icon

Mám kúpiť starý dom alebo radšej postaviť novostavbu?

7. sep 2025

Ahojte, idem si sem po radu.
Máme v pláne kupovať dom a našla som starší dom v celkom dobrej lokalite. Páči sa mi prostredie, aj samotný dom má svoju atmosféru, ale problém je v tom, že má už 85 rokov a bolo by potrebné doň dosť investovať. Nie som si úplne istá, či by sa to oplatilo. Môj manžel ma od kúpy odhovára – hovorí, že je to mačka vo vreci a pri takom starom dome sa vždy nájdu veľké problémy, ktoré človek na začiatku ani netuší. On je skôr za to, aby sme išli do novostavby, prípadne dali postaviť vlastný dom podľa našich predstáv. Ja zas vidím výhodu v tej lokalite a v tom, že dom je hneď k dispozícii, zatiaľ čo stavba sa môže ťahať roky. Tak teraz váham – oplatí sa ísť do starého domu a riskovať možné skryté chyby, alebo je lepšie radšej investovať do nového, aj keď to bude drahšie a časovo náročnejšie? Budem rada za vaše skúsenosti, rady a názory.

Strana
z3
13uzivatelka11
11. sep 2025
@fkata

@13uzivatelka11 nemáme dokončený ešte dom, ale zhruba sme počítali, že do tých 150 tis.

@fkata a to vás tá prerábka vyšla viac? Aj keď teda už to asi ťažko porovnať keď šlo všetko tak hore

tilly
11. sep 2025
@13uzivatelka11

@tilly samozrejme porovnávam rozmerovo podobne domy.. my chceme 5 izbový, resp. Obývačka, 3 spálne a dala miestnosť na pracovnu a to keď som pozerala katalógové domy do holodomu vyšlo dosť..

@13uzivatelka11 ale dosť vyjde aj prerábka, ak si ju nebudeš robiť svojpomocne. A záleží aj ako starý dom. Treba si dať nacenit oba varianty. Pri staršom dome ešte musíš rátať so skrytými problémami.

13uzivatelka11
11. sep 2025
@tilly

@13uzivatelka11 ale dosť vyjde aj prerábka, ak si ju nebudeš robiť svojpomocne. A záleží aj ako starý dom. Treba si dať nacenit oba varianty. Pri staršom dome ešte musíš rátať so skrytými problémami.

@tilly áno chceli by sme veľa veci svojpomocne a jasné že to lacné nebude, ale keď som si o tom niečo čítala tak sa mi proste nezdá, že by to vyšlo lacnejšie ako postaviť nový.. ale tak nemám predstavu o tom koľko by vyšlo natiahnutie pripojiek, aspoň teda elektrika voda, napojenie na kanalizáciu, ak bude možnosť, ak nie tak vybudovať čističku.. atď...toto všetko proste už v tom starom dome máš.. ale tak fakt sa nevyznám, len nahlas premýšľam, že mi to proste nevychádza 😀

natalka13
11. sep 2025
@13uzivatelka11

@tilly samozrejme porovnávam rozmerovo podobne domy.. my chceme 5 izbový, resp. Obývačka, 3 spálne a dala miestnosť na pracovnu a to keď som pozerala katalógové domy do holodomu vyšlo dosť..

@13uzivatelka11 zalezi co prerabas na tom dome, ak ho mas komplet vykuchat menit rozvody omietky tak ich demontaz tiez dost stoji.
v BA uz kupit pekny pozemok je zazrak, takze starsi dom je jedine riesenie.

kristin18
11. sep 2025

My predávame starší dom v lokalite Suchá nad Parnou, to je cca 4km pri Trnave, a myslím, že ak má niekto reálne rád staršie domy, a nechce ísť do novostavby, lebo napr. už býva niekde v byte, a skôr má záujem o chalupu alebo miesto, kde cez víkend vypustí deti a sám bude konečne mať trochu pohybu pri niečom čo ho baví ( ale to musí byť typ človeka, ktorý je rád v prírode a prerába, alebo vyrába ), tak sa to oplatí.

danieli
11. sep 2025

Novy novy novy alebo stary v skvelej lokalite na obvodove mury, cely moj zivot sa stretavam s prerabkami starych domov a priestorov, sama som vyrastla v 100-rocnom kamennom dome s nadstavbou a raz ho budem musiet predat alebo prerobit, do prerabky sa mi velmi nechce, je v pamiatkovej zone, to je papierova vojna s pamiatkarmi, ak by siel cely dole, musel by ist archeologicky prieskum, nebodaj nieco najdu, amen, jeden susedny dom uz je do tehly novucky, velka motivacia, ale stale si tu prerabku neviem/nechcem predstavovat, cas ukaze, zijem vsak v novostavbe a ten moderny komfort to je proste o inom, na dobre sa lahko zvyka

