Je reálne prerobiť starší dom? Rady a skúsenosti
Ahojte,
myslite ze je reálne prerobiť starší dom? 30r žena s normálnym príjmom. Ako dlho časovo to bude? A v dnešnej dobe finančné cca?
Chcem vedieť reálny názor, pretože môj priateľ sa k ničomu nemá.
No prerábka staršieho domu vychádza na 100.000€ až nekonečno. Naozaj úprimne a bez srandy. Kamarát rekonštruoval dom za 120.000, my za 190.000€, ale napríklad náš sused za 380.000€- všetko záleží od vkusu a možností. Keby sme mali väčší rozpočet, tak je určite ešte čo urobiť.
@anonym_autor
Všetkým Slovákom už načisto preskočilo. Máme dom z roku 1949 a nič zásadné sme na ňom nemenili ani nebúrali. Urobili sme len novú kuchyňu, kúpeľňu, vymenili kotol a vymaľovali. Stálo nás to 15 000 € namiesto 120 000 €. Na energiách síce platíme o 2 000 € viac ročne, ale aj keby sme ich takto platili ďalších 40 rokov, stále by to vyšlo lacnejšie.
@anonym_17de3e skúsite mi prosím o tom povedať viac?
@anonym_17de3e skúsite mi prosím o tom povedať viac?
@anonym_autor
Na to, aby to fungovalo, musia byť dvaja. My sme sa rozhodli, že nemusíme mať sadrokartónovo rovné steny – staré, krivšie sú tiež v poriadku. Nepotrebovali sme ani podlahové kúrenie, stačilo servisovať a natrieť staré liatinové radiátory. Nepotrebovali sme ani nábytok na objednávku. Obaja máme veľmi dobrý vkus, takže, ako sa vulgárne hovorí, uplietli sme z ho*na bič a ešte aj plieskal.
Tak skúsim lepšie...
Priateľ hypotéku nechce. Momentálne sme v podnájme u nezodpovedného majiteľa bytu už 3 rok, som z toho nešťastná. Robí nám problémy a klame nás. Sme v podnájme, a ceny sú vysoké. Ale priateľovi všetko vyhovuje, hovorí. Ja som mala vždy túžbu istí do domu. Áno, viem aké práce okolo domu treba, pochádzam z domu. Tak isto priateľ. Stačí mi malý domček s pozemkom. Chcem si teda zobrať hypoteku. Nasla som ponuky domov v pôvodnom stave, z roku 1950-1970. Myslím si ze takéto domy budú vyžadovať možno aj výmenu elektrických rozvodov a komplikovanejšie veci. Pre to chcem vedieť, či je reálne do toho ísť. Išla by som od výplaty k výplate, čo to našetrené mam.
A verím ze pôjde so mnou aj môj priateľ, nakoľko keď to chcem, nech si to vybavím.
Ci sa bude do toho celého procesu zapájať, neviem povedať.
Len pre info, s priateľom bývame spolu 3 roky. No poznáme sa už cca 7 rokov. A mam z neho pocit ze veľmi pohodlné a zmenil všetky svoje názory a vidiny do budúcnosti. Neviem.
Je reálne aby som išla do toho sama?
@anonym_autor kúpila som a časom sme prerobili taký dom, väčšinou svojpomocne....ale s hentakým neschopákom by som do toho nešla.
@anonym_autor isla by som do toho. Stary dom lepsi ako ziadny dom. Platite inemu hoci by ste mali svoje. S prerabkou bude kopec roboty, ale krok po.kroku prerobite. Predat sa to da vzdy, ak nahodou olutujete. Niektore stare domy su este hlinene, taky by som nekupovala Tehlovy ano.
@anonym_autor dom z palenej tehly, strecha nepopraskana skridla, krov v dobrom stave, betonovy veniec, nesmie mat vlhke steny ani praskliny v muroch, ustredne kurenie, nie gamatky a modernizacia postupne.

@anonym_autor
Všetkým Slovákom už načisto preskočilo. Máme dom z roku 1949 a nič zásadné sme na ňom nemenili ani nebúrali. Urobili sme len novú kuchyňu, kúpeľňu, vymenili kotol a vymaľovali. Stálo nás to 15 000 € namiesto 120 000 €. Na energiách síce platíme o 2 000 € viac ročne, ale aj keby sme ich takto platili ďalších 40 rokov, stále by to vyšlo lacnejšie.