cesta, uprava pozemku, spevnene plochy, oplotenie, navezenie ornice , zalozenie travnika...

anonym_464a9c
Včera o 07:07

@anonym_autor nový, ak počítaš pri starom dome s opravou okien a strechy, pridaj ešte tak 15 problémov, ktoré sa vyskytnú po nasťahovaní. Nás vyšla oprava starého domu 4x viac ako sme plánovali.

anonym_8726c6
Včera o 07:10

Ked mas pozemok, tak urcite novy. Pozemky v okoli BB nie su a ked, tak so sietami okolo 200-300 tis., kus luky, kde stavat mozno raz budes, okolo 100 tis., kedze na to nemame, tak sme kupovali stary dom a prerobili. Stal v roku 2020 140 tis., dokopy nas stal okolo 300, este nemame terasu, spraveny dvor, ani zatepleny nie je, fasadu nemame. Teraz to predavaju stare domy, kusok vacsie ako ten nas, ale s velkym pozemkom, my mame malicky, po cca 280 tis. povosby stav.
To si musis zvazit, na co mas. Lebo hypo sa aj tak na dom berie, az ked mas uz mury potiahnute do 1 m cca, ci tak nejak. Nam lrakticky zo stareho domu ostalo len par murov. A rekonstruovali sne, ked po covide isli stavebne materialy brutalne hore a robili tie velke roboty, ako domurovanie poschodia, strechu, firmy.
Susedia maju sice pozemok, ale stavat na nom nemozu kvoli niecomu, tak kupili dom oproti, tiez prerabaju.
Tam je vela premennych, ze co je lepsie...
My napriklad nemame ani dostatok izieb, ale mame 4 deti, chybaju nam 2, hostovska a mne izba na sijacie stroje a latky. A pristavit uz nemame kde. A terasu som vzdy chcela, aby bol vylez na nu z jedalne, obyvacky, no tu sa to tak nedalo spravit. Aj tymto si limotovana pri starom dome.

anonym_ada98c
Včera o 07:11
@barka1

@barka1 muž je projektant. Bývame v starom, veľmi starom dome.

anonym_8726c6
Včera o 07:17
@anonym_ada98c

@barka1 muž je projektant. Bývame v starom, veľmi starom dome.

@anonym_ada98c vyrastala som v takom vyse 100 rocnom. Len problem bol, ze starky pristavil, opravil, dorobil, ako sa dalo a tak to aj vyzera. Aj na toto treba mat vedomosti a peniaze. Hlineny dom je super, sesterka prerobila s muzom taky podobny a je to 100 a 1. Nasi uz ale menit nic nebudu, ale moj muz tam nemoze byt dlhsie ako 2 dni a hlavne v zime. Plesnie im to, otec ma problem s vetranim, kvoli cukrovke a neuropatii mu je vzdy zima, tak si tam dloslova saunu vyraba, no cele zle, ale to sa uz nezmeni. Svokrovci maju taky dom ako a chalupu a tam taky problem nie je. K tomu treba pristupovat velmi mudro a sikovne. Keby sme mali prachy navyse, vedela by som z toho, ked sa nasi pominu, spravit krasnu chalupu. Urcite by som si najala projektanta, co sa tomu rozumie.

anonym_91c10d
Včera o 07:20

Pri starom dome pozeraj najma na to ci je suchý a co povie statik. Ak ma človek peniaze na nový dom, tak nie je o com. No ani niektoré staré nie su zle, len vela z nich trpí vlhkostou a to je fakt dôležité si zistiť, lebo s tym budes mat potom aj ty nekonecne roky problemy, plesne ,potuchliny, to nechces. Prerabka s kupou domu zozere takmer tolko ,za kolko postavíš nový dom ,a vzdy to bude v základoch a múroch starina.

