Je reálne prerobiť starší dom? Rady a skúsenosti
Ahojte,
myslite ze je reálne prerobiť starší dom? 30r žena s normálnym príjmom. Ako dlho časovo to bude? A v dnešnej dobe finančné cca?
Chcem vedieť reálny názor, pretože môj priateľ sa k ničomu nemá.
Pridaj fotku domu a co chces robit... vymalovat, vymenit podlahy, zmontovat nabytok ci novu kuchynu, to dam aj ja... .riesit elektriku, tahat nove rozvody, vodu, to ani nahodou, rovnnako urcite nebudem v kupelni montovat kachlicky ci umyvadla alebo obnovovat odkvapy ci strechu ci vytrieskavat okna...
Financne - vsetko je drahe... lacnejsie je kupit nieco mensie, obyvatelne, nez riesit prerabky a trepat do toho CAS a neidentifikovatelne mnozstvo penazi - starsi dom je vzdy same prekvapenie...
Naraz? Postupne?
Ísť s mužom, ktorý je lenivý, neschopný a má dve ruky ľavé do domu je strašne zlý nápad. Buď budeš celý život platiť iným zato, čo by ste dokázali aj sami a takmer zadarmo alebo nebudeš mať prerobené.
koho je to nehnutelnost? máte finančnú rezervu ? v akom stave je dom ?
sama to nezvladneš finančne ani časovo ak nemáš nato dostatok financií
to že ,,priatel,, neche to nebudem ani komentovať
Aky dom? Bungalov alebo 2generacny?Co vsetko prerobit - zateplit, kupelna, vymalovat steny, podlaha, novy nabytok, okna, dvere, kuchyna alebo nieco je v stave, co netreba...? Alebo chces uplne prerobit miestnosti v dome? Chces low cost alebo prednejsia je kvalita? Co je normalny prijem? Kolko si ochotna investovat, mas uz nieco nasetrene alebo chces ist od 0? Takto sa neda poradit ked si nic poriadne nenapisala.
opravovat stary dom je katastrofa, nikdy
vzdy vybehne nejaka skryta vada a je to ako studna, do ktorej hadzes peniaze a nikdy ich neuvidis.....
Tak skúsim lepšie...
Priateľ hypotéku nechce. Momentálne sme v podnájme u nezodpovedného majiteľa bytu už 3 rok, som z toho nešťastná. Robí nám problémy a klame nás. Sme v podnájme, a ceny sú vysoké. Ale priateľovi všetko vyhovuje, hovorí. Ja som mala vždy túžbu istí do domu. Áno, viem aké práce okolo domu treba, pochádzam z domu. Tak isto priateľ. Stačí mi malý domček s pozemkom. Chcem si teda zobrať hypoteku. Nasla som ponuky domov v pôvodnom stave, z roku 1950-1970. Myslím si ze takéto domy budú vyžadovať možno aj výmenu elektrických rozvodov a komplikovanejšie veci. Pre to chcem vedieť, či je reálne do toho ísť. Išla by som od výplaty k výplate, čo to našetrené mam.
A verím ze pôjde so mnou aj môj priateľ, nakoľko keď to chcem, nech si to vybavím.
Ci sa bude do toho celého procesu zapájať, neviem povedať.
Len pre info, s priateľom bývame spolu 3 roky. No poznáme sa už cca 7 rokov. A mam z neho pocit ze veľmi pohodlné a zmenil všetky svoje názory a vidiny do budúcnosti. Neviem.
Je reálne aby som išla do toho sama?
Tak skúsim lepšie...
Priateľ hypotéku nechce. Momentálne sme v podnájme u nezodpovedného majiteľa bytu už 3 rok, som z toho nešťastná. Robí nám problémy a klame nás. Sme v podnájme, a ceny sú vysoké. Ale priateľovi všetko vyhovuje, hovorí. Ja som mala vždy túžbu istí do domu. Áno, viem aké práce okolo domu treba, pochádzam z domu. Tak isto priateľ. Stačí mi malý domček s pozemkom. Chcem si teda zobrať hypoteku. Nasla som ponuky domov v pôvodnom stave, z roku 1950-1970. Myslím si ze takéto domy budú vyžadovať možno aj výmenu elektrických rozvodov a komplikovanejšie veci. Pre to chcem vedieť, či je reálne do toho ísť. Išla by som od výplaty k výplate, čo to našetrené mam.
