Je lepšie postaviť nový dom alebo prerobiť starý?
Uz niekolko tyzdnov rozmyslam nad tym ze ci je lepsie postavit novy rodinny dom alebo prerobit stary rodinny dom?
Teraz mam moznost kupit stary dom no ale do toho by som mala investovst dost vela. Od strechy az po okna vsetko vymenit.. poradte prosim. Dakujem
Novy je vzdy novy.
Budes si moct aj povedat co ,kde a ako chces....su firmy,kt.ti projekt vedia prisposobit.
Otazka je,co chces.
Zasa stare domy su zvycajne väcsie,maju casto lepsie materialy..
Ale starsi dom potrebuje stale nejaku "injekciu"
Vzdy sa cosi pokazi,vzdy je co vylepsovat...
Je to velmi individualne
My sme jeden atary dom dostali a prerobili a teraz kupujeme druhy stary koli pozemku,postavit novy na 500m2 ako sa to dnes robi mozes tiez,ale zmier sa s tym,ze susedia ti budu nonstop na plote (obrazne)a budete vediet o kazdom prde,nehovoriac o terasach a grilovackach v lete,mna by svihlo.
@tilly lokalita je vždy dôležitá, preto sa pýtam, či nie je lepšie starý zvaliť, keď tam idú vlastne robiť komplet všetko. Naši by už radšej burali, keby im to prišlo znova. My sme novú postavili za rok.
@michaela329 aj to je možnosť. Niektoré je lepšie zhodiť.
Nie je ziadna univerzalna odpoved, musis si to sama zvazit cenovo, podla lokality, velkosti pozemku. Pri starom dome kupit len po dokladnej odbornej prehliadke, nieco ako robi Audit nehnutelnosti (YT kanal).
No a potom nepredvídateľné veci, kúpili sme starý dom a chystali sme sa ho prerobiť. Ale čo sme netušili, v krátkej dobe po našej kúpe, sused predal dom aj s pozemkom za ním. Rozparceloval pozemok, vedľa nášho domu si urobili cestu. No a dom bol postavený na hranici pozemku, za domom je zrazu cesta - teda prístupová komunikácia - len štrk, ten zvuk keď po ňom auto ide je nepríjemný a hlučný. Nám znehodnotili dom. Nevieme či ho zbúrať, alebo prerobiť a zmieriť sa s tým, že meter a pol od mojej hlavy, v spálni bude po štrku jazdiť auto po štrku 😕 Či dvaja majitelia budú mať niekedy dosť peňazí na to aby si dali urobiť asfaltovú cestu, to ani srnky netušia... 🙄
No a potom nepredvídateľné veci, kúpili sme starý dom a chystali sme sa ho prerobiť. Ale čo sme netušili, v krátkej dobe po našej kúpe, sused predal dom aj s pozemkom za ním. Rozparceloval pozemok, vedľa nášho domu si urobili cestu. No a dom bol postavený na hranici pozemku, za domom je zrazu cesta - teda prístupová komunikácia - len štrk, ten zvuk keď po ňom auto ide je nepríjemný a hlučný. Nám znehodnotili dom. Nevieme či ho zbúrať, alebo prerobiť a zmieriť sa s tým, že meter a pol od mojej hlavy, v spálni bude po štrku jazdiť auto po štrku 😕 Či dvaja majitelia budú mať niekedy dosť peňazí na to aby si dali urobiť asfaltovú cestu, to ani srnky netušia... 🙄
@anonym_536166 Mozno ste vcas neriesili moznost podat namietku, rovnako, ako sa nemoze stavat len tak hned vedla vasho domu, tak ani cestu tam nemozu spravit len tak.
@anonym_autor
Okna tie iste stare drevenne dom nezatepleny, rozvody stare, akurart nova kuchyna a kupelna, stale sa to super oplati doplacat na energie, prejazdim za tyzdem 5km autom a sa smejem z tych vystresovanych ksichtov co jazdia kazdy den hodinu v zapche co maju vsetko absolutne super 20km daleko za betonovym plotom na poli, aj my mame ale su to vevericky, straky, drozdy 50 rocne borovice, nikdy by som nemenil nas nehospodarny dom za 5* haciendu v ritovciach.
