Prečo sú ceny stavebných firiem tak vysoké?
Baby ja už fakt neviem, či som sprostá ja, alebo si zo mňa stavebné firmy robia srandu. Pozerám si ceny materiálu a normálne mi z toho vychádza, že postaviť dom predsa nemôže stáť 250 000 €. Jeden kváder stojí 2 €, tak dobre, povedzme že ich potrebujem 835, to je 1 670 €. Plech na strechu stojí 8 € za meter štvorcový, strecha má 170 metrov, čiže 1 360 €. Okná, dvere, nejaký betón, izolácia, káble, rúry, dobre, nech som štedrá, ďalších 20 –30 tisíc. Ale potom mi niekto pošle cenovú ponuku 250 000 € a ja sa normálne pýtam, že KDE JE TÝCH ZVYŠNÝCH 200 TISÍC?! Veď tí chlapi tam predsa neprídu a nevyrobia mi nový dom každý jeden deň odznova. Postavia ho raz, materiál nakúpia za veľkoobchodné ceny a potom si za to vypýtajú štvrť milióna. A keď sa spýtam, prečo to stojí toľko, tak mi povedia práca, doprava, stroje, projekt, statika, revízie, odvody, DPH, réžia, zisk… No dobre, ale koľko môže stáť všetko toto?! Fakt mi chce niekto povedať, že zvyšných 200 000 € sú len ruky robotníkov, ktorí pár mesiacov skladajú kvádre na seba? Lebo ak áno, tak som si asi vybrala úplne nesprávne povolanie. Ja nechcem nikoho uraziť a viem, že postaviť dom nie je ako poskladať legO, ale úprimne mi príde choré, keď materiál podľa môjho laického výpočtu vyjde na pár desiatok tisíc a zrazu stojí celý dom 250 000 €. Veď na čom tam tí stavebníci zarábajú toľko?! Prosím niekto, kto sa tomu fakt rozumie, mi to normálne vysvetlite, lebo ja sa nad tým už od rána rozčuľujem a čím viac nad tým rozmýšľam, tým menej mi tá cena dáva zmysel.
@patrike mne sa paci ako sa tu mnohe strapnuju 🙂 nemaju o tom ani paru a idu sa hrat na mudre s tym ze chcu este urazit 🙂 pritom sa strapnia iba.
@anonym_autor ja prerabam dom a mala som velmi podobne vypocty ako ty, uz som sa spamatala 🤣🤣🤣 za 250tis to u vas nebude ale ani za tvojich 50, spis si kazdy jeden klinec a na konci budes sama prekvapena.
Prosím Ťa, zaregistruj sa a pošli tento príspevok na modrustrechu, určite všetkých nesmierne pobavíš. Ja som stavala 2013-2015 vo vlastnej réžii a svojpomocne a teda za také ceny ako ty píšeš to nebolo. Už vtedy to bolo viac.Ty si dala ceny tak 2005-2006. Materiály od covidu trhajú rekordy, čo sú také drahé a hovoríme že chvalabohu, že teraz už nestaviame,lebo by sme to nedali. Nehovorím, že cena 250k je ok,lebo sme nevideli projekt,ale dobre ti radia,daj si to naceniť položkovito a porovnaj. Ale nemôžeš to brať ako lego. Rozdiel je už aj v tom či sú stavebniny či betonarka vzdialené 3 km alebo 50. Chápeš? Registruj sa na MS a čítaj, študuj a pýtaj sa,ver mi, že budeš oči otvárať.
PS: tiež sa dá pýtať čo je na takom aute také drahé,ved je to max 10m2 plechu to je tak 2000€, káble max za 500, trocha farby 100vka a pár šrobov za 80€ , takže čo na tom môže stať od 20k do 300k???🤣
To dievča stavia lego stavebnicu??? 🤣😆🤣👀👀👀
@ivicatolic domček pre 3 prasiatka 😅 ale pobavilo 😹😹
Dostavali sme vlani, resp. nastahovali sme sa vlani, lebo dokoncene este zdaleka nemame. Uz teraz sme na 200 000 a to sme kopec veci robili svojpomocne alebo so zlavami od rodiny ci znamych... dalsie peniaze treba na dokoncenie terasy, uprava terenu, chodniky, oplotenie...
Si trošku mimo s tými vypočtami 😅.
Veď stavaj svojpomocne, ak sa ti ceny firiem nepáčia. Máš na výber.