A verím ze pôjde so mnou aj môj priateľ, nakoľko keď to chcem, nech si to vybavím.
Len pre info, s priateľom bývame spolu 3 roky. No poznáme sa už cca 7 rokov. A mam z neho pocit ze veľmi pohodlné a zmenil všetky svoje názory a vidiny do budúcnosti. Neviem.
@anonym_autor a priateľ čo. Ostane v podnájme, či si priživì na tebe a dome bez práce, bez investície? Akože toto nebola otázka, ale nie, s lenivým neochotnýym mužom do domu nikdy.
Nešla by som do takého starého domu. Skôr by som zatiaľ išla sama do bytu a potom ho vymenila za dom. A ak sama, tak si dohodnúť akou čiastkou prispeje priateľ na bývanie čiže by som mu stanovila normálne nejaký nájom. Nie len energie na polovicu.
domy postavene 1950-1970? fuha, tak to treba ist na kompletku.
vsetko omlatit do tehly, nove rozvody (vody/plyn/elektrika),ak nebude strecha dobra, treba prerobit aj tu......, ak nie je zaizolovany, treba zaizolovat, aby vam vlhko netahalo a a nemali ste vlhke prizemie v dome.....
z mojho pohladu by som ako sama zena do domu nesla, prave kvoli tomu, ze stavbari si vsetko nechaju zaplatit a hlavne, ked tomu nerozumies, ani nevies, co vsetko potrebujes..... a isla by som sama radsej do bytu,
o priatelovi sa vyjadrovat nebudem, to si musis rozhodnut sama, ale byt by som s nim nekupovala a dom uz vobec nie
lol. Ty si vymyslis dom, prerabku nechas na priatelovi, ktori asi manualne nie je prilis zrucny. Potom sa tu prides stazovat, ze je vsetko uz x rokov rozrobene, dosli peniaze a byvate na stavenisku. 🙂 Najskor prejdite z podnajmu do vlastneho bytu, potom premyslajte nad domom. Skok podnajom na vlastny dom je dost velky skok.
Nesla by som do spolocneho byvania s takym priatelom. Dom sa da prerobit, ale priatel nie.
lol. Ty si vymyslis dom, prerabku nechas na priatelovi, ktori asi manualne nie je prilis zrucny. Potom sa tu prides stazovat, ze je vsetko uz x rokov rozrobene, dosli peniaze a byvate na stavenisku. 🙂 Najskor prejdite z podnajmu do vlastneho bytu, potom premyslajte nad domom. Skok podnajom na vlastny dom je dost velky skok.
@anonym_65e1b8 Treba čítať medzi riadkami, s porozumením. Nič také som nenapísala.
@anonym_65e1b8 presne takto to tu ale byva,casto toto zeny pisu.Tak bud chcem dom,a teda zo vsetkym co k tomu patri alebo je pre mnohych lepsie v byte.Dom naozaj nie je pre kazdeho a ked ma chlap obe ruky lave to nedaju ani za 20r.
@anonym_65e1b8 Treba čítať medzi riadkami, s porozumením. Nič také som nenapísala.
@anonym_autor na vsetko potrebujes partiu zivnostnikov,co cena za material,to cena za pracu.Nam len strk,par vriec cementu a 300eur je fuc.A keby mali betonovat zivnostnici 300eur dalsich neni nasich za kusok betonu pod 3tie auto.
Toto tu je pravidelne. Chcem "domcek", ale nemam peniaze, prerobit si to sama neviem, partner sa tvari, ze jeho sa to netyka, atd., ale- podme do toho! Co by sa mohlo pokazit, ze🙄🤔
Išla by som do toho v prípade, že by som mala 100% fungujúci vzťah s mužom, na ktorého sa môžem spoľahnúť, a viem o ňom, že je šikovný, alebo sa aspoň vyzná. Prerabka totiž zhltne veľmi veľa financií, mentálnej a fyzickej energie, a hlavne času. Ak pri sebe nemáš muža, ktorý do toho pôjde s nadšením s tebou, a môžeš sa naňho spoľahnúť, tak radšej kašli na to. Prípadne by som porozmyslala, či chcem budúcnosť stráviť s takým človekom.