Ja idem predavať teraz dom pri Myjave, 125k cena, starši čiastočne prerobený.. dom 99metrov štvorcovych, 800 metrov pozemok, z vyhladom na luku a les.. super ticho 10 min od myjavy... Prerobil som uplne celu strechu, kupelka je cela prerobena,ostatne miestnosti čiastočne, mam tam infra panely na kurenie.. pišem najprv tu kto by mal zaujem.. Ja som kupil dalši dom tak tento nepotrebujem, mam aj cely projekt na dom spraveny aj s geometrakom pripraveny.. mal som tam aj statika. Na pozemku su 2 jablone, čerešna, černice, stodola arovnako aj vela hrozna... je tam nadherne 🙂
@anonym_536166 Mozno ste vcas neriesili moznost podat namietku, rovnako, ako sa nemoze stavat len tak hned vedla vasho domu, tak ani cestu tam nemozu spravit len tak.
@patrike A aké sú podmienky na to, aby tam mohli postaviť cestu? Lebo cesta je široká cca 4,5 metra a je od domu vzdialená cca 2 m - taký bol prísľub, že nebude bližšie ako 2 metre. Ale skutočnosť je, že štrk rozjazdili a už je rozhodne bližšie. Tvrdili nám, že oni majú právo dostať sa k pozemku a toto je jediný možný prístup! Že im nemôžeme brániť v prístupe k ich majetku!
@patrike A aké sú podmienky na to, aby tam mohli postaviť cestu? Lebo cesta je široká cca 4,5 metra a je od domu vzdialená cca 2 m - taký bol prísľub, že nebude bližšie ako 2 metre. Ale skutočnosť je, že štrk rozjazdili a už je rozhodne bližšie. Tvrdili nám, že oni majú právo dostať sa k pozemku a toto je jediný možný prístup! Že im nemôžeme brániť v prístupe k ich majetku!
@anonym_536166 Informuj sa na obci (stavebny urad), lebo na mna to posobi dojmom, ze sused si tam robi partizanciny.
Zo zakona musi mat kazda stavba pristupovu cestu a to sa riesi najneskor pri kolaudacii. Ziadaj podklady, co a ako bolo schvalene.
Pripájanie pozemných komunikácii podľa cestného zákona
Nad rámec vyššie uvedených spôsobov ako dosiahnuť zabezpečenie prístupovej cesty k stavbe na pozemku, ku ktorému nie je zabezpečený prístup možno v tejto časti uviesť postup v prípade, ak je napríklad stavba postavená vo významnejšej vzdialenosti od pozemnej komunikácie (najmä cesty, miestnej komunikácie alebo účelovej komunikácie), no vlastník stavby je aj vlastníkom celého pozemku vedúceho až k tejto pozemnej komunikácii.
V uvedenom prípade je nutné napojenie stavby na pozemnú komunikáciu, a to či už pripojením pozemných komunikácií, no najmä zriadením vjazdu z cesty alebo miestnej komunikácie na susedné nehnuteľnosti.
O tomto napojení (resp. jeho povolení) rozhoduje cestný správny orgán, a to priamo v územnom konaní o umiestnení stavby (resp. územnom konaní o umiestnení stavby spojenom so stavebným konaním).
podla lokality.
novy dom na konci pola by som nebrsla, radsej stsry v centre diania.
V oboch pripadoch mozes kupit macku vo vreci. Ja mam starsi rodinny dom a priebezne si ho prerabam. Na zaciatku to bolo sice o drzku, ale teraz ked uz mam to najhorsie za sebou tak je to v pohode.
Cloveka to ale musi bavit. Ak mas vztah k zahrade a si manualne zrucny tak sa da vela usetrit na firmach. Za vyhodu povazujem moznost vlastnych zmien. Dispozicia miestnosti je fajn cize to pri kupe nebolo prekazkou.