Orientačný materiálový rozpočet
Časť domu Materiál Úplné minimum
Základy betón, výstuž, štrk, hydroizolácia, debnenie 7 000 €
Podlahová doska betón, kari siete/výstuž, izolácia, fólie 5 000 €
Obvodové murivo cca 90 m² steny + rezerva 6 000 €
Vnútorné priečky pórobetón + lepidlo 2 000 €
Preklady, vence, železo, betón kompletný základný materiál 2 500 €
Krov lacné rezivo 4 000 €
Strecha plech, laty, fólie, skrutky, klampiarske prvky 3 500 €
Zateplenie strechy minerálna vata cca 200 mm + parozábrana 2 000 €
Fasáda EPS, lepidlo, sieťka, penetrácia, základná omietka 3 500 €
Okná najlacnejšie rozumné plastové 3 500 €
Vchodové + základné interiérové dvere 1 500 €
Elektroinštalácia káble, krabice, rozvádzač, ističe 2 000 €
Voda + odpady potrubie, tvarovky, základný materiál 1 500 €
Kúrenie základný materiál, rozvody 2 500 €
Vnútorné omietky/stierky materiál 2 000 €
Sadrokartón/strop + materiál 1 500 €
Komín lacný systémový komín 1 000 €
Drobnosti, kotvenie, PUR pena, lepidlá, pásky, spojovací materiál 2 000 €
Spolu približne: 53 000 € s DPH.
@anonym_autor my ideme teraz robiť asi 28. dom, stavebniny, robotníci nás už poznajú, všade máme úplne iné ceny, ako bežný človek, ale toto ti robila AI? Alebo odkiaľ máš tieto ceny?
A kde máš prácu?
Preto sme si dali dom postaviť na kľúč u živnostníka a nie u s.r.o.-cky. Nemuseli sme platiť ďalšie 3 sekretárky, piatich konateľov a pod. Živnostník dokonca platil za nas aj zálohy v stavebninach, ak to bolo potrebné (alebo manzel chodil priamo do stavebnin vyplácať faktury za material), peniaze za pracu dostal na účet až po vykonanej praci po etapách (stavbu "rozetapoval").
@anonym_58877d takto to robí aj môj muž.
Autorka, ty si dobre mimo. My teraz dokončujeme a veľa veci robíme sami a aj tak to bude cca 200 000. A to sme začali pred dvoma rokmi, kde boli ceny trochu iné ako sú teraz. Mala by si sa prebudiť.
@anonym_autor uplne mimomceny mas take neboli ani 20 rokov dozadu a to sme fakt riesili kazdy cent vtedy a plno veci ti chyba my sme stavali s partiou robotnikov a my tiez ale teda praca vychadza tolko co material a to napr elektrikunrobil muz s bratrancom (maju vzdelanie a papiere)
Manžel stavia domy, čiže viem,že ceny sú vysoké. Za všetko. Od hrubej stavby až po zariadenie. My sme svoj rozpočet presvihli veľa. Stavali sme v roku 2021 ,teraz by sme zaplatili oveľa viac. Prípojky a samotné pečiatky od úradníkov stali tiež kopec peňazí. Teraz by sme už dom nestavali.
Ďalšia vec....kvalita.....ako materiálov,tak práce. Nie.vsetko,čo je drahé,je kvalitné. V kúpeľni sme.dali dali obklady renomovanej značky a každá piata mala inú hrúbku.....🙉
ja len že svojpomocne prerábam 3izb byt 66m2a budem finišovať - ide sa už maľovať, profesie (voda, elektrika a pod) som neplatil nič za prácu pretože mám v rodine. len na materiále som cca 20 000 euro s tým že som nemenil vchodové dvere, okná, muroval som iba jadro a na materiály som sa snažil aj šetriť - namiesto ytongu porfix, omietku najlacnejšiu baumit mvr, tak isto kleber najlacnejší aky som našiel v stavebninách. nemáš vôbec poňatia o tom koľko to dalo práce, prerábam to už rok a to je len byt. vôbec nerátaš veci, ktoré ty nevidíš. len sadrokarton (strop) v materiály ma vyšiel na 1000€ cca na 66m2. ak by som to dal spraviť niekomu, tak ten by za prácu zobral cca 15-20€ za m2 podľa toho v akej kvalite.
takže áno, dom bude stáť minimálne 200 tisíc s tým že si niečo aj porobíte sami.