otázky za milión už, fakt..sorry ako...nikto nevidíme v akom stave sú domy, ktoré máš vo vyhliadke. nevieme koľko treba do toho investovať, aké budú skryté závady keď sa začne prerábať. a prerábať to akože bude kto? ty? firma? sebe platíš za materiál, firme aj za prácu predsa. nevieme tvoj príjem (normálny). nevieme koľko máš našetrené..
nešla by som do toho... v roku 2024 sme sa rozhodovali či ideme do bytu /domu.. z bytu kde sme žili cca 13 rokov... rozhodli sme sa pre byt nakoľko rekonštrukcia bytu nás vyšla omnoho menej hoci sa robili na komplet.. manžel je zručný všetko robil s pomocov rodiny aj jadro sa preprobila elektrina voda stierky.. v dome by sme určite ešte ani teraz nebývali podľa toho kt. sme pozerali lebo naša rezerva by určite nato nestačila... ujo nám aj povedal také príslovie 😀 že keď chceš opicu musíš mať aj na banány😅 v dnešnej dobe a pri cene materiálov a bez šikovného muža kúp si vlastný byt...
Tak ak nemas na ucte par sto tisic tak na “domcek” zabudni. Sami si ho prerabat nebudete a firma si za to necha velmi slusne zaplatit. A kedze sa do toho nevyznate, o to viac to preplatite.
Nerozumiem inak naozaj tomuto nastaveniu ze kazda chce “domcek” ale nie su ani peniaze, ani partner co by do toho siel a ani sa nebude mat o ten dom kto starat.
Vezmi hypoteku a kup si byt. Ovela rozumnejsie riesenie
Da sa aj prestahovat inam a kym nebude s priatela manzel, by som neriesila nic ineho.
@anonym_autor my sme išli , ale vnútro sme si robili všetko sami iba strechu nám robili majstri
Na tvojom mieste by som vymenila podnájom za podnájom aj priateľa a nad domom začala uvažovať až keď našetrím pár tisíc a/alebo bude ochotný aj partner. Inak sa rútiš do dlhov a frajerko by sa ešte súdil koľko do domu vrazil aj keď ho nechcel.
@anonym_autor za koľko chceš kupovať dom? Akú veľkú hypo ti dajú? Plus koľko máš našetrené na prerábku?
Ja byt tebou tak najskor idem do reality,a teda skocit do banky ci ti hypo vôbec daju az potom mozes dalej snivat.Realita ta schladi ak ti povedia,ze max do 50tisic.
@anonym_autor A chce ten priatel aby ste vobec byvali v dome ked sa k nicomu nema ? Mozno tam vobec nechce zit tak preto ho to nebavi riesit to.
Nie nekupuj dom a hlavne nie tak stary. Ak si chces zobrat hypoteku, radsej si kup byt. To co davas na podnajom, daj radsej na splatku. A byt staci niekedy len vymalovat + nabytok, aby sa dalo byvat. Skusala si, aka by bola splatka hypo? Cena domceku alebo bytu? Ked sa priatel k tomu nema, tak ani financne ani manualne ti nepomoze a sama to nedas. My sme prerabali asi 40 r. dom, ale po tom vsetkom, co sme museli za behu riesit, sme si povedali, ze sme ho mohli zburat a radsej nanovo postavit. Zhltlo to vela penazi a to bolo pred 25 rokmi. A to este kazdy rok nejaka velka investicia do domu, lebo to sa pokazilo, tam skryty problem, tiez to nebola sranda.
Tak skúsim lepšie...
@anonym_autor A mate vobec Vy dvaja jasno v tom, ze chcete byt spolu ? Ze si chcete spolu zalozit rodinu, ze si chcete vy dvaja spolu budovat nejake spolocne zazemie ? Ci to len Ty tuzis po domceku a priatel by sa hodil ako spoludlznik ? Neviem, mne pride ze ani nemate vyjasnene vztahove veci, nie to financne a byvanie. Take nijake. Mne by sa hlavne nechcelo nejako nutit partnera do niecoho o com sam nie je presvedceny ze to tak chce.

@anonym_autor odkiaľ si a koľko si ochotná investovať? Mám muža murára,vedel by približne ti odhadnúť vydavky