13uzivatelka11
11. sep 2025

@danieli ale zas treba mať veľké šťastie kúpiť kvalitné postavenú novostavbu, alebo nájsť firmu ktorá ti ten dom postaví. Myslím hlavne kvalitné základy a tak, ak si chces dáke veci dokončiť sám

tilly
11. sep 2025
@13uzivatelka11

@tilly áno chceli by sme veľa veci svojpomocne a jasné že to lacné nebude, ale keď som si o tom niečo čítala tak sa mi proste nezdá, že by to vyšlo lacnejšie ako postaviť nový.. ale tak nemám predstavu o tom koľko by vyšlo natiahnutie pripojiek, aspoň teda elektrika voda, napojenie na kanalizáciu, ak bude možnosť, ak nie tak vybudovať čističku.. atď...toto všetko proste už v tom starom dome máš.. ale tak fakt sa nevyznám, len nahlas premýšľam, že mi to proste nevychádza 😀

@13uzivatelka11 prípojky by mali byt v cene pozemku. Ak ti niekto predáva pozemok bez toho, neber to

13uzivatelka11
11. sep 2025
@tilly

@13uzivatelka11 prípojky by mali byt v cene pozemku. Ak ti niekto predáva pozemok bez toho, neber to

@tilly a keď je písané že IS pri/na pozemku, ale to znamená že ak tak s tým treba niečo robiť, či to už nestojí potom až tak veľa zapojiť to do domu?

tilly
11. sep 2025
@13uzivatelka11

@tilly a keď je písané že IS pri/na pozemku, ale to znamená že ak tak s tým treba niečo robiť, či to už nestojí potom až tak veľa zapojiť to do domu?

@13uzivatelka11 treba hľadať na pozemku. Pri pozemku sú ďalšie starosti. A informovať sa u správcu is, či vás vôbec nápoja, plus na stavebnom/obecnom úrade na ÚPI už s konkrétnym plánom.

fkata
11. sep 2025
@13uzivatelka11

@fkata a to vás tá prerábka vyšla viac? Aj keď teda už to asi ťažko porovnať keď šlo všetko tak hore

@13uzivatelka11 vieš čo, jednak stúpli ceny, jednak sa to nedá porovnať, keďže to bol starý dom a vždy niečo vyskočilo, takže vlastne sme robili od základov.
Navyše, bolo ťažšie prerábať, keďže vždy na niečo narazíš. Menili nám elektromer, tak zistili, že je časť vyhorená a podobné veci.

danieli
11. sep 2025
@13uzivatelka11

@danieli ale zas treba mať veľké šťastie kúpiť kvalitné postavenú novostavbu, alebo nájsť firmu ktorá ti ten dom postaví. Myslím hlavne kvalitné základy a tak, ak si chces dáke veci dokončiť sám

@13uzivatelka11 brali sme holodom, ale nastastie, ani po rokoch byvania nema vyraznejsie nedostatky, dokoncili sme podla seba a spokojnost maximalna, aj ako deti rastu je to dom, ktory nam ma vzdy co ponuknut, vzdy si ho vieme vylepsit podla potrieb rodiny

evkatk
11. sep 2025

Mám s tým skúsenosť. Kúpila som taký dom v dosť dezolátnom stave a teraz som rada, lebo môj po rekonštrukcii je stabilne ako nový a moji príbuzní a známi, ktorí majú novučké domy, vždy niečo riešia, čo ich stojí kopec peňazí. Sú to praskliny múrov, nasávajúca vlhkosť, atď. Ak robíš rekonštrukciu s rozumom, nemusíš ani naraz. Ak je dom v stave bývania schopnom, tak aj postupne. Najprv treba od základov, zaizolovať dom od spodu. Nie je to až tak náročné, izolačných materiálov je na výber, ale firma musí byť dobrá. Potom vymeniť strechu, okná, po nich elektrinu, vodu a kúrenie a môžu nasledovať kozmetické úpravy vnútrajška. Cenovo to nevyjde drahšie ako nový dom pri dnešných cenách, ale dobre zrekonštruovaný dom je kvalitnejší, steny starých domov sú hrubšie, čo je výhodou nielen v zime, ale hlavne v lete. Nech je to ale tehlový dom.

evkatk
11. sep 2025

Keď bolo pred vyše rokom v okolí zemetrasenie, všetky nové domy popukali, ale ja, v mojom 80 - ročnom som necítila ani záchvev a tiež susedia v starých domoch. Staré domy sú väčšinou celé podpivničené, čo je aj tepelná izolácia. Postaviť podpivničený nový dom a ešte kúpiť pozemok, to sa nedoplatíš.

freemangg
Autor odpoveď zmazal
freemangg
21. nov 2025

Napišem svoje skusenosti o kúpe a prerabke stareho domu, mozno niekomu pomože info:

Ja som sa rozhodol do kupy starsieho domu (obytná plocha je podla poistky 150m2,rocník asi 1970-prizemie:3izby+kupelka,poschodie 3izby+kupelka,a druha pristavena budova ročník asi 1990 este 6izieb ku tomu, dokopy 12izieb celý dvojdom), pisal sa rok 2013 - vyhrala mega dobra cena a mega dobra lokalita ze je to v meste, nie dedina z coho som sa velmi tesil. V tych casoch to bolo este cenovo dobré, banka mi dala 2% urok hypošky, dnes su tie nehnutelonosti nejak drahe na moj vkus. Nasetrene som toho moc nemal ale kupodivu som to postupne dal.