anonym_ada98c
Včera o 07:24
@anonym_8726c6

@anonym_ada98c vyrastala som v takom vyse 100 rocnom. Len problem bol, ze starky pristavil, opravil, dorobil, ako sa dalo a tak to aj vyzera. Aj na toto treba mat vedomosti a peniaze. Hlineny dom je super, sesterka prerobila s muzom taky podobny a je to 100 a 1. Nasi uz ale menit nic nebudu, ale moj muz tam nemoze byt dlhsie ako 2 dni a hlavne v zime. Plesnie im to, otec ma problem s vetranim, kvoli cukrovke a neuropatii mu je vzdy zima, tak si tam dloslova saunu vyraba, no cele zle, ale to sa uz nezmeni. Svokrovci maju taky dom ako a chalupu a tam taky problem nie je. K tomu treba pristupovat velmi mudro a sikovne. Keby sme mali prachy navyse, vedela by som z toho, ked sa nasi pominu, spravit krasnu chalupu. Urcite by som si najala projektanta, co sa tomu rozumie.

@anonym_8726c6 presne tak. Muž sa tomu venuje 20rokov, má to vystudovane. Chce to poznať materiály, technológie, rešpektovať veci, ktoré pre niečo boli robené tak, ako boli robené. Máme kamenny dom. Žiadne plastové okná, polystyrén ...nemáme nedoplatky s vykurovaním a pri dobrom projektantovi ani prestrelenu rekonštrukciu. Preto súhlasím, dobry projektant. Ale tam sa musí stretnúť majiteľ bez veľkých oči, snívajúci v starom dome o novom bez ocenenia "genius loci" a dobry architekt s praxou.

anonym_00db1c
Včera o 07:24

zalezi aky stary dom. Kupovali sme dom postaveny v roku 1990 samostatne stojaci atriovy celopodpivniceny s centralnou halou a vychodom na velku terasu. Bol v povodnom stave a rekonstruujeme hlavne svojpomocne. Kupili sme ho v 2006 tom za 1,2 mil. korun v prepočte 40 tisic euro a preinvestovali sme dalsich 20 tisic euro.

lauriik
Včera o 07:28

Lepsi a jednoduchsi je novy dom (pisem ako clovek co kupil starsi a prerabal) ale urcite treba pozerat aj na ine veci napr. lokalita, cena, stav domu, dispozicia. Z niektorych starych domov nespravis pekny nikdy. My sme isli do starsieho kvoli uzasnej lokalite a dobrej dispozicii.

michaela329
Včera o 07:35

Moji rodičia prerábali starý v dobrej lokalite, dom zo 60. Rokov. Prerábali od 89. do 2000. kým ho mali ako chceli 😀 Takže moja mama by Ti povedala, jednoznačne nový - a to bol dom vo veľmi dobrom stave, čo sa týkalo zakladov a múrov. Bývali sme vlastne na stavenisku. Ak je nutné toľko prerábať, nebolo by lepšie ho rovno zvaliť?

evkamotka
Včera o 09:06

My sme sa rozhodli pre stary kvoli lokalite. Ticha ulica kusok od centra. Pozemky pre nove domy su v okrajových oblastiach

tilly
Včera o 09:14

Ďalšia nonstop téma, ktorá sa tu opaluje cca raz za mesiac.

Pri dome je najdôležitejšia lokalita. Ak vieš kúpiť starý dom v lepšej lokalite ako.postaviť nový, ber starý, ak je to jedno, stavaj nový podľa svojich predstáv a potrieb.

tilly
Včera o 09:16
@michaela329

Moji rodičia prerábali starý v dobrej lokalite, dom zo 60. Rokov. Prerábali od 89. do 2000. kým ho mali ako chceli 😀 Takže moja mama by Ti povedala, jednoznačne nový - a to bol dom vo veľmi dobrom stave, čo sa týkalo zakladov a múrov. Bývali sme vlastne na stavenisku. Ak je nutné toľko prerábať, nebolo by lepšie ho rovno zvaliť?

@michaela329 my sme prerábali 9 mesiacov dom. Teraz sme postavili dvojdom za ten čas... ale na základe tohto jedného faktora nie je rozumné sa rozhodovať, je tam toho viac. Lokalita, stav, dispozícia, cena, rok výstavby a použité materiály a je toho ešte dosť

Strana
z3