icon

Mám kúpiť starý dom alebo radšej postaviť novostavbu?

7. sep 2025

Ahojte, idem si sem po radu.
Máme v pláne kupovať dom a našla som starší dom v celkom dobrej lokalite. Páči sa mi prostredie, aj samotný dom má svoju atmosféru, ale problém je v tom, že má už 85 rokov a bolo by potrebné doň dosť investovať. Nie som si úplne istá, či by sa to oplatilo. Môj manžel ma od kúpy odhovára – hovorí, že je to mačka vo vreci a pri takom starom dome sa vždy nájdu veľké problémy, ktoré človek na začiatku ani netuší. On je skôr za to, aby sme išli do novostavby, prípadne dali postaviť vlastný dom podľa našich predstáv. Ja zas vidím výhodu v tej lokalite a v tom, že dom je hneď k dispozícii, zatiaľ čo stavba sa môže ťahať roky. Tak teraz váham – oplatí sa ísť do starého domu a riskovať možné skryté chyby, alebo je lepšie radšej investovať do nového, aj keď to bude drahšie a časovo náročnejšie? Budem rada za vaše skúsenosti, rady a názory.

kikusahoj
7. sep 2025

@anonym_autor postavit novy. My sme v r.2013 kupili stary dom a stale daco treba... nikdy viac by som to nerobila,banujem, ze som netrvala nastavbe noveho domu.

anonym_f4a464
7. sep 2025

@anonym_autor za mňa je absolútne najdôležitejšia lokalita a veľkosť pozemku. Všetko ostatné je druhoradé a vieš s tým pracovať.

liusa82
7. sep 2025
@nevenka

@ewwe my mame aj stary dom tak, ze su nasekane na seba, este viac ako tie novostavby 🤣

@nevenka presne tak.Aj my sme mali ten prvý, starý vedla seba ako sardinky.To sa tak volakedy tiež stavalo.Ale tam bolo aspoň susedstvo ok a pokoj.Starý mládenec vedla v ňom býval sám takže tam bol klud.Aj z vedlajšej strany býval zase ďalší pán v stredných rokoch rozvedený a sám.Takže tam bolo ok aj keď to tam bolo na seba namačkané.Mali sme pocit že sme tam len my v tej uličke ☺

anonym_bd950c
7. sep 2025

jedine, ze by sme stary dom dostali zadarmo. inak nie.

bu_bu_bubak
7. sep 2025

Do stareho domu by som uz druhy krat zrejme nesiel, bola to dost drina urobit urcite veci, ale dnes by som uz nemenil.

Pomaly modernizujem dalej, robim si zahradu ale podla chuti. Teraz robim ked sa mi chce, predtym som robil lebo som musel. To je dost zasadny rozdiel.

Cloveka musi aj bavit praca okolo domu aj taka ta prilezitostna stavbarina. Prerabat stary dom nie je pre kazdeho takze ak sa na to chystas, ano, da sa to, ale nerob si ziadne iluzie o akejsi idylke. To pride az ovela neskor....

nevenka
7. sep 2025
@liusa82

@nevenka presne tak.Aj my sme mali ten prvý, starý vedla seba ako sardinky.To sa tak volakedy tiež stavalo.Ale tam bolo aspoň susedstvo ok a pokoj.Starý mládenec vedla v ňom býval sám takže tam bol klud.Aj z vedlajšej strany býval zase ďalší pán v stredných rokoch rozvedený a sám.Takže tam bolo ok aj keď to tam bolo na seba namačkané.Mali sme pocit že sme tam len my v tej uličke ☺

@liusa82 aj my tu mame 1 stareho mladenca a vedla 80 rocnu tetu, ale uz si to preraba jej vnuk s priatelkou. A oproti ma dcera kamosku v jej veku a vedla dom oproti zas syn kamarata zo skolky. Tak akoze da sa. Len mne tu vadia ine veci, no 😅

tilly
7. sep 2025
@nevenka

@liusa82 aj my tu mame 1 stareho mladenca a vedla 80 rocnu tetu, ale uz si to preraba jej vnuk s priatelkou. A oproti ma dcera kamosku v jej veku a vedla dom oproti zas syn kamarata zo skolky. Tak akoze da sa. Len mne tu vadia ine veci, no 😅

@nevenka my sme tiež dom na dome, malé pozemky, ale bazén sa zmestil aj terasu mám veľkú, tak to stačí. Ale hlavný benefit mám zastávky do rôznych častí mesta blízko, do auparku 6 minút autom, do centra v pohode aj pešo autom do 10 minút, na obchvat kúsok. Školy, škôlky, nemocnice, všetka vybavenosť v blízkosti. Keď si predstavím, že by som mala dochádzať do práce, škôl zo satelitu, nepáči sa mi to. Žili sme 8 rokov v satelite. Na materskej fajn, ale keď prišli povinnosti, sťahovali sme sa. Susedov máme momentálne v pohode. Pomáhame si.