Manžel stavia domy, čiže viem,že ceny sú vysoké. Za všetko. Od hrubej stavby až po zariadenie. My sme svoj rozpočet presvihli veľa. Stavali sme v roku 2021 ,teraz by sme zaplatili oveľa viac. Prípojky a samotné pečiatky od úradníkov stali tiež kopec peňazí. Teraz by sme už dom nestavali.
Ďalšia vec....kvalita.....ako materiálov,tak práce. Nie.vsetko,čo je drahé,je kvalitné. V kúpeľni sme.dali dali obklady renomovanej značky a každá piata mala inú hrúbku.....🙉
@anonym_cd395f to lebo k nám vozua druhú triedu. Na krabiciach to je aj napísané, že je to druhá trieda, ale to ti v kúpeľňovom štúdiu nepovedia, nech sa obkladač trápi...
@anonym_autor
No vidíš,na papieri to už máš hotové.
Takmer
Všetko to nakúp,vbehni do najbl.krčmy a máš to.
Toto tvoje extempore,mi príde niečo v zmysle,že ma osoba požiadala o odvoz autom a veľkodušne ,že však ti dám na benzín...moja odpoveď bola,kúp si fúrik,natankuj a jazdi.
...
Tak tieto tvoje príspevky sú tiež z tejto kategórie...škoda reagovať.
@anonym_autor ty ako teraz renomovaná architektka ponúkaš svoje služby za koľko? Za 100€, co by boli možno náklady, alebo za 1500€ lebo chceš zarobiť aj na ten svoj dom? Proste každý chce zarobiť, niekto dokonca až osklbat by som povedala, ale holt, to uz je život. A jednoducho ti nepríde niečo vymeniť za 5€, ale chce min.50€ keď už má k tebe merať cestu. Aby sa mu to oplatilo. Ten zisk môže mať kalkulovany okolo 1/3 z celej sumy diela.
@doriiis prepač ale čo ja mam s tým že nevieš kde nakupovať?
@anonym_autor odpoved je: ano, si sprosta... robim v stavebnej firme a presne viem, co kolko stoji... radsej skladaj lego a nestavaj... mozno dom svojpomocne postavis, ak budes "sikovna" tak aj s vnutornymi rozvodmi, ale nikdy neskolaudujes, kedze na toto ti nikto pricetny neda reviziu....
@anonym_3b092b ale ved píšem že uz sme zacali sami, zaklady a dosku uz mame.
@anonym_autor hlavne treba pozriet navod podla chatu gpt... ja odpadavam z takychto ludi, ze sami si robia comu nerozumeju
@anonym_autor dom 140 m2 hrubá stavba 42000€ materiál, práca svojpomoc čiže benzín+ pomocníci 3000€, pri dome nepíšeš či vo svahu, pivnice, strecha ackova, valbova,pultova? Je pri veľkosti domu 90 m? Obytná, zastavaná, úžitková? Je cena za hrubú stavbu 20000+, pri niektorých položkách ako si písala napr. Sadrokartón je cena za prácu vyššia ako cena materiálu. Ak máš nejakého partnera , muža, kamaráta ktorý je trošku manuálne zručný a chce sa mu robiť ušetris 50% nakladov.
@anonym_autor dom 140 m2 hrubá stavba 42000€ materiál, práca svojpomoc čiže benzín+ pomocníci 3000€, pri dome nepíšeš či vo svahu, pivnice, strecha ackova, valbova,pultova? Je pri veľkosti domu 90 m? Obytná, zastavaná, úžitková? Je cena za hrubú stavbu 20000+, pri niektorých položkách ako si písala napr. Sadrokartón je cena za prácu vyššia ako cena materiálu. Ak máš nejakého partnera , muža, kamaráta ktorý je trošku manuálne zručný a chce sa mu robiť ušetris 50% nakladov.
@obkladac Ano, a budu to stavat po vikendoch 15 rokov😄

@anonym_autor veeelmi vela veci vam este chyba, okrem toho ze tento rozpocet je v skutku naivny. Neplatite len za m2 ktory ma dom, ale priratavate este rezervy na odrezky, odpady....izolant do strechy treba pocitat minimum 35 cm. Ak.ma byt dom v A0. K tomu este konstrukcie na podhladove materialy, omietky, natery, izolacne pasky taktiez. Izolanty podlah tepelne akusticke. Separacne folie. Distancne pasiky, k zakladovej doske som sa len pousmiala, zakladove pasy. Debniace tvarnice do zakladov.. debnenie betonazi, strkove podlozie vo viacerych vrstvach, drenazne potrubie okolo domu...hydroizolacie, bleskozvod, a pokracovala by som .......velmi dlho.