Ak peniaze nehraju rolu tak chod do stavby noveho. Stare domy su len pre urcitu skupinu kupujucich ktori su ochotni zit na aktivnej stavbe. Nie je to pre kazdeho a je to castokrat na roky. Ja by som nemenil a rekonstrukcie ma nijako neobtazuju ani neobmedzuju.
@anonym_autor mali sme starý dom, prehrávali sme ho…. Potom predali a postavili sme si nový. Prerábať, to je otras, nikdy to nevedie k dokonalosti. Postaviť nový = podľa vlastných predstav. Opravovať starú barabiznu už nikdy viac. Radšej 100x nový postaviť.
nové domy sa stavajú na základovej doske, ak je to bungalov, máš niečo ako byt na vlastnom pozemku. Staré nepodpivničené domy sú na tom podobne, ale majú úložný priestor na povale. Sú tu však ešte staršie domy s podpivničením, kde získaš aj v horúcom lete chladné priestory v suteréne bez klimatizácie, sklady, práčovňu, sušiareň, miestnosť na hobby, posilovňu, vínnu pivničku a podobne.
nové domy sa stavajú na základovej doske, ak je to bungalov, máš niečo ako byt na vlastnom pozemku. Staré nepodpivničené domy sú na tom podobne, ale majú úložný priestor na povale. Sú tu však ešte staršie domy s podpivničením, kde získaš aj v horúcom lete chladné priestory v suteréne bez klimatizácie, sklady, práčovňu, sušiareň, miestnosť na hobby, posilovňu, vínnu pivničku a podobne.
@done ja mám nový dom komplet podpivničený, to su snáď každý dá do projektu ako sám uzná za vhodné.
@done Pripadne s pivnicou ziskas aj vlhnutie a plesne, pretoze kedysi sa nejake hydroizolacie neriesili. Velmi zalezi kus od kusu a na vkuse majitelov. Romanticka dusa oceni metrove kamenne steny, patinu na priznanych tramoch. Prakticky zalozena chce moderny sterilny interier.
@done ja mám nový dom komplet podpivničený, to su snáď každý dá do projektu ako sám uzná za vhodné.
@michaela329 Neda, ked mas vysoku spodnu vodu.
@michaela329 Neda, ked mas vysoku spodnu vodu.
@patrike tak ale to už snáď viem, keď sa chystám stavať a podľa toho riešim projekt.
@michaela329 ako sám uzná za vhodné aj vzhľadom na svoju finančnú situáciu. Cena podpivničeného domu je o 30-50% vyššia než nepodpivničeného.
@done Pripadne s pivnicou ziskas aj vlhnutie a plesne, pretoze kedysi sa nejake hydroizolacie neriesili. Velmi zalezi kus od kusu a na vkuse majitelov. Romanticka dusa oceni metrove kamenne steny, patinu na priznanych tramoch. Prakticky zalozena chce moderny sterilny interier.
@patrike väčšina domov z 80 tych rokov je podpivničených, dokonca aj na Žitnom ostrove majú suterény aspoň čiastočne zapustené v zemi a hydroizolácie sa riešili. Nepíšem o 100 ročných domoch s kamennými klenbovými pivnicami, ale o katalógových domoch z danej doby.
Pripájanie pozemných komunikácii podľa cestného zákona
Nad rámec vyššie uvedených spôsobov ako dosiahnuť zabezpečenie prístupovej cesty k stavbe na pozemku, ku ktorému nie je zabezpečený prístup možno v tejto časti uviesť postup v prípade, ak je napríklad stavba postavená vo významnejšej vzdialenosti od pozemnej komunikácie (najmä cesty, miestnej komunikácie alebo účelovej komunikácie), no vlastník stavby je aj vlastníkom celého pozemku vedúceho až k tejto pozemnej komunikácii.
V uvedenom prípade je nutné napojenie stavby na pozemnú komunikáciu, a to či už pripojením pozemných komunikácií, no najmä zriadením vjazdu z cesty alebo miestnej komunikácie na susedné nehnuteľnosti.