13uzivatelka11
9. sep 2025
@kiki68

Zalezi v akom je stave, steny, mozna vlhkost, stav rozvodov, vykurovanie, izolacia, okna, Strecha a krov, vela faktorov. Zase moze byt lepsi ako nejaka novostavba zlatana nie dobrou firmou. Ale rataj okolo 100 k na to, aby to bolo v pozadovanom stave na dobre a bezpecne byvanie.

@kiki68 ale tak 100.000 je podľa.mna ešte fajn suma.. za to podľa mňa novy dom človek nepostaví, nie? Ja keď pozerám dáke domy na kľúč, tak od 150.000 nejaký pekný 4i bungalov.

gerrwie_girl
9. sep 2025

Nový postaviť. Kúpiť starý ti zničí život 😀

kiki68
9. sep 2025
@13uzivatelka11

@kiki68 ale tak 100.000 je podľa.mna ešte fajn suma.. za to podľa mňa novy dom človek nepostaví, nie? Ja keď pozerám dáke domy na kľúč, tak od 150.000 nejaký pekný 4i bungalov.

@13uzivatelka11 ako tam ide naozaj o to, co to je a v akom stave. Mne sa vacsina novostavieb nepaci, hlavne tu v Rakusku du to strasne fuseriny tie nove domy. Jedine ze ma clovek dobreho znameho a ten mu postavi. Inak je to tragedia. Na Slovensku mate vacsinou schopnych majstrov, tu zial nie.

13uzivatelka11
9. sep 2025
@kiki68

@13uzivatelka11 ako tam ide naozaj o to, co to je a v akom stave. Mne sa vacsina novostavieb nepaci, hlavne tu v Rakusku du to strasne fuseriny tie nove domy. Jedine ze ma clovek dobreho znameho a ten mu postavi. Inak je to tragedia. Na Slovensku mate vacsinou schopnych majstrov, tu zial nie.

@kiki68 no o tom by sa dalo diskutovať.. my sme sa kúpili novostavbu v radovke s rovnou strechou.. 5 rokov ju opravovali.. furt zatekala.. teraz sa bojím každého väčšieho dažďa či niekde dáky fľak zas nenájdem..

sisska96
9. sep 2025

My sme kupili starý dom. Nemenila by som tam sú kvalitné materiály nie také ako novostavby. Nemáme žiadny problém, čo bolo potrebné sme prerobili na začiatku a roky svätý pokoj

kiki68
9. sep 2025
@13uzivatelka11

@kiki68 no o tom by sa dalo diskutovať.. my sme sa kúpili novostavbu v radovke s rovnou strechou.. 5 rokov ju opravovali.. furt zatekala.. teraz sa bojím každého väčšieho dažďa či niekde dáky fľak zas nenájdem..

@13uzivatelka11 ved toto a v AT toto stoji od 350k viac za bungalow.

fkata
9. sep 2025

Prerábali sme starý dom, ale keď sme ho prerobili, predali sme ho. Nikdy viac by som neprerábala starý dom, keďže išlo do neho viac peňazí, ako do novostavby. Teraz staviame znova, ale podľa svojích predstáv, svojpomocne a neľutujem.

tamichloe
9. sep 2025

@anonym_autor novostavbu....my sme kúpili starý...bývali v ňom a prerábali po miestnostiach.... strašné...nikdy viac....aj tak stále túžim po maličkom bungalove

anonym_2a1766
10. sep 2025
@kiki68

@13uzivatelka11 ved toto a v AT toto stoji od 350k viac za bungalow.

