Má zmysel investovať do starého domu?
Ja ani neviem kde začať. Babka ma poprosila aby som jej pomohola poziadať o dotáciu cez obnov dom, teraz to nevyšlo, ale začala som uvažovat nad tým či to celé má vôbec zmysel. Napr taká nová strecha?
Nejaké fakty ... dom kupovali moji prastarý rodičia, presný vek netuší ani babka ale teoreticky viac ako 100 rokov. Čiže izolácia žiadna, materiál nepalena tehla a pieskovec. Babka po smrti dedka vyplatila z domu všetkych dedkových súrodencov.
Pred časom začal klesať jeden roh, tam niečo kopal ,betonoval sused aby spevnil tú časť. Ale to nie je dlhodobé riešenie. Na toto by väčšina ľudí povedala že nemá zmysel investovať do nehnuteľnosti, ale babka žije iba z maličkého dôchodku. Momentálne.bojuje aj s depresiou.
Možno sa pýtate či by nemohli pomocť deti? Babka s dedkom mali tri deti moju matku a jej dvoch bratov.
Jeden strýko zostal po nehode imobilných, bezvládny babka ho doopatrovala, druhý strýko bol dvakrát ženatý má päť detí. Moja matka...o nej nič neviem. Narodila som sa predčasne, bola malá šanca že prežijem, mám.mnozstvo diagnóz, počas tehotenstva pila a drogovala, mňa nechala v nemocnici a odišla, vychovávali ma babka s dedkom. Už ani dedko nezije, zomrel na kovid. Rok žijem s priateľom v meste kde študujem. Mám síce brigádu ale nemám.na takú investíciu. Jej samej by ani na nájomné nevyšlo, nevidím.žiadne reálne riešenie tohoto problému.
A ten dom je v stave ze este par rokov vydrzi alebo jej uz doslova pada na hlavu? Za mna jedine schodne riesenie je ked babka uz bude menej vladat, predat dom a ist do zariadenia. Lebo neviem si predstavit, podla toho ako to opisujes, kto z vas by jej financoval nieco ine…
predať.... Záleží aj od mesta. Ak východ sK to bude bieda s predajom. Veľa za dom nedostanete. A či bude mať kto kúpiť.
Aj keď ľudia veľakrát kúpia čo sa druhí až čudujú. Aj u nás sa predal dom Asi 100 ročný, zničený. Len my nie sme východ SK, v okolí automobilky sa domy predávajú.
A z coho zije babka doteraz? Dat si ziadost do DD, dom predat a z toho platit DD.
@anonym_f1e805 kým žil strýko mala opatrovateľsky teraz iba vdovské. Ten dom nemá.skoro žiadnu hodnotu. Toto ani ako stavebný pozemok nemá zmysel, lebo dvor má ďalších dvoch majiteľov. Babka sa s nimi nevedela dohodnúť na normálnej cene aby odkúpila zvyšok. Pri cenách v domovoch by to stačilo na dva dni aj s cestou
predať.... Záleží aj od mesta. Ak východ sK to bude bieda s predajom. Veľa za dom nedostanete. A či bude mať kto kúpiť.
Aj keď ľudia veľakrát kúpia čo sa druhí až čudujú. Aj u nás sa predal dom Asi 100 ročný, zničený. Len my nie sme východ SK, v okolí automobilky sa domy predávajú.
@anonym_d87134 žiadne mesto malá dedina v hladovej doline. Z mesta sa tam ani poobede o piatej človek nedostane, ráno jede bus cez deň tri nič viac. Po brigáde by som sa už ani domov nedostala, cez víkend ešte horšie.
To nebudeš mať ani komu predať, max. osadníkom za pár eur.
@anonym_d87134 žiadne mesto malá dedina v hladovej doline. Z mesta sa tam ani poobede o piatej človek nedostane, ráno jede bus cez deň tri nič viac. Po brigáde by som sa už ani domov nedostala, cez víkend ešte horšie.
@anonym_autor kollo rokov ma babka? Ak 80+ neriesila by som uz nic, len havarijny stav. Ak je mladsia treba ist inam.
@anonym_autor kollo rokov ma babka? Ak 80+ neriesila by som uz nic, len havarijny stav. Ak je mladsia treba ist inam.
@eeffka je po 60 ke
Na jesen sa zase bude dat poziadat o obnov dom. Tak mozno v ramci toho poriesit strechu alebo to najzavaznejsie, aby jej to vydrzalo aspon pocas jej zivota. A ak sa to potom nezruti, tak z toho bude mat mozno niekto chatu.
To je riadne tazka situacia, ale vsetko ma nejake riesenie. Ako vazna je jej depresia a celkovy stav? Ak by bola ok, ma skusenosti s opatrovanim, zvazila by som este potiahnut nejake opatrovanie v Rakusku napriklad.
To je riadne tazka situacia, ale vsetko ma nejake riesenie. Ako vazna je jej depresia a celkovy stav? Ak by bola ok, ma skusenosti s opatrovanim, zvazila by som este potiahnut nejake opatrovanie v Rakusku napriklad.
@anonym_22ff6c ona už nevychádza ani z domu, kým žil dedko sadili ame polievali mali sme dokon
ca aj skleník. Teraz nič s priateľom len po ňu prídeme tak horko ťažko k lekarovi to je všetko. V obci nie je obchod nákup robím ja, alebo suseda ktorá má auto
@anonym_22ff6c ona už nevychádza ani z domu, kým žil dedko sadili ame polievali mali sme dokon
ca aj skleník. Teraz nič s priateľom len po ňu prídeme tak horko ťažko k lekarovi to je všetko. V obci nie je obchod nákup robím ja, alebo suseda ktorá má auto
@anonym_autor dokelu, musi sa citit fakt zle. Mozno nejaka hospitalizacia by jej pomohla dat sa trochu dokopy. Verim, ze mala v zivote dost nalozene.

A z coho zije babka doteraz? Dat si ziadost do DD, dom predat a z toho platit DD.