O tomto napojení (resp. jeho povolení) rozhoduje cestný správny orgán, a to priamo v územnom konaní o umiestnení stavby (resp. územnom konaní o umiestnení stavby spojenom so stavebným konaním).
@patrike Ďakujem pekne za radu... Oni to urobili tak, že sa tvárili, že tam bol existujúci vjazd na pozemok. Čiže žiadne napojenie nerobili. My sme to napadli a dali sme si podmienku, že požadujeme cestu dva metre od nášho pozemku, že požadujeme rigol, na náprotivnej strane, že požadujeme spád cesty do rigolu. Ale čo je to platné, keď nič z toho neurobili, lebo nie sú peniaze - máme sa súdiť s budúcim so susedom 🙄
@anonym_autor My sme si kúpili starší rodinný dom v dobrej lokalite za dobrú cenu.
Za dva mesiace sme prerobili, podlahy sme zabetónovali, okná vymenili za plastové aj dvere, kúpeľňa nová aj záchod a kuchynska linka. Na komplet novy plyn sme robili rúre aj radiátory, elektriku novú burali sme steny a ťahali nové káble. Strechu sme vymenili za novú. A hneď sme mohli bývať.
Pri postavení nového domu to trvá aj roky a stále niečo sa predlžuje. Za mňa kúpiť si starší dom.
Jednu zasadnu vec si neuviedla .
Mas svoj pozemok, alebo ho treba este kupit a hlavne kde chces stavat a kde je stary dom ? Staci uviest aspon okres. V mojom okruhu je napriklad rozdiel medzi starym a novym domom v spotrebe plynu krat cca dva. Pisem o cca 35 rocnom dome o priblizne rovnakej rozlohe
@anonym_autor "Starý rodinný dom" je veľmi relatívny pojem. Starý môže byť aj 15 ročný, čo potrebuje len nejaké kozmetické úpravy, môže to byť aj 50 ročný dom, z ktorého by si nechal len základy a postavil ho nanovo a môže niekto tým myslieť aj hotový, nejaký 5 ročný dom.
Na tvoju otázku nie je jednoznačná odpoveď, ale povedal by som, že je to 90:10 v prospech postaviť si nový vlastný.
@anonym_autor Môj manžel je stavbár a ten by Ti určite povedal, že jednoznačne nový dom.
@anonym_autor "Starý rodinný dom" je veľmi relatívny pojem. Starý môže byť aj 15 ročný, čo potrebuje len nejaké kozmetické úpravy, môže to byť aj 50 ročný dom, z ktorého by si nechal len základy a postavil ho nanovo a môže niekto tým myslieť aj hotový, nejaký 5 ročný dom.
Na tvoju otázku nie je jednoznačná odpoveď, ale povedal by som, že je to 90:10 v prospech postaviť si nový vlastný.
@chrobak7 15 rocne auto je uz stare, ale dom ? Starym domom sa niekedy vracelo po pedesiatke 😁
@chrobak7 myslím si že nikto nepovazuje 15 ročny dom za starý. Jedine ak by bol tak odflaknuty, že by vyzeral po 15 rokoch horšie ako ten 50 ročny.
@anonym_autor Môj manžel je stavbár a ten by Ti určite povedal, že jednoznačne nový dom.
@ankare jednoznačne zo stavebného hľadiska je lepšie si postaviť nové, ale ako to tu už bolo vyššie spomenuté, tu musíš brať do úvahy viacero faktorov. Takže aj stavbári, ktorí riešia bývanie pre seba, niekedy idú do rekonštrukcie.

@michaela329 my sme prerábali 9 mesiacov dom. Teraz sme postavili dvojdom za ten čas... ale na základe tohto jedného faktora nie je rozumné sa rozhodovať, je tam toho viac. Lokalita, stav, dispozícia, cena, rok výstavby a použité materiály a je toho ešte dosť
@tilly lokalita je vždy dôležitá, preto sa pýtam, či nie je lepšie starý zvaliť, keď tam idú vlastne robiť komplet všetko. Naši by už radšej burali, keby im to prišlo znova. My sme novú postavili za rok.