@kiki68 Ja viem ako sú robené tie bungalov, niečo hrozne. Hlavne tie developerské. Je jeden ukážkový dom a potom ostatné sú odfláknuté. To viem od developera, keď som navrhovala interiér, že do ukážkového mám navrhnúť kvalitné materiály a do ostatných stačí čo najlacnejšie

anonym_2a1766
10. sep 2025
@kiki68

@kiki68 Ani tu nie sú majstri nejak extra 😂 Je ťažké najsť dobrého a spoľahlivého, z vlastných skúsenosti maďari si super robotníci

13uzivatelka11
10. sep 2025
@fkata

Prerábali sme starý dom, ale keď sme ho prerobili, predali sme ho. Nikdy viac by som neprerábala starý dom, keďže išlo do neho viac peňazí, ako do novostavby. Teraz staviame znova, ale podľa svojích predstáv, svojpomocne a neľutujem.

@fkata koľko prosím pocitate celkovú sumu na stavbu domu bez pozemku, ale aj s cenou za prípojky a tak?

anonym_7e4c94
10. sep 2025

@anonym_autor nikdy nikdy nikdy tak starý dom.mame mladší o nieco a jedna katastrofa…najradšej by som ho podpálila..už by sme mali novostavbu za tie peniaze ..

lauruska_sumienka
10. sep 2025

nam nukali z rodiny aby sme odkupili stare domy, obaja sme chceli kupit tie ku ktorym mame vztahy ale sami sme si zhodnotili, ze uz teraz sa do tych kadejakych platacich oprav vrazilo tisice, ze tie domy su neprakticky urobene, a este tam treba vrazit dalsie peniaze aby to bolo tip top, od spodu az k vrchu, k tomu novu vodu, elektrinu a to za to nestoji. radsej postavit svoj a mat pokoj na niekolko rokov
jeden znamy tiez kupil stary dom vo velmi dobrej lokalite, ale ten ho dal hned komplet zburat a staval nanovo

zuzana76
10. sep 2025

Ak sa ti velmi paci lokalita a chces mat dom s dušou, tak chod do toho. Da sa vsetko, ale treba pocitat s tym, ze budu nejake kompromisy a bude ta prerabka stat asi aj tolko ako novy dom. Ale lokalita je dolezita a tiez pozemok ak sa ti paci.

anonym_a5cffd
10. sep 2025

Prerábame starý dom a nikdy viac by sme do toho nešli. Robili všetko na novo zostali len obvodové múry zožralo to brutálne veľa peňazí a stále nie sme na konci

13uzivatelka11
10. sep 2025

Vie mi tu niekto porovnať koľko vás stala prerábka vs. Nový dom na kompletku aj so všetkými sieťami ? 🤷‍♀️ Mne to proste stále nejako nevychádza, čo pozerám tie katalógové domy tak tam idu ceny od 150.000€.. toľko vás akože stala prerábka? Pýtam sa lebo tiež niečo také riešime, rozmýšľame aj nad prerabkou domu..

lana_b
10. sep 2025
@13uzivatelka11

Vie mi tu niekto porovnať koľko vás stala prerábka vs. Nový dom na kompletku aj so všetkými sieťami ? 🤷‍♀️ Mne to proste stále nejako nevychádza, čo pozerám tie katalógové domy tak tam idu ceny od 150.000€.. toľko vás akože stala prerábka? Pýtam sa lebo tiež niečo také riešime, rozmýšľame aj nad prerabkou domu..

@13uzivatelka11 my sme to riešili pred dvoma rokmi. V lokalite, kde bývame, by sme vedeli pozemok kúpiť za cca 20-30 tisíc. Dom sme kúpili za 115 tisíc a prerábka cca 65 tisíc (prerobili sme rozvody vody, elektriny, nová podlaha, kuchyňa, kúpeľne (3x), neprerobili sme fasádu, strechu a nemenili sme kotol). Keď sme pozerali aj novostavby (je ich tu iba zopár), stáli 140-200k ale boli na oveľa menšom pozemku a v stave holodom. Keby sme si chceli dať postaviť vlastnú novostavbu, vyšlo by nás to minimálne 200k za dom podobnej veľkosti ako ten, čo máme teraz.

13uzivatelka11
10. sep 2025
@lana_b

@13uzivatelka11 my sme to riešili pred dvoma rokmi. V lokalite, kde bývame, by sme vedeli pozemok kúpiť za cca 20-30 tisíc. Dom sme kúpili za 115 tisíc a prerábka cca 65 tisíc (prerobili sme rozvody vody, elektriny, nová podlaha, kuchyňa, kúpeľne (3x), neprerobili sme fasádu, strechu a nemenili sme kotol). Keď sme pozerali aj novostavby (je ich tu iba zopár), stáli 140-200k ale boli na oveľa menšom pozemku a v stave holodom. Keby sme si chceli dať postaviť vlastnú novostavbu, vyšlo by nás to minimálne 200k za dom podobnej veľkosti ako ten, čo máme teraz.