Je pravda ze kupit stary dom to berte to tak ze kupujete iba holu stavbu (pozemok)+(DOM:zaklady,vyskladany dom a strecha to je celé-zvyšok sa robi na novo). Prerabal som komplet kurenie na plyn meď.rurkami, vyskladal som krbovu vlozku-komin uz bol len som dal spravit este do komina nerezovu vlozku(oplati sa a bezpecnost domu je na mieste), elektriku som tahal nove medene kable-hlinikove sli prec, izby som sietkoval komplet všetky+znizene stropy sadrokarton, na podlahy nove kachlicky, dom som este zateploval polystyrenom-sietka lepidlo a konečnu omietku domu(tzv.fasadu) mi natiahli poliaci za 5dni. Strechu som zateplil 20cm vlnou a vytvoril aj dalsie izby na poschodí (hlavne druhé WC je super vec v dome)+klimatizacia na horne poschodie je dobrý bonus-3mes. letnych dni je hore prijemne.
Je pravda ze ja som to mal jednoduche nakolko som mal dobru prácu tak som mal aj kopec času si to prerabat vsetko svojpomocne(usetril som na prácach)-(zhruba 4roky mi trvalo dat to do finalizacie(a to som si spravil aj murovanu dielnu 25m2, drevárku s OSB dosiek 25m2, altanok na posedenie16m2, striešku pre 3auta45m2, mat pozemok ku domu ma svoje vyhody = 1800m2-i ked dan z nehnutelnosti kazdym rokom rastie ale stale je to nič oproti USA)).
Vela mi pomohli videa na youtube-ček sa toho hodne nauči aj sám ak chce-človek sa vlastne uči cely život tak preco sa nenaucit zas nieco nove(aj tak hlupy umrie),(život v bytovke mi pripadal ako dôchodok pri telke), plus ta radost z toho ze si ako 30rocny preraba svoj vysnivany dom mi dalo vela do života. Teraz mam 40, hypoteka splatena, a dom hotový. Nastastie zena a deti prisli az po prerabke, takze vsetko pekne sadlo, teraz by som popri detoch asi nemal moc casu prerabat(ale ak by to bolo nutne dalo by sa aj to) aj to uz mi 2r chlapec behal po poschodí čo som este rychlo posledne omietky nahadzoval na hornych izbach.
V podstate nelutujem tejto volby lebo vyhrala lokalita domu-vsade mam blizko-znizuju sa mi naklady na cestovanie(prakticky mi jedno zalozne auto stoji na dvore-jedine ze zena vezme prve. Ale aspon je kde parkovat, pod bytovkami je to dnes boj o život-nic volne a samé škrabance).

Novostavby:
O stavbe noveho domu toho sitce moc neviem ale podla toho co som pocul pri stavbe noveho domu najme: kolko penazi to stojí ake su dnešne práce drahé tak nevím nevím,
a ze je treba dodrziavat dnesne europske normy nizkoenergetickych domov a rozne kraviny, a co vsetko treba vybavovat, hoci len potiahnut elektromer ku domu co to stojí, to by chcelo pekne nervy a este ta predstava ze 2roky len beham vybavujem povolenky a potom konečne prvé základy wtf?(hypoteku tusim stejne uvolnuju az po stavbe prvych stien). Nechcem ludi odradzat len pisem svoj názor. (Pri kupe stareho domu uz to vsetko bolo, kanalizacia-i ked som ju prerabal, elektomer, vodovod, atd...)
Ano je pravda ze stavat na novo ma svoje čaro a vyhody: urcite ak by sa dalo staval by som ako poliaci daleko od susedov, dalej od hlavnej cesty, velke okna na slnecnu stranu male na severnu, pri zakladoch domu by som venoval viac pozornosti izoláciam od pôdy, izby by som si rozlozil podla svojej fantazie, atd..., moznosti je viac...

Zasa kupit stary dom nieje zas az take zlo pokial ma dobre zaklady, prip.to má ako tak dobru strechu, why not? Momentalne mam na dome uz vsetko prerobene a uz len uzivam, pomaly 3-4roky som poriadne kelnu v ruke nedrzal, je uz pomerne klud, takze prezit len tu prerabku a je to.
Jasne je 100 ludi = 100 chuti, názorov preco ano preco nie, kazdy si urobi názor podla svojich moznostia a schopnosti, ja som len predlozil moj pribeh ktory mozno niekomu posluži.

Na zaver mysliet na to ze pokus=omyl funguje na 100percent, vela krat som nieco kupil lebo ze lacnejsieee a potom som to musel menit (cisty priklad drevenne strešne okno-ze to vobec vyrabaju nechapem. Rovno investovat do plastoveho a pokoj.
Na záver prajem vela stastia, hlavne prijemne zažitky pri tychto udalostiach, a ked nieco nevyjde nelamte hlavu, všetko sa dá spravit len to chce čas...

Strana
z3