@lana_b veď toto mne to tiež nejde do hlavy, keď tu niekto píše že postaviť vyjde lacnejšie, lebo predsa len podľa mňa aj zapojenie pripojiek stojí dosť peňazí a tie v starom dome sú, základova doska, tu už máš, staré domy majú väčšinou pivnicu.. jedine ešte chápem že ak fakt niekto kúpi starý dom a môže ho na kompletku zbúrať a vtedy aj s tou likvidáciou odpadu to vyjde dosť draho, ale tak dajú sa nájsť aj pekne 50-60 ročné domy udržiavané.. aj keď beriem že pri prerábke je to riziko že niečo tam prekvapí

anonym_877494
10. sep 2025
@13uzivatelka11

@13uzivatelka11 my sme to mali asi 5 rokov dozadu, maly starsi bungalov 10x10m, podpivniceny, vedla garaz + maly domcek s kupelnou a zachodom, podpivnicene tiez, vacsia zahrada, kupeny za 90 000 eur.
Cez firmu prerabka celeho domu (garaz + domcek nie), ostali len 3 vonkajsie steny, dostavala sa kutica cca 2 x 2m + terasa k domu (teraz uz zasklenena zimna zahrada) vedla po dlzke, nad vsetko nova strecha, vymena elektr. obvodov, podlahove kurenie na plyn s dlazbou vnutri + kotol, kupelna + zachod komplet, zateplenie + farba/fasada, tj. ako holodom bez kuchyne, a este aj chodnik a zamkovu spravili vonku okolo domu, platili sme vtedy za komplet 85 000 eur
A aj takto to vyslo lacnejsie prip. radovo primerane ako novodstavby za mestom, s mini zahradkami.
Ale odvtedy isli urcite aj ceny hore a keby ten dom nekupime tak lacno, tak do toho urcite neideme.

tilly
10. sep 2025
@13uzivatelka11

@lana_b veď toto mne to tiež nejde do hlavy, keď tu niekto píše že postaviť vyjde lacnejšie, lebo predsa len podľa mňa aj zapojenie pripojiek stojí dosť peňazí a tie v starom dome sú, základova doska, tu už máš, staré domy majú väčšinou pivnicu.. jedine ešte chápem že ak fakt niekto kúpi starý dom a môže ho na kompletku zbúrať a vtedy aj s tou likvidáciou odpadu to vyjde dosť draho, ale tak dajú sa nájsť aj pekne 50-60 ročné domy udržiavané.. aj keď beriem že pri prerábke je to riziko že niečo tam prekvapí

@13uzivatelka11 postaviť vyjde lacnejšie, ak staviaš menší dom, ako prerábaš. My sme prerobili dom 3 poschodia, cca 320 m2, bežne staviame bungalovy 120 m2, tak tie vyjdu fakt lacnejšie

13uzivatelka11
10. sep 2025
@tilly

@13uzivatelka11 postaviť vyjde lacnejšie, ak staviaš menší dom, ako prerábaš. My sme prerobili dom 3 poschodia, cca 320 m2, bežne staviame bungalovy 120 m2, tak tie vyjdu fakt lacnejšie

@tilly samozrejme porovnávam rozmerovo podobne domy.. my chceme 5 izbový, resp. Obývačka, 3 spálne a dala miestnosť na pracovnu a to keď som pozerala katalógové domy do holodomu vyšlo dosť..

petrooshka
10. sep 2025

@anonym_autor my mame 70+ rocny dom,ktory sme si za 10 mesiacov prerobili,nestalo to absolutne viac ako novostavba,je v centre mesta a prerabka mi nevadila,isla by aom do dalsej... (Rada búram 😁, to ma bavilo najviac,pokladam podlahya skladam nabytok,a vyšperkovala som si murovanie + som sa naucila robit sadrokarton 😄 )..jedine,co nam robili odbornici bola elektrika voda plyn... Takze,vynimka asi potvrdzuje pravidlo,ale ja som tim "stary dom s atmosferou" 😄 (na dochodok si dame postavit dvojizbovy bungalov 😁 )

fkata
10. sep 2025
@13uzivatelka11

@fkata koľko prosím pocitate celkovú sumu na stavbu domu bez pozemku, ale aj s cenou za prípojky a tak?

@13uzivatelka11 nemáme dokončený ešte dom, ale zhruba sme počítali, že do tých 150 tis.